Slovenija

Ljubljanska kolišča na Unescovem seznamu

Ljubljana, 28. 06. 2011 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prazgodovinska kolišča okoli Alp, tudi v Sloveniji, so uvrščena na seznam svetovne dediščine. Družbo jim delajo še Škocjanske jame, ni izključeno, da bo kmalu na seznamu tudi Idrija z živim srebrom.

Pomanjšana kolišča
Pomanjšana kolišča FOTO: POP TV

Odbor je na seznam svetovne dediščine uvrstil prazgodovinska kolišča okoli Alp, ki zajemajo izbor 111 od skupno le 1000 znanih arheoloških najdišč kolišč v šestih državah, v Švici, Avstriji, Franciji, Nemčiji, Italiji in Sloveniji. Spomeniško območje sestavljajo ostanki prazgodovinskih koliščarskih naselbin iz obdobja od 5000 do 500 let pred našim štetjem, ki so pod vodo, na obrežjih jezer, vzdolž rek ali v močvirjih, kar omogoča izjemne pogoje za ohranitev organskih snovi, kot so les, tkanine, ostanki rastlin in okostja.

Kolišča na podlagi izjemnega bogastva tovrstnih ostankov podajajo jasno in izčrpno predstavo o svetu prvotnih kmetovalcev v Evropi ter natančne informacije o njihovem vsakodnevnem življenju, poljedelstvu, živinoreji in tehnoloških iznajdbah. Zaradi odličnih možnosti natančnega datiranja ostankov arhitekturnih elementov omogočajo razumevanje celotnih prazgodovinskih vasi in njihov nadrobni prostorski razvoj v zelo dolgem časovnem obdobju. Hkrati podajajo najboljše znane arheološke vire za prazgodovinske naselbine.

"Unescov seznam svetovne dediščine velja za zelo prestižnega. Slovenija je z uvrstitvijo nanj pokazala, da ima bogato kulturno dediščino, ki je primerljiva z izjemno dediščino na globalni ravni," je povedala koordinatorka za svetovno dediščino Unesca v Sloveniji Špela Spanžel. Po njenih besedah gre za "brand", s pomočjo katerega se lahko Slovenija trži in promovira in ozavešča javnost o dani kulturni dediščini.

Koliščarji
Koliščarji FOTO: POP TV

Skupini kolišč na Igu sodita v Krajinski park Ljubljansko barje, ki je tudi upravljavec celotnega območja. Ključno pri vpisanih spomenikih je namreč, da imajo zagotovljeno dolgotrajno fizično in pravno zaščito. Spanžlova je omenila, da je posebnost slovenskih kolišč, ker niso vidna. Na Igu se kolišča nahajajo v travniku in zaradi ranljivosti niso dostopna. "Ključno za Slovenijo je, da bomo koliščarsko kulturo poskušali predstaviti s pomočjo najdb, ki jih hranita Narodni muzej Slovenije in Mestni muzej Ljubljana," je pojasnila in dodala, da bogate najdbe z lokacij na Igu in drugih lokacij, na katerih so bile opravljene raziskave, pripomorejo k razumevanju celotne koliščarske kulture.

Muzeji imajo že sedaj vzpostavljena vodstva in prirejajo delavnice na temo koliščarstva, prav tako so že organizirana vodstva po krajinskem parku na Barju. Nekatere države, ki poleg Slovenije sodelujejo pri projektu, so se odločile, da bodo napravile reprodukcije kolišč in jih na ta način predstavile javnosti. V Sloveniji pa se še dogovarjajo o tej možnosti.

