Slovenija

'Ljubljanski klinični center ni bil oškodovan'

Ljubljana, 06. 03. 2013 16.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Notranja revizija je pokazala, da v zvezi s preiskavami za ugotavljanje Downovega sindroma, ki jih je lani izvajal Medgen, ljubljanski UKC ni bil oškodovan. Zaznali so sicer manjše nepravilnosti, a nič od naštetega ni razlog za odvzem predstojniških pooblastil, so dodali.

Borut Peterlin
Borut Peterlin FOTO: POP TV

Služba notranje revizije je vodstvo ljubljanskega kliničnega centra seznanila z zaključnim poročilom Kliničnega inštituta za medicinsko genetiko Ginekološke klinike UKC Ljubljana. Gre za poročilo o aferi, v katero je bilo vpleteno podjetje Medgen, prav tako predstojnik omenjenega inštituta Borut Peterlin. In kakšen je rezultat poročila?

Zaključno poročilo kaže, da v zvezi s preiskavami za ugotavljanje Downovega sindroma, ki jih je izvajal Medgen v letu 2012, ljubljanski klinični center ni bil oškodovan. Manjše nepravilnosti so bile ugotovljene v samih postopkih, a nič od naštetega ni razlog za odvzem predstojniških pooblastil, so sporočili predstavniki kliničnega centra.

Sicer so dodali, da bodo več razkrili jutri, a dodali so, da je služba za interno revizijo na podlagi tega poročila izdala določena priporočila.

Namen revizije je bil ugotoviti morebitno oškodovanje ljubljanskega kliničnega centra v zvezi s preiskavami za ugotavljanje Downovega sindroma, ki jih je izvajal Medgen v letu 2012. Prav tako so preverjali, ali bi lahko klinični center tovrstne storitve izvajal sam, pod drobnogledom pa je bila tudi pravilnost delovanja Kliničnega inštituta za medicinsko genetiko Ginekološke klinike za leto 2012.

