Slovenija

FOTO: Pravljična Ljubljana

Ljubljana, 03. 12. 2008 18.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ljubljanski župan Janković je s prižigom novoletnih lučk v središču prestolnice označil začetek prazničnega decembrskega vzdušja na ljubljanskih ulicah: "Začenjajo se praznične prireditve v najlepšem mestu na svetu," je dejal, Ljubljančanom pa zaželel srečo, zdravje in ljubezen.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na prireditvi Ljudje, prižgimo luč s prižigom novoletnih luči v središču prestolnice označil začetek prazničnega decembrskega vzdušja. "S tem se začenjajo decembrske praznične prireditve v najlepšem mestu na svetu," je dejal in Ljubljančanom v letu 2009 zaželel veliko sreče, zdravja in ljubezni.

Razsvetljena Ljubljana
Razsvetljena Ljubljana FOTO: Dare Čekeliš

Kulturna prireditev Ljudje, prižgimo luč je posvečena spominu na dva slovenska klasična literarna velikana: v spomin Francetu Prešernu, največjemu slovenskemu pesniku, ki se je rodil na današnji dan leta 1800, in Franu Milčinskemu - Ježku, najbolj priljubljenemu slovenskemu humoristu vseh časov. Ježek je bil tudi avtor pesmi, po kateri je prireditev dobila svoje ime, piše na spletnih straneh MOL. Ob zaključku prireditve so se hkrati prižgale vse lučke v mestu.

V četrtek bodo na Prešernovem trgu odprli Miklavžev sejem. Na praznično okrašenih stojnicah bodo naprodaj darila, primerna za obdarovanje ob Miklavžu. Praznični sejem, ki bo odprt vsak dan med 10. in 22. uro, pa je letos razširjen na Cankarjevo nabrežje, Prešernov trg in park Zvezda. Na praznično okrašenih stojnicah bo naprodaj ponudba izbranih izdelkov.

Okrašena Ljubljana
Okrašena Ljubljana FOTO: Dare Čekeliš

V praznično okrašenem starem mestnem jedru bodo do 2. januarja potekale različne prireditve, namenjene ljudem vseh starosti in okusov. Vrhunec prazničnega vzdušja bo, kot vsako leto, 31. december s silvestrovanji na prostem na Prešernovem, Mestnem in Kongresnem trgu in tradicionalnim ognjemetom z Ljubljanskega gradu, ki bo ob polnoči oznanil vstop v novo leto.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

