Slovenija

'Morilci ne morejo presojati o krivdi'

Ljubljana, 03. 03. 2010 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Prišli smo do vrat svoje preteklosti, jih odprli in vstopili, zdaj pa ne moremo ven, da bi povedali, kaj smo videli," po letu dni od odkritja grobišča v Hudi Jami opozarja Mitja Ferenc.

Grobišče v Hudi Jami
Grobišče v Hudi Jami FOTO: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Rov trenutno urejajo, kot zahteva zakonodaja, nato pa se bodo izkopavanja nadaljevala.

Pri izkopavanjih v Hudi Jami je bilo najdenih nekaj več kot 700 okostij žrtev, po predvidevanjih pa naj bi jih bilo v rovu nekaj tisoč, morda več kot 5000, je ob obletnici odkritja grobišča dejal predsednik komisije za prikrita grobišča Jože Dežman. Po dosedanjih izkopavanjih gre sklepati, da so bili v Barbarinem rovu pobiti slovenski vojni ujetniki in civilisti, pripeljani iz taborišča na Teharjah, med njimi tudi ženske. Pobijanje je potekalo v več valovih, na več načinov, izvajale pa so ga slovenske enote Korpusa narodne obrambe Jugoslavije (Knoja), je dejal. Vodja kriminalistične akcije Sprava Pavel Jamnik je dodal, da za zdaj za nobeno od žrtev ne vedo njenega imena in priimka.

Vodja sektorja za vojna grobišča pri ministrstvu za delo Marko Štrovs je prepričan, da gre v primeru Hude Jame za veliko odprto vprašanje, ki ga je treba rešiti, če hočemo biti "spodobna država". Zdajšnja vlada je po njegovem mnenju podobno kot prejšnja izkopavanju naklonjena, in če "bo tako tudi v izvršilni fazi, bomo naredili velik korak naprej". Hude Jame namreč po njegovem mnenju ni več mogoče prikriti: "Prej ali slej bodo vsa grobišča odkrita, saj bodo ljudje vedno poskrbeli za svoje mrtve." Huda Jama pri Laškem je po njegovem mnenju sicer le eno od 594 grobišč, ki jih je treba še urediti, eno večjih med njimi pa je tako imenovani tankovski jarek na Teznem pri Mariboru, kjer število pobitih presega 15.000. Povedal je še, da nameravajo grobišča v letošnjem in naslednjem letu sistematično pregledati.

'V smetišča spremenjena grobišča ne morejo biti preteklost'

Vodja evidentiranja prikritih grobišč Mitja Ferenc je razočaran, ker vprašanje prikritih grobišč še vedno ni ustrezno rešeno. 20 let je namreč po njegovem mnenju za vsako normalno državo dovolj časa za ureditev vprašanj. Opozoril je, da so kljub vsej razsežnosti in krutosti pobojev prizadevanja, da se žrtve dostojno pokoplje, še vedno omalovaževana in pospremljena s komentarji, naj prenehamo izkopavati kosti in se ukvarjati s preteklostjo. "A v smetišča spremenjena grobišča ne morejo biti preteklost. So stvarnost, pred katero si vsaka demokratična država ne sme zakrivati oči."

Odkrivanje Barbarinega rova
Odkrivanje Barbarinega rova FOTO: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Zanj so nesprejemljive poenostavitve, češ da so bile žrtve zagotovo krive, če so bile pobite, in da je šlo za narodne izdajalce, ki so si smrt zaslužili: "Takšne poenostavitve so nesprejemljive predvsem zato, ker o krivdi in grehu ne morejo presojati njihovi morilci. Kriv je tisti, ki mu je bilo sojeno in mu je bila krivda dokazana." Boji se, da bo evidentiranje in odkrivanje prikritih grobišč tudi v Hudi Jami ustavljeno. Vse več je namreč tistih, "ki imajo moč in jim razkrivanje zločina ni v interesu". Sprašuje se, kdo je tisti, ki bo zastavil besedo, da se bodo izkopavanja nadaljevala: "Prišli smo namreč do vrat svoje preteklosti, jih odprli in vstopili, zdaj pa ne moremo ven, da bi povedali, kaj smo videli."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (171)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drago štubljar
03. 03. 2011 14.17
+0
STRINJAM SE DA TREBA MRTVE LJUDJE SPOKOJNO SAHRANITI A NIKAKOR NE BRANIT FASISTE KOT TO ENI POCNEJU DOMACE IZDAJICE.DIASPORA ARGENTUINSKA
Buena Vita
04. 03. 2010 23.36
VUAU--DEMANTI JE NAPISAL ZGODBO O SOSEDU jaz pa lahko napišem veliko takih zgodb,,in ne bi skrivala imena,,,napisala bom ime,priimek naslov,naslov tistih ki so bili uničevalci,,ker za žrtve se ni nikoli slišalo kje so,,samo domnevalo--PA ME NAJ TOŽIJO,,SAMO RAZJEZIT ME JE POTREBNO
Nastja77
04. 03. 2010 20.45
+1
Preberite si knjigo izgubljeno otroštvo ,to je izpoved otrok oduzetih staršem na Teharjeh pa boste videli kaj je bila naša zmagovalna vojska.