Ozadje zgodbe

Peterlin naj bi svoje pacientke iz kliničnega centra pošiljal na analize k zasebnemu podjetju Medgen. Čisti zaslužek, okoli 500 evrov za vsako analizo, naj bi tako ostajal v zasebnem podjetju namesto v kliničnem centru, kjer je Peterlin zaposlen. Medgen analiz namreč ni opravljal, temveč je vzorce pošiljal na kitajski inštitut BGI, so poročali v oddaji 24UR.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jeanus1
07. 03. 2013 20.12
UKC seveda ne, bili so oškodovani najbolj ranljivi pacienti, (pre)dragi dohtarji.
anon_imus
07. 03. 2013 23.29
+3
- Pri nas imamo 2,4 zdravnika (podatek iz 2008, sedaj je po izračunih za 1,2 zdravnika več) na 1000 prebivalcev (oba podatka bistveno pod evropskim povprečjem) - poraba za zdravstvo na prebivalca v SLO je 1889 eur. Evropsko povprečje je 2171 eur (Norveška porabi 4156 eur na prebivalca). - poraba za zdravstvo v Sloveniji je naraščala za 3,9 odstotka na leto (evropsko povprečje naraščanja znaša 4,6 odstotka). Od leta 2009 naprej se poraba pri nas zmanjšuje s hitrostjo 2 % na leto (evropsko povprečje znaša 0,6 % na leto, torej smo spet na slabšem) - SLO nameni 9% BDP za zdravstvo, Nemci 11,6%. Nizozemci 12%... (podatki so povzeti po zborniku statističnih podatkov Health at a Glance: Europe 2012) Kdo je zdaj predrag? A imaš morda v mislih zdravniške plače? saj si pameten prepameten, maš na netu Uradni list Republike Slovenije, pa si poglej plačilne razrede in se informiraj, potem pa še malo primerjaj z drugimi državami.... še vedno (pre)dragi? Sicer pa me zanima kaj bi ti rekel, če bi se ti rodil hudo bolan otrok, potem pa bi naknadno izvedel, da je obstajala preiskava, ki bi lahko pravočasno ugotovila nepravilnosti, tvoj zdravnik pa ti ni ničesar povedal.
anonimus23
07. 03. 2013 15.24
-1
ma dej nehi,,ta drzava zlovenija je vsa lopovska lopovi jo vodijo od sodisc ,politikov ,direktorjev,vsi vsi vsi vsi,,,,,lopuzeeeeee
anon_imus
06. 03. 2013 23.10
+3
Mogoče bi lahko 24ur članek na naslovnici ''Terpin bo od SZS zahteval plačilo kazni'' zamenjal s temle. Tudi javno opravičilo bi bilo na mestu!
Jeanus1
07. 03. 2013 19.57
anon_imus
07. 03. 2013 22.39
+2
predlagal jim je boljšo preiskavo, to je njegova dolžnost, če se starši odločijo je to popolnoma njihova stvar in njihova odločitev. če bi bil tiho in jim ne bi predlagal, pa bi spet bilo narobe, ker niti ne ponudi drugih možnosti... to je to kar je v slo narobe.... če je kdo boljši, uspešnejši,... takšnega je treba čim prej dol zatučt, da pade na nivo povprečneža in vsi so spet srečni oz. skupaj nesrečni in veselo uživamo v svoji bedi.
wolfterier
06. 03. 2013 23.10
-2
KC ni bil oškodovan,samo davkoplačevalci.Vrana vrani......
anon_imus
06. 03. 2013 23.12
+4
ja ko je mamica plačala samoplačniško preiskavo so dovkoplačevalci dobili petino zneska v skupno blagajno... tak da vrana si kvečjemu ti.
wolfterier
07. 03. 2013 10.04
+0
anon_imus
07. 03. 2013 22.45
+1
s štirimi petinami pa je mamica dobila informacijo o svojem otroku.... a bomo dali ceno na to?
Aureus
06. 03. 2013 22.31
+10
Spet ena napihnjena afera, glavno, da se pljuva po grdih grdih zdravnikih. 1. gre se za novo bolj varno metodo, kjer se kromosomska analiza izvaja na podlagi vzorca iz materine krvi in ne na podlagi amniocenteze ali biopsije horionskih resic. 2. UKC LJ te metode ne izvaja, ker gre za relativno novo metodo, ki še ni temeljito preizkušena. Res je tudi, da imajo žal zasebniki večkrat sodobnejšo opremo kot javni zavodi. Spomnite se na primer na svojega zobozdravnika. 3. test je 100% samoplačniški, tako da ni mogoče govoriti o oškodovanju ZZZS-ja 4. Dr. Petrlin ni zaposlen v podjetju Medgen in od njega ni prejel nobenega plačila, če je z njim sodeloval je bilo to s strokovnega vidika, saj je direktorica prav tako klinični genetik. Strokovnjaki ponavadi sodelujejo med sabo se vam ne zdi to normalno? Še vedno izgleda koruptivno? Ko bi le novinarji predstavili obe strani zgodbe, ampak potem ni več tako zanimivo ali?
Jeanus1
07. 03. 2013 19.58
-5
RadoPovem
06. 03. 2013 22.20
+10
