Slovenija

Ljubljana v 2013 s pestrim glasbenim programom

Ljubljana, 29. 11. 2012 11.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
91

Ljubljana bo tudi letos žarela, saj je po mestu nameščenih kar 64 kilometrov svetlobnih luči, ki jih bodo prižgali v ponedeljek. Letošnja novost bo drsališče na Kongresnem trgu, silvestrski ognjemet pa bo za 270 evrov cenejši od lanskega, a nič krajši, pravijo.

Najbolj pričakovana novost letos bo drsališče na Kongresnem trgu, kjer bo lahko vsak posameznik med 9. in 12. uro drsal brezplačno.

Ljubljanski župan Zoran Janković je s predstavniki Turizma Ljubljana danes javnosti predstavil, kako bo prestolnica žarela decembra. Kot je dejal, se praznične decembrske prireditve začnejo v ponedeljek, 3. decembra, s prižigom lučk na Prešernovem trgu. Tako kot vsako leto bodo lahko Ljubljančani in preostali obiskovalci obiskali Miklavžev sejem, praznični sejem, Miklavžev sprevod, nastop lajnarjev na ulicah in trgih, božični koncert, kar pet sprevodov Dedka Mraza s spremstvom, predstave uličnih gledališč, na voljo pa bo tudi glasbeni program na trgih ter silvestrovanje na prostem z ognjemetom.

Tudi letos je za okrasitev Ljubljane poskrbel umetnik Zmago Modic.
Tudi letos je za okrasitev Ljubljane poskrbel umetnik Zmago Modic. FOTO: Reuters

Najbolj pričakovana novost letos bo drsališče na Kongresnem trgu, kjer bo lahko vsak posameznik med 9. in 12. uro drsal brezplačno. V zadnjih decembrskih dneh pa bo z otroki in odraslimi drsal tudi Dedek Mraz. Dodajajo, da bo pravljično okrašen tudi park Zvezda, saj se bodo vanj naselile pravljične vile in svetlobne skulpture, ki jih ustvarjajo otroci ljubljanskih šol. Okrasitev v središču je znova rahlo spremenjena, za to pa je tudi letos poskrbel umetnik Zmago Modic.

Kaj pa stroški?

Po Ljubljani bo nameščenih kar 64 kilometrov svetlobnih luči, kar bo občino v skladu s koncesijsko pogodbo brez davka stalo 166.666 evrov, kar je isto kot lani. Za vso ostalo okrasitev in aktivnosti bo treba letos odšteti še 108.750 evrov, kar je sicer za 15 odstotkov manj sredstev kot lani. Ognjemet bo tako kot leto poprej trajal pet minut, zanj pa bo treba odšteti 3720 evrov z DDV, kar je za 260 evrov manj kot lani.

Decembrske prireditve se začnejo v ponedeljek, 3. decembra, s svečanim prižigom lučk na Prešernovem trgu.
Decembrske prireditve se začnejo v ponedeljek, 3. decembra, s svečanim prižigom lučk na Prešernovem trgu. FOTO: Damjan Žibert

Janković sicer pričakuje velik obisk tako domačih kot tujih gostov. Pravi, da se čez mestno središče po nekaterih ocenah decembra sprehodi približno milijon ljudi. "Prepričan sem, da bomo tudi decembra pokazali kvalitete, ki delajo Ljubljano najlepšo," pravi župan. Kot so še dodali na občini, je sicer Lonely planet Ljubljano uvrstil med deset najlepše okrašenih mest.

Župan je še dodal, da bo tako kot lani od 1. decembra 2012 do vključno 1. januarja 2013 omogočeno brezplačno parkiranje na Vodnikovem trgu: od ponedeljka do petka med 18.30 in 5. uro, ob sobotah od 18.30, ob nedeljah in praznikih pa ves dan do 5. ure naslednjega dne. Na silvestrovo bodo med 22.30 in 23.30 na linijah v smeri centra mesta razporejeni dodatni avtobusi.

Silvestrsko vzdušje v Ljubljani - 20
Silvestrsko vzdušje v Ljubljani - 20 FOTO: Mateja Klavs

V 2013 s pestrim glasbenim programom

V decembrskih dneh bo ljubljanske ulice zajela glasba za vsa ušesa. Med drugim bodo na trgih nastopili slovenski in tuji izvajalci: Fake Orchestra, Time to Time, Murat & Partizani, Neisha, Crvena Jabuka, Siddharta, Modrijani, Danijela, Čuki, Nuša Derenda, Alenka Godec, Elda Viler in ostali.

