Slovenija

'Lokalno pridelano, kakovostno in polnovredno mleko'

Ljubljana, 08. 09. 2011 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V KGZS poudarjajo, da mlekomati potrošnikom omogočajo, da brez posrednika kupijo lokalno pridelano, kakovostno in polnovredno mleko, kmetom pa stalne kupce brez posrednika.

ZPS opozarja, da je treba surovo mleko prekuhati.
ZPS opozarja, da je treba surovo mleko prekuhati. FOTO:

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) je sporočila, da podpira prodajo mleka iz mlekomatov. Mleko iz mlekomatov lahko potrošniki kupijo brez posrednikov, je lokalno pridelano, kakovostno in polnovredno, pravijo na KGZS. Poleg tega pa si kmetje brez posrednikov zagotovijo stalne kupce. Tovrstna prodaja pa je po njihovem mnenju dobrodošla tudi z ekološkega vidika, saj svežega mleka ni treba prevažati na dolge razdalje. Kot prednost poudarjajo predvsem neokrnjenost živila, saj mleko ni homogenizirano. Poleg tega še pravijo, da je mlekomat edino prodajno mesto, kjer lahko mestno prebivalstvo nedvoumno kupi slovensko mleko.

Kot smo že poročali, so na Zvezi potrošnikov preizkusili sveže mleko iz mlekomatov in ugotovili, da so trije od 22 mlekomatov vsebovali nevarno bakterijo Listeria monocytogenes, pri dveh pa je bila tudi neustrezna temperatura.

Surovo mleko prekuhajte!

