Slovenija

Licenco bi lahko odvzela le Živčec Kalanova

Ljubljana, 08. 06. 2010 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Inšpekcijski nadzor delovanja Zdravniške zbornice Slovenije je pokazal nepravilnosti pri disciplinskem postopku zoper zdravnico Bora Nekrepa. Direktorica bi morala izvršiti sklep razsodišča, česar pa ni storila.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Gordana Živčec Kalan.
Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Gordana Živčec Kalan. FOTO: Blaž Garbajs
Odločanje o ukrepih zoper morebitne zdravniške odgovornosti v primeru smrti Bora Nekrepa na Zdravniški zbornici še ni končano. Upravni inšpektorji Inšpektorata za javno upravo so pregledali delo Zdravniške zbornice Slovenije, ki jo vodi predsednica Gordana Živčec Kalan. Ugotovili so številne nepravilnosti in na podlagi tega odredili deset ukrepov. V zapisniku o opravljenem nadzoru upravnih inšpektorjev na Zdravniški zbornici Slovenije je glede primera Nekrep zapisano, da bi lahko licenco za štiri mesece zdravnici Zlatki Kanič odvzela le predsednica zbornice, ki pa tega tudi po sklepu drugostopenjskega razosdišča zbornice ni storila. Hkrati so na delovnem inšpektoratu ugotovili, da je mogoče licenco odvzeti le z upravnim postopkom.

Predsednici zbornice Živčec Kalanovi je naloženo, da v primeru Nekrep izvede ustrezne postopke za pravilno in zakonito odločitev ter o tem izda konkreten upravni akt. Hkrati pa so inšpektorji pozvali tudi ministrstvo za zdravstvo, da v skladu z določili Zakona o državni upravi in pristojnostmi, ki jih kot resorno ministrstvo ima, začne postopke sprememb zakonov v smislu, da ne bo več pravne podlage za urejanje upravnega postopka s podzakonskimi akti.

Spomnimo, da je odvzem licence lani najprej izrekelo prvostopenjsko razsodišče, ki se je strinjalo, da bi bil zadosten dvomesečni odvzem licence, nato pa je drugostopenjsko razsodišče glasovalo v prid štirimesečnemu odvzemu. Tako je drugostopenjsko razsodišče sprejelo sklep o začasnem odvzemu licence za štiri mesece in varnostni ukrep obveznega dopolnilnega trimesečnega strokovnega izobraževanja. Letos pa je skupščina ZZS razveljavila sklep drugostopenjskega razsodišča, glede tega pa inšpektorji ugotavljajo, da sklep skupščine nima nobenega pomena, saj gre za disciplinsko odločanje, za kar je pristojna le predsednica zbornice.

Komisija za preprečevanje korupcije pa je ugotovila, da je šlo pri odločanju v primeru disciplinskega postopka zoper Kaničevo za korupcijo. V komisiji so zapisali, da ravnanje posameznih organov poklicne organizacije, ki odpravijo sklep o disciplinskem ukrepu pristojnega in s tem članici omogočijo korist v obliki milejšega ukrepa, ustreza definiciji korupcije.

'Na to smo ves čas opozarjali'

Odvetnik Borovih staršev Andrej Pitako.
Odvetnik Borovih staršev Andrej Pitako. FOTO: POP TV

"Predsednica zbornice bi morala glede na upravno-pravna pooblastila ministrstva za zdravje postopke voditi v skladu s predpisi in zakoni, česar pa ni storila," je na prošnjo po komentarju ugotovitev inšpektorjev povedal odvetnik Borovih staršev Andrej Pitako. Dodal je, da so na to opozarjali od samega začetka, še posebej pa potem, ko je predsednica zbornice dopustila, da je skupščina sprejela sklepe, ki niso pravno veljavni in so nezakoniti.

