Slovenija

Ljubljanski Trg republike kmalu brez avtomobilov

Ljubljana, 13. 03. 2014 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Enega osrednjih ljubljanskih javnih prostorov, Trg republike, velik del leta "krasijo" avtomobili. Kmalu ne bo več tako. V ponedeljek se bodo namreč začela obnovitvena dela, parkiranje na ploščadi pa bo mogoče le še jutri. Od sobote bo namreč parkirišče zaprto.

Tudi ko bo obnova končala, na trgu ne bomo več videvali avtomobilov. "Po prenovi bo ploščad Trga republike v celoti zaprta za motorni promet in bo postala osrednji mestni in državni trg. Trg republike namreč skupaj z okoliškimi javnimi zgradbami predstavlja osrednjo mestno površino, ki ima tudi državni pomen, saj so na njej in ob njej postavljeni simboli naše osamosvojitve in državnosti," so sporočili z Mestne občine Ljubljana. Od začetka aprila naprej bo promet oviran tudi na Šubičevi ulici.

Avtomobili se s Trga republike le včasih pred državnimi prazniki umaknejo odrom za proslave, v zadnjem letu in pol pa so jih večkrat izrinili protesti.
Avtomobili se s Trga republike le včasih pred državnimi prazniki umaknejo odrom za proslave, v zadnjem letu in pol pa so jih večkrat izrinili protesti. FOTO: Miro Majcen

Kakšen bo nov videz ploščadi?

Ljubljanska občina je za obnovo Trga republike z javnim naročilom izbrala podjetje KPL Rast, ki bo dela opravilo za 3,3 milijona evrov z DDV. Prenovili bodo zaključne sloje Trga republike po prvotnih načrtih arhitekta Edvarda Ravnikarja. Ploščad bo prekrita s kamnitimi ploščami in kockami pohorskega tonalita v pasovih različnih širin. Linije vzorca bodo v pretežni meri potekale v smeri vzhod–zahod, le ob Šubičevi ulici bodo postavljene pravokotno na to smer. Prekritje s kockami bo izvedeno polkrožno.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

miha900
13. 03. 2014 17.42
+14
Kako bojo pa gospodi v službo prišli? Drugač pa pohvalno
to je kr neki
13. 03. 2014 18.16