Slovenija

FOTO: 'Kobila je bolj bistra kot politiki'

Sečovlje, 17. 05. 2008 16.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Člani kulturnega društva iz Šentjerneja so Jošku Jorasu podarili lipicanko Dano. Marjan Podobnik je Jorasa pozval, naj prekine gladovno stavko.

Kobila je pokazala, da je veliko bolj bistra kot pa politiki. Ko smo jo peljali na Jorasovo domačijo, najprej ni želela stopiti preko cvetličnih korit,“ je za 24ur.com povedal Stane Bregar, predsednik Kulturnega in etnološkega društva Gallus Bartholomaeus iz Šentjerneja.

Lipicanka je najprej pomišljala, potem pa je vendarle stopila preko cvetličnih korit.
Lipicanka je najprej pomišljala, potem pa je vendarle stopila preko cvetličnih korit. FOTO: Dare Čekeliš

Člani društva so popoldne obiskali Joška Jorasa, ki že 17. dan gladovno stavka. Podarili so mu lipicanko po imenu Dana in mu prinesli studenčnico izpod Marijine kapele v Novem Lurdu pri Šentjerneju. Lipicanko so pripeljali po t.i. Evropski poti, s hrvaškimi uradnimi organi pa niso imeli nikakršnih težav.

Nazdravili smo s studenčnico, Jorasu in Marjanu Podobniku pa smo prinesli vsakemu svojo steklenico cvička. Zmenili smo se, da bomo z vinom nazdravili, ko bodo cvetlična korita umaknjena. To bo prav kmalu, saj je potrebno biti optimist,“ je povedal Bregar. Njegovo društvo z Jorasom sicer sodeluje že od leta 2002, ko so mu podarili plemenskega Šentjernejskega petelina. “Postali smo prijatelji in smo mu zdaj s simbolično gesto priskočili na pomoč,“ je pojasnil Bregar.

Dokler se zadrti politiki ne dogovorijo ...

Joško Joras je bil seveda vesel obiska in darila. Povedal je, da bo prisotnost lipicanke dodatno oplemenitila njegovo domačijo. “Upam, da bo to kaj pripomoglo tudi razmišljanju tako slovenskih kot hrvaških politikov, ki jim manjka plemenitosti in zavesti,“ je za 24ur.com dejal Joras.

Dano (ime je dobila, ker je darovana) je v hlev odpeljala Jorasova hči Desire.
Dano (ime je dobila, ker je darovana) je v hlev odpeljala Jorasova hči Desire. FOTO: Dare Čekeliš

O tem, ali verjame, da bo med državama vendarle prišlo do dogovora glede spornih cvetličnih korit, Joras ni želel govoriti. Povedal je le, da mu je obisk šentjernejskih prijateljev dal dodatnih moči. “Ob dejstvu, da me podpirajo številni Slovenci in Slovenke, mi je veliko lažje. Ne bom jokal in stokal. Vsekakor bom vztrajal, dokler se zadrti politiki ne dogovorijo ...“

Joško Joras v pogovoru s hrvaškimi policisti. Današnji obisk Šentjernejcev je minil brez konfliktov.
Joško Joras v pogovoru s hrvaškimi policisti. Današnji obisk Šentjernejcev je minil brez konfliktov. FOTO: Dare Čekeliš

Joras gladovno stavka že od 30. aprila in namerava vztrajati, dokler ne bo izvršen sklep piranskega sodišča o odstranitvi cvetličnih korit s poti, ki vodi do njegove domačije na levem bregu Dragonje.

Podobnik: Jorasa rabimo zdravega

Kot je povedal direktor Zavoda 25. junij Marjan Podobnik, so vlogo za shod, napovedan za prihodnjo soboto, že vložili – osem dni pred rokom. Verjamejo, da tokrat ne bo težav. Kot je znano, so shod želeli organizirati to soboto, vendar so shod prepozno priglasili na UE Piran.

