Slovenija

Skupščina ljudstva: EU je hlapec špekulantov, ki so nas pahnili v krizo

Ljubljana, 06. 05. 2013 17.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skoraj 40 civilnodružbenih skupin se je udeležilo prve izredne skupščine ljudstva. Nasprotovali so ustavnim spremembam, ki se nanašajo na spremembe referendumske zakonodaje in vpis fiskalnega pravila.

Skupščina ljudstva
Skupščina ljudstva FOTO: POP TV

Okoli 150 delegatov iz skoraj 40 civilnodružbenih skupin se je zbralo na prvi izredni skupščini ljudstva v Cankarjevem domu.

Zbrani so nasprotovali spremembam ustave v zvezi z referendumom in fiskalnim pravilom, saj prve pomenijo, kot je opozorila predsednica skupščine Violeta Tomič, da bomo državljani izgubili pravico do odločanja na referendumih, druge pa, da se je politika uklonila kapitalu, ne volivcem.

Zbrani, večinoma gre za manj znane obraze, ugotavljajo, da je izredna skupščina ljudstva velik dosežek. Kot je poudaril Rok Zavrtanik, se še namreč ni zgodilo, da bi se toliko skupin zbralo okoli iste ideje.

Napovedal je tudi, da to ne bo "solo akcija", ampak se bo delo proti "trenutnemu establishmentu", ki želi ljudi ponižati na raven mladoletnega otroka, ki nima pravice odločanja, lahko pa vplačuje v državni proračun, nadaljevalo.

Živa Vidmar pa je dejala, da civilna družba zahteva "nov DZ, ki bo izvoljen brez volilnih okrajev, z absolutno preferenčnim glasom po sistemu zadrge."

Med bolj znanimi govorniki je bil sicer sindikalist Goran Lukič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), ki je o napovedanih ustavnih spremembah referendumske ureditve in zapisa fiskalnega pravila v ustavo povedal, da prihaja do političnega preračunavanja na račun državljanov. O fiskalnem pravilu je dejal, da je že vlada izračunala, da to terja zelo globoke reze v socialno državo. Po njegovih besedah predvsem opozicija govori, da je to treba storiti, da bi dali pozitivne signale mednarodnim finančnim trgom. "Kakšne signale pa daješ lastnemu ljudstvu? Da ga pač ne rabiš," je povedal.

Fiskalno pravilo v kombinaciji z novo referendumsko zakonodajo po njegovih besedah tlakuje pot temu, da lahko tudi t. i. trojka dela, kar želi. Ob tem je dejal še, da je pri fiskalnem pravilu stranka Pozitivna Slovenija na žalost popustila, saj je še pred nekaj meseci premierka Alenka Bratušek govorila, da vpisu v ustavo nasprotujejo.

Kot je že pred začetkom skupščine povedal predstavnik iniciative 6. maj, je splošno mnenje tudi, da posegov v ustavo ne bi smelo biti, ne da bi o tem svoje mnenje podalo ljudstvo. Dejal je, da so v iniciativi odprti za strokovna mnenja, in dodal, da bi se morale odločitve sprejemati na podlagi teh mnenj. "In ne v zaprtih prostorih oziroma za zaprtimi vrati, kjer so ljudje dejansko tretirani kot nekaj, kar je kolateralna škoda," je poudaril.

Povedal je, da je današnja seja skupščine, na kateri sodelujejo vstajniške skupine in civilna družba, prikaz enotnosti vstajniških gibanj. Dejal je še, da bodo za uspeh šteli, če se bo na podlagi današnjega dogodka aktiviral en državljan več.

Skupščine sta se udeležila tudi glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj in predsednik ZSSS Dušan Semolič. Slednji je tudi dejal, da je krizo povzročil "ovampirjen kapital", in dodal, da iz mednarodnih institucij prihajajo sporočila, kako naprej. "To je pot, ki bo krizo zagotovo poglobila," je pojasnil in dodal, da predstavniki teh institucij vprašajo le, kako je z bankami, ne pa, kako je z ljudmi. Poudaril je, da je pri referendumski zakonodaji potrebna sprememba v smeri, da referendumov ne bi mogli zlorabiti politiki. "To, kar se zdaj ponuja, pomeni konec demokracije," je opozoril.

