Slovenija

Kuntner: Nimam pojma, kdo mi je napisal govor. Jaz sem ga samo prebral

Ljubljana, 23. 06. 2012 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

"Govor" voditelja na proslavi pred dnevom državnosti o rdeči zvezdi kot žaljivem simbolu je razburil politike. Opozicija zahteva opravičilo in celo odhod generalnega sekretarja vlade Boža Predaliča. Ta pa pravi, da so bila povedana le dejstva.

Po Sloveniji so se danes nadaljevale prireditve ob 21. rojstnem dnevu slovenske države, na včerajšnji osrednji proslavi na Kongresnem trgu v Ljubljani pa se po pričakovanju ni bilo mogoče povsem izogniti sporu, ki je nastal zaradi selektivne izbire veteranskih organizacij, ki jih je organizator povabil na proslavo.

Predsednik države Danilo Türk je obsodil nepotrebne delitve na domačem političnem prizorišču in prikrite "poskuse monopoliziranja oblasti". Poudaril je, da so delitve na tiste, ki so se borili med drugo svetovno vojno, in tiste, ki so se borili za osamosvojitev leta 1991, neodgovorne. S tem je meril na odločitev koordinacijskega odbora za državne proslave, ki na proslavo ni povabil praporščakov Zveze združenj borcev za vrednote NOB, Zveze društev general Maister, Društva za negovanje rodoljubnih tradicij Tigr Primorske in Zveze društev vojnih invalidov Slovenije.

Scenarij smo prilagodili ravni praznika – praznovala se je razglasitev slovenske države, dan državnosti, zato se nam je zdelo prav, da so bili k sodelovanju povabljeni praporščaki veteranskih organizacij slovenske osamosvojitvene vojne. Božo Predalič, vodja koordinacijskega odbora za državne proslave

Na strani organizatorja proslave pa je bil najbolj izpostavljen povezovalec prireditve, igralec Jernej Kuntner. Med drugim je povedal, da so v vojni za Slovenijo padle tudi žrtve. "Ne žalimo njihovega spomina s simboli, ki jih je nosil agresor," je dejal. Po scenariju je dejal tudi, da so ob agresiji JLA proti odboru javno nastopile nekatere posamične organizacije zveze borcev, ''njihov sedanji predsednik pa je že pred tem dejal, da bi bila odcepitev Slovenije od Jugoslavije za nas samomor". Kot je dejal, leta 1991 nobena veteranska organizacija ni izrazila želje, da bi sodelovala na proslavi ob razglasitvi države. S temi besedami je Kuntner povzročil nekaj nejevolje, opaziti je bilo, da je proslavo kmalu za tem zapustil ljubljanski podžupan Aleš Čerin.

Predalič Žerjava ni slišal, ne razume pa, kaj moti veterane

Božo Predalič
Božo Predalič FOTO: Aljoša Kravanja
Izbiro povabljencev pa je danes pojasnil generalni sekretar vlade Božo Predalič, vodja koordinacijskega odbora, ki je organiziral proslavo. Predalič "ne ve, zakaj imajo nekateri s tem tak problem, saj je Kuntner povedal samo dejstva." "Stvari je treba postaviti na pravo mesto in Kuntner ni storil nič drugega, kot obudil spomin na tiste dogodke ob osamosvojitvi," je pojasnil Predalič.

Glede poziva Zveze društev general Maister za njegovo razrešitev z mesta vodje koordinacijskega odbora, za kar je slišal sicer iz medijev, pravi, da "enostavno ne razume, kaj jih tako moti". Na poziv predsednika SLS Radovana Žerjava, naj se opraviči vsem tistim organizacijam praporščakov, ki "so bile iz proslave izključene, pa se je Predalič izmuznil s kilavim izgovorom, da tega ne more komentirati, ker ni slišal Žerjavovega poziva.

Predalič sicer vso čast izraža tistim, ki so za domovino tvegali svoja življenja, a je prepričan, da je treba pač razmejiti "zgodovino po odsekih". Ta trenutek se je praznovala slovenska osamosvojitev in temu primerno smo vabili, kar se mi je zdelo povsem korektno in prav, je še poudaril.

