Slovenija

FOTO: Libijci bi pri nas gradili in prodajali nepremičnine

Ljubljana, 06. 05. 2010 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pahor v teh dneh gosti visoke libijske predstavnike. Ti nas tokrat niso obdarovali s kamelami, so pa podpisali sporazum o gospodarskem sodelovanju z nekaterimi slovenskimi podjetji.

Libijski predsednik vlade Bagdadi al Mahmud je na povabilo Boruta Pahorja prišel na uradni obisk v Slovenijo. V ospredju pogovorov je gospodarsko sodelovanje med državama, predvsem v luči nekaterih velikih poslov slovenskih gradbincev v Libiji ter možnosti libijskih investicij pri nas. Z namero po boljši povezanosti pa bo odslej v Libiji stalo tudi slovensko veleposlaništvo.

Slovenija in Libija sta podpisali sporazum o gospodarskem sodelovanju med državama.
Slovenija in Libija sta podpisali sporazum o gospodarskem sodelovanju med državama. FOTO: Blaž Garbajs

Predsednik vlade Libije in minister za ekonomijo in industrijo Mohamed Ali al Hvej sta po plenarnih pogovorih s predstavniki slovenske vlade podpisala sporazum o gospodarskem sodelovanju ter sporazuma o znanstveno-tehničnem sodelovanju med obema državama. V prostorih Gospodarske zbornice Slovenije pa so se med seboj spoznavali tudi slovenski in libijski gospodarstveniki, nato pa bo premier svoje goste počastil s slovesno večerjo na gradu Brdo.

Slovenska ambasada in libijske milijarde

Slovenski in libijski premier sta se dogovorila za odprtje slovenske ambasade v Libije ter njihove ambasade pri nas. Pahor v tem vidi poseben politični in gospodarski razlog, saj bo tako sodelovanje med državama lažje in hitrejše.

Po pogovoru sta predsednika vlad razkrila, da ima Libija mnogo interesov, med katerimi so tudi vstopanje v bančni sistem, zdravstveni turizem, lesarska industrija, steklarska industrija, infrastruktura in gradbeništvo. Zelo si želijo sodelovanja z Luko Koper, pri nas pa želijo tudi graditi in prodajati nepremičnine, je dodal Pahor. Libijski predsednik vlade je poudaril tudi možnost, da bi državi vstopali na tuje trge kot partnerski državi.

Po Pahorjevih besedah si Slovenija prizadeva za desetkratno povečanje blagovne menjave z Libijo v dveh letih. Na lanski slovensko-libijski poslovni konference je namreč libijska stran izpostavila, da ima za investicije trenutno na razpolago približno 65 milijard evrov, ki bi jih vložila tudi v slovenska podjetja. Kot je znano, pa je gradbeno podjetje SCT v Libiji že sklenilo za okrog 330 milijonov evrov vreden posel za gradnjo osempasovne avtoceste v mestu Bengazi.

Moamer Gadafi
Moamer Gadafi FOTO: Reuters

Kaj bo s kamelami?

Sodelovanje med državama naj bi še vedno ogrožala neljuba situacija okoli dveh kamel, ki ju je premierju Borutu Pahorju novembra lani podaril libijski voditelj Moamer Gadafi. Ti sta namreč še vedno v Libiji, na pot pa se ni odpravil niti šestletni lipicanec Napolitano, ki ga je Slovenija podarila v zameno. Po besedah predstavnikov vlade naša država še vedno išče rešitev, s katero ne bo užalila Libije. V skladu z evropskim pravnim redom in ostalo zakonodajo bi morali kameli pred prihodom v Slovenijo v primerno karanteno, velik problem pa je tudi iskanje primernega prostora.

