Slovenija

Lobiranje v senci obvladamo Slovenci

Ljubljana, 02. 12. 2014 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija je ena od evropskih držav, ki ima lobiranje zakonsko urejeno, v Transparency International Slovenia pa poudarjajo, da večina lobiranja pri nas še vedno poteka izven zabeleženih lobističnih stikov, v senci.

Večina lobiranja v Sloveniji še vedno poteka izven zabeleženih lobističnih stikov, v senci, ugotavlja Transparency International (TI) Slovenia v danes izdanem poročilu. Poročilo Lobiranje v Sloveniji se sicer osredotoča na lobiranje na državni ravni, a znatna tveganja za takšno početje po njihovi oceni obstajajo tudi na lokalni ravni.

Prizadevanje za ureditev lobiranja v Sloveniji po izsledkih poročila TI Slovenia predstavlja dobro osnovo, vendar pa v celoti ne ščiti niti države niti državljanov pred vplivom nedovoljenega lobiranja. Stanje lobiranja pri nas poročilo zato ocenjuje s 55, pri čemer je najvišja možna ocena 100.

Imamo zakonsko ureditev, ki pa ni dovolj celovita

Slovenija je z ureditvijo lobiranja v zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije sicer relativno napredna, saj večina evropskih držav lobiranja nima zakonsko urejenega. Vendar pa TI Slovenija v poročilu ugotavlja, da ureditev še vedno ni dovolj celovita, uresničevanje zakona pa je v praksi omejeno.

Tako denimo obstajata register in sistem poročanja o stikih, vendar je transparentnost na vseh ravneh postopkov odločanja še vedno nezadostna, tako pri pripravi kot pri sprejemanju predpisov na državni in lokalni ravni, ocenjujejo v TI Slovenia.

Še vedno obstaja prevelik vpliv političnih elit in interesnih skupin na oblikovanje javnih politik in drugih odločitev, opozarjajo v TI.
Še vedno obstaja prevelik vpliv političnih elit in interesnih skupin na oblikovanje javnih politik in drugih odločitev, opozarjajo v TI. FOTO: Thinkstock

Prav tako v društvu ugotavljajo, da udeležbo javnosti pri postopkih sprejemanja odločitev ovirajo neuravnotežene "ad hoc" strokovne in posvetovalne skupine ter netransparentni podatki o članih teh delovnih skupin. Vse to omogoča prevelik vpliv političnih elit in interesnih skupin na oblikovanje javnih politik in drugih odločitev, ki vplivajo na vsakodnevno življenje državljank in državljanov.

Pomanjkljiv nadzor

Zaradi prikritih povezav med političnimi strankami in zasebnim sektorjem sta po njihovi oceni pomanjkljiva tudi transparentnost in nadzor financiranja političnih strank in volilnih kampanj.

Robustni mehanizmi integritete imajo zaradi nezadostne transparentnosti toliko večji pomen. Samoregulacija je namreč trenutno po ugotovitvah iz poročila premalo razvita. Združenje lobistov je sicer sprejelo etični kodeks, medtem ko so pobude za samoregulacijo in etično lobiranje družb zasebnega sektorja in drugih stanovskih združenj ter interesnih skupin minimalne, še pojasnjujejo v TI.

Potrebne so zakonske spremembe

TI Slovenia vladi priporoča sprejem posebnega področnega zakona, ki bi urejal lobistično dejavnost.

Poročilo izhajajoč iz zaskrbljujočih ugotovitev glede stanja lobiranja v Sloveniji vladi in pristojnim institucijam podaja več priporočil. Kot prvo izpostavljajo potrebo po spremembi zakonske ureditve, ki bi zagotovila zadovoljivo transparentnost in nadzor nad lobiranjem. V tem okviru TI Slovenia vladi priporoča tudi sprejem posebnega področnega zakona, ki bi urejal lobistično dejavnost.