A se komentatorji kdaj vprašate, ali je to, kar preberete res? Po mojih info je Peterlin je nudil SAMOPLAČNIŠKO storitev, ki je UKC nima in NE nudi, pa tudi ZZZS je ne plača (pri nas sploh ni možnosti, ne krije pa tudi v EU, če že ponujajo). Nosečnice jo niso dolžne sprejeti in veliko je ni, iz takega ali drugačnega razloga. Novinarji so dobili pol-informacije in ker se prodajajo SAMO škandali, so to pol-informacijo obrnili v svoj prid in naredili škandalozen članek/afero. Kdo je to pol-informacijo razširil in s kakšnim namenom, bi bila odlična raziskovalna naloga za take novinarje, ki jih Slovenija žal ne premore več. Si je morda kdo, ki strokovno ni dovolj podkovan zaželel njegov stolček? Oh, pa ne v naši ljubi Sloveniji... Dejstvo, ki ga pozna vsak v marketingu, uredništvu oz. v prodaji, ki je prebral kako knjigo s tega področja: Negativna informacija ima 9-krat (!!) večjo prepoznavnost/sporočilno vrednost kot pozitivna, zato na prvih straneh že za dolgo nazaj ne boste našli kake pohvale (razen športnikom - v smislu " raji kruha in iger"). Sam hodim na proteste, sem za celovito menjavo sistema (vključno s parlamentarno "demokracijo", ki objektivno gledano nikjer ne deluje kot bi morala - samo poglejte politične afere v "obljubljenih" zahodnih državah - da mi ne bi kdo očital neoliberalizma. :) Ampak, da vsakega, ki poleg plače zasluži še kaj zraven, in to ne na črno, proglasite za zločinca, tatu, kradljivca in skorumpiranca, to je pa smešno in neobjektivno. Veliko (po moji oceni veliko več, kot si ta trenutek predstavljate), so za trenutno svetovno situacijo krivi mediji, ki nam zelo usmerjeno sporočajo in uravnavajo misli, mi pa potem na osnovi "informacij", ki niso preverjene pri nasprotni strani oz. če že so, so uporabljene zgolj v smislu: ujeli smo ga (he, he, kako sposobni novinarji smo, a ne) - sedaj ga bomo pribili še na križ, ker hoče nekaj pojasnjevati in se braniti, baraba tajkunska. Nad novinarji (da o urednikih in lastnikih medijev niti ne govorim) sem vsaj tako razočaran kot nad politiki (zelo-zelo!!) in dokler ne bo uravnoteženega poročanja (kljub krizi se dnevno zgodi veliko več lepih stvari kot grdih - samo da lepe ne prodajajo medijskega prostora) nas bodo z nepreverjenimi podatki in aferami manipulirali sem ter tja. To trditev utemljujem s tem, da prav vsak, ki ga osebno poznam in se je pojavil v medijih oz. se je pojavilo podjetje, v katerem dela, za svoj primer pravi, da so neobjektivno poročali. Pri tem je treba upoštevati, da vseh sploh niso proglasili za barabe, goljufe, tajkune itd, pa s poročanjem še vedno niso bili zadovoljni. Kruha in iger!! PS: nisem zdravnik in nisem novinar :)
resslovenka
07. 03. 2013 18.38
+0
RadoPovem Da bi bilo več podobnih g. Peterlinov. Vsaka bodoča mamica, bi samplačniško opravila določne preiskave, če bi jih kakšen "dr. Peterlin" vsaj predlagal. Sodeč po članku, je mnogim mamam prihranil skrb, ali se bo njihov otrok rodil z DS ali ne. Pa otroci umirajo pred rojstvom (in to tik pred napovedanim dogodkom), ker se nikomur ne zdi niti predlagati samoplačniškega pregleda krvi bodoče mame v primeru potrditve ali pač ne fosfolipidnega sindroma. Se pa mamo takoj napoti na tak pregled po izgubi otroka. Odstotek takih primerov je bojda zanemarljiv v zdravstveni statistiki. Je pa to življenjska tragedija za mamo, ki donosi zdravega otroka pa ga tik pred rojstvom izgubi. Za ceno uvedbe doze aspirina protect ali heparina , takrat ko je še čas!
Jeanus1
07. 03. 2013 20.04
-2
Se ne strinjam s tem, poudarjati samo prednosti, je premalo, mene bolj zanima, koga so s tem oškodovali in za kakšen denar. Peterlin se je pač znašel na svojem področju, to pa mu še ne daje pravice, da pretirano materialno izkorišča svoje paciente, temu bi rekel odiranje za nedelo. Vemo koliko stanejo kitajske storitve in vemo tudi, koliko jih je zaraćunaval tukaj. Pogoltnost, požrešnost, še kaj? In to ni sporno?
filipkoren?ek
06. 03. 2013 19.06
+6
UKC je lahko sram. Pacientke plačujejo predrage teste, zdravniki, ki jih plačujete v službenem času delajo za privat podjetja in služijo dvojno. Fuj!
Jeanus1
07. 03. 2013 20.05
Itak, vemo tudi kaj je zanje bolj zanimivo in donosno, seveda tudi med delovnim časom.
POIVRE
06. 03. 2013 19.01
+5
