Slovenija

Nemški mediji: Slovenci bi radi državo, ki skrbi za vse

Berlin/Ljubljana, 06. 09. 2012 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Ni.J./N.Š.
Komentarji
695

Nemški mediji so glede slovenskih težav skeptični in ostri. Slovenci, ki se oklepajo državne lastnine, želijo, da država poskrbi za vse in niso vajeni brezposelnosti, bi morali spremeniti svoje razmišljanje ter sprejeti varčevanje na vseh področjih.

Nemci so glede reševanja Slovenije precej skeptični in ostri. Kot je poročal časnik Financial Times Deutschland, bo Slovenija verjetno šesta država, ki bo potrebovala pomoč Evropske unije. Poročali so, da je premier Janez Janša opozoril pred stečajem države: "Grozi nam insolventnost." Po Janševih besedah naj bi bilo zadolževanje na finančnih trgih v tem trenutku "praktično nemogoče".

V drugem četrtletju se je gospodarstvo v Sloveniji na letni ravni skrčilo za 3,2 odstotka. To pa je več, kot so pričakovali strokovnjaki, so pisali v časniku. Prav tako so poročali, da je generalni sekretar OECD Angel Gurria pozval Slovenijo, naj najprej sama naredi vse potrebno za zmanjšanje primanjkljaja. Šele ko se trgi ne bodo odzvali, bo čas za prošnjo za pomoč, je dejal.

Finančni analitiki Slovenijo pogosto imenujejo "Španija srednje Evrope". To kaže, da gre pri nas za problem bančnega sektorja in ne toliko državnega zadolževanja.
Finančni analitiki Slovenijo pogosto imenujejo "Španija srednje Evrope". To kaže, da gre pri nas za problem bančnega sektorja in ne toliko državnega zadolževanja. FOTO: Thinkstock

Časnik je še kritično pisal, da je Janševa napoved, da bo država rabila pomoč, notranjepolitično nemotivirana, saj se koalicijske stranke ne morejo zediniti o reformah. Od leta 2008 pa se je dolg podvojil. Kot je še pisalo v časniku, je težava tudi v tem, ker se koalicija in opozicija ne uspeta dogovoriti o vpisu zlatega pravila v ustavo. "Vsaka slovenska vlada bo še vedno bolj socialna kot najblažja navodila trojke," še povzemajo Janšo.

Slovenija gre v smeri Italije

Z Italijo pa je Slovenijo primerjal drugi nemški časnik Süddeutsche.de. Kot so zapisali, je bila mala Slovenija prva država, ki je po širitvi Evropske unije sprejela evro. Takrat so jo evropske članice videle kot pridno in stabilno državo, so pisali in dodali, da je od takrat, s slabitvijo evra, država na poti proti podobnim razmeram, v katerih se je znašla Italija.

Ko je Slovenija vstopila v Evropsko unijo, je bila ekonomska rast 3,6-odstotna, brezposelnost pa pod evropskim povprečjem. Državi je šlo dobro, posojila je bilo enostavno dobiti. Kriza pa je Slovenijo ujela nepripravljeno, so poročali v časniku. Zmanjšalo se je število investicij in končal se je gradbeni bum. Ostale so slabe terjatve in dve oslabljeni banki, katerih večinski lastnik je bila država: Nova Ljubljanska banka (NLB) in Nova kreditna banka Maribor (NKBM). Obe finančni instituciji imata zdaj slabe terjatve. Od takrat se povečuje javni dolg, ki je pred krizo leta 2007 znašal 22 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), zdaj pa je že skoraj 48 odstotkov.

Časnik Süddeutsche.de se je spotaknil tudi ob slovensko politiko, ki, kot so zapisali, ni najbolj stabilna.
Časnik Süddeutsche.de se je spotaknil tudi ob slovensko politiko, ki, kot so zapisali, ni najbolj stabilna. FOTO: Miro Majcen

Süddeutsche.de je tudi poročal, da je Janša junija javno dejal, da bo Slovenija potrebovala pomoč. Potem pa je vzel besede nazaj in dejal, da je s tem želel le zbuditi opozicijo, so še pisali v časniku. Konec julija so po navedbah nemškega časopisa slovenski mediji poročali o govoricah, da bo država potrebovala pomoč. A je finančni minister Janez Šušteršič to zanikal. Država naj bi bila sposobna sama rešiti težave. Šušteršič ostaja zvest ambicioznemu načrtu, da bo država znižala proračunski primanjkljaj za tri odstotke.

