Slovenija

Ljubljanski UKC zaradi gripe ukinja obiske, v Mariboru pa pacientov nimajo več kam dati

Ljubljana, 26. 01. 2017 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi povečanega števila bolnikov z virusnimi okužbami dihal in pojava gripe ter zasedenosti oddelkov po klinikah UKC Ljubljana s petkom do preklica ukinja obiske v celotnem kliničnem centru. Alarmantno stanje tudi v UKC Maribor, kjer imajo zaradi števila obolelih kadrovsko in prostorsko stisko.

Iz ljubljanskega kliničnega centra so sporočili, da od 27. januarja zaradi povečanega števila bolnikov z virusnimi okužbami dihal in pojava gripe ter zasedenosti oddelkov po klinikah ukinjajo obiske v celotnem UKC Ljubljana do preklica.

Zaradi gripe in drugih okužb dihal so v zadnjih dneh na urgenci zaznali izjemno veliko bolnikov, ki so potrebovali nujno obravnavo. V UKC Ljubljana so zato sprožili zeleni alarm.
Zaradi gripe in drugih okužb dihal so v zadnjih dneh na urgenci zaznali izjemno veliko bolnikov, ki so potrebovali nujno obravnavo. V UKC Ljubljana so zato sprožili zeleni alarm. FOTO: Damjan Žibert

Kot navajajo, lahko v primeru, da je bolnik na paliativni oskrbi in je njegovo zdravstveno stanje takšno, da bi bližina sorodnika pripomogla k izboljšanju njegovega zdravstvenega stanja, lečeči zdravnik odredi obisk ene zdrave osebe med 15. in 17. uro za pol ure. Skrajšan je tudi čas trajanja obiskov v enotah intenzivne nege in terapije, število oseb pa omejeno na eno zdravo osebo.

V UKC Ljubljana še navajajo, da ima v primeru, če je hospitaliziran otrok, pravico bivanja ob otroku izključno eden od staršev ali uradni skrbnik, ki pa mora biti zdrav. Pri porodnicah je dovoljen obisk partnerja, če je ta zdrav.

Iz bolnišnice še sporočajo, da morajo biti bolniki, ki so naročeni na elektivne posege, zdravi, saj ob znakih virusnih okužb ne bodo sprejeti.

Mariborski UKC: Naši oddelki so kadrovsko in prostorsko dosegli svoje maksimalne zmogljivosti

V Mariboru se soočajo s podobnimi težavamai. Ker se v zadnjih tednih iz dneva v dan povečuje število obravnavanih pacientov na Internistični nujni pomoči, novih obolelih nimajo več kam dati. "V ponedeljek smo obravnavali 83 pacientov. Povprečno smo v mesecu decembru pregledali 65 pacientov dnevno, v ostalih mesecih jih običajno pregledamo v povprečju 56 dnevno," so sporočili z UKC Maribor.

Dodajajo, da so s tem "naši oddelki kadrovsko in prostorsko dosegli svoje maksimalne zmogljivosti". Zato pozivajo vse paciente in obiskovalce, da ne obremenjujejo delovnih procesov v UKC Maribor, v kolikor to ni res nujno potrebno.

Pojav gripe naj bi vrhunec dosegel čez dva tedna

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) posebnih podatkov o tem, da bi katero območje v Sloveniji po pojavnosti respiratornih obolenj in gripe izstopalo, nimajo. Ocenjujejo pa, da bo pojav gripe v Sloveniji vrhunec dosegel čez dva tedna, so pojasnili. Po podatkih NIJZ je sicer število primerov gripe v Sloveniji začelo izrazito naraščati v začetku leta. Hkrati narašča tudi število obiskov v ambulantah zaradi drugih akutnih okužb dihal.

Več obolelih te dni beležijo tudi v vrtcih in šolah po Sloveniji. Tako je v tem času zaradi sezonskih bolezni nekaj več odsotnih otrok kot sicer, a je to v skladu z vsakoletnimi trendi. Večja kot sicer je ponekod odsotnost zaposlenih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
26. 01. 2017 21.59
+1
a vidite da je stanjeee v sloveniji najslabše po osamosvojitvi,. imate več statističnih dokazov, tudi razmere v zdravstvu tako kažejo kako dobro nam gre naša gospodarska rast ane
srecnii
26. 01. 2017 21.41
Folk se samo nažira in leži po kavču, seveda je tak dovzeten za viruse. Hodm vsak dan po domačih hribih, tud če je tema, zdrava prehrana in ne zbolim, poleg tega vzdržujem red, čistočo.
bakiras
26. 01. 2017 19.08
Kaj majo gripozniki iskat po urgencah? Kaj nimajo osebnih zdravnikov?
Mali medo
26. 01. 2017 17.28
+1
tale prehlad je pa čuden se me drži že en mesec ko pijanec plota
devlon
26. 01. 2017 13.42
+10
končno. ne vem, kaj je treba skoz na obiske hodit..
Ramzess
26. 01. 2017 17.03
+2
Ne bodi trapast, za bližnjega pa te menda ja briga, kaj se dogaja in kako poteka zdravljenje, ... kaj če bi šlo za tvojega otroka.
mastablasta
26. 01. 2017 12.48
+10
zakaj sicer (ko ni teh posebnih omejitev) lahko biva poleg otroka en starš, ki je bolan?