Slovenija

Ljubljančan je parkiral, kupil listek in dobil kazen. Pazite, da se to ne zgodi tudi vam

Ljubljana, 03. 07. 2016 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
385

Našega bralca je razburilo obvestilo redarstva, ki ga je našel na avtomobilu, potem ko se je vrnil z opravkov. Kupil je namreč parkirni listek, in ko mu je redar pisal kazen, je bilo do izteka plačanega časa še skoraj 20 minut. Kljub temu so od njega zahtevali, naj poravna 40 evrov globe – oziroma 20, če to stori v osmih dneh.

Bralec je parkiral pred zdravstvenim domom na Metelkovi v Ljubljani in na parkomatu v bližini kupil parkirni listek. Do avta se je vrnil še pravočasno, a je kljub temu za brisalcem našel zataknjeno obvestilo redarstva.

Kazen so mu napisali na podlagi 2. odstavka 68. člena zakona o pravilih v cestnem prometu. "Na območju kratkotrajnega parkiranja mora voznik označiti čas prihoda na vidnem mestu v vozilu. Po izteku dovoljenega časa mora voznik vozilo odpeljati," je pisalo v pojasnilu.

Parkirni listek in obvestilo o kazni, ki ga je dobil voznik.
Parkirni listek in obvestilo o kazni, ki ga je dobil voznik. FOTO:
Izkazalo se je, da listka sploh ne bi potreboval. Ustavil je namreč na modri coni, kjer lahko do 30 minut brezplačno parkiraš, in ta čas je res prekoračil. Zmotilo pa je, da so na redarstvu ves čas trdili, da ni označil časa prihoda.

Pri parkiranju na območju kratkotrajnega parkiranja je treba spoštovati postavljeno prometno signalizacijo, ki je v pristojnosti upravljavca ceste. Ta lahko določi čas parkiranja do največ dve uri. V Ljubljani je v večini primerov na območjih kratkotrajnega parkiranja čas parkiranja omenjen na 30 minut.

"Na podlagi osnovnih informacij lahko ugotovimo, da je bilo Obvestilo o prekršku izdano, ker ob prihodu na območje kratkotrajnega parkiranja (t. i. "modri coni") niste označili časa prihoda. Na t. i. modrih conah nakup parkirnega lističa namreč ni potreben, potrebno pa je na vidnem mestu označiti čas prihoda in po izteku dovoljenega časa vozilo tudi odpeljati. Parkirnega lističa namreč ni mogoče šteti kot zakonsko skladen način označitve časa prihoda, ki ga opredeljuje Zakon o pravilih v cestnem prometu," so na voznikovo poizvedovanje o upravičenosti globe odgovorili z redarstva. Podoben odgovor so z Mestne občine Ljubljana poslali tudi nam.

Omenjeni zakon parkiranje na modrih conah določa v 68. členu, kjer pa ni niti besede o tem, kateri načini označitve časa prihoda so dopustni in kateri ne: 

1. odstavek:  Na določenih cestah ali delih ceste se lahko parkiranje časovno omeji (območja kratkotrajnega parkiranja) tako, da sme trajati največ dve uri.
2. odstavek: Na območju kratkotrajnega parkiranja mora voznik označiti čas prihoda na vidnem mestu v vozilu. Po izteku dovoljenega časa mora voznik vozilo odpeljati.
3. odstavek: Z globo 40 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbo drugega odstavka tega člena.

Po našem vnovičnem poizvedovanju, kako je s tem, so stališče vendarle nekoliko omilili. "Običajno je, da se čas prihoda označi s parkirno uro oziroma z ročnim izpisom časa prihoda na listič, ki ga voznik postavi na armaturno ploščo. Težava z označitvijo časa prihoda s parkirnimi lističi je, da je čas nakupa izpisan z relativno majhnimi številkami, kar onemogoča hiter in učinkovit nadzor. Poleg tega Zakon o pravilih cestnega prometa govori o tem, da je treba označiti čas prihoda, na lističu pa je izpisan čas nakupa lističa, ki se lahko pomembno razlikuje od časa prihoda. Presoji tovrstnih okoliščin pa je namenjen prekrškovni postopek s pravnim sredstvom, če se posameznik za vložitev odloči, in je natančno predpisan."