Glede fiskalnega pravila pa je Semolič povedal, da bo njegova uvedba pomenila pokop za socialno državo.

Govorci sicer govorijo skoraj v en glas: "Smo proti posegom v ustavo po diktatu vrha EU, ki je hlapec finančnih špekulantov, ki so nas vrgli v krizo."

Na skupščini so udeleženci o tem, ali se strinjajo, da poslanci spreminjajo ustavo brez soglasja ljudstva in stroke, tudi glasovali. Oddanih je bilo 298 glasovnic. Od udeležencev se jih 98 odstotkov s takšnim načinom dela poslancev ni strinjalo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (314)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24vohomurckov
07. 05. 2013 16.50
+4
Vstanite v suženjstvo zakleti, ki jarem vas teži gorja. Zdaj pravda stara v borbi sveti vas kliče za prostost sveta. Ta svet krivičnosti razbijmo, do tal naj boj ga naš podre; nato svoj novi svet zgradimo, bili smo nič, bodimo vse! ....zgodovina se ponavlja.....
rageinblack
07. 05. 2013 15.29
+2
Popravek, POŠTEN referendum, bi bil edina oblika ki bi jo imeli za izražanje ljudstva, to pa žal ne obstaja.
ONniON
07. 05. 2013 14.22
-2
Želeli ste postati del evropske unije in območja evra zdaj jo imate
comment123
07. 05. 2013 16.32
-2
ivo55
07. 05. 2013 12.54
+8
združba tipa SAZAS ne more govoriti v imenu ljudstva!
El Koronito
07. 05. 2013 12.47
+2
Zaninimivo, da janševiki takoj popljuvajo vse in vsakogar, če ni v zvezi z njihovim ljubljenim in njegovimi nebulozami. Ta civilna iniciativa je vsaj poskus ljudi, da izkoriščevalskim zahtevam eu rečejo NE. Ravno to medijsko zaničevanje vsega nejaševističnega sproža pri ljudeh dvom in strah, tako da so raje kar tiho. Vedite, da to ni naključje - gre za močan medijski pritisk, ki ga izvajajo eni in drugi. Ljudje ne bojte se ! Ni važno kdo govori. Važno je kaj govori, misli in dela. Vpis zlatega fiskalnega pravila v ustavo ni potreben, oz je celo proti ustaven. Kako lahko nekdo spremeni ustavo, ne da bi o tem odločalo ljudstvo. Tile klovni, že zdavnaj niso več predstavniki ljudstva ampak marionete v rokah kapitala. Razprodaja državne srebrnine je SLABA. Kdo, normalen, prodaja nekaj, kar dobro funkcionira. Slaba banka je samo VELENATEG, da saniramo banke in tiste, ki so nas okradli pustimo, da še naprej uživajo v brezskrbnem življenju.
volek
07. 05. 2013 12.53
+3
Netajkun
07. 05. 2013 13.35
+1
Niet , uveljavljanje ljudske ( vstajniške ) volje je popolnoma pravilno razmišljanje ( vsi smo Slovenija , ne samo elite in politika ) . Bojim pa se , da je marsikaj zamujeno in da bomo napake iz preteklosti drago plačali ( definitivno VSI ) . Nikoli nisem bil in tudi nikoli ne bom zagovornik točno določene politične opcije ( sem bolj za prilagajanje trenutnim razmeram v svetu - prej se odzoveš , lažje jo prebrodiš ) . Trmasto vztrajanje na nekih fiksnih pogledih ( levih ali desnih ) , je prej ovira kot prava pot .
El Koronito
07. 05. 2013 13.39
+2
Netajkun drži. Prej ko slej ugotovimo, da razen redkih izjem, vsi želimo podobne stvari. Ravno to bi nas moralo združevati, da družno odstranimo to zajedalsko nesnago, zaradi katere ne moremo normalno živeti.
malaraja
07. 05. 2013 14.22
+3