O razrešitvi Živčec Kalanove še ta mesec

Sicer pa so na tajništvo Zdravniške zbornice Slovenije pretekli torek prejeli zahtevo ljubljanskega odbora za bolnišnično in specialistično zdravstvo za sklic izredne seje skupščine, na kateri bi odločali o razrešitvi predsednice zbornice. Predsednica skupščine je za prihodnji ponedeljek že sklicala sejo skupščinskega sveta, na kateri se bodo dogovorili o datumu sklica izredne seje skupščine. Ta naj bi bila še predvidoma v tem mesecu, so pojasnili na zbornici.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
08. 06. 2010 23.04
NA KAMNOLOM TOLČ KAMENJE
davkoplacevalka
08. 06. 2010 21.57
Kako se lahko zjutraj pogleda v ogledalo ?
viking76
08. 06. 2010 16.06
na Kitajskem šus v glavo, v Jugi goli otok, v Sloveniji pa še 4 letni mandat, da lahko še kakšno življenje uniči
galiot
08. 06. 2010 14.26
No končno so se mogoče stvari začele razpletati v korist pravice,upam da bodo to čustveno hladno žensko čimprej umaknili iz prizorišča...
Adiiiii
08. 06. 2010 13.35
Saj nevem katera teta mi je bolj pri srcu Hilda Tovšak ali tale Živcec... Vem samo da mi pri obeh imenih gre na bruhanje :(
Matjaž Brundi?
08. 06. 2010 13.33
kaj se sploh pogajajo..takega j treba takoj odstavt brez debate...pa ne na nov dir.položaj,kot ponavad ampak na Zavod!!!!
Dejan Zajebancije
08. 06. 2010 13.30
pa kaj ta ženska misli, v kakem svojem vzvišenem zdravniškem svetu živi???
mmaattiicc
08. 06. 2010 13.30
mene pa zanima, če bi ta dva starša spravla to na sodišče tud če bi otrok preživel(ker če bi, bi imel zlo hude možganske posledice ne glede na to kje in kdo bi ga zdravil)... ja živčec kalanova je pa res gadna....
vetrolov
08. 06. 2010 13.16
sama ima še kako dobre razloge da ne odstopi ! money, money, money .... sicer pa ne razmem zdravnikov, da te sramotilne ljage tako dolgo ne odstavijo ! potem naj pa malo prevetrijo še izgradnjo svoje steklene palače v času njenega mandata !
Maja Majdi? 1
08. 06. 2010 13.05
Meni gre vse to na bruhaje. Isto mi je naredil zdravnik, porodničar v Mariboru, ampak na srečo, moj otrok ni umrl, narodil se je in po porodu bil na antibiotikih, saj je zaradi prepoznega carskega reza, ko je čakal na denar, dobil piodermijo, vnetje kože, ker je bil predolgo na suhem. Potem je dobil pričo, ki je povedala, da je on en faj zdravnik in da je bila tisti čas doli in ni videla moje mame in moža, ki mu je dal denar. Ampak, "Bog" ali kako se mu že reče je poskrbel, da ga je infarkt in dela samo 4 ure. Pa mu nisem tega želela, raje bi ga videla, da se muči pri zdravem umu in telesu.Sprašujem se, kaj bi ona naredila, če bi njen vnuk, ali kdo od ljubljenih bil v nevarnosti? Saj vem, ne bi bil, ker se je zdravniki bojijo...............naj odstopi in pokaže vsaj malo dostojanstva vsaj zaradi sebe...........G. Živčec, res upam, da berete te komentarje in se boste čez čas strinjali z santamaura, da je denar le en list papirja.............
FCL
08. 06. 2010 13.04
DAJTE PROSIM STRAN SLIKO TE "ŽENSKE", lahko ???
vstalaPrimorska
08. 06. 2010 12.55
Slovenska sramota!
mali_mali
08. 06. 2010 12.53
vrana vrani........ ali pa naj vrže prvi kamen tisti.....
LaStellaRossa
08. 06. 2010 12.48
Velika Sramota, da to samodržno totalitarko niso že ODPIHNILI iz CELOTNEGA Zdravstvenega sistema. Čut za človeka ji manjka. Njej gre le za denar !
kadulja
08. 06. 2010 12.40
JA TAKŠNI SO TI NAŠI DOHTARJI! HOČEJO IMETI KREPKO PLAČANO SPANJE V SLUŽBI ZA NAPAKE STORJENE PRI SVOJEM DELU ZARADI KATERIH UMIRAJO LJUDJE PA NE BI ODGOVARJALI! SARM JIH BODI!!!
braindestroyer
08. 06. 2010 12.40
Nje še lastna mati ne mara več
santamaura
08. 06. 2010 12.28
Ko bo enkrat sama na pragu odhoda v onostranstvo, bo pa morda le spoznala, da je denar le en list papirja
wsharky
08. 06. 2010 12.25
... kalanova, da bi kaj naredila... pa saj ni 1.april... vrana - vrani se nikoli in nikoli ne bo izkljuvala oci...
Iluzionist
08. 06. 2010 12.15
živčec kalanova, skrajni čas je, da greš, kar se tiče pa primera nekrep, so pa nujno potrebne visoke in trajne kazni, ker slovensko zdravstvo potrebuje zgled, ki bo za opomin drugim
1A_
08. 06. 2010 11.53
Ženska, vsa Slovenija te ne mara! Kaj še iščeš?