Slovenija

Ljubljanski ZOO po skoraj dveh tednih spet odprl svoja vrata

Ljubljana, 15. 02. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skoraj dva tedna po žledolomu je ljubljanski živalski vrt spet odprl vrata za obiskovalce, a ne v celoti. Zaprt ostaja zgornji del, kjer se nahajajo alpski kozorogi, mufloni, beloglavi jastrebi in kvakači. Odgovorni bodo obiskovalcem do 2. marca priznali 20-odstotni popust.

Obiskovalcem živalskega vrta bodo do 2. marca priznali 20-odstotni popust na dnevne vstopnice v ZOO Ljubljana.

Živalski vrt Ljubljana je danes ob 9. uri ponovno odprl svoja vrata za obiskovalce, a ne v celoti. Zaradi izvajanja sanacijskih del bo zgornji del vrta, kjer se še vedno nahajajo alpski kozorogi, mufloni, beloglavi jastrebi in kvakači, namreč ostal zaprt za obiskovalce do nadaljnjega, so sporočili odgovorni.

V živalskem vrtu je po žledolomu ostalo ogromno podrtih dreves in poškodovanih ograd. S sanacijo so začeli že v ponedeljek. Doslej so odstranili vsa podrta drevesa ob Večni poti, ki bi lahko padla na cesto. Odstranili so podrta drevesa na vseh poteh in v ogradah, obrezali so tudi veje, ki bi lahko padle na živali, zaposlene ali obiskovalce in tako zagotovili varnost.

Živalski vrt - 6
Živalski vrt - 6 FOTO: Živalski vrt Ljubljana

Pobegla risa se še ni vrnila, največjo grožnjo ji predstavlja promet

Pobeglo riso so nazadnje zasledili v nedeljo popoldne. Ker ni več snega, teren pa je razmočen, ji ne morejo slediti. V sredo ponoči so jim občani javili, da so jo videli pri počivališču Povodje v smeri Gorenjske, v četrtek ponoči pa pri Škofljici v smeri Dolenjske. Obe informaciji sta nepotrjeni.

"Pomagalo bi, če bi jo kdo opazil ali pa bi opazil njen plen in nam takoj javil, ter pokazal točno lokacijo. Od tam bi ji nato lahko sledili z izurjenim psom," poudarjajo.

Živalski vrst sicer stalno sodeluje s strokovnjaki za rise v naravi, ki jim tudi svetujejo in pomagajo. Risi ponovno nastavljajo hrano ob živolovki v njeni ogradi. Verjamejo, da lahko sama preživi v naravi. Največja grožnja trenutno ji je promet, na katerega ni navajena, so še zapisali v živalskem vrtu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adalbert-Mišo Koren
16. 02. 2014 11.04
+1
Mam predlog za zoo!pustite riso na prostosti-pa zaprite kakega politika-pod imenom ogrozena nevarna vrsta!
aojz
15. 02. 2014 11.17
+5
So pa strokovnjaki. Nazadnje so pisali, da ne more preživeti v naravi. Danes pa preobrat. Očitno se risa hitro uči.
Konrad 001
15. 02. 2014 09.54
-3
So pa dadodarn, pozim bi že itak mogl bit po deafoltu cenej.
Hary12
15. 02. 2014 08.03
-40
ta živalski vrt je treba ukinit živali pa uspavat
Kolodont
15. 02. 2014 08.45
+11