Slovenija

Ljubljanski redarji z novimi radarji

Ljubljana, 01. 02. 2010 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prehitrim voznikom v Ljubljani je odklenkalo. Redarji imajo namreč nova radarja, s katerima skriti prežijo na prekrškarje. Ustavljali ne bodo, položnica s fotografijo bo prišla na dom.

Cilj je zmanjšati hitrost in povečati varnost, ne pobiranje glob in kaznovanje. Roman Fortuna

Ljubljanski mestni redarji na prehitre voznike prežijo z novima mobilnima radarjema, skritima v škodah roomster. Hitrosti ne bodo merili med vožnjo, temveč bodo vozilo parkirali ob cesti in čakali.

Kršiteljev ne bodo ustavljali, ampak bodo prehitri vozniki na dom prejeli plačilni nalog z opisom dejanskega stanja in fotografijo. Sredstva, zbrana od glob, bodo šla v mestni proračun.

Radar v vozilu samodejno zazna prekoračitev hitrosti vozil, ki vozijo mimo. Kamera posname fotografijo vozila z izmerjeno hitrostjo, ki jo boste skupaj s plačilnim nalogom prejeli na dom.
Radar v vozilu samodejno zazna prekoračitev hitrosti vozil, ki vozijo mimo. Kamera posname fotografijo vozila z izmerjeno hitrostjo, ki jo boste skupaj s plačilnim nalogom prejeli na dom. FOTO: Blaž Garbajs
Redar radar-11
Redar radar-11 FOTO: Blaž Garbajs
Redarji so avgusta lani testno merili hitrost vozil. Dnevno so takrat zaznali več kot 100 kršitev. Poleg hitrosti lahko sankcionirajo tudi druge prekrške: uporabo varnostnega pasu, vožnjo skozi rdečo ali oranžno luč, telefoniranje ...

Za delo s samodejnim merilnikom hitrosti je usposobljenih 10 mestnih redarjev, ki bodo nadzor opravljali na celotnem območju ljubljanske občine. Mobilni radar bo postavljen na kateri koli občinski cesti, največkrat v okolicah šol, vrtcev, domov za ostarele in drugih lokacijah, kjer pričakujejo večje število najbolj ogroženih udeležencev prometa.

Po zagotovilih vodje oddelka za redarstvo na ljubljanski občini Romana Fortune bodo na terenu vsak dan, tudi ob koncu tedna in med prazniki. Z vozili naj bi dnevno zamenjali 60 lokacij. Po njegovih besedah novih radarjev za zdaj ne načrtujejo, se bodo pa usmerili še v nadzor vožnje skozi oranžno in rdečo luč, s pomočjo naprav na drogovih v najbolj obremenjenih križiščih, čeprav za zdaj tovrstnih sistemov v upravljanju mestnega redarstva še nimajo. 

Višina kazni pri redarjih je enaka kot pri policistih

Pri dovoljenih hitrosti do 100 kilometrov na uro je toleranca pet kilometrov na uro, nad 100 pa sedem kilometrov na uro.