Proslave ob 21-letnici državnosti so se udeležile številne vidne osebnosti iz političnega in družbenega življenja, med njimi najvišji predstavniki vseh treh oblasti, denimo predsednik vlade Janez Janša, pa tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan.

Pred praznikom je v petek med drugim potekala tudi slavnostna seja državnega zbora, na kateri je podpredsednik DZ Jakob Presečnik dejal, da smo Slovenci v preteklih dvajsetih letih dokazali, da smo sposobni prilagajanja in odzivanja na nujne spremembe.

Štrajn: Predalič naj takoj odstopi!

V Liberalni akademiji pa so vodjo koordinacijskega odbora za državne proslave Boža Predaliča pozvali, naj nemudoma odstopi kot prvoodgovorna oseba zaradi škandalozne ideologizacije včerajšnjega osrednjega dogodka ob dnevu državnosti.

"Ne le, da bi se Predalič moral opravičiti vsem veteranskim organizacijam praporščakov zaradi nesramne politično dirigirane izključitve iz sodelovanja na proslavi, ta je bila obenem načrtno koncipirana in je izzvenela v duhu totalitarističnega zanikanja zgodovine, kot nesramen napad na vrednote NOB in našo zgodovino, Zvezo borcev in osebno Janeza Stanovnika. Povezovalni govor igralca Jerneja Kuntnerja, vnaprej spisan kot svojstven pritlehen obračun z vsemi, ki so že v pripravah pravilno podvomili v čisto politizacijo proslave, povsem zadostuje za ogorčenje: navajanje npr. razloga, češ da so praporščaki izključeni zaradi zaščite padlih žrtev v vojni za Slovenijo, saj da ne želijo žaliti spomina nanje s simboli, ki jih je nosil agresor, je prvovrstna manipulacija, ki bi se je moral sramovati sleherni državljan! Težko bi se lahko spomnili bolj zavržne interpretacije, uradno izrečene na najpomembnejši državni proslavi, kjer je nekdo predstavil borce NOB za nič manj kot agresorje!" meni predsednik Liberalne akademije Darko Štrajn.

V Liberalni akademiji so se tudi obregnili ob vaji himne, ki je bila tik pred začetkom prireditve, zaradi česar so že prisotni vstali, ni pa še bil prisoten predsednik države. Dogodek so označili za provokacijo, saj kasneje zaigrana himna to sploh ni bila, ampak je bilo izvedeno delo Stanka Premrla z naslovom Zdravljica.

V Pozitivni Sloveniji Zorana Jankovića pa so pozvali vlado, naj se opraviči, koalicijske stranke pa opredelijo do škandalozne manipulacije. Po njihovem mnenju vlada razslojuje državljanke in državljane, ko jih deli na "prave" in "neprave", pri čemer je tistim, ki po njenem niso "pravi", celo onemogočila sodelovanje na proslavi, in tako namenoma ustvarja ideološki razkol.

"Govor igralca Jerneja Kuntnerja je bil žaljiv do vseh, ki spoštujemo vrednote NOB in cenimo zgodovino naše države. Tovrstnega manipuliranja z zgodovinskimi dejstvi si ne bi smel privoščiti nihče. Najbolj pri tem šokira dejstvo, da se takšen govor ni zgodil po naključju oz. spontano, pač pa je bila sleherna beseda skrbno načrtovana in napisana vnaprej z namenom obračunavanja z zagovorniki omenjenih vrednot," so zapisali.

Dodali so tudi, da so se s podpisom koalicijske pogodbe, koalicijske stranke med drugim zavezale, da ne bodo odpirale ideoloških tem. Zdaj so te teme ne le odprte, pač pa tudi zlorabljene ter povzročajo razkol in izključevanje.

Prvak Stranke DeSUS Karl Erjavec je ocenil, da so takšni govori neprimerni, ker spodbujajo nestrpnost. Ob državni proslavi bi morali po njegovih besedah spodbujati optimizem in pozitivna sporočila, ki bi povezovala narod in dajala upanje za boljšo prihodnost.