Makedonski ekonomist Vladimir Gligorov iz dunajskega inštituta za mednarodne gospodarske primerjave, ki ga povzemajo v časniku, pa meni, da je načrt zelo optimističen. Meni, da bi bilo iz ekonomske perspektive smiselno, če bi Slovenija Mednarodni denarni sklad (IMF) ali evroobmočje zaprosila za podporo.

Največja napaka Slovenije je bil strah pred tujimi investitorji. Ti so interes izkazali večkrat. Zanimali so jih NLB, Telekom, Slovenske železnice, Pošta, zavarovalnice. A smo Slovenci vedno rekli ne. V imenu nacionalnega interesa. Država je tako ostala v lastniški strukturi več kot 50 podjetij, Slovenci pa smo bili zadovoljni, da država ni hitela s privatizacijo in razprodajo še iz prejšnje države ljube skupne lastnine. "V državi so se oklepali državne lastnine, kar je stvar mentalitete," je še povedal Gligorov in dodal, da si v Sloveniji ljudje želijo državo, ki bi poskrbela za vse. Brezposelnosti ljudje niso vajeni, je še dejal.

V časniku so še pisali, da bodo morali Slovenci zdaj spremeniti svoje razmišljanje. Brezposelnost je namreč po njihovih podatkih 8,2-odstotna in bo najverjetneje še rasla. Slovenci bodo morali varčevati na vseh področjih, v javnem sektorju, pri otrocih, brezposelnih, lokalnih skupnostih.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (695)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Shisui
09. 09. 2012 18.05
+1
Naj nemcem lepo prosim nekdo razlozi, da SKORUPIRANE VLADE, KI NAS JE OKRADA DO ZADNJIH GAT, NE BOMO POSLUSALI. Hvala lepa.
drugi_maj
07. 09. 2012 19.00
+3
No, to je pa delo anarholiberalnih stricev iz ozadja.
WikiX
07. 09. 2012 15.50
+6
Očitno vsi bolje poznajo razmere v Sloveniji kot Slovenci, le nam je jasno, da nihče ne more biti uspešen, če mu lahko totalitarna oblast v trenutku vzame več kot zaslužimo vsi skupaj, menda le dosmrtna vladavina nedotakljive fašistične oligarhije ni kriva.
Pecikltigr
07. 09. 2012 15.57
Alcatraz970
07. 09. 2012 15.23
+9
To da bi Slovenci radi državo, ki skrbi za vse..je na nek način čisto res! Lep primer je več tisoč Romov na območju novomeške občine, ki živijo kot šejki na račun države :))
Pecikltigr
07. 09. 2012 15.40
-3
Hvala, ne bi rad bil te vrste šejk! Se ti ne zdi da malo pretiravaš?
gordo
07. 09. 2012 14.42
+3
naj. bomo pa mali ljudje ki nismo nič krivi
nahrbtnik
07. 09. 2012 14.06
+3
ja , a to je objavil majerjev tomaž...pa dejte, nemci se ful sekirajo za slovenijo in naše gospodarstvo, pa tud naš dolg je za njih drobtinica. a mislite, da se tolk razpravlja v EU o sloveniji kukr se objavla v medijih-halucinacvije. manjši smo od makovog zrna, zadjna rupica na sviralu. to je naš problem-ampak zato, ker majhnost pomeni velik žlahte....
thhomas
07. 09. 2012 13.29
+14
Da je Slovenija prišla tako daleč so krivi izključno naši bančniki, politika, in slab pravni sistem. Zakaj na primer še ni nikomur prišlo na pamet da reče-OK v banke bomo vložili davkoplačevalski denar, AMPAK lastništvo se prenese na državljane in NE na državo! Da o kaznovanju vseh odgovornih, ki so spravili naš bančni sistem in posledično državo ,gospodarstvo ter ves njen folk na kolena sploh ne govorim.
FPVSLO
07. 09. 2012 13.27
+10
Če zmanjšaš plače in povečaš trošarine energentov je padec BDP logična posledica. A je kdo presenečen? Verjetno so presenečeni samo na vladi.
da_glava_boli
07. 09. 2012 12.53
+11