Parkomat
Parkomat FOTO: Mateja Klavs
Kdaj plačati?

Vložitev pravnega sredstva zoper obvestilo o prekršku ni dovoljena, saj pravno varstvo zagotavlja plačilni nalog. Na podlagi plačilnega naloga ima kršitelj pravico, da v zakonsko določenem roku osmih dni vloži pravno sredstvo, ki se nato presoja v ugovornem postopku. V ugovoru mora kršitelj navesti dejstva, okoliščine in dokaze, na podlagi katerih meni, da je plačilni nalog neupravičeno izdan.

Številni vozniki globo poravnajo, čeprav se ne strinjajo s kaznijo, saj nočejo zamuditi osemdnevnega roka za plačilo "polovičke". S tem pa se odpovejo možnosti za pritožbo. Tako je ravnal tudi gospod iz Ljubljane. Pa je to nujno?

Zakon določa, da se na obvestilo o prekršku ni mogoče pritožiti. Če torej menite, da ste kazen dobili neupravičeno, boste morali počakati na plačilni nalog in takrat podati ugovor. Če tega ne storite, imate še vedno možnost poravnati zgolj polovico kazni. "Če ugovor ni podan, je mogoče poravnati globo v polovičnem znesku tudi še v osmih dneh po pravnomočnosti plačilnega naloga," so pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (385)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TEHNOVED
03. 05. 2019 21.05
+4
nič novega Ljubljanski šerifi!!
Viejo cabron
03. 05. 2019 19.49
-1
Modro uro na armaturo in parking samo do 30 minut! Je to tako težko razumeti?? Ljudje bi pač radi vse po bližnjici dobili.
BaGr67
04. 07. 2016 19.33
+3
Marsikdo si niti ne prebere obvestila, ki stoji na začetku ulice...in vidiš ljudi, da si kupuje parkirne listke v soboto popoldan in ob nedeljo..!!!Halo takrat NE rabite parkirnih listkov...!!!Dejmo folk mal brat ali je vam treba narisat..!!
BaGr67
04. 07. 2016 19.34
+0
Modre cone so pa za kratkotrajno parkiranje...!!!Ni pardona..!!
Darko32
05. 07. 2016 09.41
-5
DAEMONIUM
04. 07. 2016 18.56
+9
1. šofer si je sam kriv, ker je parkiral za modrop črto in bi moral dati na armaturo "uro" oz na listek napisati čas prihoda, le tablo je treba poiskati koliko časa je dovoljeno tako parkirati. 2. Večji problem pa je s tem zbirokratiziranim redarjem, ki ne vidi dalje od nosu saj ne premore več kot 5 g možganov. Glede na to, da je videl, da je človek imel v roki listek, katerega je kupil čeprav ga ni rabil kupiti, bi ga lahko opozoril ne pa da ga je kaznoval. In sedaj ne bo drugega ali bo plačal polovičko ali pa bo dal ugovor na plačilni nalog in upal na razgledanost prekrškovnega organa na 1. stopnji, ki lahko zadevo zavrže ali pa potrdi. Samo če tam sedi še en takšen brez možganov mu potem preostane še samo varstvo zakonitosti na sodišču, kjer je pa spet odvisno od sodnika ali bo predmet zavrgel (zaradi prekrška z malo družbeno nevarnostjo) ali pa potrdi odločitev prekrškovnega organa.
brezveze13
04. 07. 2016 13.44
+6
če rabiš denar za svoje sinčke si pač prilagodiš tolmačenje zakona po potrebi, tako je to pri slovencljih ko prvenstveno kršijo zakon zakonodojalci ,prvič ga tako napišejo da je dvoumen potem se še pa sprenevedajo. V kazenskem in prekrškovnem zakonu ne bi smela obstajati opcija dvoumnosti oz prilagodljivosti kazni glede na okoliščine, kazensko si lahko kriv ali ne kriv druge ni ne pa to naše pravo ki nje kako bi rekli bolj za popoldan