V SD se danes do proslave dodatno niso opredelili, spomnili so le, da sta v tem tednu tako sedanji predsednik stranke Igor Lukšič kot prejšnji predsednik Borut Pahor ocenjevala, da bi morale državne proslave združevati, ne razdruževati.

Kuntner govora ni napisal, kdo ga je, pa ne ve

Voditelj prireditve Kuntner, ki se je zaradi svojega "govora" znašel v središču viharja, sicer pravi, da ni avtor teksta, saj ni politik. "Nimam pojma, kdo je napisal govor," pravi, čeprav ga ime avtorja zanima.

Vsebine sam ni analiziral, ampak je le prebral napisano. "Mi igralci moramo opraviti svoje delo, analize delajo drugi," meni Kuntner, ki je prireditev vodil brezplačno, nastopajoči so namreč zaradi zategovanja pasu letos ostali brez honorarjev. "Odločil sem se, da me domovina kliče in da moram nekaj narediti, ker sem domoljub, umetnik in sem s tem lahko tudi zgled, kako se zateguje pas," je prepričan Kuntner.

 

Povezovalec prireditve je bil Jernej Kuntner.
Povezovalec prireditve je bil Jernej Kuntner. FOTO: Aljoša Kravanja

Na proslavah  govornika tudi Pahor in Zver

Prireditev ob dnevu državnosti je danes v Kočevju med drugim pripravilo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve. Osrednji govornik je bil evropski poslanec in kandidat za predsednika republike Milan Zver. Prav tako bodo praznik danes obeležili v številnih slovenskih občinah. Slovesnosti ob rojstnem dnevu države pa bodo tudi jutri. Na prireditvi v Andražu nad Polzelo bo slavnostni govornik nekdanji predsednik SD in predsedniški kandidat Borut Pahor.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3167)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jaka Planinc
28. 06. 2012 09.12
-4
JA RERS JE TI STARI POLITIKI IMAJO PROBLEM SAMI S SEBOJ,NE MOREJO IZSTOPITI IZ VOJNE,NOB,PARTIZANSTVA,NAJBRŽ ZATO KER IMAJO MATERIALNE KORISTI OD TEGA. Kuntner je igralec in pač odigra svojo vlogo,ki mu je bila zaupana in je tudi odlično odigral to vlogo.
24Ppkur
15. 07. 2012 23.34
Jaka Planinc
28. 06. 2012 09.05
-5
Kučan,Turk,in podobni bi morali vsi OSTATI DOMA V SVOJIH LUKNJAH. DOKLER BOMO OBUJALI PARTIZANSTVO,NOB ipd.,KDO JE BIL NA PRAVI ALI NEPRAVI STRANI BO V SLOVENIJI ŠTALA,GNOJNA JAMA,AVGIJEV HLEV. Za nazaj se ne more NIČ POPRAVITI,ČASA NE OBRNITI IN GLEDANJE,POVELIČEVANJE KOMUNISTIČNEGA NASILJA,NOB JE SAMO IN EDINO NAJVEČJA DESTRUKCIJA,ZATO TE POLITIKE UPOKOJITI,JIH ODSTRANITI IZ VPLIVA NA POLITIKO,KER ŠE VEDNO RAZDVAJAJO SLOVENCE
HFive
26. 06. 2012 23.27
-2
Peterokraka zvezda in komunizem nista enaka NOB in nikoli ne bosta!!! Moj ded, ki je bil partizan, ni bil komunist, zato so ga zaj.....li do konca življenja. Vesela sem, da ni bilo zvezde na NAŠI slovenski proslavi!
VolkBrenin
25. 06. 2012 21.21
+10
lep naslov !...seveda samo takrat, če bi jernejček tole izjavo dal vzgojiteljici v vrtcu, po prebranem govoru ali pravljici otročkom....v tem vrtcu......
ogopogo
25. 06. 2012 19.41
+14
Presneto, Jernej....KAJ TI JE BILO TEGA TREBA !!!!???? Imel sem te za pametnega in razgledanega človeka ....
piš?uka
26. 06. 2012 21.34
-1
Plačan je bil za to, da prebere kaj so mu napisali :))
antitycoon
25. 06. 2012 19.14
+9
