Slovenija

Lipa: Pol milijona lačnih državljanov

Ljubljana, 15. 01. 2008 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V poslanski skupini Lipa napovedane stavke podpirajo in pozdravljajo, da so se "ljudje zdramili".

Nekdanji poslanci SNS napovedujejo, da bodo tudi v okviru poslanske skupine nepovezanih poslancev (Lipa) ravnali vsebinsko in načelno. Kritični do ravnanja vlade na področju zniževanja inflacije in blaženja njenih posledic se bodo tudi Sašo Peče, Barbara Žgajner Tavš in Boštjan Zagorac podpisali pod zahtevo za izredno sejo o inflaciji.

Peče se sprašuje, kje je Slovenija danes.
Peče se sprašuje, kje je Slovenija danes. FOTO: POP TV

Po besedah vodje nove poslanske skupine Pečeta je osnovno vprašanje, kje je Slovenija danes. "Žal ne moremo odgovoriti, da je na dobri poti. Vsak dan slišimo nove napovedi stavk in nove stavkovne zahteve, vsak dan nas obdarijo z novimi podražitvami," je dejal.

Po Pečetovem mnenju predsednik vlade Janez Janša še vedno zanika, da bi bilo stanje v državi slabo ter gradi svojo politiko na uspešni gospodarski rasti in proračunskem presežku. Peče se obenem tudi sprašuje, kje državljani to visoko rast občutimo.

'Vlada navaja netočne vzroke za nastalo inflacijo'

"Če držijo navedbe o gospodarski rasti in proračunskem presežku, zakaj potem vlada prodaja državno premoženje, zakaj se dvigujejo cene in zakaj je večji del delojemalcev nezadovoljnih," se sprašuje Peče. Po njegovih besedah vlada še vedno navaja netočne vzroke za nastalo inflacijo. Poudarja, da so bile vlade in parlamenti ostalih članic EU v okviru monetarne in fiskalne politike sposobni ublažiti negativne vplive, tudi če prihajajo iz tujine, medtem ko si pri nas predsednik vlade zatiska oči in ušesa, ne pa tudi ust.

Napovedane stavke podpirajo

V poslanski skupini napovedane stavke podpirajo in pozdravljajo, da so se "ljudje zdramili". Peče zavrača očitek, da so stavke politično motivirane: "To pomeni, da se ljudje, ki dajejo takšne insinuacije, ne sprašujejo, kako lahko nekdo preživi s 300 ali 400 evri na mesec." Po njegovih besedah je vse preveč takšnih politikov, ki slepo sledijo predsedniku vlade in njegovim kapitalskim interesom, ne pa ciljem države.

Lačni državljani

Barbara Žgajner Tavš je opozorila, da se je 40 odstotkom slovenskih gospodinjstev znižal socialni standard, kar je alarmanten podatek.
Barbara Žgajner Tavš je opozorila, da se je 40 odstotkom slovenskih gospodinjstev znižal socialni standard, kar je alarmanten podatek. FOTO: POP TV

Po besedah Barbare Žgajner Tavš je problematično to, da danes v Sloveniji živi 47.000 revnih otrok in pol milijona lačnih Slovenk in Slovencev. Žgajner Tavševa opozarja, da se je 40 odstotkom slovenskih gospodinjstev znižal socialni standard, kar je po njenem mnenju alarmanten podatek. Predlagane vladne socialne ukrepe poslanci in poslanka ocenjujejo kot pesek v oči, saj bodo ti začeli veljati šele v drugi polovici letošnjega leta.

"Če bi imela vlada Janeza Janše resen namen, leta 2006 ne bi sprejemala ukrepov na področju socialnih transferov, tako pa je vsilila enega najbolj kritičnih in nepravičnih zakonov, in sicer o usklajevanju transferov," meni poslanka in opozarja, da je bilo zaradi zakona v letu 2007 oškodovanih 300.000 ljudi. Vlada bo po njenem mnenju sedaj z zakonom o varstvenem dodatku le delno popravil napako, ki je bila storjena zavestno.