Tistim, ki se bodo tudi tako imenovano najdaljšo noč v letu odločili preživeti na prostem, je ponujen pester glasbeni program, namenjen najširšemu krogu obiskovalcev. Na Kongresnem trgu, ki ponuja enega najlepših pogledov na ognjemet, bodo nastopili Soul Fingers, Natalija Verboten in Kingston. Na Pogačarjevem trgu se bodo lahko obiskovalci zavrteli na poskočne ritme ansambla Rubin, za zabavo pa bodo poskrbeli tudi France in Korado s pevko Anito in spremljevalno skupino. Na Mestnem trgu bodo nastopile Martina Šraj, Alenka Godec in Elda Viler, na trgu revolucije pa bo slišati alternativno rock glasbo, za katero bodo poskrbeli Barely Modern, Dead Dildo Drom, Napravi mi dete, Klemen Klemen in Moveknowledgement.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROADSHOW
29. 12. 2012 21.23
upam da bo v lj letos ognjemet, ker to kar je blo lani je bila pirotehnična predstava za 100 eur žalooost do konca , pol so pa rekl da je bla megla pa take buče,....
iChi
30. 11. 2012 10.51
+4
Janković misli da bo dočakal silvestovanje na trgu, spet bi rad podkupil svoj občane z neko balkanjado od Danijele .. bwahahahahahaha!
Buena Vita
29. 11. 2012 22.45
-1
jurček divja po luxuz-hoteh,plačuje pregrešno drage pijače in poziva slovence k uporu,,
Buena Vita
29. 11. 2012 22.44
+1
in ceca pride,turbofolk papičarjev.ops papučarjev
ježika21
29. 11. 2012 22.28
+4
evo ga lučke so zaj bo don zokić doniral še milionček v BTC in padali bodo do 80% popusti in ofce bodo kar hitro pozabile na proteste
ikoz
29. 11. 2012 22.02
+0
lohka bi bila še kaka nogometna tekma na kakem velikem platnu da se folk malo pomiri
Bostjan Dete
29. 11. 2012 21.50
+12
Zoki, a boš pripelu Jurčka lučke gledat?
piko112
29. 11. 2012 23.31
On jih bo pržgav sam ne nobenmu povedat da ga novjo prjel pa bo mev spet sitnosti
Guru2
29. 11. 2012 21.14
+7
Ljubljana je res eno najbolj idiličnih mest, samo še snegec čakamo :)
piko112
29. 11. 2012 23.31
+0
iChi
30. 11. 2012 10.55
+0
Pa sestop župana in predsednika .. pol bo pa res prava idila!
RS-44
29. 11. 2012 19.52
-2
"Tale Ljubljana je pa s tole okrasitvijo že mal nezanimiva. Oziroma pojavlja se mi ob tem neko drugo vprašanje. mar je res potrebno to razkošje v času suhih krav? Očitno gre za logiko: daj narodu kruha in iger. Igre so še mogoče, kruha pa že dolgo ne več. Vse to je samo lažni blišč in Potemkinova vas." Eh glej poleg velikega števila Slovencov (od Ljubljančanov samih, okoličanov, študentov, dnevnih migrantov, ali pač zgolj obiskovalcov) je v Ljubljani vsak december tudi veliko število tujcov. In kaj si bo mislil en tujec kateri za novo leto pride v mesto kjer je vse kot izumrlo? Pomoje ga živ bog ne spravi več nazaj, pa še vsme znancem bo povedal svoje. Dogajanje za novo leto in decembra nasploh v LJ proti ostalim prestolnicam res ni nič kaj spektakularno, vseeno pa večina tujcov pravi da je lepo in prijetno in glede na to da je vsako leto več tujcov nekaj pač mora biti na tem. In tako od Slovencov kot tujcov imajo pač gostinci, hotelirji, prodajalci, občina in država pač finančno korist katera je glede na moje poznavanje precej višja od stroškov samih. Drugo je kako ta denar kroži oziroma kje obstane.
AnimeChick
29. 11. 2012 19.18
+5
koga briga tole zdj?
upornik22
29. 11. 2012 18.53
+18
pomoje bodo kar protestniki popestrili novo leto, NAJ GORIJO GRADOVI. ko j. danjelo
zigaana123
29. 11. 2012 18.01
+22
