Slovenija

Lokalno možni močnejši nalivi, Vipava se že razliva

Ljubljana, 03. 02. 2017 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi deževnega vremena so pretoki nekaterih rek po državi povečani. Reka Vipava s pritoki v zgornjem toku se razliva na izpostavljenih mestih ob strugi in polagoma upada. Na območju vsakoletnih poplav se lahko razlije tudi Ljubljanica na Ljubljanskem barju. Narasli bodo tudi manjši vodotoki.

Po deževnem četrtku so vremenoslovci podobno vreme napovedali tudi za petek. Le na vzhodu je bilo večinoma suho vreme, oblačnost se je ponekod trgala. Drugod je bilo večinoma oblačno, ponekod na Primorskem še lahko megleno.

Dopoldne je deževalo v zahodnih in deloma južnih in osrednjih krajih, popoldne pa tudi nekoliko vzhodneje, ko so v zahodni Sloveniji možni krajevni nalivi. Agencija RS za okolje (Arso) opozarja predvsem na razlivanje vodotokov po nekaterih delih države, medtem ko je Prometno-informacijski center voznike pozval k večji previdnosti, saj ponekod zaradi padavin in topljenja snega obstaja možnost padanja kamenja in zdrsa brežine na cestišče.

Arso je izdal opozorilo pred razlivanjem posameznih vodotokov.
Arso je izdal opozorilo pred razlivanjem posameznih vodotokov. FOTO: POP TV

Razlivanje vodotokov v zahodni, južni in osrednji Sloveniji

Reka Vipava s pritoki v zgornjem toku se razliva na izpostavljenih mestih ob strugi in je ustaljena, opozarjajo na Arsu.

Ob ponovni okrepitvi padavin in predvidenih krajevnih nalivih čez dan in tudi v soboto zjutraj lahko reke in manjši vodotoki v zahodni, južni in osrednji Sloveniji znova presežejo opozorilne pretoke in se pri tem razlijejo. Reka Ljubljanica se bo razlila na Ljubljanskem barju na območju vsakoletnih poplav.

V soboto in nedeljo se bodo visokovodne razmere predvidoma razširile proti vzhodu države.

Občasne padavine po državi sicer napovedujejo vse do ponedeljka. Takrat bodo postopno ponehale, meja sneženja pa se bo po napovedi agencije spustila do okoli 400 metrov nadmorske višine.

Dež se bo čez dan razširil na vso državo.
Dež se bo čez dan razširil na vso državo. FOTO: Thinkstock

Po odjugi ponovno prihaja ohladitev

Do nedelje zjutraj bo dež povečini ponehal. Prehodno se bo delno zjasnilo, ponekod po nižinah bo nastala megla. Čez dan se bo od zahoda postopno pooblačilo in popoldne bodo padavine od zahoda ponovno zajele vso Slovenijo. Spet bo zapihal jugozahodnik.

Padavine bodo v ponedeljek čez dan postopno ponehale. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 400 m. Zapihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Hladneje bo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TEDYC
04. 02. 2017 08.59
+1
Vremenarji ne znajo napovedati vremena že za en dan naprej, kaj šele za cel teden. Malo naj dajo glavo ven čez oken ne pa v računalnik buljit. Kje so nalivi? Kdo plačuje tako nesposobne ljudi?