Podobnik je ob tem dejal, da gre za simbolno darilo, saj je lipicanec eden najlepših slovenskih simbolov, hkrati pa simbol plemenitosti. Jorasa je Podobnik obenem pozval k prekinitvi gladovne stavke, ki danes poteka že 17. dan. "K prekinitvi stavke ga pozivamo, ker ga rabimo zdravega in čilega, in verjamemo, da bo prepričal vse, ki imajo ušesa, da bi slišali, pa še ne slišijo, in verjamem, da bodo slišali," je dejal Podobnik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pio1
19. 05. 2008 15.56
MARJAN ŠE TAKO NAPREJ.......JORASU ČESTITAM ZA PLEMENITO LIPICANKO!
mixidotnet
19. 05. 2008 11.21
Joras konju jedan !
putar
19. 05. 2008 10.15
Podobnik: "Jorasa rabimo zdravega" ! ! ! Kaj bo MPodobnik brez Jorasa ?
SEJ BO
18. 05. 2008 23.27
A SE BOSTA POROČILA..HA,HA,HA,HA,HA,HA,AH,AH,AHA,HA,HA
Pio1
18. 05. 2008 18.45
vrjem da so bistri zase....vse od Janše pa do Bavčarja,itd...
pokergirl
18. 05. 2008 14.32
kje pa piše da so politiki bistri?
Kristina Žagar
18. 05. 2008 14.18
lepo od njih da so mu podarl lipicanko!!! ampak naši politiki pa nej gredo nekam loh bi pomagal jorasu se borit za SLOVENSKO ozemlje!!!!!!!!!!!!!
Tonček Balonček
18. 05. 2008 13.56
Mi smo za Slovenijo, seveda razdeljeno na regije!
Pio1
18. 05. 2008 13.07
ne filozofirajte.....stvar je taka, da ste lahko za ali pa proti!!!! Mislim, da bi morali biti vsi skupaj ZA! ZA SLOVENIJO!
_slovenac_
18. 05. 2008 13.03
tine_romar: čez čas boš presenečen nad zmedo v logiki... mislim pa da je tonček balonček povedal bistvo vsega...
_slovenac_
18. 05. 2008 13.00
še to tine romar: katero ozemlje se je v zgodovini izgubilo???
luka.6000000@gmail.com
18. 05. 2008 12.59
sam da je ne bo joško iz vse te lakote predelal v slastne konjske klobase :)
Pio1
18. 05. 2008 12.58
SLOVENEC SEM JE MATI DJALA...SLOVENEC SEM,..... MARJAN ŠE TAKO NAPREJ.......JORASU ČESTITAM ZA PLEMENITO LIPICANKO!
Tonček Balonček
18. 05. 2008 12.36
Naslednji teden se dspe dobimo tam, imam ustanovo 1. april, ki s ebori za pamet in razum. Organizirali bomo piknik, iz pietete do živali ne bomo zaklali n spekli tiste kobile, ampak bomo pokali vice in obujali spomine na vse genialne poteze našega možganskega trusta, vključno z avtorji prispevkov za 37. številko nove revje, seveda pa s poudarkom za sporazum, da morajo meje biti take kot 25.6. Take so seveda še evdno, nedoločene, kot so že od nekdaj! Zadnji, ki sotam imeli določene meje in zemjišča, so bili po vseh razpoložljivih podatkih Rimljani, ptem je pa prišel tja nek Štajerc in vse "pobrkal!" Po čigavi zemlji zdaj s kopiti koplje tista kobila, ne ve nihče več! Upajmo, da se ne bo dotikala korit, kakšnega morda še razbila, ni rečeno, da kobile tja ni poslala SOVA, dresirane za brcanje v korita! Povzročila bo mednarodni, incident provokacija pač, kobilja!
tine_romar@hotmail.com
18. 05. 2008 12.30
_slovenac_ zaradi takih kot ti smo v preteklosti ze izgubili prevec zemlje. Ti in tvoja diplomacija. Kdo je v zgodovini se kaj dosegel z diplomacijo. Daj mi en primer in ti povem, zakaj ni res... Res mi grejo na zivce tebi podobni kalibri, ki iz fotelja komentirajo Jorasa. Naredi kaj...., karkoli!!! Pezde komentatorski.
Pio1
18. 05. 2008 12.27
DRŽAVA MU NAJ POMAGA...DRŽAVA JASNO KAŽE...DE JIM JE ZA NAVADNE DRŽAVLJANE MALO MAR....TAKOJ PA KO PRIDEJO CIGANI SE Z NJIMI V MOMENTU UKVARJATA 2 MINISTRA!!!! BANDA JANŠEVA!!!!!
ggrkman
18. 05. 2008 12.20
To je nabiranje političnih točk in glasov neizobraženih in ozkomiselnih Slovencev, ki mislijo da bodo s pomočjo izsiljevanja ne le slovenske pač pa tudi hrvaške vlade karkoli rešili. Problem mej bi bilo potrebno rešiti v celoti ne pa z Jorasi.. Pogledati je potrebno širšo sliko ne pa le tisto kar je pred nami .. v tem primeru par teglcev in provokatorji...
Prophet
18. 05. 2008 12.03
kaki11Da se ne boš pokakil,kaj te resnica boli?Če z svojo glavo razmišljaš si pa ustašiland pejdi se zdravt-pač nismo vsi ovce..pazi da tebe ne bo odnesel vihar.
veli82@volja.net
18. 05. 2008 11.50
JOJ joj!!! Pa kaj je z vami folk.... Ta Joras je cepec!!! Uničo si bo življenje, namesto da bi lepo živel!! Hišo in prcelo bi prodal Slovenski vladi- državi, pa nej se oni tolčejo in "gladovno stavkajo"!! Ne rečem da ni prav da se bori za svoje, sam po tolkem času in vsem tem, kar se meni zdi že absurdno, je to že malo preveč!!! Joško začni mislit mal na sebe!!!
tovarišinajuriš
18. 05. 2008 11.41
Cviček ni vino!!!!!!!!