Nimamo ne leve ne desne stranke v sloveniji.. mamo samo lopovske. opredeljene so pa zato kot je bilo spodaj omenjeno zaradi načela deli in vladaj..
Marjeta Vakar
25. 06. 2012 16.09
+24
Gospod Kuntner, ja, samo prebrali ste in ne napisali. Lahko pa tudi ne bi prebrali, kajne? Imeli ste izbiro. Očitno vam vsebina ni vzbudila slabega občutka, da ste jo lahko podali naprej. Končno, naj bi bili svobodni, zato prav lahko sprejmem vaše dejanje, čeprav ga ne odobravam. Jaz bi se v tem primeru odločila drugače. Zavrnila bi nastop. Prihodnost bo s časovno distanco marsikaj bolje presojala. Ko bodo odprti arhivi v Beogradu, bo tudi še kaj bolj jasno. Ljudje preprosto nimamo dovolj pomembnih informacij na voljo, ne časa, ne interesa, končno, da bi se lahko pred človeštvom in zgodovino odgovorno odločali. Odločili smo se za izstop iz Jugoslavije oz. glede na druge vire, bili smo izrinjeni iz Jugoslavije. Kakorkoli, na plebiscitu smo se lahko svobodno odločili: za samostojno Slovenijo ali za Jugoslavijo. 88,5% vseh volilcev in 95% udeleženih se je odločilo za samostojno Slovenijo. Zato bi bilo prav, da bi bila ta proslava praznovanje nas vseh ali pa skoraj vseh. Že to, da je prepoved udeležbe praporščakom z zvezdo itd sprožila ogorčenje med velikim številom prebivalstva, pomeni, da je bila krivična. Verjetno je bil tedaj, pred 21 oz. 22 leti, na kakšnem volišču tudi še kakšen bivši partizan, ki je doma hranil ali jo še hrani svojo titovko in zvezdo na njej, ki je glasoval za samostojno Slovenijo, zato rdeča zvezda ni samo simbol Jugoslovanske armade, ki je bila tedaj tako ali tako tik pred začetkom razpadanja (samo na Tolminskem je med zadnjo vojno iz JA prebeglo skoraj 300 vojakov! Kaj se je zgodilo z nekaterimi izmed njih, če jih je potem, ko so prišli z vlakom v Zagreb ali Beograd zajela JA? Tudi ti fantje, ki so nekaj časa nosili rdečo zvezdo, so na nek način žrtvovali svojo varnost in morda kdo tudi življenje za samostojno Slovenijo). In večina partizanov, če se ne motim, sploh ni bila v Komunistični partiji, so pa vsi nosili rdečo zvezdo! To je bil v praksi simboll boja proti nemški in italijanski okupatorski vojski in njunim pomagačem. To je bil simbol boja za osvoboditev in preživetje naroda. Tudi zato: rdeča zvezda sodi na to državno proslavo.
Mr.JanHara
25. 06. 2012 20.24
-9
Kaj pa srp in kladivo? Kateremu razredu pa ta dva simbola pripadata? Vis pozabili? Nikdar slišali? hebala vas komunistična zvezda, delavci so imeli srp in kladivo, vse ostalo je prevratniška navlaka.
Marjeta Vakar
25. 06. 2012 21.04
+9
Evola, seveda, tudi srp in kladivo, seveda! Glede zvezde - važno je, kaj vse ta zvezda pomeni - ma ne le eni stranki ali dvem, ampak vsem prebivalcem Slovenije!
joca steier
26. 06. 2012 07.49
+7
Marjeta Vakar...dober komentar, skorajda ni kaj dodati
titovka
24. 06. 2012 18.46
+17
KUNTNER, KAJ SI TI NEPISMEM???LAHKO TE JE SRAM.!!!
mamica55***
24. 06. 2012 22.04
-11
sram je lahko tiste, ki jim je povedal resnico ! BRAVO G. KUNTNER!
Nimivseeno
25. 06. 2012 04.29
+12