Pooblastilo mestnim redarjem za izrekanje glob, kazenskih točk in celo prenehanja vozniškega dovoljenja je prinesla lani poleti sprejeta sprememba zakona o varnosti cestnega prometa. Pred tem so lahko opravljali le nadzor prometa s samodejnimi merilnimi napravami, v katerih se prekrški slikovno dokumentirajo. Na podlagi veljavne zakonodaje pa je mestno redarstvo v primeru večje prekoračitve hitrosti v naselju pristojno tudi za podajo obdolžilnega predloga okrajnemu sodišču v Ljubljani.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (131)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Northwest
03. 12. 2012 10.41
Kako to,da so zupani tako povezani z radarji,ali je tu res tako velika provizija ali pa zasluzek?
Tomozuki
02. 02. 2010 13.45
Nekak ne vidim tu nič spornega, če ne bodo kaznovali tudi tistih, ki prekoračijo 50km/h za 10%. Včasih vidiš kakega prepotentenga čokoladnega, kako pritiska svojega BMW-ja 100km/h po Slovenski cesti, vmes se pa še 2 krat izogne nesreči. Oziroma, se mu drugi izognejo, da je ne bi povzročil. Taki so pa potem res zreli, da jih drapnejo po žepu.
Uporabnik215111
02. 02. 2010 13.07
worker404 Se strinjam, ampak ne v celoti.Tvoj del citata: Pa tudi ne vem kako bodo na podlagi slike ugotovili kdo je vozil.V primeru, da ne moreš dokazati, da je kdo drug vozil tvoje vozilo, dobi kazen tisti na katerega je vozilo registrirano oz. prijavljeno!
civitasstain@gmail.com
02. 02. 2010 12.42
Se bo pač moral vozit po pravilih in cestnih predpisih, če ne pa denarnico ven pa plačat. Da je to nam samim voznikom v korist, za sigurno vožnjo, to pa mal kdo pomisli, razen če preberemo še kako črno kroniko, ko piše, kako mladina pušča po neumnosti na cesti svoja mlada življenja. Al pa komentarje, da naj starejši oddajo svoja vozniška dovolenja. Tako pa bodo imeli prostor na cesti i mladi i stari. Veliko uspeha "redarjem" želim, nam vsem pa srečno vožnjo..........
worker404
02. 02. 2010 12.10
Me prav zanima kje bodo ti radarji parkirani. Ker gre za navadne službene avte in ne za intervencijska vozila so lahko parkirani le na parkiriščih, ne pa ob cesti, na odstavnem pasu, na pločnikih ali na postaji za avtobus, ker tam ovirajo promet. Kdor jih tam vidi naj takoj obvesti policijo in kakšno medijsko hišo ... Pa tudi ne vem kako bodo na podlagi slike ugotovili kdo je vozil ... in koliko je bila tam zares omejitev ... Torej spet nespametno zapravljanje denarja. Glede na izobrazbeno strukturo bi jim raje kupili njimprimernejšo opremo v obliki novih lopat, grabelj karjol itd. in naj grejo delat RED, ker je mesto neurejeno ... oni so pa REDarji ... ne policaji ...
HoS
02. 02. 2010 12.07
Kak se je postavo ko kaki general......Rediteljček idi papirčke ob cesti pobirat
mymind
02. 02. 2010 12.05
Materi: No, bodo pa mogoče volili tisti, ki mimo šol, vrtcev pripeljejo 90 km/h in več. Ali pa starši, ki so izgubili otroke zaradi bedakov, ki ne znajo brzdati svojih hormonov. Upam, da bodo kaznovali tudi mamice, ki vozijo svoje otroke neprivezane na zadnjih sedećih, medtem ko čvekajo po telefonih in kadijo cigarete...
Drago Kurnik
02. 02. 2010 11.47
Dobro da je Kolumb odkril Ameriko drugače bi jo sigurno tale Jankovič
duval
02. 02. 2010 11.47
Poberte ljudem še tist kar jim je ostalo.
mini44055
02. 02. 2010 11.08
NE SE HECAT. SEM ŽE VLOŽIL NA UPRAVNI ENOTI PAPIRJE. BOM IMEL PRIVAT KRIŽIŠČE.PREKRŠKARJI BOSTE DOBIL TUDI PIKE, DENAR PA SE BO STEKAL V ŽENIN ŽEP. O LOKACIJI SE ŠE POGOVARJAMO BO PA V OKOLICI DOMŽAL.
White_Penguin
02. 02. 2010 11.01
na štajerskem pa bomo imeli po obcinah mestne redarje,pa ne te ki merijo hitrost ampak tiskte ki pisejo kazni za parkiranje, ne me hecat,kaksna oblast.
Uporabnik215111
02. 02. 2010 10.47
A tukaj bodo tudi veljala veze in poznanstva???:):)
Materi
02. 02. 2010 10.35
Poznam veliko primerov, ko so ljudje pred volitvami zagovarjali Jankovića, ko pa jim je podrl vrtičke, ne kida snega ;), sedaj pa še radarji... ;) Jaz se le smejim, res, kako naivni in kako imajo kratek spomin nekateri. Pred volitvami jim bo ponudil le en bombonček in že bo vse drugače. Pa ne pozabite zopet volit Jankovića. Še posebej vrtičkarji in tisti ki boste oglobljeni ;). Sej on je kul, pa lep, pa poglejte kaj je naredil z Mercatorjem.
vitamin-b
02. 02. 2010 10.12
hehe ultrardeč UV filter, da se ne vidi da zapiska/zabliska :P a se nismo od zgodovine naučili, da objestni oblastneži in neumni vojačeki pod njimi niso dobra kombinacija ?!?
dusankiss
02. 02. 2010 10.08
drgač že vrabci na vejah čivkajo da nismo vsi enaki pred zakonom ... Jankovič in ovčke okol njega itak ne bojo plačvale tud če jih ujamejo ... res se je treba upret temu ... ampak dejmo se tko upret da bomo vsi vozili po predpisih in bojo lahko kasiral samo tistim k misljo da so varni za koritom
vitamin-b
02. 02. 2010 10.06
Zadnji stavek zadnjega videa vse pove.... VSE!!!
cveba
02. 02. 2010 09.54
že sama registracija pove.... LJ DJ (beri dej) :-)
andrej31
02. 02. 2010 09.01
Sam kokr mate vsi problem s temi radarji, pa sej ce vozis po predpisih, pol ni panike ne? Jest osebno vas mam ze vseh dost s svojevoljnim obnasanjem in tem da kratite pravice in ogrozate eni druge... Normalno vozte pa bo...
Jure Pozvek
02. 02. 2010 01.28
Ja sej ni čudn, le zakaj nas izkoriščajo?!? Zato ker nas lahko,dokler ne bomo šli na ulice, bomo še naprej navadni hlapci in delal samo za državo....uperati se je treba ne pa zaperati vase....
erikon
02. 02. 2010 00.15
BANANA DRŽAVA !!!! Pa naj kdo reče da ni res,da smo hlevarji z ALP,ker vse to dovolimo da se dogaja