Ljudje nisem za Jankovića, je pokradel marsiikaj ampak zraven vsaj še nekja prispeval ljubljančanom in ljubljančankam. Kar se tiče gospodarstva mu nimamo kaj očitati, ker ve kaj mu bo prineslo denar v blagajno in z kakšini ukrepi se tega lotiti. Kot sem že napisal prej v komentarju, je treba v neko stvar vložit, da se ti potem če je vse posreči vrne z obrestmi. Prav tako velja to tudi sedaj za december, ko bodo lučke, nastopi, novo leto itd itd.. Strošek navsezadnje ni tako velik 210.000€ in če pogledamo da se v decembri skozi ljubljano sprehodi okrog 1000.000 ljiudi potem vemo, da bo denar pritekel nazaj v blagajno. Ljudem je treba dati zabavo, treba jim je dati nekaj za početi, da se na nekem kraju zadržijo in zapravljajo in to je tudi edini način da denar priteče nazaj v proračun občine in države ter seveda banke ali nakratko da denar kroži. Kje se ljudje zadržujejo? Ob dobri glasbi, družbi, množicah ljudi, trgovinah, barih, veselicah, diskotekah itd.. Tega mora biti več, da bo tudi več denarja. Ljudje NEUPAJO denar dati niti v banko in ga imajo doma kar pa pomeni velika inflacija in tu je velik problem. Pa da nebomo šli predaleč, ostanimo v Ljubljani in z to idejo, z idejo za lučke in koncerte, maksimalno podpiram Jankovića oz. občinski ali mestni svet da to peljejo naprej. Naša vlada dela nasprotno in ne naredi nič, da bi denar pritekal nazaj v državo in banke, kar delajo je to da šparajo tam kjer že tako ni nič (pokojnine, nižji sloji itd...), pa vidimo kje smo!
gram.
29. 11. 2012 18.06
+26
Vse lepo in prav, maš pravico do svojega mnenja. Moje skromno mnenje je, da človek, katerega otroci tako izkoriščajo zakon, da ne rečem da se posmehujejo vsem ostalim poštenim Slovencem, ki se nemorejo skriti pred roko pravico, ne spada v sam politični vrh. Ne more bit na taki poziciji nekdo, za kogar ne velja zakon. Pa preden bote rekli da on nima s nič s svojimi sinovi, oziroma ne odgovarja za njih... Dajte no.. Lepo vas prosim.... Če bi bil ded, bi zrihtal zdavnaj to že.. Ne pa da kupuje diplomo sinu, tam nekaj mutijo okoli bajte, da mu ne morjo zarubit, da se ne pogovarjamo o spornih zemljiščih, o Electi, Ciper itd.... Ne rečem, da se ne spozna na gospodarstvo, ampak človek brez morale ne more predstavljat ljudstva.
zigaana123
29. 11. 2012 18.27
+6
Janković (Zoran) je zase že zdavni poskrbu, pa ga noben ni dobu. njegova sinova tega pač neznata tko k fotr :D ne se strinjam, kot sm reku nism za jankovića ampak podpiram to, kar bo decembra v ljubljani ;)
kokicas
29. 11. 2012 19.45
+10
VSI so pokradli preveč, naj vam ne megejo peska v oči, treba se jih je znebit. Se vidimo v centru na kuhančku !!
manki
29. 11. 2012 17.56
+19
Meni je zadnjih nekaj let v Ljubljani magično decembra. Tud če je gospodarstvo v slabem stanju se mi zdi da je to edini čas ko privabi v Ljubljano res velik turistov kar se mi zdi zlo pomembno sej tud velik zapravijo :D pa še lepo je it zvečer v družbo na kakšnega kuhančka.
AnimeChick
29. 11. 2012 19.18
+0
Tjaša Završnik
29. 11. 2012 17.54
+12
bogi zoki... bodo turisti vidli proteste namesto prižige lučk :D
EdsonCavani
29. 11. 2012 17.50
+0
Bravo, Zoki! Boli tebe k za proteste! Važn, da bo Danjela z nami za nov let! Samo vprašanje je; s tabo ali brez tebe! :-)
illy2
29. 11. 2012 17.48
+22
Ljubljana v 2013 s pestrim glasbenim programom vaje jutri ob 16 00..... nalov pesmi : če si lopov te si gotof
waris
29. 11. 2012 17.44
+7
V Ljubljani blišč, mnogi pa nimajo za osnovne življenjske potrebe..
Urša Krivec 1
29. 11. 2012 17.56
+13
Ja, res je...sam vseen gremo mal na ulice, da pozabmo ....
Svobodni Umetnik
29. 11. 2012 17.43
+19
....prvič pa se bo predstavil nov slovenski ansambel "Marš z odra" s pesmijo "že gremo"
Debely
29. 11. 2012 17.38
+6
Vedno eni in isti "muzkontarji". Dooooolgčas.
zigaana123
29. 11. 2012 17.31
+15
December je v Ljubljani zadnje leta res lep. Lepo je pridt v ljubljano, pogledat lučke in spit kakšno kuhano vino. Res lepo sproščeno vzdušje.