Če bi ustavili korupcijo, jim pobrali denar in lopove strpali za rešetke, bi bili kmalu na konju. Žal so desne lopove trenutno pri koritu zamenjali levi lopovi in to niti približno ni nekaj, kar bi nas lahko popeljalo na pravo pot. Za to nismo stali na trgih, vsaj velika večina ne. Pri vseh milijardah, ki so jih in jih še kradejo iz naše blagajne je čudno, da je sploh kaj ostalo. Janšisti so pa itak pacienti svoje sorte. Njim je pomembno, da kradejo Janša in njegova klika, ostali ne smejo. Bolano.
santamaura
07. 05. 2013 11.47
+15
Skupščina ljudstva: Skoraj 40 civilnodružbenih skupin se je udeležilo prve izredne skupščine ljudstva. Skupščine sta se udeležila tudi Branimir Štrukelj in Dušan Semolič. Vsi so bili tam - le ljudstva ni bilo, ker ljudstvo ni vedelo, da imajo hlapci sestanek. Pa saj je vseeno saj ti pomočniki pastirjev itak ne razumejo blejanja ovac, ki se pasejo po peščeni puščavi. Njim je važno samo to, da bo na žaru kakšno jagnje za njihove gospodarje in da bo za njih ostala kakšna sočna kost
24vohomurckov
07. 05. 2013 11.33
+7
...in teza o slovencih hlapcih,se vedno znova potrjuje! samo to je važno kako se vsakokratna oblast klanja EU špekulantom in jim želi ugoditi v vsaki muhi,ki se je spomnijo! narod od tega,razen večnega zategovanja pasu ,nima nič! ...kaj pa vi dragi usmerjevalci naših življenj alias politiki,ki smo vam MI dali oblast??...kaj pa vi??
wolfterier
08. 05. 2013 08.39
+1
Ne gre za kaprice EU,pač pa za normalno in učinkovito gospodarjenje,česar do zdaj nismo bili sposobni.
olyca
07. 05. 2013 09.22
+10
Ko bo začelo pokati bo vse skupaj pozno. EU nas samo izkorišča in nas uničuje, zaživela tako ali tako nikoli ne bo saj njim ni cilj neke močne države, ampak ljudem-delavcem pobrati še tisto dostojnost ki smo jo imeli. EU naj čimprej razpade, krediti naj se izničijo, z barabami v državi bomo pa sami obračunali, pa tudi če nekaj časa jemo samo krompir. Vsi vemo kdo so tisti !!!!!!!
malaraja
07. 05. 2013 09.29
+5
Vemo samo nekaj imen, pravi strici iz ozadja so še skriti. Dokler delajo sranje, tule ne bo miru. Zadnji čas je, da očistimo Slovenijo. Upam, da se bodo vstajniške skupine združile v močno politično gibanje, da bo spet vredno iti volit koga drugega, kot tele barabe, ki nas že 20 let nategujejo.
krda
07. 05. 2013 09.14
+8
Ah,dejte ga biksat!To naj bi bila skupščina ljudstva?Ko bodo na skupščini ljudstva delavci ,čistilke in vsi tisti,ki jim ne dajo kar so zaslužili,takrat bo to skupščina ljudstva ,ne pa neki umetniki ,ki so prisesani na državni proračun!ADIJO PAMET!!
olyca
07. 05. 2013 09.24
+9
Tako se govori, ti nas samo molzejo z svojimi umetniškimi zablodami !!!!!
malaraja
07. 05. 2013 09.31
+1
Saj so čistilke tudi dobrodošle. Pa brezposelni tudi. Na vstaje hodimo tisti, ki nas trenutno stanje boli in žali, lačni pa nismo in imamo službe ali penzije. Tisti, ki so najbolj obubožani in brez vsega, sedijo na kavču in jamrajo.
Ljubljanski Snob
07. 05. 2013 09.11
+8
Zbor tistih, ki potapljajo državo, GROZA !
SDS_je_poden
07. 05. 2013 10.29
+0
Hajduk: sej ni bilo ne politikov ne tajkunov.... o čem ti to?
wolfterier
07. 05. 2013 23.05
+2
Violeta tomić in Lara Janković bi vodili državo Slovenijo,Bog pomagaj,naivneži.
wolfterier
07. 05. 2013 23.05
+1
starakadilka
07. 05. 2013 09.02
+20