Nihče ni kriv? Center ni bil oškodovan. Pacienti so bili oškodovani! Pacienti, notranje revizije ne zanimajo. Pacienti so v zdravstvenem sistemu postali nebodigatreba. Večkrat poudarjamo, da je v zdravstvu veliko denarja, pravzaprav preveč denarja. Obvezne prispevke bi morali znižati. Zdravstvo se bo moralo naučiti živeti z manj denarja, z manj zaposlenih in s občutno znižanimi plačami. Notranja revizija ni nič odkrila, ker ni želela nič odkriti.
Jeanus1
07. 03. 2013 20.00
Netajkun
06. 03. 2013 18.29
+3
če bi jih vmes še do mene poslal , bi jim za 50 € rade volje razložil , kako se pride do MEDGEN-a .
scipio
06. 03. 2013 18.24
+2
zdaj je že prepozno, imel je smolo, zgodilo sem mu je v času velikih koruptivnih afer, v očeh povprečnega človeka je kompromitiran, pa naj se formalno povsem opere. lahko bo zdaj šel za kako leto kam jadrat, potem pa v švico delat svoj opsel za 5x več denarja kot ga je delal tukaj, v sloveniji pa se bo rodil kak downovček več... Ni proporcev v tej poblazneli družbi. Ko je pred deset leti ugledna humanitarna organizacija Rdeči Križ ustvarjala sijajne milijonske dobičke z nepremičninkimi poslovnimi manevri, je bil ta naš svet še nedolžen in naiven pred aferami tipa Vegrad, SCT, Istrabenz, Zvon in pedofilija in to. Čeprav se jim je nekaj časa žugalo, so gospodje ostali gospodje. Vidiš, vse ob svojem času...
resslovenka
06. 03. 2013 18.02
+4
Šele, ko se napotiš iskati resnico, ugotoviš kako močan, brezkompromisen, in zaprt je zdravniški lobij.
korencek3
06. 03. 2013 17.56
+12
Kdaj bo enemu film poču pa bo nekoga pospravu to bi bila veselica
Jeanus1
07. 03. 2013 20.07
CDROM
06. 03. 2013 17.49
+13
ZAkaj pa morajo pošiljat na Kitajsko vse te vzorce? Kaj v EU nimamo takih laboratorijev oziroma inštitucij za odkrivat DS?
Klop?an
06. 03. 2013 18.15
+3
Jeanus1
07. 03. 2013 20.07
1A_
06. 03. 2013 17.48
+6
Sevedaaaaaaa. Vse bi vas bilo treba pozapreti, ker niste nič drugega kot kriminalci! Ampak - itak, da roka roko umije.
gangsterist
06. 03. 2013 17.40
+15
hahaha hihihi hohoho, pa to se je že vedelo takoj ob izbruhu afere, da ni nihče nič kriv. pa saj vendar živimo v sloveniji. pravna država obstaja samo za reveže
ata janez
06. 03. 2013 17.39
+8
Zaradi takihle svinjarij smo najbolj oškodovani zavarovanci.Tudi dohtarji bi morali vedeti,da so samo ljudje,ne pa,da se imajo za bogove,ker jim je stopilo v glavo,da jih potrebujemo.
CDROM
06. 03. 2013 17.31
+20
Ko bodo prevetrili v celoti zdravstven sistem se nam lahko nasmehne sreča, da bomo lahko nekoč imeli tako zdravstvo, kot smo ga imeli nekoč. Ko ti je zdravstveno osebje priskočilo na pomoč in se ni obrnilo proč, tako kot se danes. ko se zdravniki niti ne odzovejo če se pacient pojavi in tarna da ga boli in je neznosno, le ta ga napoti domov z receptom za zdravila in na koncu sledi tragičen zaključek. Dogaja se, da nekateri zdravniki zračunajo zadeve ki niso bile niti opravljene, pa mi pacienti niti ne vemo le če gremo na ZZZS in jih povprašamo, da vidimo, pa še tisto ni najbolj pregledno. Sistem očitno ima namerno neke luknje, da ga izkoriščajo. KDAJ BOSTE MALOMARNEŽE V ZDRAVNIŠKIH VRSTAH DEJANSKO TUDI SAMI ZDRAVNIKI (zdravniška zbornica) OBSODILI?
ajifos
06. 03. 2013 21.27
+0
Se že dogaja: vpišite v google iniciativa zdravnikov; link mi brišejo.
Jeanus1
07. 03. 2013 20.09
-1
CDROM, nikoli, ker bi jim to škodilo, tega pa ne marajo.
Klop?an
06. 03. 2013 17.29
+17
Pa kaj si ti malo nor pri vsakem posterduvanju je pobral 500 eur. in UKC ni oškodovan potem pa jamrajo da v zdravstvu primankuje financ pa toti se delajo norca sami iz sebe.Me zanima kdo je bil v komisiji(žena sin pa morda še njegova hčerka ......)
greenenergy
06. 03. 2013 18.01
+1
UKC ni oškodovan(imajo prav);oškodovani so državljani posredno preko zavarovalnic !!
Klop?an
06. 03. 2013 18.14
+1
Ja samo potem pa jamrajo da nimajo za plače pa ,da so že vse možnosti iztrošene tukaj pa se dogaja taka svinjarija.
Leonardo09
06. 03. 2013 17.28
+12
pri vsaki preiskavi je 1500 razlike zdaj pa tu ni nobeden oškodovan? ja ha ha ha
devlon
06. 03. 2013 17.24
+28
strokovnjak gor ali dol...morale in etike se očitno ne da naštudirati
CDROM
06. 03. 2013 17.32
+12