Slovenija

Ljubljana rekordno dobro obiskana: dosegli in presegli milijon nočitev

Ljubljana, 15. 01. 2015 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Samo decembra 2014 je bilo kar 21 odstotkov več nočitev kot decembra leto poprej. Skupaj je bilo lani v prestolnici milijon in 72 nočitev, pri Turizmu Ljubljana pa si želijo še več turistov, ki bi še večkrat prespali v slovenski prestolnici.

Decembra je bilo v Ljubljani rekordno število turistov.
Decembra je bilo v Ljubljani rekordno število turistov. FOTO: Mateja Klavs

Ljubljana je leto 2014 zaključila z rekordnim številom nočitev, tako decembra kot na ravni celotnega leta, so sporočili iz Turizma Ljubljana. Po prvih ocenah je bilo lani v slovenski prestolnici 1.000.072 nočitev, kar je šest odstotkov več kot leto poprej.

Ključno je k uresničitvi zastavljenega cilja več kot milijon nočitev prispeval prav zadnji, adventni mesec, ko so turisti v Ljubljani prespali kar za 21 odstotkov večkrat kot decembra leto prej. Ljubljana je v dobrih desetih letih več kot podvojila število nočitev, pol milijona je presegla šele leta 2004.

Sicer pa je prestolnica v leto 2014 vstopila v znamenju 2000-letnice rimske Emone, kot gostiteljica več večjih kongresnih dogodkov in z novo turistično strategijo, v pregledu lanskega leta pravijo v Turizmu Ljubljana.

Turizem Ljubljana je oceno podal na podlagi podatkov za okoli štiri petine nastanitvenih objektov v Ljubljani.

Ob Emoni je Ljubljano vsebinsko najbolj zaznamoval projekt Okusi Ljubljane z uveljavitvijo izbora jedi, ki so značilne za Ljubljano in predstavljajo sodobna kulinarična prizadevanja, temelječa tako na kulturni dediščini kot na sodobni kulinarični ustvarjalnosti. Okusiti jih je mogoče v 60 ljubljanskih restavracijah. Ljubljana se je s projektom pozicionirala kot ena najbolj vročih evropskih kulinaričnih destinacij, poudarjajo v Turizmu Ljubljana.

V Turizmu Ljubljana izpostavljajo tudi močno spletno prisotnost. Temelj zanjo sta predstavljali vsebinska prenova in nadgradnja spletnega mesta Visit Ljubljana, tudi s tako imenovano trgovino doživetij. Ljubljana je na tem področju med vodilnimi destinacijami v svetu, kar po navedbah turističnih delavcev potrjujeta tudi nagrada za spletne vsebine združenja Digital Think Tank in izpostavljanje Ljubljane kot primera dobre prakse na mednarodnih konferencah z digitalnimi trendi.

Sicer pa je Ljubljana postala ena od pilotnih slovenskih destinacij, ki uvaja indikatorje ETIS - sistem evropskih indikatorjev za trajnostne destinacije, ki ga je razvila Evropska komisija. Kot prva slovenska destinacija se je dala oceniti tudi po orodju GSTR, ki poleg evropskih indikatorjev vključuje tudi globalne indikatorje za trajnostne destinacije. Sredi decembra je bil prvič doslej objavljen seznam najbolj trajnostnih turističnih destinacij na svetu in na seznam se je uvrstila tudi Ljubljana.

Zmajski most
Zmajski most FOTO: Reuters

Ljubljanske turistične delavce letos čakajo novi izzivi. "Največje izzive zagotovo povezujemo z nadaljnjim povečevanjem obiska in števila nočitev v Ljubljani, mednje pa uvrščamo tudi celostno izboljšanje konkurenčnosti destinacije, tako z vidika prepoznavnosti, infrastrukture, ponudbe kot tudi z vidika dostopnosti," so zapisali. Pred njimi je tudi pomembno pripravljalno leto, da bo Ljubljana v letu 2016 zelena prestolnica Evrope v pravem pomenu besede.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos23
15. 01. 2015 17.32
-1
Ljubljano so zasedli obiskovalci Maribor pa socialci! Ko je Kangla vladal so vsaj bale sena imeli sedaj pa še tega nimajo!
TrixTrax
15. 01. 2015 15.49
+7
jep.. v centru so non stop kakšne vodene skupinice tujcev
Vinetou_
15. 01. 2015 15.14
+12
Čestitke Ljubljani za dobro načrtno delo glede turizma. Vsakič, ko pridem tja, je skoraj na vsakem koraku to opaziti, zato pa mesto živi praktično vsak dan. Škoda, da v Mariboru nismo sposobni doseči tega in v petek zvečer zaživi kvečjemu ena ulica in dva kluba.
Wurz
15. 01. 2015 15.21
+6
Najbrž se boste morali znebiti gospoda s klobukom in najti koga mlajšega, včasih je bilo v Mariboru kar pestro, sedaj je res žalostno
Transformerji
15. 01. 2015 15.47
+5
Oba dobra komentarja - Jankovič je župan mesta Ljubljane, Kanglerja so zamenjali z gospodom s klobukom, pa si poglej vse strastne privržence levih in desnih .....
maijster
15. 01. 2015 16.30
+1
terra nova a kangler je bil v redu ali kaj ????,...
ivan.z Doba
15. 01. 2015 14.56
+4
"Prelepa si bela Ljubljana, u gnezdu zelenih bregov, in vedno s tujine kot mama, popotnika kličeš domov."......."Belo mesto utonilo je v mrak, zdaj spi že vsak lojalen rojak, a zmer se jih najde eno par, ki ni jim dosti te dežele čar."......"Tam skrije med cvetlice te Julija bar. Če si zaljubljen. če si mlad, a čez leto in čez dan prišel boš tja z nevesto na magistrat."........."Pa če v Ljubljani so vsi zaspani, mi bomo vso noč preplesali, bela Ljubljana nikdar ni zaspana, o ne."........."Na nebotičnik sva odšla, bliže sonca, modrega neba. Pozabiva, da premajhna za dva in žalostna sobica je najina."........"Lublana ma živalski vrt, Lublana ma učas cirkus, živalski vrt je zmeri če ni cirkusa je dolgcajt."
CastrumFF
15. 01. 2015 15.16
-17
Lj je Tromostovje + 200 metrov dol in ene 200 metrov gor. Ostalo je kot Ceskoslovaska v 80 letih. Sivi bloki in razsute ceste. Nic za si ogledat razen prodajaln kebaba in kraljev ulice. Nobene kulturne znamenitosti.Nic od nic. Zato se nobeden vec ne vrne (podatki Umar) .Toliko o ponudbi...
ivan.z Doba
15. 01. 2015 15.21
+9
Ja, zato je vsako leto več turistov?! Tudi sam veliko potujem in so kraji, ki bi jih z veseljem še kdaj obiskal. Pa vendar je še več krajev kjer še nisem bil. Človeško življenje je kratko, finančna sredstva pa omejena.
Wurz
15. 01. 2015 15.27
+7
Primorski skinheadi so najbrž zelo merodajni za ocenjevanje turizma v Ljubljani. Hehehe!
CastrumFF
15. 01. 2015 19.09
-6
Je vec turistov samo zato ker je kriza! Ljudje nimajo vec za lepe in pomembne destinacije.Morajo zato tja,kjer stane malo. Samo ta je razlog.
zgubaslovenska
15. 01. 2015 21.37
+2
Tole, zadnje, pa je "konstruktivna" analiza!