zeleleni
04. 07. 2016 13.00
+1
sem vidu žensko ki je hotela listek do 21 ure zvečer neumni parkomat je pa računal samo do 17 sem ji 20 min razlagal zakaj
User300173
04. 07. 2016 12.08
+11
Skregano z zdravim razumom. Če napišem datum prihoda na kos papirja, ga lahko vsako uro popravim in nič ne plačam. Če položim na vidno mesto v avtu plačilni listek iz parkirnega avtomata, ne morem manipulirati, razen, če še enkrat plačam ali pa samo samo potrdilo o času prihoda. Če občinski redar ne bi verjel vozniku omenjeni čas prihoda, da samo roko na havbo avtomobila in če še v to ni prepričan (sonce), naj voznik prostovoljno dovoli, da otipa motor. Če je motor hladen,se ve...To je samo predlog zdrave kmečke pameti...Občinski redarji ne smejo biti polnilci občinskega proračuna, ampak urejati stanja v občini, ne glede katerega področja..
zeleleni
04. 07. 2016 12.57
-1
User300173
04. 07. 2016 14.48
+2
Kaj je sploh modra cona? Lepa finta za pobiranja denarja?. Prometni znak je zame merodajen, ali oznake na cestišču... Na cestišču so bele, rumene, plave oznake. Te se potem delijo na cestišče ali za parkiranje...Potem en kup prometnih znakov, reklamnih panojev, vročina ..Tu ni všteta zdrava kmečka pamet...Na enega voznika pride občinski "žandar", potem policaj, pa še Carina, stacionarni radarji, premični radarji, razni varnostniki na parkiriščih ob prireditvah...Če bi vse Zakone, Uredbe, Pravilnike...poznal, bi predaval kot Profesor, ne pa se vozil kot voznik...Lep dan želim.
BaGr67
04. 07. 2016 19.36
+2
Ma beri kaj na znaku piše...Joj a je to res pretežko...!!
ibasumik
04. 07. 2016 11.17
+12
Naj se zvečer vrne nazaj in parkirni avtomat nafila s purpenom :D
lidu
04. 07. 2016 12.48
+5
Mu ne bo pomagalo, ker za modro cono ne potrebuje parkomata.
santamaura
04. 07. 2016 11.08
+3
Včasih so rekli: Če greš na Dunaj pusti trebuh zunaj. Danes pa rečemo: Če imaš opravek v Emoni, pusti trebuh v parkir-coni
BaGr67
04. 07. 2016 19.37
-1
ni_mi_vse_eno
04. 07. 2016 09.50
+10
zzob
04. 07. 2016 09.41
-3
parkiral je na mestu, kjer je dovoljeno parkirati samo 30 minut, redar pa mu je kazen napisal po 42 minutah. kriv je voznik sam, ne pa redar.
rjavookisan
04. 07. 2016 11.25
+0
zzob....zate bi bil dovolj en stavek pa še ta ne bi smel biti preveč kompleksen da bi ga razumel....enostavno si b...k
knap1
04. 07. 2016 09.22
+23
Če so parkirni prostori namenjeni za do 30 min brezplačnega parkiranja, potem tam ni nobene potrebe po parkomatu. Parkomat je tam samo zato, da lahko koga zavede in kupi listek, ki ga v resnici sploh ne potrebuje. Marsikdo, ne prebere table in avtomatsko kupi listek. Gre za taktično prevaro, za katero bi moral kdo ljudstvu odgovarjati, saj na sodišču mu ne morete nič..
nemski_ovcar
04. 07. 2016 09.25
-10
