Slovenija

Ljubljanske osnovne šole bogatejše za nove pakete Vodni agent

Ljubljana, 08. 06. 2016 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vodni agent je mednarodni projekt, v katerem otroci preko nameščenih števcev dnevno merijo porabo vode, svoje količine primerjajo z drugimi vrtci in osnovnimi šolami, predvsem pa pridobijo zavedanje o tem, da vodnih virov ni na pretek in se učijo odgovornega ravnanja z njimi.

V okviru projekta Vodni agent sta v ponedeljek društvo Vodna agencija in ambasador vode podjetje Tuš šestim ljubljanskim osnovnim šolam ter bolnišničnim oddelkom UKC Ljubljana predala kar 23 paketov Vodni agent. Z njimi bodo te šole odslej preko nameščenih števcev dnevno merile porabo vode in svoje količine primerjale z drugimi vrtci in osnovnimi šolami iz Donavske regije. Hkrati pa otroke opozarjale na pomen prekomerne uporabe vode.

Na Osnovni šoli Ledina so si ogledali Mobilno vodno postajo - vozilo z elementi, ki prikazuje potovanje vode (vodovodne cevi, merilni jašek, inštalacijo v stanovanju …). tako otrokom na praktični način prikažejo, kako pride voda do njihove pipe in kam odteče po uporabi.
Na Osnovni šoli Ledina so si ogledali Mobilno vodno postajo - vozilo z elementi, ki prikazuje potovanje vode (vodovodne cevi, merilni jašek, inštalacijo v stanovanju …). tako otrokom na praktični način prikažejo, kako pride voda do njihove pipe in kam odteče po uporabi. FOTO: Društvo Vodna agencija

V mednarodnem  projektu The Water Agent/Vodni agent v Donavski regiji aktivno sodelujejo Slovenija, Slovaška, Hrvaška, Srbija ter Bosna in Hercegovina. Pilotni projekti Vodnega agenta se v letošnjem letu izvajajo tudi na Slovaškem, v Makedoniji in Albaniji, v okviru katerega mlade v šolah in vrtcih učijo o pomenu vode. V projektu sodeluje že več kot 130 šol, ki svoje odgovorno ravnanje z vodo merijo z dnevno porabo vode, ki se evidentira preko merilcev, nameščenih nad umivalniki. Podatke o porabi vode otroci pod nadzorom mentorjev dnevno vnašajo v aplikacijo ter se tako med seboj primerjajo, s svojim ravnanjem pa pozitivno vplivajo tudi na ravnanje v družinskem okolju.
 
Prizadevanjem za širjenje pomena vode na naše življenje, naravo in okolje se je pridružil tudi Tuš, ki je z nakupom 37 izobraževalnih paketov Vodni agent postal ambasador vode. V ponedeljek so tako skupaj z organizatorjem Vodno agencijo podelili prvih 23 paketov Vodni agent ljubljanskim osnovnim šolam, in sicer: OŠ Danile Kumar, OŠ Savsko naselje, OŠ Franca Rozmana Staneta, OŠ Vide Pregarc, OŠ Mirana Jarca, OŠ Ledina in petim bolnišničnim oddelkom UKC Ljubljana.
 
"Ponosni smo, da sodelujmo pri projektu Vodni agent, kjer je v ospredju družbena odgovornost pri ohranjanju vodnih virov. Ker verjamemo v naložbo za prihodnost, kar mladi nedvomno so, smo se kot ambasadorji vode usmerili prav na njih. Ključno namreč je že pri njih ustvariti zavedanje, da vodnih virov ni na pretek in da pitna voda iz pipe, kot jo poznamo danes, morda prihodnjim rodovom ne bo na voljo, če z vodo ne bomo odgovorno ravnali," je ob tem povedal Gregor Štampohar, poslovni direktor Skupine Tuš.
 
"Projektu Vodni agent se pridružuje novih 37 oddelkov osnovnih šol po Sloveniji, za katere je Tuš zagotovil izobraževalne pakete in merilce vode, preko katerih otroci spremljajo direktno porabo vode pri umivanju rok. Tako odčitajo porabo in dobijo občutek, koliko vode preteče v minuti oz. zgolj za umivanje rok. Preko tega dobijo občutek za ohranitev vode že med enostavno in vsakodnevno aktivnostjo. Spomin na dnevno primerjavo številk in posledično odgovorno ravnanje z vodo pa jih bo zagotovo spremljal celo življenje," je dodal Jože Cvetko, predstavnik društva Vodna agencija.

Društvo Vodna agencija, ki je nosilec projekta, želi si svojim delovanjem opozoriti na pomembnost odgovornega odnosa do vode v naravi, predvsem na racionalno rabo in vse spremljevalne pojave od zajemanja vode iz narave, distribucije, do čiščenja odpadnih voda. V projektu aktivno sodelujejo otroci osnovnih šol, ki na podlagi osveščanja in izobraževanja pridobivajo zavest o vodi in predvsem zavedanje o premišljenem ravnanju z njo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomvojo
10. 06. 2016 17.01
Pest riža in kozarec vode, dovolj imate sužnji.