Resnica boli, tako iz leve, kot iz desne. Noben narod, ki je razdeljen zoper sebe ne more obstati in glede na rahel nasmešek predstavnika iz ZDA sem mnenja, da jim ta situacija ugaja. Bolj, kot se narod ukvarja z notranjimi problemi, manj je usmerjen v zunanje probleme, lažje ga je manipulirati in lažje obvladovati. Divide et impera = Deli in vladaj. Princip znan že od rimljanov dalje. Velesile imajo rade sosednje države z notranjimi razpori. Predlagam znanstveni pristop k ugotavljanju resnice in naj se stare zamere odpustijo. Mlade nas to ne zanima, kaj je bilo. Nas bolj zanima kaj bo!
Sandra Skubic
25. 06. 2012 20.00
+9
Da mi nebi meli prej zvezde peterokrake in Tita se nebi niti 91 leta borili za SLOVENIJO, ker je že zdavnaj več nebi blo
ill_be_back
24. 06. 2012 17.49
-4
Janša je pri rdečih zato so tudi Rdeči ja ne boste verjeli spet krivi !! Koga pa naj krivim ?? RKC je itak drži skupaj z rdečimi ? a je kje kakšna alternativa rdečim in RKC ??
mamica55***
24. 06. 2012 21.51
-3
Mr.JanHara
25. 06. 2012 20.17
-1
Radi glavne urednice iz slavnega rodu Repovžev. Nema cajrunga brez repovševega rejtunga. Mija je "naša", mi šmo njeni "čivili".
Marjeta Vakar
25. 06. 2012 21.07
+2
ill_be_back
24. 06. 2012 17.46
-7
Kako dolgo boste rabili da boste skapirali da je Janša pri rdečih in da je v istem taboru kot Kučan, Stanovnik in podobni ???? Šov za rajo more bit da se med seboj kregate levi in desni ! Že vseskozi je prisoten samo nimate dovolj razvite inteligence da bi presekali gordijski vozel ter se malo začeli pozanimati in ne samo ponvljati kot roboti kar vam mediji povedo. Ugotovil sem da dobesedno ljudje ponavljajo tisto kar jim je bilo naučeno inr rečeno, s svojo glavo razmišljati pa je za njih španska vas.
ill_be_back
24. 06. 2012 17.30
-2
Še dandanes nas vodijo komunisti skupaj s svojo desno roko RKC nadzirajo celotno našo državo gospodarstvo..ipd
prašek
24. 06. 2012 17.13
+28
Prebral sem Kuntnerjev govor in rečem lahko samo ; sramota !!! Slovenija se je osamosvojila pod rdečo zvezdo in stisnjeno pestjo !!! In to je vsa resnica !!!!
ill_be_back
24. 06. 2012 17.39
-12
tisto se je komunistična jugoslavija osvojila leta 1945 prvo samostojnost za slovenijo se je zgodila leta 1991. Vendar smo se rešili samo Beograda, medtem ko Komunisti so pa isti ostali na oblasti ! Sedaj nam samo preko janše ki predstavlja kaoooo "desnico" kot neko alternativo komunizmu v resnici pa je on njihov agent medtem ko druga stran levica pa ne skriva javno da je podpornik bivših prartijcev... Dokaz, da Janša je njihov, da ni nikoli naredil pravih kadrovskih menjava na vrhu na ključnih instituacijah in nikoli ukinil borčevskih penzij ter ostalih parazitov...sicer pa vemo kaj se s praivmi nasprotniki zgodi to je okusil Kramberger ! za Janšo so pa komunisti NAMERNO SPISALI tako nesmisleno obtožnico kjer ni jasen ne kraj, ne oseba ne čas skratak nič ni jasno....saj veste tisto vrana vrani ne izkljuva oči ! zakaj mislite da ravno Avstrijsko in Finsko sodišče edino imata prave obotžnice ?? ker je slovensko sodišče pod vplivom partije kot so Kučan Jankovič ter podobni kolegi od janše.... Seveda pa morem priznati so odlični igralci Hollywood se lahko skrije pred njimi !
resslovenka
24. 06. 2012 15.58
+24
Kaj se izgovarja Kuntner? Po toči zvoniti je prepozno. Če bi imel kaj v glavi, bi potem ko se je pred proslavo seznanil z vsebino teksta branje le tega odklonil. Vljudno in odločno.
wizeman
24. 06. 2012 16.01
+17