Prav mu je, kaj pa ne prebere. Še marsikje nič ne preberejo, potem pa jokajo. Že tu na forumu vas je en kup, ki kar nekaj nabijate, preberete pa prej nič. Ali pa da bi kak podatek našli na netu. Kje pa. Leni slovenceljni se raje pritožujejo, kot da bi se prej kaj pozanimali in naučili.
polene
04. 07. 2016 11.09
+8
Ali ti vse prebereš in poznaš vse naše zakone, zakonske odredbe, odloke in... na pamet? Zato pa imamo to kar imamo namesto pravne države pravniško državo, kjer za en člen zakona od 2 pravnikov dobiš pet pravnih mnenj.
rjavookisan
04. 07. 2016 11.27
+4
lejga ovčarja....zdej nej grem pa na net prebrat kako bom plačal parkirno uro al kaj....pa a si ti pri zdravi pameti človek
lidu
04. 07. 2016 12.36
+0
lidu
04. 07. 2016 12.41
+5
Parkomat pa stoji tam, ker so na ulici tudi bele cone, kjer je potrebno plačati. Pred vhodom v zd pa so še invalidski boksi, boksi za taxi službo in modra cona. Vse pa je označeno z znaki. Tip je pač za j...Če pa njemu pogledajo čez prte, potem morajo vsakemu, ki bo na ta način parkiral na invalidih, sredi ceste itd.
bmwfanatik
04. 07. 2016 08.11
+3
Brat je treba, ne pa kar nekaj plačevati, če ni potrebe. Slovenček naivni. Isto, kot bi parkiral na invalidski parking, pa plačaš parking na parkirni uri.
Darko32
04. 07. 2016 09.00
+3
bmwfanatik EJJJJ A ti boš pa še žalil Slovence. Nemudoma izbriši žaljiv kometnar.
rjavookisan
04. 07. 2016 11.31
-2
dej fanatik pol si pa še enkrat članek preberi,ker tudi tisto kar piše je treba razumeti ne samo prebrati....ne vem če si slovenček,nepismen pa sigurno
guruguru
03. 07. 2016 21.47
+91
To se je meni, zgodilo že 2x enkrat za Bežigradom na zasebnem zemljišču, mi je polpismen redar napisal listek. potem so me pa še prepričevali ,da je zemljišče občinsko.... Drugič pa v centru, pozimi... Listek na armaturki, zapade sneg ga prekrije in pajek veselo odpelje avto... So opazili napako, mi ga vrnili v mesto, ker pa je bilo prejšnje parkirno mesto že zasedeno so mi ga vrnili cca 70 metrov proč in sem ga veselo iskal s policaji....sem že mislil ,da so mi ga sunli... Banda nepismena...
lidu
04. 07. 2016 12.47
-5
pajek odpelje vozilo le v primeru, da ta uvera promet, ali za
lidu
04. 07. 2016 12.51
-5
Pajek odpelje vozilo le v primeru, če ta ovira promet. Če parkirnina
iga_biba
03. 07. 2016 21.26
+24
Če je bilo dovoljeno brezplačno parkiranje 30 minut, in je parkiral ob 17:08 (listek) potem je upravičeno dobil kazen, ker je prišel k vozilu ob 17:48. Moral bi se odpeljati ob 17:38.
.jest
03. 07. 2016 21.59
+2
Bravo, vendar to veliko hendikepiranih slovenceljev težko dojame.
mancity
03. 07. 2016 21.05
+12
kakao poznano, tudi na slajmerjevi pisejo kazni, ceprav na armaturki parkirni listek, men so dal obvestilo o prekrski natanko 7 minut, kasneje,ko sem zaklenila avto...
ggzz
03. 07. 2016 21.00
+36
tooo Zoki, olupi svoje volivce do amena
bmwfanatik
04. 07. 2016 08.11
-1
FrancRode
03. 07. 2016 20.56
+12
Kako pa potem zrihtaš parkiranje z aplikacijo Urbana, s katero lahko na daljavo podaljsas parkiranje, ne da bi listke popal na armaturo (bela cona)?
