Slovenija

'Ljudje so premalo informirani glede znižanja pokojnin'

Ljubljana, 19. 07. 2012 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Varuhinja Zdenka Čebašek Travnik je na ustavno sodišče vložila zahtevo za ustavno presojo določb glede pokojnin. Ob tem varuhinja opozarja upokojence, naj ne čakajo na odločitev ustavnega sodišče, temveč le na odločbe Zpiza.

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik je na ustavno sodišče vložila 36 strani obsežno zahtevo za oceno ustavnosti 143. člena zakona za uravnoteženje javnih financ, ki se nanaša na znižanje pokojnin približno 26.000 upokojencem. Sodišču predlaga zadržanje izvrševanja tega dela zakona in pričakuje prednostno obravnavo zahteve.

Upokojenka
Upokojenka FOTO: Thinkstock

Čebašek Travnikova izpodbija določbe 143. člena zakona za uravnoteženje javnih financ, ki omejujejo pravico do letnega dodatka za upokojence in znižujejo pokojnino nekaj več kot 26.000 upokojencem, ki jim delno ali celotno plačilo pokojnine zagotavlja proračun. Kot je pojasnila na današnji novinarski konferenci, se je za vložitev zahteve odločila na podlagi več kot 160 prejetih pobud s strani nekaterih sindikatov, društev in tudi "ogorčenih upokojencev".

'Ljudje premalo informirani glede znižanja pokojnin'

Po njenem mnenju se sicer ljudje vedno bolj zanimajo za zakonodajo, vendar bi morali brati že predloge zakonov, oblast pa bi zakone morala sprejemati tako, da bi upoštevala tudi sodelovanje in mnenje javnosti.

Kot je dejal namestnik varuhinje Tone Dolčič, so bili namreč ljudje premalo informirani glede znižanja pokojnin, saj so na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) takoj po sprejetju zakona začele "deževati" pritožbe, ugovori in pripombe.

Po njegovih informacijah pa bo zdaj Zpiz vsem, ki jim je bila znižana pokojnina, izdal odločbe v upravnem postopku. Tako bo pravno formalno vsem odprta pot za uveljavljanje pravic.

Varuhinja opozarja: Počakajte na odločitev Zpiza

Ob tem varuhinja opozarja upokojence, naj ne čakajo na odločitev ustavnega sodišče, temveč le na odločbe Zpiza. Če se bodo odločili za pritožbo, naj to tudi storijo v zakonitem roku, je povedala.

Varuhinja Zdenka Čebašek Travnik
Varuhinja Zdenka Čebašek Travnik FOTO: POP TV

Sistemska rešitev pa je po njenih besedah v rokah vlade in DZ, ki imata možnost, da zakon spremenita še pred ustavnim odločanjem o zahtevi. V kolikor se bo čakalo na odločitev sodišča, pa jo bo treba uresničiti, je dejala in izrazila pričakovanje, da bo sodišče argumente "resnično natančno preučilo in sprejelo ustrezno odločitev".

Ustavno sporen način sprejemanja zakona?

Namestnik varuhinje Jernej Rovšek je pojasnil, da prva od desetih točk v zahtevi govori o skupnih izhodiščih razvoja slovenskega pokojninskega sistema in dodal, da zakon diskriminatorno posega le v določene pokojnine, ki se financirajo iz državnega proračuna.

V zahtevi za ustavno presojo varuhinja med drugim opozarja še na ustavno sporen način sprejemanja zakona, kršitev načela jasnosti in določnosti predpisov ter kršitev človekovega dostojanstva. Prav tako zahteva vsebuje tudi kršitev pravice do socialne varnosti in do pokojnine, kršitev enakosti pred zakonom in prepovedi diskriminacije, kršitev načela zaupanja v pravo, pričakovanih pravic ter zagotovil iz Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.

Po mnenju varuhinje 143. člen zakona krši tudi ustavno načelo vezanosti DZ na referendumsko odločitev. Kot je pojasnil Rovšek, je bil namreč zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju zavrnjen na referendumu, v skladu z ustavo pa je DZ leto dni vezan na ta izid. "Po stališčih ustavnopravne teorije je treba to razlagati v absolutnem pomenu, torej DZ ne sme sprejeti zakona, ki bi urejal enako vsebino, kot jo je urejal na referendumu zavrnjeni zakon," je poudaril.

Sindikat upokojencev: Zpiz naj do izdaje odločb izplačuje neznižane pokojnine

Ob znižanju pokojnin je Zpiz upokojencem poslal le obvestila o uskladitvi pokojnin, ne pa tudi odločb, zoper katere bi se lahko pritožili.

Ustavno sodišče je ob obravnavi ustavne pritožbe zoper takšno obvestilo Zpiza odločilo, da je zavod dolžan posamezniku za spremembo višine pokojnine izdati upravno odločbo. Ustavni sodniki menijo, da gre pri usklajevanju pokojnin za oblastno odločanje o pravicah, obveznostih ali pravnih koristih posameznika, kar pa je skladno z načelom pravne države in ob spoštovanju enakega varstva pravic v postopkih mogoče le na podlagi izdanega upravnega akta. Zato mora pristojni organ višino pokojnine določiti z upravno odločbo.

V Sindikatu upokojencev Slovenije zato pričakujejo, da bo Zpiz upokojencem do izdaje odločb izplačeval neznižane pokojnine. Pozivajo ga, da upokojencem izplača neznižane avgustovske pokojnine skupaj z razliko za julij.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
20. 07. 2012 07.44
+2
Vsak upokojenec bi moral poleg obsestila o znižanju prejeti tudi tisto rumeno knjižico 10+100 s psovetilom Eve Irgl naj jo prebira vsak veče pred spanjem, kot biblijo.
resslovenka
20. 07. 2012 09.12
+1
odpisan2x
19. 07. 2012 17.59
+3
koliko bo šele stalo ko bo nekdo podal ovadbo zaradi lopovskih dejanj in genocida nad lastnim narodom.politiki ekonomisti,pravniki,itd ali mislite oz veste da je to nemogoče da se vam to lahko zgodi
odpisan2x
19. 07. 2012 17.48
saj ni potrebe sotako ostali brez zaradi varuhov,politikov pa še koga
pufic
19. 07. 2012 17.28
+13
oče ni upravičen do regresa ker prejema 690 evro penzije.Kolega ki pa dela v NLB in ima plače okol 5000 evrov pa je dobil regres,pa čeprav banka ima čez miljardo evrov izgube.A mi lahko kdo to objasni???
thhomas
19. 07. 2012 16.15
+3
Ma daj Zdenkica vrla-za koga se ti zavzemaš? Gre se ti za pokojnine višje od 622 evrov in tiste borčevske in za "posebne dosežke" in podobno. Vseeno je tebi za upokojence z najnižjimi dohodki. Škoda vsake besede za takšno "varuhinjo človekovih pravic" ( že pravic...,ampak čigavih?).
KML
19. 07. 2012 15.48
+2
Me veseli, da ste obvestili to novico in da ima varuhinja na ta račun kaj pametnega povedati!
BojanMahr
19. 07. 2012 15.01
+11
ma to je KRAJA...ljudje so pošteno delal celo življenje ter plačevali "prispevke" na stara leta bodo pa beračili oziroma umirali od lakote !!! TO SO GROZOTE!! SRAM VAS JE LAHKO ! pobrišeš lahko tudi ta komentar , sem slikal in bom objavil drugje.
KlubPravilnoPretepenihŽena
19. 07. 2012 14.29
+5
lahko se tolažite stem, da v Belorusiji tudi niso preveč informirani važno, ker vodja vse ve in vse pozna