Terezinka
05. 03. 2013 09.59
Ne glede kdo je otroku ubil starše mu je bilo življenje težko. sedaj ne govorimo o spomeniku tem otrokom ampak o spomeniku narodu da se bo zavedal kam pripeljejo spori in delitve naroda. Ta spomenik mora služiti spominu, da nas zaradi interesov manjšin ne bodo razdvajali kot narod in nas tako kot danes in nekoč imeli za norce. Marsikateri partizan in domobranec tudi, namreč ni vedel za kaj se borita med seboj. Obojim so prikazali svoj prav
Buena Vita
04. 03. 2010 17.33
nekaj se pa končno premika končno ljudje govorijo javno in glasno o krvnikih--POGUM,POGUM TO NAJ BO VODILO NAPREJ
Terezinka
05. 03. 2013 10.00
Živeti moramo za jutri in ne za to, da kopamo pretzeklost in delamo sovraštvo. Vsi inštituti sprave ne bodo obudili mrtvih na eni in drugi strani
DEDI06
04. 03. 2010 12.06
+1
Rdeče zveri,ki so to počenjale nas bi sedaj rade učile demokracije.!
M-teorija
04. 03. 2010 10.37
+1
Če hočeš vedeti kašen je človek oz. ljudje mu moraš dati oblast. In oblast so imeli eni in drugi in njih posledice in rezultate imamo tudi. Vprašanje pa je kaj bomo s temi spoznanji storili, ponavljali njihove napake ali pa bomo iz njih povlekli nauke, da se kaj takega več ne bo dogajalo. En pomemben med njimi je, da nikoli več ne nasedamo hujskačem, ki ne sprejemajo drugačnih in drugače mislečih, še več, na njihov račun si krepi moč in oblast. Treba se je samo vprašati odpreti oči in srce in prepoznati takšne.
Terezinka
05. 03. 2013 10.02
In misliti ter delati za jutri. Vse hude stvari se uporabljajo le za netenje sovraštva in ne za opomin pred ponovitvijo takih dejanj. SWovraštvo rodi samo sovraštvo. To bi nam morala biti šola in opomin
Tone Strahan
04. 03. 2010 10.09
+0
tu vidim kako povelučujete ali pa kar obejestransko obsojate ene in druge in jih mečete v isti koš, češ saj so si zaslužili, saj so enako počeli, kar je skregano z zdravo pametjo, kjer ni res.V nadaljevanju mojega pisanja in napada levičarjev naj povem, da je naša hiša in moja mama bila vseh štirih let partizanska kurirka in dobro ve kaj se je dogajalo, zato mi ne obtoževati, da sem belogardist ali kar koli se bo kdo spomnil. Pišem zato kjer mi je znano, da je bilo veliko pobitih nedožnih ljudi, otrok, žensk , nosečih žensk in njim pobrano vse premoženje.Sedaj bom opisal neko kruto dejanje, nekega pohlepneža po sosedovem premoženju. Je bil v neki vasi neki sosed, ki je bila ta hiša na partizanski strani, druga hiša pa ni bila nikjer ne pri tabelih ne pri partizanih, kjer to od njih ni nobeden zahteval, ali kar koli pričakoval in so bili tiho.Ta sosed partizan je od šel na udbo in se zlagal, da so njegovi sosedje sodelovali z domobranci in da so krščanske vere.Takoj so se na udbi organizirali in v nekaj urah vso to sosedovo družino odpeljali neznano kam, to odpeljano družino v tej vasi niso nikoli več videli. Ta sosed, ki jih je obremenil, prijavil in se je zlagal, je potem imel pravico, da je zasegel vso njihovo premoženje in se je na to lastništvo ta prijavitelj upisal in je postal lastnik tega vsega premoženja. Taka krvoločna dejanja udbe in sodelujočih so se dogajalo s strani udbe. Tako da tisti, ki vse vprek obtožujete kako je udba pobijala domobrance je treba se tudi prepričati ali je res ali ni res. Kjer je nas 70 let udba zastruplala z lažmi in z podtaknjenimi neresničnimi dokazi, ki so jih pisali, da so svoje zločine upravičevali.Toliko sem imel povedati resnico tudi z nasprotne strani, ki jih je udba še kako prikrivala in uničevala vse dokaze.Dokazi pa obstajajo, pri še živečih ljudeh, kako so po vojni leta 1945 dalje vse po vprek morili in ustrahovali slovenski narod, kar ga je še ostalo. To je bila zločin in uničenje slovenskega prebivastva.