libka
10. 12. 2008 09.22
Tudi predsednik Turk ne ve da je sedaj obdobje recesije,saj za prevoz v Bosno porabi pravo premoženje.Pa imamo mi navadni državljani bolj malo koristi od tega,pri lučkah pa lahko napasemo vsaj oči,če se že pogret ne moremo.
ninanana1
05. 12. 2008 23.18
Nič ne boste spremenili, poskusite uživat v sprehodu po stari Ljubljani,.... super je. Jaz grem pa za novo leto gledat lučke v Sarajevo!!!! Sem ravno zdej rezervirala.....
23
05. 12. 2008 21.27
nimajo narodne zavesti, se vidi po člankih.
23
05. 12. 2008 21.26
peterb110@gmail.com
04. 12. 2008 19.43
Novinarji, slovenska abeceda uparablja le c s z in č š ž in nobenih cefurskih znakov..... zato se pise JankoviČ s ČČČČČČ ali C in nic drugega !!!!! V tujini pac pisejo C ali CH in nic drugega ,.......Pa kje vam je narodna zavest !!!!!!
Tonček Balonček
04. 12. 2008 14.44
A bomo zadj spet dobili priporočila od Umanotere in tiste njihove Wagnerjeve, naj namestimo varčne žarnice, klasične pa največ 40W? Naj pripiramo pipe med umivanjem zob? Ta Al Gore je res en blefer, pa saj je nehal s tistimi svojimi nebulozami, ker je bil res že preveč smešen!
iPason
04. 12. 2008 14.22
DAVKOPLAČEVALCI, Wellcome.... =)
resslovenka
04. 12. 2008 13.44
Lepo. Bomo vsaj v tem mesecu državljani pozabili na splošno bedo. Saj je vendar mesec pričakovanja in novega upanje, ali ne? Malo prazničnega vzdušja bo otoplilo naše duše, pa ne bo vse tako črno kot se zdi na prvi pogled.
hakihak
04. 12. 2008 12.38
kriza???? kje in kakšna???
comment123
04. 12. 2008 12.20
Lepo, vendar prepotratno in predvsem predolgo.Toliko km žarnic bi lahko gorelo od Božiča do Novega leta.Res je tradicija, res pa je tudi kriza in v krizi si je potrebno malo zatisniti pasove.Saj tisti, ki nimajo niti za spodobno praznično večerjo, te okrasitve še videli ne bodo.
Tonček Balonček
04. 12. 2008 11.03
A bodo pred Magistratom plesali kolo?
Tonček Balonček
04. 12. 2008 09.18
Lani so za Silvestra na Levstikovem trgu pri Herkulovem vodnjaku nastopali eni ful dobri slovenski muzikantje, predvsem pevka je bila odlična, upam, da bodo letos spet!
B-Boy
04. 12. 2008 09.11
Tonček Balonček, lepo si povedu, to so use stvari, ki bi že zdavnaj morale bit rešene in bi veliko pripomogle k izgledu Ljubljane... Kar se pa tiče okrasitve se pa meni zdi da je to nekaj lepega in poživi Ljubljano in prinese neko uzdušje, tako ga prinese vonj po kuhanem vinu ko se sprehajaš po centru. In ne, Cico22, ni ista kot vedno, ker v drugih letnih časih Ljubljana ni okrašena...In vsi, ki pravijo, da bi blo treba varčevati...morda bi bilo res boljše okrasiti Ljubljano recimo 15.12. namesto na začetku meseca, ampak vseeno to je neke vrste tradicija, zato raje začnite varčevati Vi in ne imeti pozimi v stanovanju 25 stopinj (primer). Ampak jasno, Slovenčki mormo zmeri kritizirat in se prtoževat, če ne nismo \"zdravi\". Kakšni komentarji bi bili, če bi v temu članku pisalo, da Ljubljana letos NE BO OKRAŠENA? Vam jaz povem.......te isti ljudje k se v komentarjih pritožujejo zaradi okrašene Ljubljane, bi se pritoževali zaradi neokrašene Ljubljane. Veselite se vsakega dne posebaj in iščite radost v majhnih stvareh!
cupofmarja@email.si
04. 12. 2008 08.42
ne vem če je ljudem do lučk u času ko ne vejo ali bodo jutri še imeli službo ali ne......skratka potrata, na čigav račun?
MILEVOLLIDISCO
04. 12. 2008 08.35
TONČEK, kako da okolica gradu ni urejena! GONDOLA,a ni to dosežek21 stoletja, težak 7 milij. eur.
n_ataashyxxx
04. 12. 2008 08.16
Tonček Balonček
04. 12. 2008 08.09
Najlepše v Ljubljani je po mojem naslednje: - okolica Gradu ni urejena že trideset let (odkar so ga začeli obnavljati) - od križišča z Aškerčevo pa do Stožic je v dolživi cca 3,5 km najmanj 500 m gradbenih ograj in niti ene živilske trgovine (ena je za stavmo Mercatorja, druga pa v kleti Smelta) - v centru mesta sat le dbva kinematografa, Dvor in Kinoteka! - ob plečnikovih arkadah s epo novem stalno umikamo avtomobilom - Nebotičnik je zaprt že vrsto elt in cele generacije otrok se ne bpodo nikoli mogle spominjati obiska kavarne in razleda po Ljubljani s terase - V Centru je ogromno lokalov praznih, večina odprtih je pa praznih, saj gre za razne trgovine s potovalkami, torbicami in podopbno šaro - kdor stanuje v Centr, na širšem obnočju ne more kupiti niti žeblja, čopiča ali kaj podobnega - Plečnikov stadion so dopustili popolnoma demolirati brez pravnomočnega gradbenega dovoljenja, odgovarja seveda nihče - Z \"deložacijo\" uničujejo Šentjakobsko grledališče, naj zdaj pričakujejo, da bodo tudi tržnico preselili, morda na Rudnik? - mesto vodi gradbeni lobi in trgovci z nepremičninami, daleč od interesov meščanov - z gradnjo stanovanj c samem centru se v mesto priteguje še več avtomobilske pločevine in prometa Edini \"pametni\" objekt, ki ga gradijo, je mošeja! Tako nekulturnega in povampirjenega vodstva, kot ga ima Ljubljana zdaj, še ni bilo. Bolje, da se ne dogaja nič (npr. za časa D. Simšičeve), kot je pa dandanašnje uničevanje mesta! Tržnice in Šentjakobskega gledališča ne damo, pa še se Jankovič razpoči. Tisti Kino Šiška \"prenavlajjo že vrsto let, ko so ga zaprli, je šlo še za čisto uporaben objekt, kaj tam počnejo zdaj, ne ve nihče, še klošarjev ni več...
sarcom2
04. 12. 2008 07.43
vidi se kje je dnar......... za ostalo slovenijo pa itak ni važno, sej za večino skor ne obstaja..... j. tako centralizacijo...... salut
svetilnik3
04. 12. 2008 07.38
sm bla ampak nevem zakaj je vedno isto okrašena zakaj ne dajo kakšnih pisanih lučk bi blo boljše kar naprej samo modra in bela al kakšna je že
koristni
04. 12. 2008 07.32
KRUHA IN IGER! Za neumno rajo je to dovolj.