Prehranska strokovnjakinja na ZPS Tanja Pajk Žontar je dejala, da so meritve opozorilo, da je treba pri prodaji svežega mleka izboljšati nadzor nad prodajo. Pri tem je opozorila, da je surovo mleko treba prekuhati ali toplotno obdelati, da bi bilo res varno. Zato v ZPS potrošnikom svetujejo, da to mleko pred pitjem prekuhajo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
08. 09. 2011 23.23
Osvald, pa akkšnih žuljev, mleko prodaja v rinfuzi, brez embalaže, dekalracije, računa, DDV-ja itd. po 1 EUR. Zakaj pa po cestah ne dovolijo mkavomatov in drugih avtomatov! Samo bankomate in mlekomate ter parkirne ure.OPa zakajs o ti kmetje vedno nekaj posebnega.
Tonček Balonček
08. 09. 2011 23.21
Zdaj mi naj pa v KGZS trazložijo, kao naj lokalni pridelovalci z mlekom oskrbujejo Ljubljano? In kam naj z njim v zgrnji Savinsjki ali savski dolini, Bohinju in na Dolenjskem, saj ga ne morejo sami toliko popiti. Pa naj ne trosijo nebuloz! Zdaj smao še čakam na mnenja, da je mleko iz mlekarn zanič, vsi jogurti, siri, skuta itd, so izdelani iz umetnega in konzerviranega (s etmi konzervansi so anjvečji štosi) in zanič, to mleko s 100 mio bakterij na mlekomatih je pa domače in zdravo, el malo ga moramo prekuhati, tistih apr miljonov somatskih celic,a ntibiotikov n dodane vode nas pa ne sme motiti, saj gre az mleko izpod Kamniških planin, tisto iz Ljubljanskih mlekarn je pa takorekoč iz Leka in šišenske toplarne.
prehlad
08. 09. 2011 22.13
KAJ PA .SEDAJ ,KO JE KUPIL MLEKOMAT GA JE TREBA PA UNIČIT . SEVEDA PROPAGANDA ZA MLEKO ,KO JE V TETRA PAKU PA ŠE VEČ ONESNAŽEVALI OKOLJE S TEMI PAKUNGAMI.
Turgensis
08. 09. 2011 18.45
pri mleku je najpomembnejši okus in mleko mora biti alpsko! barcaffe kava in alpsko mleko, pa nobena druga kombinacija! razno mleko iz mlekomatov pa zlato kavo pa naj kmetje sami uživajo!
elan5
08. 09. 2011 18.17
Osvald- pa bolj ga niso mogel zadet z svojim naukom. Čista 5.
Rotija Staric
08. 09. 2011 18.16
KAKŠEN NADZOR NEKI, PRANJE MOŽGANOV IN REKLAMA VELIKIM CENTROM. PREDVSEM PA TEPTANJE PA TA MALIH.
Osvald
08. 09. 2011 17.14
Kdo ve koliko so levi prostozidarji plačali novinarjem za tole ?
Osvald
08. 09. 2011 17.13
Nauk zgodbe : zakaj bi samo kmet imel kaj od svojih žuljev.
deep1405
08. 09. 2011 17.13
Je pač tako, da vedno znova, ko pade prodaja mleka mlekarnam in trgovcem, zlijejo gnev na kmeta. Vsi vi, ki varujete pravice potrošnikov, ki vam je mar za kvaliteto in neoporečnost hrane, zajemite vodo iz vodovoda in ga dajte v analizo......Ah, sem pozabil, da je to čisto nekaj drugega......Kmetje niso lobirali in tudi nimajo sredstev, ki bi vas finančno!!!!! razsvetlilo. Mlekarski in štacunarski libij pač vse to ima..... Pojdite v Avstrijo pred Interspar, kjer prodajajo kmečke izdelke tudi Slovenci, brez, da bi se oglasile zavedne podkupljive pijavke pod pretvezo nekakšne zaščite potrošnika.... Čista resnica. Ko pade firmam biznis je treba male privatnike zjebat. Klasika. Zjebat kmeta, ki tko vsaj zasluži parkrat več kot pa dobi od mlekarne.
jump
08. 09. 2011 16.57
Od kar pomnim, trošim domače mleko. Vmes je bilo nekaj tetrapakov, ampak ni ga čez domače sveže mleko. Tu vsaj veš kaj piješ. Iz tetrapaka pa res nikoli ne veš kaj dobiš. TA "prikrita vojna" me spominja kar nekaj let nazaj, ko so vsi trobili, da je škodljiva svinjska mast. Vsako "belo" olje kupljeno v trgovini je bilo ne vem kolikokrat bolj zdravo. Danes je resnica drugačna. Zgodba se nagiba bolj na oljčna olja. Takšna gonja proti mlekomatom je samo dokaz strahu, strahu velikih mlekarn.
bolimepatak
08. 09. 2011 16.44
Je pač tako, da vedno znova, ko pade prodaja mleka mlekarnam in trgovcem, zlijejo gnev na kmeta. Vsi vi, ki varujete pravice potrošnikov, ki vam je mar za kvaliteto in neoporečnost hrane, zajemite vodo iz vodovoda in ga dajte v analizo......Ah, sem pozabil, da je to čisto nekaj drugega......Kmetje niso lobirali in tudi nimajo sredstev, ki bi vas finančno!!!!! razsvetlilo. Mlekarski in štacunarski libij pač vse to ima..... Pojdite v Avstrijo pred Interspar, kjer prodajajo kmečke izdelke tudi Slovenci, brez, da bi se oglasile zavedne podkupljive pijavke pod pretvezo nekakšne zaščite potrošnika....
Ofca1A
08. 09. 2011 16.38
Vi kar blatite tele mlekomate,......Jaz grem vsak dan na mlekomat,...ja ga prekuham. Bolsi 100x kot da zarajdam v spar ali merkator,.....Pa se neki clovek mora zivet v sozitju z bakterijami,....lepo vas prosm,.......Krneki vi perete mozgane,....v brez veze,..
Osvald
08. 09. 2011 16.14
Kupujte samo sterilizirano ,pasterizirano mleko, kajti že tisočletja so ljudje umirali zaradi naravnega neindustrijskega mleka.