nosferatu
04. 03. 2010 09.33
ČAKAJTE MALO! A sem mogoče kaj spregledal? A sem mogoče zaspal za par let? POSTOJNSKO JAMO KUPUJEJO ITALJANI, NEMCI ODPIRAJO VELETRGOVSKE CENTRE PO CELI SLOVENIJI, SLOVENSKI NAROD PA SE KREGA O 60 LET STARIH TRUPLIH IN NARODNOZABAVNI MUZIKI NA EMI?!?! ZAČNITE ŽIVET V TUKAJ IN ZDAJ, PREDEN BO DOKONČNO PREPOZNO, ŠALABAJZERJI!
mamica55***
04. 03. 2010 08.26
+1
@slovenceljn, mene pa zanima kaj tvoj nick pomeni ?
M-teorija
04. 03. 2010 08.11
-1
Klasik 03.03.2010, 15:32 Podpišem, čeprav je k temu še veliko za dodati. Pa ne za to da bi obsojali, pa ne zato da bi opravičevali, temveč, da bi dojeli in razumeli tiste iracionalne čase, ko je bila zver v njih strgana z verige, kjer so prevladovala in prišla na plano najglobja čustva, predvsem pa najnizkotnejša dejanja, na obeh straneh, samo enkrat so imeli eni priložnost, drugič drugi. Vse kar se je dogajalo se je dogajalo 2-3 generacijam pred nami, torej starim staršem, stricem, tetam, torej oni so bili morilci in umorjeni, oni so bili žrtve in rablji, predvsem žrtve tistega s čustvi nabitega časa. Te tete in strici danes živijo med nami, hvala bogu v našem času, času, ko je klima in ozračje normalnega in kulturnega dialoga. In ker kri ni voda in ker po genomu ne moremo biti drugačni od njih, razen za spoznanja več, kaj sovraštvo in podpihovanje lahko naredi. En preživeli eksekucije je rekel, da ne razmišlja o maščevanju in ne sovraži, ker potem bi bil takšen kot ONI. In ne bodimo takšni kot oni, niti v besedi, kaj šele dejanjih in niti v manjših dozah, niti najmanjših ne, najbolje nikakršnih. Bodimo enkrat za spremembo, kot učijo , krščanski.
slovenceljn
04. 03. 2010 00.06
+1
@mikewest: kolikokrat naj še javno povem, da nisem pristaš in ne simpatizer SDS, da jih nikoli nisem volil, da ne poznam nobenega njihovega politika osebno - pač pa osebno poznam vodstvo SD in tudi volil sem za SD (zadnjič v življenju!). Zakaj je potrebno vsakega, ki ni na tvoji strani, takoj označiti za SDSovca, ki sledi firerju? Kar se mene tiče: uporabljaj takšno dikretidacijo še naprej, ampak je dejansko v tvojo škodo. Dobesedno: iztikaš si oči, ki bi lahko kaj videle (pa ne morejo, ker si zaslepljen s strankarsko pripadnostjo), delaš lobotomijo svojim mislim čisto po nepotrebnem. In da: imam diplomo iz psihologije, ki sem jo dokončal, ko sem bil star 36 let. Po poklicu pa sem razvijalec programske opreme in od tega tudi živim. Morda ti bo zanimivo, kaj je bila tema moje diplomske naloge: "Mejno motena osebnost ter oblike prisilnega vedenja kot posledica čustvenih zlorab". Če me nisi razumel, poglej lastne komentarje.