Kot trdi, je nastopal brezplačno. Strah za neizplačilo honorarja torej odpade...
mamica55***
24. 06. 2012 16.23
-22
hja rdečkoti, ne morte verjet, da ste jih javno pred vesoljno SLOVENIJO dobi po bučah ! HVALA, G. KUNTNER, ZA VAŠ POGUM ! ! !
ill_be_back
24. 06. 2012 17.16
-9
@ressrbkinja mislim da si ti prišla iz agresorske strani sedaj pa sodiš v priviligiran krog ljudi v sloveniji ! Mislim, da je Kuntner pravilno povedal glede tega, da so bili rdeče zvezde na tankih agresorske vojske, ki so hotele uničit slovenijo ;) Sedaj pa nam ljudje ki še nosijo ali so jo pa nekoč nosili (sedaj se pretvarjao da jo ne marajo -primer Janša), sodijo v krog privligirancev ki parazitsko v brezdelju z milijoni na računih ali pa zgolj z več tisočaki uživajo, naše firme pa pošiljajo v stečaj. Ampak itak je to samo šov, da se levi in desni kregate med seboj.
jazbec44
24. 06. 2012 15.50
+25
Nacionalizem,izključevanje drugače mislečih,ponarejanje resnice.Kaj sploh loči "našega"Janeza Janšo od Miloševića,Tuđmana,Mussolinija,generala Franca..........? Fabrike zgrajene v socializmu propadajo ali so prodane tujcem.Mladi brez perspektive zaposlitve ali možnosti ustvaritve družine.Nekateri se izseljujejo v tujino. Vse skupaj spominja na predvojno Evropo.Bomo pustili da nas psihopati peljejo v nov spopad.Se iz zgodovine nismo naučili nič?
wizeman
24. 06. 2012 16.01
+13
resslovenka
24. 06. 2012 16.05
+13
Danes sem v nekem radijskem mediju poslušala zanimive odzive ljudi na vsebino proslave in življenje v samostojni Sloveniji nasploh. Ljudje so razočarani, da bolj ne bi mogli biti. Najbolj nad tem, da nas že ves čas samostojne države vodijo ene in iste garniture ljudi, ki se vsake toliko časa samo zamenjajo. Glede na slišano, pričakujem na naslednjih volitvah korenit preobrat. In prav je tako. Kaj nismo država mi - vsi državljani?
p_e_t_r_a
24. 06. 2012 16.27
+12
Če hočemo korenite spremembe, potem tem 'starim juncem'', ki vodijo državo že dobrih 20 let, ne bi smeli pustiti, da sploh kandidirajo. Glede na to, da vedno kandidirajo eni in isti, novi obrazi sploh nimajo možnosti. Kljub temu, da smo država mi, ne naredimo nič v to smer-vedno zmagajo eni in isti. S čim nas vedno znova prepričajo-ne vem!?
ill_be_back
24. 06. 2012 17.18
-1
janša je komunist zato so takšna dejanja logična !
wizeman
24. 06. 2012 14.41
+21
A se ni velika večina agresorjev in zatiralcev slovenstva in slovenskega naroda borila pod simbolom križa? Mislim, da je križ zrel, da ga proglasijo za neustavnega.
Bojan Dragovan
24. 06. 2012 14.56
+14
Žal pa je bil križ na državni proslavi zelo prisoten !!!!!!!
KopulacijskiO
24. 06. 2012 15.05
+18
moja izkušnja: nikoli me ni noben partijec vlekel za ušesa, domači kaplan me pa je!
Bojan Dragovan
24. 06. 2012 15.47
+17
Pa tudi tukaj je velika razlika ne govorimo o partijcih ampak navadnih ljudeh, ki so bili partizani in prelivali svojo kri za Slovenijo in svoje prepričanje, ki je po dolgih letih pripeljala tudi do osamosvojitve Slovenije, ki pa bi bila raztrgana in izbrisana iz zemljevida, če nebi bilo zavednih Slovencev. Zdaj pa niso bili povabljeni, seveda pa so bili tam (tatovi-tajkuni) in cerkvena srenja.
ill_be_back
24. 06. 2012 17.18
-2