Žgajner Tavševa je še opozorila na ključni vladni dokument, program stabilnosti, po katerem bi se skupni delež proračunskih odhodkov za socialne transfere v BDP zmanjšal za 0,7 odstotka. "To je sramota, ker se na drugi strani premier Janša baha z visoko gospodarsko rastjo in presežkom v proračunu." Poslanka pravi, da je varčevanje na tem segmentu katastrofa, in napoveduje, da bo poslanska skupina gradila na odpravljanju tovrstnih anomalij.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

reno911
16. 01. 2008 19.34
Upam da ni z teh pol milijona mišljenih delavcev javne uprave. Ker slednjih je ravno toliko. Če k temu pol milijona prištejemo še upokojence in študente ter dela nezmožne in nezaposlene, potem vidimo, da državo dobesedno MOLZE 2/3 ljudi, za svoj denar jih dejansko dela le pol milijona, kolikor jih je v zasebnem sektorju, od tega pol milijona jih ima pa spet polovica smešno plačo, ki sploh ni plača, le neko nadomestilo za štruco na dan, četrtina jih ima normalno plačo, primerljivo z našimi stavkajočimi z javnega sektorja, ki dobijo prek 1000€ na mesec, četrtina pa je s plačami tam, ko plačam sploh več ne rečejo plače, ko je plača le še majhen del vsega premoženja, ki se mesečno steka na račun in zajema življenjeske prihodne tistih iz prve polovice.
zolja
16. 01. 2008 16.52
Ja vse kar se dogaja trenutno v Sloveniji je slabo za navadnega človeka in se mora spremeniti - ne pa mi govort da bo to naredil g. Peče in njegove sluge, ki si z dandanašnjimi izjavami samo rešujejo "opečeno" rit. Oni vedo da bodo le z glasnim nastopanjem morda prišli v palament konec leta v kar sicer močno dvomim.Če bi bil jaz novinar bi jih vprašal, če so v svoji politični karieri že storili kaj za navadnega človeka- prepričan sem da ne...Sramota!!! sramota od ljudi
anzi_mahackala
16. 01. 2008 15.32
stane: Ko pa pojes hrano pa nimas vec ne avta in ne hrane. :D Nekateri nimajo tiste najmanjse zacetne vsote, da bi lahko zaceli normalno kaj ustvarjati zato se jim izzide vse na euro. Kdaj pa kdaj tudi ostanejo lacni. Po parih letih sem dozivel, da mi je nekdo potrkal na vrata, da lepo vljudno prosi za kaksen cent. To se prej ni dogajalo! Da smo do tu prisli. Sicer se pa strinjam, da nekaterim nic ne fali, da ne bi mogli delat. Nekateri pa trdo delajo pa nimajo nic. Poznam par ljudi, ki sluzi polno denarja od gostiln, ki jih majo pisane na druge ljudi, ker na sebe ne morjo, ker nimajo urejenih dokumentov in plus dobivajo socialno. Sramota.
stane@jesenice.net
16. 01. 2008 12.53
lačen je samo tisti, ki noče jesti, tisti, ki noče delati, zato ne trapajte s takimi bedarijami. IZJAVA LETA NA TV; " Ne morem si privoščiti vsak dan mesa, ker potem nimam za bencin za avto", HALOOOOOOOOO prodaj avto in si kupi hrano
exim@t-2.net
16. 01. 2008 11.30
laokoon: kako paše malo smeha na vse te butaste komentarje! Res je, vsa živa bitja smo lačna!
gospakatja
16. 01. 2008 08.54
hoj! za prit v parlament je potrebno stopit čez nek "prag" ( a je še 4% ?), kar ni enostavno, če pripadaš odpadnikom manše stranke. se pravi, da si je že treba začeti nabirati volilne glasove. in kaj počne lipa ? proba nabirati glasove ! in kako se v sloveniji najlaže nabira glasove? na to si pa odgovorite sami!
laokoon@volja.net
16. 01. 2008 07.30
Ni res, da je lačnih samo pol milijona. Lačni smo vsi! Jaz recimo sem lačen vsaj petkrat na dan. Kadar se mi pripeti ta neprijetnost, moram dati v usta nekaj kruha, pa je takoj bolje! Zahtevam, da vlada pade, ker sem petkrat na dan lačen!
xzamiel@hotmail.com
16. 01. 2008 02.26