Marco Brecca
03. 03. 2010 23.50
-1
slovenceljn "So pač izgubili in končali v grobnicah". Hej, te nič ni sram za zgornje besede. Najbrž ne. To se ti zdi normalno. V imenu zmage je pač dovoljeno vse. Tudi moriti. In to celo opravičevati s takšnim "argumentom". mikewest: V vsaki vojni se UBIJA - tudi danes. Bolj bi držalo, da to nič ne pove o vašem znanju iz psihologije, da pa rada uporabljata.............. mikewest: A nisi računalničar, se tudi na psihologijo spoznaš? Lepo, bo še bolj pestro. ....kot nastopaštvo v teh komentarjih.... mikewest: Nastopač je tvoj J.Janša. Še nisem dojel, da to ni poligon za streljanje drugačemislečih.... mikewest: Vprašaj tvojega firerja SDS, zakaj novači mladino za pljuvanje po forumih - guru elektronskega komuniciranja (sds.si)
nefretete
03. 03. 2010 23.50
-1
slovenceljn 03.03.2010, 23:46 1 @nefretete: čudno, da si se sama prepoznala v tem delu mojega besedila. Sploh nisem mislil nate. Ja sprenevedarska no: kaj ni bilo namenjeno meni? Kaj zdaj traparije govoriš? Post je naslovljen name in meni očitaš očala. pa še ti naredi svoj čira čara pa ga poišči. Če pa nisi že sam Ivek Jnaša no, bolj janševski si kot on, ki že sam sebi verjame, da je bog!
nefretete
03. 03. 2010 23.47
-2
Slovenceljn smešiš se ti, ker misliš da si tako velepomemben in edini, ki ima babico, ki išče sorodnika. Z vsem spoštovanjem do tvoje babice, to ni tvoj problem. Tudi jaz bi ji iz vsega srca privoščila, da najde kar išče niti najmanj pa nisem kriva njene usode, kot ni ona moje. Sočustvovanje je nekaj drugega kot usmiljenje in samopomilovanje. Ravno tako je na drugi strani še veliko ljudi, ki ne vedo, v kakšnih razmerah so umirali njihovo sorodniki in kje je grob kakšnega. Ivek počne prav to: trguje s preteklostjo in računa s takimi kot si ti, ki imajo svoje babice radi! Pa sem že rekla, imej se fajn, pogovarjaj se s takimi, ki te bodo razumeli in mislili tako kot ti in kot to delajo ovce. Grejo za pravim možatim ovnom. Psst, veš zakaj ovce? Skrajšano, kadar misiš sdsovce. Spet si se našel med njimi.
slovenceljn
03. 03. 2010 23.46
+1
@nefretete: čudno, da si se sama prepoznala v tem delu mojega besedila. Sploh nisem mislil nate. Drugače pa: to ni tema o nefretete, ampak o javnih pobojih. Pozornost, ki jo iščeš javno, usmeri v svojo živo okolico. Morda bodo po tem tvoji posti manj nestrpni in bolj ljubeči do soljudi. Morda boš takrat tudi razumela, kaj si s svojimi komentarji povzročila celemu kupu ljudi, ki imajo v družini žrtev povojnih pobojev, ki jih zagovarjaš (češ bili so izdajalci, mi pa zmagovalci). "Ljudje bodo vedno poskrbeli za svoje mrtve" je header tega članka. In tako tudi je. Ljudje bodo vedno poskrbeli za svoje mrtve, nobena oblast, UDBA, partija, koalicija, precednik ali Nefretete jim tega ne bo preprečil.