V drugem priporočilu društvo navaja ukrepe za zagotavljanje transparentnega delovanja in financiranja političnih strank ter za uvedbo učinkovitih nadzornih mehanizmov. V tretjem pa poudarja potrebo po vzpostavitvi mehanizmov regulacije in notranjih pravil lobiranja.

V splošnem pa se TI Slovenia v poročilu zavzame za razvoj celostne politike o etiki in transparentnosti, programa za ozaveščanje in sistematično izobraževanje o lobiranju. Takšno izobraževanje naj bo vključeno tudi v resolucijo o preprečevanju korupcije in v strategijo boja proti korupciji.

V TI Slovenia sicer izpostavljajo tudi poročilo OECD, povezano s problematiko lobiranja, v katerem so predstavljena tveganja, povezana z lobiranjem, pa tudi izkušnje nekaterih držav pri oblikovanju in izvajanju ukrepov za transparentno lobiranje. Po oceni TI Slovenia poročilo OECD predstavlja dober mednarodni pregled ukrepov držav za zmanjšanje tveganj, povezanih z lobiranjem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Blaška
02. 12. 2014 18.57
+2
naši lobisti so res bog in batina, še politiki imajo do njih respekt : )))
kure bedne
02. 12. 2014 18.32
+4
To niso politične in interesne skupine. Mi temu po domače pravimo maafija.
Patiana
02. 12. 2014 15.12
-1
Izvirni greh je v tem, da so pravila lobiranja dana v Zakonu o preprečevanju korupcije... kar da lobiranju avtomatsko negativen predznak. EU in ZDA si brez lobiranja ne predstavljata funkcioniranja česarkoli. Poklicni lobist ne izvaja le prepričevalnega pritiska, pač pa opravi temeljite raziskave področja, ki ga zagovarja, analizira podatke, z njimi oskrbuje naročnika, se spozna na zapletene EU procedure, naročnika lahko tudi pravno zastopa ... Pravi lobist ostaja v EU (za razliko od ZDA) v ozadju - "slavo" pobere njegov naročnik. Mi smo na tem področju pravi amaterji!
User1063544
02. 12. 2014 15.09
+2
LOBIRANJE = PODKUPOVANJE in nič več in nič manj, Lobiranje v senci pa ni nič drugega kot kaznivo podkupovanje... S tem vidimo kako smo v družbi kjer je konkurenca motivirana s podkupovanjem po drugi strani pa je korupcija kazniva v resnici DVOLIČNI. Torej KAPITAL ni in nebo spoštoval ČLOVEKA ampak samo lasten interes.. Mi smo samo sredstvo za doseganje ciljev KAPITALA. Gospodarska rast nikoli ni in ne bo spoštovala človeškega življenja, ker ko ta raste gre tudi čez trupla kjer je to potrebno. Vojne za NAFTO, PLIN, OZEMLJE, VODO, HRANO... S tem ugotovimo da je konkurenca en prst iste roke gospodarske rasti in nam uničuje življenja.. Vsi izmi in cije temeljijo na neskončnih resorjih.. Gues What... TO NE DRŽI in namesto da se med seboj koljemo zaradi želje po več, hitreje in bolje, bi mogli med seboj v miru in harmoniji deliti OMEJENE resorje v pravičnem merilu... Tako bi izkoreninili lakoto, vojne, družbeno oslojevanje, razseljevanje, itd... Vsi smo sinovi in hčera ene Zemlje in samo eno imamo na voljo... To bi bil tudi moj poziv, ne dovolite da kapital in pohlep kapitalistov in mehanizmov globalnega gospodarstva uniči edino stvar ki nam je bila dana: Pravico do svobodnega zdravega in mirnega življenja na našem planetu... Pridelujte svoje, trošite razumno in spoštljivo do narave. *
Transformerji
02. 12. 2014 13.02
+3
Lobiranje in korupcija je pri nas eno in isto!
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
02. 12. 2014 13.30
+3
Natančneje korupcijo smo zaradi lepšega preimenovali v lobiranje....