Nekateri so še vedno slepi, da kritizirajo in se jezijo ter mečejo naprej smešne besede, čeprav je zgoraj omenjeni članek celo soliden. Omenjene zadeve so zelo važne in resnične, še vedno se pa kakšen najde, ki bo kritiziral samo zato, ker mu npr ni všeč Pečetova frizura. Bedasto.
levis.501
16. 01. 2008 01.35
zal se ne sem pa ze marsi komu pomagal zato. pa tudi delam veliko in nimam razlogov da bi se pritozeval nad svojim zivljenjem
HiddenThief2
16. 01. 2008 01.29
a mas zeno pa otroke?
levis.501
16. 01. 2008 01.23
kako lahko Pece govori nekaj kar je tudi sam pocel. Nemogoce da se je v 3dneh tako spreobrnil. Ubogi Sasko................................................ da tudi on zivi na racun davkoplacevalskega denarja. Ce bi mu res bilo do ljudi bi postopal drugace, bi namesto za briljantino in puder dal kaki druzinici nekaj taga denarca za mleko in kruh.
matkop
16. 01. 2008 01.05
aja, jz imam najnižji bruto dohodek v RS....v službi ne pijem kavice,ampak delam....... nikoli nisem bil na demonstracijah....lačn pa nisem FAJN SE IMAM
matkop
16. 01. 2008 00.47
jz pa mislim, da je teh 500 tisoč (kao) lačnih samo zaradi tega ker nočjo delat, ker so lenuhi........... za pridnega se delo vedno najde! za hrano je potrebno naredit nekaj, nč ne pade z lufta
starmark@siol.net
16. 01. 2008 00.27
Ravnokar sem gledal dokumentarno oddajo na TV SLO o "Oktobrski revoluciji". Kučan & Camarila se še niso poslovili. Ubogi "slovenceljni"
kriss714@amis.net
15. 01. 2008 22.00
Čista demagogija. Cenena. Za rajo. Delavci imajo mizerne plače zato, ker so davki previsoki, davki so pa previsoki, ker se na njih pase celo morje parazitov iz politike in javne uprave. Tudi saško in blondinka brez lučke.
hinko.murovec@siol.net
15. 01. 2008 21.42
Schobis, 18:09, Lepo in prav glede tehnološkega napredka. Toda povej mi za boga milega kam smo sedaj vložili gore kreditov - kolikor vem večino v avtoceste in ne v tehnologijo. In kaj bomo imeli? Zasmrajeno Slovenijo od tujih kamionarjev , naš razvoj pa je razen uspešnih posameznikov, katerim raje nagajajo kot pomagajo , tam kot je bil. Janša je bedak namesto v razvoj železnice in preusmeritev tranzita po zgledu Švice, Francije itd. na železnico lepo speljal vso svinjarijo preko centra Slovenije. Nič nimam proti sodobni cestni povezavi, toda Sloveniji bi glede na naše potrebe in te bi morale biti vodilo potreba po izboljšanju velikega števila regionalnih cest, avtoceste bodo dejansko samo tranzitnega pomena, da je to škodljivo so zunaj že zdavnaj pogruntali a brez tega ne bi obstali razni " Zidarji " in podobni zasluškarji ljubi velikemu JJ in vsem, ki so ob tej nacionalni neumnosti obogateli na račun naših vnukov in pravnukov. Ja JJ je odličen strateg a vprašanje na katerem področju, verjetno le na tistem, ki vodi v njegov in njegovih žep. LP
hinko.murovec@siol.net
15. 01. 2008 21.29
Fmunih, 18:55, kar je res je res, se opravičujem, v naglici sem zadevo zamešal in ti obesil nekaj , kar ne sodi. Se opravičujem. Si pa zadel , res sem toplovodar med ostalim, marsikatera centralna kurjava je bila deležna pred trideset in več leti mojega sodelovanja pa čeprav samo po " fuš " liniji. No tako hudo, da bi rabil roza gate še ni. LP
ufo987
15. 01. 2008 19.39
joj peče, sam še tebe se manka na prvi strani 24 ur, če teb rata bom šou tud jst za politika. . .
fmunih@email.si
15. 01. 2008 19.12
tomi.passion, si še eden z IQ 50, ki ni prebral mojega sestavka in mi očita tisto, o čemur nisem govoril. Boljše bi bilo, da si ga vržeš na r**e, ko gledaš sliko musolinija, kot da si na forumu.
borec 1
15. 01. 2008 19.10
Ne rečem da je pol miliona lačnih ( ni pa jih kaj dosti manj ),samo če bo šlo tako naprej bo več lačnih kot sitih.