V družbi Škocjanskih jam

Škocjanske jame
Škocjanske jame FOTO: POP TV

Slovenija je imela do zdaj na seznamu svetovne dediščine vpisane samo Škocjanske jame kot naravno vrednoto. V letih 2009 in 2010 je odbor obravnaval skupno serijsko nominacijo Španije, Slovenije in Mehike z naslovom "Živo srebro in srebro. Almadén in Idrija s San Luis Potosíjem", ki ni dobila zadostne podpore za vpis. Odbor je izglasoval odlog vpisa celotne nominacije s priporočilom, da države vnovič preučijo in predložijo revidirano nominacijo, kar sta Slovenija in Španija storili januarja letos. Skupna nominacija "dediščina živega srebra" je v postopku evalvacije in bo pred odborom spet junija 2012.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
29. 06. 2011 02.20
Kar se tiće krajinskega parka Barje je stanje porazno. Takoj na začetku ima gospod dolinšek ogromno zemljišče in sicer kmetijsko 1.kategorije,kjer si je omislil odlagališče zemljine in odpadnega gradbenega materijal z kupi peska z bagerji in kamioni in drugo ropotijo.Zaradi njegove nelegalne dejavnosti se vsakodnevno tresejo tla in pokajo hiše.Nihče mu nič ne more,ker ima veze in poznanstva tam,kjer bi mu morali prepovedati dejavnost.Poleg vsega si je dovoli narediti 100 dolg in 10 m širok hrib čeprav je nasuvanje tistega območja v taki višini prepovedano. Okoliška drevesa se sušijo zaradi vsakodnevnega prekomernega zapraševanja.Tak naj bi izgledal krajinski park Barje in,ko bodo preko Googl Eartha iskali ta kraj bodo najprej videli ogrono Dolinškovo deponijo peska,zemljine in ostalega odpadnega gradbenega materijala z kamioni in ostalo ropotijo.Nevem kaj sicer počnejo tisti,ki bi morali skrbeti za ta krajinski park,hodijo mimo z zaprtimi očmi in zatisnjenimi ušesi,cuzajo državni denar od njih pa ni nič od nič.Seveda se vse skupaj dogaja z vednostjo župana,ki mu je ravno za vse skupaj.Saj tako izgleda.Isto pa je z ministrstvom za okolje in prostor in ministrstvom za kmetijstvo,katerih skrb bi to morala biti.Eni pač lahko delajo kar hočejo drugi jih pa dobijo po puklu.
Tonček Balonček
29. 06. 2011 01.06
Najprej bo potreben referendum o tem, ali se reče mostiščarji ali koliščarji.
Novorazodetje
28. 06. 2011 21.28
Nekateri so precej omejeni in ne znajo napisati komentarja brez vpletanja politike. Zanimiv, da so to vedno tisti, ki jih združuje rumeno bela zastava.
Dejvid123
28. 06. 2011 20.19
Mislim da bi bila to odlična atrakcija za turizem...Za otroke bi blo super kakšna avantura v času koliščarjev..Npr..Iskanje nečesa...Nakoncu pa bi dobil nekvašen kruh..:) Kakršnega so jedli ti koliščarji...:) Bi blo zanimivo za pogledat..In ljudje bi si lažje predstavljali življenje v tistih časih..:)
Blaž Pucihar
28. 06. 2011 15.11
@ Na Igu je koliščarski muzej, 20.avgusta bo pa tudi koliščarski dan (društvo-frangovekar.si)
tinetone
28. 06. 2011 14.15
@legenda20 ja pa tista reklama za belinko? kje so bila pa tista kolišča posneta? drugače bi pa rekonstrukcija spadla v muzej, ker si ne znam predstavljat, da bi množice turistov hodile v blatno barje in vznemerjale tam živeče živali
ad-hoc
28. 06. 2011 12.36
a kdo ve v kterm muzeju bi si lahko ogledal življenje mostiščarjev ... ker v lj mislm d ni vsega....je kaj na vrhnki?
pgdpgd
28. 06. 2011 12.33
legenda20 no končno ima tudi kakšen idejo....mi samo jamramo...turizem koliščarski imamo pa samo na slikcah in maketah.In kaj je potem tale UNesco zaščitil,pa tud nimam pojma.Morostarske komarje mogoče. Obstaja pa gostišče Kolišče na Črni vasi narejeno iz lesa.Lastniku bi pa lahko dali priznanje za inovatorja leta.Pa grem stavit,da ni pokasiral nobene evropske subvencije.samo domišlija mora delat.
Trust35
28. 06. 2011 11.54
Ma kaj bi trzil?? Nismo Italija kjer je 80% VSEH Unescovih bogastev!
vertex
28. 06. 2011 11.53
+1
izbrisani8: ne pametuj o hišah na barju,janković je sposoben v primerjavi s tvojimi politiki-sds
Izbrisani8
28. 06. 2011 11.15
Madona so bili pametni pred tisočimi leti. Janković pa prodaja hiške na barju, ki se pogreznejo že preden sploh stopiš vanjo.
legenda20
28. 06. 2011 11.11
super bi blo da bi zdej to znali tržit....da bi npr nardili kako rekonstrukcijo teh kolišč...ker mislim, da trenutno ne obstaja...
a91p
28. 06. 2011 10.58
pahor bo vse prodal..