križ in rdečo zvezdo bi bilo potrebno prepovedat !
KopulacijskiO
24. 06. 2012 14.20
+19
Sprijaznimo se: čez nekaj let bo glavni in edini učbenik zgodovine in sploh edina knjiga, ki bo dovoljena Moj boj avtorja Tomaža Majerja. Mogoče bodo lahko, ampak samo izbrani in preverjeni posamezniki, brali tudi Okope in Premike avtorja Janeza Janše. Vse ostale zgodovinske knjige bodo pospravili v bunker ali po stari, dobri slovenski tradiciji sežgali na grmadi. No ja, pa kak doktor roman bo še dovoljen pod pogojem, da bo v njem glavna junakinja ženskega spola.
uh...ja
24. 06. 2012 21.10
ill_be_back
24. 06. 2012 13.32
-15
Ah, nasprotniki rdečih, ne razumem, zakaj se sploh ubadate z njimi? Glejte, počakajte 30-40 let, da te vse rdeče "vzame" megla, potem bo bila rdeča ideologija in Tito le še spomin na gnilo umazano preteklost! In to njih boli, ker se zavedajo, da bodo bili pozabljeni... Dajte času čas... -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Misliš glej kako dolgo že nekaterih starih partijcev ni....pa še vedno več njihovega potomstva nadaljuje diktaturo oz oligarhija gre iz roda v rod....prišli so celo tako daleč da se izdajajo za desnico in antikomuniste v resnici so pa 100% komunističnega izvora in še stalno 100% delajo za njih. Tudi RKC je zaveznik komunistov in to res v celotni zgodovini. Ljudje so pa itak tako neumno, da so sposbni še samo za patirčke da pasejo živino po planinah. Kaj češ tako dolgo pranje možganov, manipulcije in poneumljanje je pustilo svoj davek.
Bojan Dragovan
24. 06. 2012 14.06
+15
Se ti ne zdi, da si žaliv do večine slovencev, ki obsojajo nestrpnost? Tukaj nihče ni pisal o ideologiji, temveč o dejstvu, da je veliko Slovencev dalo svoje življenje pod simbolom zvezde, da lahko ti danes tukaj pišeš bedarije v SLOVENŠČINI. Če nebi bilo tako potem bi ti zdaj pisal nemško ali italijansko. Razmisli malo o tem, saj Slovenija ne obstaja le 21 let in nastala z velikim pokom.
Kralj Kraljev
24. 06. 2012 14.58
-9
dbojan.... kje pise en vir mi pokaz oz zgodovinsko dejstvo kje pise da bi mi dons govoril nemsko.... ziveli smo 1000let pod drugimi pa se zmeri slovensko govorimo... kar bi se zgodil bi blo da bi meu dans 2000€ place ziveu bi med svojimi ljudmi brez tenzij pa se zastonj tecaj nemscine bi meu... odprite mal oci ljudje pa spreglejte da je EU cis isto kot sovjetska zveza oz necisticna nemcija (tretji rajh)
resslovenka
24. 06. 2012 16.13
+8
Komentar na post ill_be_back: Vse stranke imajo svoj podmladek. Me bolj skrbi sovražna nastrojenost podmladka NS, in SDS. To, da se zastruplja mladino, ki ni živela in imela nikakršnih slabih izkušenj iz tega obdobja, je vsega obsojanja vredno. Namesto, da bi se zazrli v svojo prihodnost podlegajo ideologiji strankarskih veljakov. Slaba se piše moji domovini, če bo šlo tako naprej.
ill_be_back
24. 06. 2012 17.21
-2
Leta 1991 je veliko ljudi se borilo, da danes ne govorimo srbsko in da nebi bili več pod diktaturo komunistov ! prvo nam je uspelo, slednje pa še stalno imamo komuniste na oblasti !
uh...ja
24. 06. 2012 21.12
+4
@bolanbe back....lejga v 70 letih niso pozabil aušvica...pa ti garantiram da ga še naslednji 100 let ne bodo...
Robin Gunner
24. 06. 2012 13.08
-22
