Slovenija

Ljubljanski mestni svetniki našli rešitev za hišo hospic

Ljubljana, 06. 07. 2015 20.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ljubljanski mestni svet je dal soglasje Lekarni Ljubljana, da ustanovi zavod za opravljanje hospic dejavnosti. Ljubhospic bi sredstva za delovanje dobil z donacijami in morebitnimi drugimi viri, pomagal bi si s prostovoljci, razliko potrebnih finančnih sredstev pa bi zagotovila Lekarna Ljubljana.

Hiša hospic
Hiša hospic FOTO: Aljoša Kravanja

Ljubljanski mestni svet je dal soglasje Lekarni Ljubljana, da ustanovi zavod za opravljanje hospic dejavnosti. S tem želi Lekarna Ljubljana s finančno pomočjo omogočiti, da bi Hiša hospic znova odprla svoja vrata.

Ljubhospic bi sredstva za delovanje dobil z donacijami in morebitnimi drugimi viri, pomagal bi si s prostovoljci, razliko potrebnih finančnih sredstev pa bi zagotovila Lekarna Ljubljana.

Pomisleki glede izgube

Hiša hospic, katere financiranje je ob prostovoljnem delu potekalo preko zbranih donatorskih sredstev ter s sofinanciranjem iz proračunskih sredstev občine, je nehala delovati maja letos. Zmanjkalo ji je namreč finančnih sredstev, imela je tudi večje neporavnane obveznosti. Poleg tega ji v pogajanjih z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstvom za zdravje ni uspelo najti sistemske rešitve za financiranje.

Mojca Škrinjar iz SDS je vesela, da je prišlo do rešitve za Hišo hospic, k čemur so v preteklosti pozivali tudi v svetniški skupini SDS. Po njenem mnenju je velika škoda, da v hiši trenutno ne leži nihče. Kot pravi, je to svetel zgled državi, naj končno sistemsko uredi vprašanje financiranja hospica in paliativne oskrbe.

Po mnenju svetnice iz vrst NSi Mojce Kucler Dolinar je bila pobuda za ustanovitev zavoda dana na sejo mestnega sveta na silo, saj gradivo ponuja več vprašanj kot odgovorov. Kulcer Dolinarjevi se namreč zastavlja vprašanje, ali se bo lekarna Ljubljana tudi ukvarjala z izgubo, ki jo Hiša hospic že ima, prav tako jo zanima, kdo bo nadziral hišo. Pomisleke ima tudi glede predlaganega financiranja zavoda, saj se donacije iz leta v leto krčijo, zato je vprašanje, ali bo to omogočilo razvoj.

Župan Zoran Janković je na to odgovoril, da se država se že pet let ukvarja z vprašanjem financiranja hiše, pa rešitve niso našli. Če ne bo nič donacij, bo Lekarna Ljubljana morala kriti razliko.

V Lekarni Ljubljana predvidevajo, da bi Hiša hospic lahko začela ponovno sprejemati bolnike 1. septembra.

Vodja svetniškega kluba DeSUS Marija Horvat pa je opozorila, da je Slovensko društvo hospic odklanjalo vsako kontrolo sredstev, ki jih je prejelo, zato se namerno ni prijavljalo na razpise. Po njenem mnenju dolgoročno vodenje društva ni bilo pravo. Sicer pa podpira namero Lekarne Ljubljana, da se je lotila pomagati Hiši hospic in da bo del svojega dobička prelevila za hospic.

Nataša Sukič iz ZL je opozorila na pismo Slovenskega društva hospic, ki je opozorilo, da se jih ni dovolj vključilo v razpravo in so zato predlagali odločanje na naslednji seji, na katero bi bili vabljeni tudi predstavniki društva.

Zvezdana Snoj iz SMC pa meni, da ad hoc rešitve na področju hopsica in paliativne oskrbe niso primerne. Po njenem mnenju je treba opraviti postaviti strokovne smernice za delo in program.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix59 drugič
06. 07. 2015 21.09
+20
Tudi tisti , ki imajo polno RIT vsega naj ne mislijo , da ne morejo pristati notri .