slovenceljn
03. 03. 2010 23.34
+1
@nefretete: če so to zate žalitve (izbrala si pa dva čustveno močno nabita stavka) dajem javno obljubo, da ti plačam odvetnika in me toži zaradi razžalitve. Razžalitev je, kadar drugim trdiš, da so ovce, izdajalci in podobno, kar te je polno. Tukaj pa ne opletam z jezikom, ampak s tipkovnico. Prosim, še komentiraj. Dobro se smešiš. Iluzija je, da večina razmišlja kot ti, da opravčuje umore in klanja v imenu ideologije. Takšni nikoli niso bili v večini. niti '45 ne.
nefretete
03. 03. 2010 23.31
Pa ne na ugledu v teh anonimnih postih, kjer moram paritati ostarelim osamljenim odcvetelim ločenkam, ki nimajo drugega dela, kot nastopaštvo v teh komentarjih - in to počnejo že dolgo let po lastnih besedah -, škodo delaš sebi, ker se dobesedno lobotomiraš No, kaj sem rekla - domišljaš si da vse veš! haa, ha, ha... lepo. Morda pa nisi tako nov ampak samo preoblečen? No, ločena pa nisem. Odcvetela pa tudi ne. Sicer ne vem, zakaj bi te to moralo zanimati, le toloko v vednost, da te ne bo ponoči tlačila mora!
nefretete
03. 03. 2010 23.26
Slovencelj, da si domišljav sem vedela, da pa si tako domišljav, da ne spregledaš moje pasti, si pa nisem mislila. ha, ha, ha... .1. Veliko postov imam samo, ko je na sporedu Ivek Janša. Zasebni razlogi za to so nekaterim že znani. 2. Nikakor nisem tako pohotna, da bi z organčičem mislila na tisto, kar se skriva v tvojih spodnjicah, temveč tistega s katerim že ves čas opletaš - tvoj jezik. Me pa zelo veseli, da si se malce prepotetno ujel. Ok, hočeš dokaze? izvoli enega, ki sem ga našla: slovenceljn 03.03.2010, 15:30 7 @nefretete: žalostna kreatura si. Sama si pa snami ta klinčeva rdeča očala z nosu. In še nekaj: Že tvoj prvi stavek, ti je zagotovil nekaj plusov, pa samo zato, ker si žalil Nefretete ,verjamem pa da enakovredno tudi minusov. Kar verjemi, da bi zelena številka bila še višja, če ne bi za sabo imela nekaj ljudi, ki pa imajo mnenje podobno mojemu.
slovenceljn
03. 03. 2010 23.22
MIkewest&Nefretete: zelo me čudi, koliko med vami jih ima univerzitetno diplomo iz klinične psihologije, da tako vehementno ocenjujete duševnost svojih nasprotnikov v dialogu. Bolj bi držalo, da to nič ne pove o vašem znanju iz psihologije, da pa rada uporabljata osebnostne diskvalifikacije za dosego "jaz imam prav" (prosto po psihiatru Ziherlu). Namesto moči argumentov, argumenti moči. Odkod mi je že to znano? A, že vem: od CK ZKJ, ZSMJ, SZDL.... "So pač izgubili in končali v grobnicah". Hej, te nič ni sram za zgornje besede. Najbrž ne. To se ti zdi normalno. V imenu zmage je pač dovoljeno vse. Tudi moriti. In to celo opravičevati s takšnim "argumentom". Lepo prosim, ne psihologiziraj mene s takšno logiko brez pietete do umrlih. Sebi delaš škodo. Pa ne na ugledu v teh anonimnih postih, kjer moram paritati ostarelim osamljenim odcvetelim ločenkam, ki nimajo drugega dela, kot nastopaštvo v teh komentarjih - in to počnejo že dolgo let po lastnih besedah -, škodo delaš sebi, ker se dobesedno lobotomiraš. Nefretete ima prav, topogledno sem res nov na forumih. Še nisem dojel, da to ni poligon za streljanje drugačemislečih, nekako sem iz sodelovanja v drugih forumih sklepal, da gre za debato z argumenti. No, vsak se lahko moti.
zulj001
03. 03. 2010 23.20
nekipovedu ti se zelo" spoznaš " na izdajalce ,predpostavljam da poznaš zgodovino do četrtega razreda OŠ in to v šesdesetih-sedemdesetih,takrat so bili v naši zgodovini zelo popularni izdajalci.Prečitaj si kakšno knigo o drugi vojni,da ne boš stresal takšnih neumnosti.