DEJTE SI ŽE ENKRAT V GLAVO DA JE KRIZA LE ŠE EN RAZLOG VEČ DA NAM POKRADEJO ŠE TISTO MALO KAR IMAMO IN NE VRNEJO/DAJO TISTO KAR SMO SI ZASLUŽILI IN SO NAM DOLŽNI. JANŠA PA NA SVETOVNEM MONOPOLIJU ŠPILA FRAJERJA SAM DA GA OPAZIJO !!!
scipio
07. 09. 2012 12.37
+2
slovenija zdaj plačuje svojo ceno za svoje vedenje kmečke neveste, ki bi bila hkrati rada je#bena in poštena, na koncu pa ni ne eno in ne drugo (ie.ker se na koncu izkaž, da jo ima postrani, vse druge pa podolgem). Tako je bila v času zanjih dvajsetih let, ko so se HU, PL, CZ,SK in drugi na široko (preveč?) odprli tujemu kapitalu, mi pa smo ostali na druem bregu in toliko bolj prisegali na lasten SVOJ vrtiček, misleč, da bo iz njega kar tako zrasla plantaža. zgodilo pa se je le to, da so še tisto zelenjavo, ki je rasla na njem, požrli lokalni krti. recimo, da je vsaj slovenski humus ostal dober... in da utegne na njem še kaj zrasti. A to bo le, če bo nanj kdo vrgel kakšno dobro seme (TECH) in če ga bo dež (EUR) redno zalival...
pika50
07. 09. 2012 11.22
+18
Resnično me zanima, kakšni strokovnjaki napovedujejo gospodarsko prihodnost, da jim ni jasno: če ljudi mečeš na cesto, jim zmanjšuješ socialne pravice, jim vse dražiš in jih zraven vsega še vsak dan strašiš, bodo nehali trošiti še tisti, ki imajo kaj trošiti. In če ni povpraševanja, ni prodaje. In zmanjša se proizvodnja. Pa to vsakemu povprečnemu zemljanu zdrava pamet kaže. Brez znanja ekonomije.
JezekTekaTeka44
07. 09. 2012 10.51
+9
Lahko bi naredili eno državo iz Nemčije-Avstrije-Slovenije ... izhod na morje ... Savudrijo bi nazaj dobili ... vsi zadovoljni ... multikultura med Slovani in Germani ... pa to ... če se Bosancev in črncev ne brante, ne vem zakaj bi se pol bal Avstrijcev in Nemcev ...
Depredize.
07. 09. 2012 10.55
+7
men je to cist kul plan, samo naj nam dajo tudi nemske place ! Do sedaj imamo vse po evropskih standardih samo plac ne ..
JezekTekaTeka44
07. 09. 2012 10.57
+3
Če so vzhodno Nemčijo priključili pa še pol Poljske pa nimajo krize pol za eno majhno Slovenijo sploh ni panike ... ampak strup je v majhnih flaškah ...
Boris61
07. 09. 2012 10.57
-8
Snifo, tudi plače imamo po evropskih standardih, meri se po storilnosti!
Brabus
07. 09. 2012 11.06
+15
Ampak, potem bi odpadlo na stotine direktorjev, ki samo molzejo visoke plače za ne delo.
prašek
07. 09. 2012 10.40
+25
Brazilski humorist in pisatelj Millor Fernandez, je postavil bralcem naslednje vprašanje: ''Kakšna je razlika med politikom in lopovom?'' Odgovor ki ga je navdušil: ''Spoštovani g. Millor, po dolgem razmišljanju sem prišel do zaključka: razlika med politikom in lopovom je v tem, da sem prvega izbral jaz, medtem ko je drugi izbral mene.<< Millor Fernandez mu je odgovoril: 'Spoštovani gospod, vi ste genij! Ste edini, ki je uspel najti razliko!''
noire
07. 09. 2012 10.49
-17
Prašek, nehaj gnojit po forumih in se spravi delat.
JezekTekaTeka44
07. 09. 2012 10.55
-6
novaknovak
07. 09. 2012 20.52
+2
uuu, noire, on je letnik okol 59 pa je že nekaj časa v penziji. gotovo zasluženi....sedaj pa tukaj nekaj modruje.pa menda je bil recitator v vranju,na delovnih brigadah, menda ni gonil krampa, vojske, menda tud ni služil. bil je uspešen podjetnik, menda, ker mu penzije sploh ni treba dvigvat, ker ima že od prej tolko, iz anhovega je naročil vagon cementa, pa je hišo zgradil..pa s svojmi rokami...le od kod mu tolk časa, ko pa je bil vpet v podjetništvo, menda?...Od leta 2008 pa se je dolg podvojil....so zapisal, sam to on ne priznava, ker takrat jj ni bil več na oblast..