nemski_ovcar
03. 07. 2016 21.03
+3
ne uporabljam urbane a sem v pol minute dobil odg na tvoje vprašanje. vse je na internetu.
Darko32
04. 07. 2016 09.05
+0
FrancRode Zelo dobro vprašanje, ki postavlja na laž celotno mestno upravo v Ljubljani.
nemski_ovcar
04. 07. 2016 09.22
+2
ma daj darko32, malo preberi kako se plačuje z urbano, predno pišeš bedarije.
Lux-penguin Salesin
03. 07. 2016 20.45
+28
Samo da se kasira. Resda ima modra cona svoj namen samo kar za vsako malenkost pisanje kazni je pa tudi za moj občutek preveč. Moja zgodba je zanimiva in verjetno se je zgodilo že komu drugemu. V Ljubljani sem občasno in ponavadi potrebujem navigacijo, da dosežem cilj. Preveliko zaupanje navigaciji me je vodilo v ulico kamor nebi smel zaviti in hop seveda naključno me je že pričakal modri prijatelj in me ustavil. Verjetno so vedeli za to zadevo in so inkasantsko čakali na nas novince v prestolnici. Itak sem dobil plačilni nalog in sem ga tudi plačal samo vseeno mi občutek ni dal miru in sem čez nekaj dni zopet obiskal lokacijo in zopet sem srečal policiste za smetišno kanto kako sta se hudomušno smejala in čakala na žrtev. Potem pa pričakujejo, da jih bomo mi razumeli pri njihovih zahtevah.
nemski_ovcar
03. 07. 2016 20.52
+18
se pravi, da 100% zaupaš navigaciji in sploh ne gledaš znakov, oznaka. ..signalizacije ? v tujini se je zgodilo da je navigacija pripeljala folk v puščavo , kjer so ostali brez goriva in vode.
kavelj22
03. 07. 2016 21.53
-2
bmwfanatik
04. 07. 2016 08.12
-3
Tipično Slovensko...vodi me, pa magari v prepad...
mertseger
03. 07. 2016 20.35
+0
Parkirni listek ni dober za označevanje časa, lahko pa vzameš kos papirja in gor ob 5h popoldne napišeš 5.30 pa parkiraš do 6h. To pa je vredu.
nemski_ovcar
03. 07. 2016 20.42
+3
GJCezar
03. 07. 2016 20.42
+4
edino prvailno!! vsa parkirna mesta za brezplačno kratkotrajno parkiranje zasedejo nepismeni šoferji s parkirnimi listki! končno so jim začeli kasirati!
Fulano in Beltrano
03. 07. 2016 21.02
+11
Za nemškega ovčarja, za enega prejšnjih komentarjev o tem, kaj ga dela živčnega. Vsako jutro se pred šesto peljem z letališča proti Ljubljani. Omejitve in znaki so namenjeni sami sebi. Pred Mengšem, kjer je omejitev 60, vsi peljemo 70+, pa junaki še vedno nervozno žmigajo in prehitevajo. Ob tabli za Mengeš ga ni korenjaka, ki bi peljal 55 ali manj. Skozi Mengeš se veselo vozi 65+ in prehiteva tiste, ki se skušajo pogojno držati 50 km/h. V Loki je merilec hitrosti, omejitev 60, veseljakom nameri do 113 km/h, medtem, ko se nesposobneži držimo omejitve. V rondojih, pri zavijanju v desno v Trzinu je smerni kazalec izjema. Od Trzina proti Črnučam je omejitev 70. Drži se je nihče. Toliko o tem.
nemski_ovcar
03. 07. 2016 21.08
+14
omejitve nekje so res bedne. brez potrebe prenizke. smernice kazalci so pa resnično velik problem v SLO. a temu nihče ne posveča pozornost.
prekomeje
04. 07. 2016 20.17
perikle, če še ne veš, omejitve so tam samo za domačine...