Slovenija

Ljubljanica in Krka poplavljata

Ljubljana, 13. 12. 2008 08.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Deževje je povzročilo kar nekaj nevšečnosti. Sprožili so se številni plazovi, bregove pa sta prestopili reki Ljubljanica in Krka. Padavin še ni konec.

Poplavljanje
Poplavljanje FOTO: Matic Štojs


Vreme se, kot kaže, še ne bo izboljšalo. Obeta se namreč še več padavin, ki bodo zajele večji del države. Po nižinah bo deževalo. Najmanj padavin bo v severovzhodni Sloveniji. Podobno vreme pa se bo nadaljevalo tudi v naslednjih dneh. Občasno bo tako deževalo tudi v ponedeljek in torek, v sredo popoldne pa naj bi padavine končno ponehale. Na Primorskem se bo tudi delno zjasnilo

Poplavljenje rek

Pretoki večine rek po Sloveniji so veliki in se zmanjšujejo. Zelo visoki (preko opozorilnih vrednosti) sta še Ljubljanica, katere pretok se zmanjšuje zelo počasi, in Krka, ki še vedno počasi narašča. Obe tudi poplavljata, so poudarili na Agenciji RS za okolje. Zaradi velike predhodne namočenosti bo upadanje obeh omenjenih rek in zniževanje gladine v kraških poljih zelo počasno.

Razmere na cestah

Zastoji na avtocesti
Zastoji na avtocesti FOTO: Promet.si

Zaradi poplavljenega cestišča so zaprte ceste Laze–Planina, Planina–Unec in Rakov Škocjan– Podskrajnik, kjer je obvoz urejen. Na cesti Črna vas–Podpeč pa je samo oviran promet.

Zaradi udora vozišča sta zaprti cesti Veliko Brdo–Jelšane in Starod–Mala Bukovica pri Studeni gori, obvoz je urejen in označen, polovično je zaprta tudi cesta Ajdovščina–Col–Črni Vrh–Godovič pri Črnem Vrhu.

Zaradi udarnih jam je močno oviran promet na cesti Škofja Loka–Gorenja vas pri Srednji vasi. Cesta čez prelaz Korensko sedlo je zaprta zaradi plazu na avstrijski strani. Na italijanski strani je zaprta cesta čez prelaz Predel, na odseku ceste Rateče–Trbiž pa velja prepoved za vsa vozila nad tri in pol tone.

V zimskem času so zaprte ceste Mojstrana–Vrata, Čepovan– Dolenja Trebuša, Dragarji–Medvedjek–Draga in čez prelaz Pavličevo sedlo. Zaradi okvare na vodovodni napeljavi je polovična zapora glavne ceste v Gornji Radgoni na Partizanski cesti pri zdravstvenem domu.

Več o prometu na www. promet.si

Sprožili so se številni plazovi

Deževje je sprožilo številne plazove. V kraju Žerjav v občini Črna na Koroškem se je tako zaradi obilnega deževja dopoldne sprožil plaz, ki za zdaj še ne ogroža stanovanjskih hiš. Sanacijo plazu naj bi začeli v ponedeljek.
Plaz se je nekaj pred poldnevom sprožil tudi pri stanovanjski hiši na Poti Svetega Antona v Idriji. Gasilci so ga prekrili s folijo in preusmerili žlebove mimo, da voda ne bi več zalivala plazišča, v naslednjih dneh oziroma tednih pa bodo ustrezne službe nadaljevale sanacijo.

Plaz se je sprožil tudi na Legnu v občini Slovenj Gradec. Površina plazu, ki še drsi in ogroža gozdno cesto, je okrog enega hektara. Zavod za gozdove bo plaz saniral v začetku prihodnjega tedna.

Obilne padavine so v petek povzročile tudi zemeljski plaz, velik približno 40 krat 40 metrov v Lipju pri Velenju. Plaz na terasastem območju se je k sreči ustavil na robu terase, saj bi v primeru nadaljnjega drsenja lahko ogrozil stanovanjsko hišo.

Kot so danes sporočili z Mestne občine Velenje, so si plaz ogledali predstavniki strokovnih služb ter predlagali intervencijske ukrepe. Na pomoč je priskočilo prostovoljno gasilsko društvo Vinska Gora; gasilci so zemeljski plaz v celoti pokrili s folijo in tako razbremenili zemljišče ter preprečili nadaljnje plazenje.
Plaz je pod nadzorom in miruje, tako da je stanje trenutno stabilno. Velenjska občina pa bo takoj, ko bodo vremenske razmere dopuščale, poskrbela, da bo pogodbeno podjetje v okolici plazu uredilo učinkovito drenažo in zemljišče saniralo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

5p3c14l
13. 12. 2008 19.14
Ah BTK.. važnu da mamo CVIČ\'K =P
sandra1991
13. 12. 2008 18.26
hvala bogu je nehal dežvt...groza. pr ns je bil pa v četrtek blizu našga bloka avto u potoku..beed ress
goso
13. 12. 2008 15.25
A ni to lepo in pošteno. NAjprej zmoč al pa zasuje zahod in jug Slovenije, zdej je na vrst pa še vzhod. Tko de vode ne bo zmanjkal. Pa začel bomo gradit na varnih terenih, ne pa kjer nam bojo nepremičninarji gradil, ki pol grejo in jih več ne briga, če te poplav al pa plaz premakne. Uvedel bi visoke kazni za uprave,ki dovoljujejo gradnjo pri vod al pa na zdrsljivih terenih. Izguba dobre državne službe. Ker škodo pa znajo pol razdelit na davkoplačevalce.
sefe123
13. 12. 2008 14.42
senacija takoj ne bo mogoča saj civilna zaščita,...niso na razpolago razporejajo lučke po mestah fešta bo kljub recesiji
fuksel
13. 12. 2008 11.38
ne ne KRKA pada..:)
JozaFric
13. 12. 2008 11.31
še dobro, da ste žabice dvoživke. večji problem je Novo Mesto :) hec
sanja90
13. 12. 2008 10.09
dubliner lol dj pejt jih skritizirat ku so dali eno črko preveč omg
dubliner
13. 12. 2008 09.21
\"Burja na Primorskem bo danes dopoldne ponehala, danes čez dan se bo tam lahko za krajši čas delno zjasnilo.\" Mislim, da je drugi \"danes\" odveč.