Depredize.
07. 09. 2012 10.36
+9
Yugoslavi ! Zopet bo prisla, takrat ko nam slovencem noben ni stopil v bran, stopili so juzni slovani, v tezkih casih se pokaze kdo je pravi prijatelj, nemci in italijani pa so sploh v Ljubljani dokazali iz kaksnega testa so !
santamaura
07. 09. 2012 10.40
+7
To so bili pa res zlati časi, ko se je še komu splačalo, da nas okupira
Boris61
07. 09. 2012 10.46
+2
Snifo, zgodba z SHS ni ravno tako rožnata, kot jo prezentiraš.
Depredize.
07. 09. 2012 10.49
+2
boš videl kako bo rožnata, vedno je bila ista zgodba in tudi sedaj bo..
K1ssMyAss
07. 09. 2012 10.32
+23
Hahaha.... Švabe so se spravile komentirat krizo! Kdo pa je posojal Grčiji?? Kdo pa je MORAL to plačevati!!!! Medtem ko se vsi otepajo recesije Nemčija SLUŽI z recesijo!
Boris61
07. 09. 2012 10.20
+21
Marsikaj bi se lahko naučili tudi od Nemcev. 1945 so bili uničeni, pa poglejte, kje so danes. Leta 1991 smo imeli vse pogoje za zgodbo o uspehu, pa se je končala pri revanšizmu in rehabilitaciji cerkve. Glavni frajerji so bili tisti, ki so se šli biznis (beri zasluži, čeprav nategneš prijatelja).
Depredize.
07. 09. 2012 10.30
+11
ja boris to je res, zopet so se razvili, razsvetli nas še zakaj in s pomocjo koga, pa še to, kje je vso zlato ki so ga par let med vojno ropali nemci po celi evropi, to so jim Grki to leto omenili, ko se je Merklova vzigala kako so grki lenuh, kje je vso zlato, kje ?
Depredize.
07. 09. 2012 10.31
+1
Boris61
07. 09. 2012 10.34
+3
...glavni frajer bil janša, dokler ni naletel na...
Boris61
07. 09. 2012 10.39
+5
verjetno ni potrebno preveč razsvetljevati, da so jih držale ZDA, VB in Francija v vajetih. Zlato pa se je znašlo v trezorjih Švice, VB in ZDA, kolikor sem poučen.
Depredize.
07. 09. 2012 10.46
+4
hja,seveda,itak, zdele se vprašaj ali je angleščina germanski jezik,vprašaj se kakšno je poreklo 50 % americanov in kje je motherland.. simpl k pasulj
?rnogled
07. 09. 2012 10.20
+5
To kar je zgoraj zapisano je jasno vsem,samo,da tega prisesani na javne finance nikakor nočejo slišati,pa tudi stari kadri (beri bivši rdeči preverjeni kadri),ki jim je za rajo malo mar,so slepi za vse,razen za njihovo dobrobit.Hitro se bliža čas,ko jih bojo pometli na smetišče drugi,če jih sami ne zmoremo.
?rnogled
07. 09. 2012 10.23
-2
In še nekaj:čim prej prodati banke,ali bolje rečeno bankomate priseskov,ali vsaj nastaviti vodilni kader iz tujine,potem Jankovič ne bo več hodil po nezavarovane kredite za Grep itd.
Boris61
07. 09. 2012 10.29
+7
Dovolj je, da se obtoži, obsodi in zapre vodstva bank. Kramar je prvi na vrsti!
Depredize.
07. 09. 2012 10.19
+1
zakaj nam bivši okupatorji zopet komandirajo ?
novaknovak
07. 09. 2012 20.56
+3
torej izvažaj svoje produkta v neuvrščene, kitajsko, korejo severno...pa boš car...
Urbekistan
07. 09. 2012 10.12
+3
Ma sj njbolš da se kr nemčij prklopmo naši itak ne znajo s to državo delat.... sj znajo sam krast
Depredize.
07. 09. 2012 10.14
-3
novaknovak
07. 09. 2012 20.58
+1
itak da je. v nemčiji, čeprav je ne maram najbolj proletarci dobijo plačilo in to razmeroma dobro za svoje delo. kaj pa tu?
santamaura
07. 09. 2012 10.12
+8
Ubogi nemški novinarji. Sedaj bo pa Ivan še enkrat prodal Mercator in kupil Financial Times Deutschland, pa še tožil jih bo