Domači tajkuni in lopovi so krivi za naše stanje, ne EU. V EU so se vrgli, ker nimajo pojma, kako voditi politiko. Poslanci in sindikalisti naj si znižajo plače, pa bo ostalo za rajo.
Netajkun
07. 05. 2013 13.54
-2
Notranji in zunanji sovražnik mora obstajati , da lahko politiki opravičijo svoja dejanja ( zaradi sovražnika so bili " prisiljeni " v take in drugačne poteze )
wolfterier
07. 05. 2013 23.08
+2
Notranji sovražnik je forum21,pa tudi zunanji sovražnik je notri,nje.
Obelixxx
07. 05. 2013 09.01
+9
Novinarji pozanimajte se. Kdo je vse to plačal? Najem dvorane, šampanjec, kaviar, prostitutke ...
Obelixxx
07. 05. 2013 08.59
+14
Svic Bran Štrukelj in predsednik SS Dušan Smolič. ha ha ha A hujših sovražnikov delavstva niso mogli najti?
heavyd
07. 05. 2013 08.51
+6
Pojma nimajo teli modreci! Doma imamo lopove, ki so vodje te države, župani itd.. to so glavni zarotniki proti Sloveniji, nihče drug.
scar_face
07. 05. 2013 08.40
+15
Ko vidim semoliča na ljudski skupščini, mi je vse jasno.
artifakt
07. 05. 2013 08.44
+2
FrancRozman
07. 05. 2013 07.47
+12
Špekulanti so niso kakšni kriminalci (kot bi jih radi označili naši nesposobni politikanti), ampak ugledni strokovnjaki, ki upravljajo z naložbami. To niso dobrodelne ustanove, ampak najprej gledajo na interes kapitala, se pravi na zaslužek. Pri tem je jasno, da reveži vedno potegnejo kratko. Brezmejna sprevrženost naših politikov poskuša sedaj gnev ljudstva obrniti nanje. Namesto, da bi državljani zahtevali odgovornost od znanih politikov (poznamo jih po imenu in priimku), smo ponovno padli na finto "brezimnega zunanjega sovražnika". Živela SFRJ!
BobbyP
07. 05. 2013 07.42
+23
Paraziti, kvazi politiki, kvazi sindikalisti in kvazi kulturniki. Prava rešilna bilka.
Mojster123
07. 05. 2013 08.39
+12
moderator, če mi boš neupravičeno izbrisal samo še en post, se takoj odjavim z voyota!!! ponavljam: tolpa priviligiranih parazitov uničuje državo oziroma kar je od nje ostalo!
comment123
07. 05. 2013 07.22
+11
BRAVO, BRAVO, VI STE PRAVI POSLANCI SLOVENSKEGA LJUDSTVA, NASLEDNJIČ ZAGOTOVO PRIDEM "Smo proti posegom v ustavo po diktatu vrha EU, ki je hlapec finančnih špekulantov, ki so nas vrgli v krizo." In še ne zanima jih kako so ljudje ampak kako so banke! BRAVO, ČESTITKE POSLANCI SLOVENSKEGA NARODA!
comment123
07. 05. 2013 07.29
+5
Nobeno nestrinjanje mi ne pride do živega, ker vem, da so še ljudje, ki so pripravljeni nekaj narediti za svojo domovino in to ne za plače, ki si jih oni drugi, ki ne bodo kmalu več pravi delijo!
Mojster123
07. 05. 2013 08.50
+3
Mojster123
07. 05. 2013 08.52
+6
mimogrede, vsi ti "POSLANCI SLOVENSKEGA NARODA" dobivajo plačo iz proračuna, to je tisti denar, ki ga kleptomanska država pobere tistim, ki resnično ustavrjamo dodano vrednost, torej je jasno za čigave interese se borijo, za SVOJE.
wolfterier
08. 05. 2013 08.44
+1
Sami parazitis Štrukljem in Sejmolićem na čelu...
gardist
07. 05. 2013 07.06
+4
Kdo je vse to placal? Najem dvorane,organizacijske stroske...itd
blokirani
07. 05. 2013 07.31
+9
comment123
07. 05. 2013 07.39
+3
A ti sploh veš, da se z voljo ljudi, ki jih boli krivica in ki želijo državi le dobro, da kaj tudi zastonj narediti!
Mojster123
07. 05. 2013 08.55
+3
matevz_grahou
07. 05. 2013 07.04
+3
to naši...raje zgubimo državo kot pa da jo vodijo izdajalci..jamarji..