Slovenija

'Ljubljansko letališče potrebuje drugi terminal'

Ljubljana, 18. 11. 2011 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Aerodromu Ljubljana drugi terminal potrebujejo v bližnji prihodnosti, saj je obstoječi potniški terminal premajhen, potnikov pa bo vse več. Novi terminal bo velik 31.200 kvadratnih metrov.

Zmago Skobir
Zmago Skobir FOTO: Dare Čekeliš

Obstoječi potniški terminal na ljubljanskem letališču je premajhen, glede na predvidene trende letalskega prometa, pa bo v prihodnje letalskih potnikov še več. "Verjamemo, da drugi terminal potrebujemo in ga moramo v bližnji prihodnosti zgraditi," je na današnjem srečanju z delničarji povedal predsednik uprave Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir.

Drugi terminal je osrednja investicija Aerodroma Ljubljana v prihodnjih letih. Do leta 2017 na letališču načrtujejo za 115 milijonov evrov investicij, od tega bi okrog 70 milijonov evrov odpadlo na terminal, ki naj bi ga odprli maja leta 2015. Poleg tega sta načrtovani še izgradnja manjšega logističnega centra v letu 2013 in tovornega terminala v letih 2014 in 2015.

Na letališču bodo vse omenjene investicije skušali pokriti z lastnimi sredstvi, le za potniški terminal bodo potrebovali posojilo z dobo vračanja 15 let po investicijskem programu. Upajo pa tudi na 17,6 milijona evrov evropskih sredstev, za katera so julija letos oddali vlogo na evropsko komisijo, kjer je zdaj v fazi obravnave.

Če želijo za terminal pridobiti evropska sredstva, morajo biti vse pogodbe sklenjene do konca leta 2013, vsa plačila pa izvedena do konca leta 2015. Po terminskem planu morajo razpis za gradbeno-obrtniška in inštalacijska dela zaključiti do sredine leta 2012, do konca leta 2014 pa mora biti vgrajena tudi vsa oprema. Odprtje terminala je tako predvideno za maj 2015, sta pojasnila direktor Aeroinženiringa Stane Bobnar in svetovalec uprave Jure Mežnaršič.

Terminal bo imel zmogljivost 1800 potnikov na uro

Novi terminal, ki bo velik 31.200 kvadratnih metrov, bo imel zmogljivost 1800 potnikov na uro. Obstoječi terminal, ki je bil zgrajen leta 1973 in kasneje večkrat rekonstruiran, ima trenutno 13.000 kvadratnih metrov površine. Po izgradnji novega terminala bo delno še v funkciji prometa, delno pa bo preoblikovan v komercialne namene.

Z novim terminalom, ki je zaradi večanja potniškega prometa načrtovan že 20 let, bodo odpravili ozka grla, zagotovili varnost v letalskem prometu in tudi dodatne površine za komercialno dejavnost. Obstoječi terminal ima bistveno premajhno kvadraturo, kot se priporoča, četudi letos na letališču predvidevajo 1,37 milijona potnikov. V naslednjih petih letih naj bi znova presegli 1,67 milijona potnikov iz leta 2008, saj je na daljši rok trend rasti letalskega prometa stabilen.

Skobir je prepričan, da letališče potrebuje nov potniški terminal, ki bo glede na predvideno rast letališkega prometa zadostoval do leta 2030, nato pa ga bo treba še povečati. "Temu projektu se ne moremo več izmikati, tako po tehnični plati in zahtevah ministrstva za promet kot po zahtevah poslovanja in delničarjev," je poudaril. Ob tem so na letališču priznali, da so z ureditvijo potrebne sodobne infrastrukture že morda nekoliko zamudili.

Po letu 2030 bo treba potniški terminal še povečati.
Po letu 2030 bo treba potniški terminal še povečati. FOTO: Dare Čekeliš

"Če bomo odlašali z odločitvami, bomo zamudili evropska sredstva"

Predstavnik ministrstva za promet Jožef Slana je opozoril, da Aerodrom Ljubljana ne bo dosegel cilja iz nacionalnega programa razvoja civilnega letalstva, da bi bil drugi potniški terminal zgrajen leta 2012. V podobni situaciji bo letališče tudi glede tovornega terminala, kjer prav tako zahteve že presegajo zmožnosti infrastrukture.

Pojasnil je, da bo ministrstvo pritiskalo na aerodrom, da zagotavlja storitev v tistem obsegu, ki je potrebna. Na ministrstvu tako stremijo k temu, da bi Aerodrom Ljubljana storil vse, kar je potrebno, da bi sledil razvojnim načrtom.

Bobnar je na vprašanja, ali bi lahko gradnjo na kakšen način pospešili, in na pomisleke delničarjev o donosnosti in višini cene investicije, odgovoril, da bodo skušali roke skrajšati in vrednost investicije znižati. "Že sedaj smo na kritični poti glede evropskih zahtev, če bomo še malo odlašali z odločitvami, bomo zamudili evropska sredstva," je opozoril.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

quantum
19. 11. 2011 14.12
Aerodrom Ljubljana ne potrebuje večjih infrastrukturnih sprememb, saj LJU nikoli ne bo bistveno presegla transportnih tokov kot jih ima. Trend letalskega prometa bo vsekakor naraščal, vendar Slovenija ne bo geostrateškem načrtu rasti prometa. G Slana, gospodje iz ministrstva in nacionalni program razvoja sl. letalstva, so slovensko letalstvo skoraj pripeljali do tega, da so tisti ki slo let ind ustvarjajo, morebiti izgubili uporabna dovoljenja!
sejmir
18. 11. 2011 14.48
Saj ne morem verjeti. Ko pridem na security check imajo ponavadi eno vrsto kar pomeni od oka 200 potnikov na uro ce so hitri. Ne vem kaj jim bo 1800 na uro glede na to da folk se za v usta nima. Tele njihove napovedi o porastu potniskega prometa jim verjetno kaksna vedezevalka dela, ker se nam glede na gospodarske kazalce nic kaj dobrega ne pise.
112011
18. 11. 2011 14.36
potnikov vse več, linije se pa ukinjajo....hmmm logika, nisem več za Zemljo, grem na Mars.....
matedolenc
18. 11. 2011 14.35
Pravijo, da so polno zasedeni in da potrebujejo drugi terminal. V medijih se pa vedno govori o izgubah, in ne vem koliko državnega denarja je že bilo vloženega v dokapitalizacijo letališča. A bodo potem izgube še večje?
tinetone
18. 11. 2011 14.30
a ga niso lih ene 2 leti nazaj nouga nardil?