kaj pa je spornega kar je povedal kuntner? to da Stanovnik navijal za jugo in da je vecina komunajzarjskih placancev zelela pusko vrzt v koruzo in zacet pucat skornje jugo generalom? to je stara zgodba, ne se delat neke tezke osamosvojitelje, zdej ker nikol niste bli, tko da odceptiev od jugoslavije, se praznuje z slovenskimi simboli, triglav, znaki slovenske policije, teritorialne obrambe, ne pa z rdeco zvezdo, pod katero so nas okupiral in pobijal nase sodrzavljane.
denon
24. 06. 2012 13.37
+17
In kaj je dobrega prinesla odcepitev narodu,. ali vsaj večini ki je volila pričakoval boljše življenje ? Da plačujemo kredite tajkunom, da je 15% ljudi pod pragom revščine, da imamo najvišjo nezaposlenost v zgodovini. Da tajkunski Bavčar na proslavi sedi v VIP loži, ,.. mislim da so jih še premalo popucali.
srebrnibreg
24. 06. 2012 13.39
+8
Zakaj pa potem ni bilo simbolov in ljudi udeleženih v tej vojni kot je združenje Sever?
Bojan Dragovan
24. 06. 2012 13.55
+15
Predvidevam, da si zelo mlad in se ne spomniš niti osamosvojitvene vojne, o jugoslaviji in pomenu Slovenije v tistem obdobju pa sploh ne. V roke (seveda če si pismen) vzemi nekaj zgodovinskih knjig o slovenvih in morda boš nekoč, ko boš odrasel gledal na zgodovino malo drugače. Če pa ti je všeč, da nekaj politikov na državni proslavi skregajo slovenijo in slovence potem se lahko pridružiš Kuntnerju, ki se zdaj izgovarja, da ni on napisal govora. Sramota, da nima svojega jaz in bi sam odločal kar prebere v javnosti. Zgražam se nad njim in tako plitvimi, kot si ti s svojim pisanjem. Za tebe Slovenija obstaja le 21 Let, pa ti povem, da se močno motiš !!!!
uh...ja
24. 06. 2012 21.14
@dbojan.. pa kunter je pa ja umetnik in domoljub.... mislim štala... štala je itak vse skupi... pa štala bo tolk cajta dokr bomo komentiral na 24 kur... -:)
Burton007
24. 06. 2012 12.57
-20
Naj se rdeči napotijo na raznorazne proslave po S. Koreji. Tam jih bodo VSI širokogrudno sprejeli, pa še Stanovnik bo lahko imel govor v korejščini med katerim ga bodo z navdušenjem poslušali VSI KOREJCI, ker pač morajo saj tudi za njih obstajajo razni "Goli otoki"!
srebrnibreg
24. 06. 2012 13.34
+9
Imamo hujšega predsednika vlade doma kot oni tam. Torej nas pošiljaš na boljše.
mamica55***
24. 06. 2012 13.38
-6
muc tam boš lačen lačen si čist drugačen . . .
wizeman
24. 06. 2012 14.27
+13
črv neugledni, v čem se čutiš poklicanega, da nas boš pošiljal nekam v tretji svet. Mi imamo svojo domovino, za katero smo se borili in bomo imeli takšne proslave, kakršne si zaslužimo, in do kakršnih imamo pravico.
uh...ja
24. 06. 2012 21.14
+2
@mami55...klele bo večina lačna kmal...pa bojoi še vedno isti bedaki...
Burton007
24. 06. 2012 12.42
-15
Ubogi praporščaki, Stanovnik in ostale "zvezdice"... ni druge, morali bojo organizirat parado ponosa, da izrazijo svoja stališča in dejstva kako so ubogi in neenakovredni v današnji družbi:::)))
joca steier
24. 06. 2012 13.03
+14
g. Stanovnik je velik človek.....vse spoštovanje do njega......ti pa že s svojo sliko nekaj poveš( z izborom slike ob nicku mislim)
srebrnibreg
24. 06. 2012 13.33
+8
Stanovniku bom z veseljem pomagal pri paradi ponosa, ker si jo zasluži, vi pa svojo parado sramu sami imejte, ker si jo zaslužite.