"Njihov voditelj in oblasti ne bi razumele, če Slovenija in ko Slovenija izreče željo, da bi se morda izognili poklonu, ki so nam ga dali," je pred časom poudaril Pahor. "To je za ta svet nekaj nedopustnega in ne razume, da bi mi imeli tako željo, ker je to največ, kar lahko arabski svet da kot znak spoštovanja. Evropski predpisi pa so zelo zahtevni," je pojasnil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nauders
07. 05. 2010 08.06
kake avte vozijo in kter butl bi šel glavo nastavljat za njih in svojo" zropano domovino slovnijo
Tonček Balonček
07. 05. 2010 07.44
Janša je zrihtal pa rusko topnjačo in prodajo Slovenske industrije jekla! Pa na Kitajsko je šla delegacija za cel airbus. Imamo petarde in božične okraske od tam! Ja sno je, da gre za to rdećkarsko bavezo SCT-Kučanov klan, mi ne bomomeli od tega nič, samo kamele!
saintjozef
06. 05. 2010 23.05
A bo šel Jelinčič za ambasadorja?
alterego
06. 05. 2010 22.17
"Libijci bi pri nas gradili in prodajali nepremičnine" Libijci so se tega prepozno spomnili, po zaslugi naših Ivanov in Hild, je naš nepremičninski trg že crknil!
RADO62
06. 05. 2010 21.10
Pa sem mislil, da je Pahor rihtal posle za naše gradbenike takrat, ko so mu šenkali dve kameli v zanikrnem baldahinu.... heh
pobtv
06. 05. 2010 21.09
jest grem zdej v Libijo delat sončne elektrarne in rastlinjake.
makki-2
06. 05. 2010 20.46
Zdaj pride še kakšni 500 000 Libijski delavcev,da povečajo muslim. nataliteto.
Tonček Balonček
06. 05. 2010 20.30
A ni to fino, bolje koirt tisti Arharjevi avstrijski bankirji in italjanski mešetarji! Janša je pripeljal celo Ruse, jim prodal Slovcnsko industrijo jekla (KOKS) ter naročil neko topnjačo, ful so ga nategnil!!! Cel avion je peljal na Kitajsko, izlet je bil popolnoma brez učinka, Pahor ima vsaj kamele iz Libije!
pravakritika
06. 05. 2010 20.06
Naj investirajo in zgradijo drugi tir Koper - Divača in ga tržijo. Mislim da so Libijci sposobni zrihtat ajzenponarje...
MERDE-AVE-MERDE
06. 05. 2010 19.56
Libijci bi pri nas gradili in prodajali nepremičnine - ja super, zakaj pa ne?
jgzbkwzc
06. 05. 2010 19.47
"grdavs Libija, Kitajska, Ukrajina, Rusija, Poljska, Romunija.... ja, Pahor, zelo si uspešen :/" Kaj hoces rect da so to drzave za zanemarit?Jaz ne mislim tako.
Tonček Balonček
06. 05. 2010 19.39
Pa zakaj teh poslov ne prepusti Janši in njegovi ekipi, tam so pametni sposobni in pošteni, spet bo vs ezamešal! Verjetno gre za sabotažo! Mi rabimo topnjačo, patrije in podobno opremo, ne pa nekih mednarodnih kvazi aranžmajev, kao poslov, to je sama korupcija!
jpavli19
06. 05. 2010 19.12
Glava boli od kamel.Libija je pa dober gospodarski partner za SCT....Zidar bo še malo cvenka dobil...verjetno še kdo na oblasti...biznis ne bo tako cvetoč kot izgleda...tudi ena od slovenskih bank naj bi dala kritje za gradnje....da ne bo NLB tenko piskala...
krivulja
06. 05. 2010 19.12
Dveh kamel in enga konja ne znajo opedenat.Kako bodo sodelovali? Bomo vsi lačni ne se hecat-Svetovna šotorijada bo sedaj v Sloveniji.
jacfive
06. 05. 2010 18.44
To je res ena izmed edinih stvari, s katerimi se pahor lahko pohvali. Medtem ko se je prejšnja vlada prilizovala ameriki in vatikanu - od česar smo imeli samo stroške. Pahor pa očitno ve, kje lahko slovenska podjetja sklepajo milijonske posle...
odbogaposlan
06. 05. 2010 18.42
lahko nam prodajajo sam datlje in nafto! in se guncajo na naftni ploščadi z našim maltarjem in matildo!
bnam 2707
06. 05. 2010 18.29
Vsekakor je to ena boljših Pahorjevih potez in upam,da bo tudi v nadaljevanju uspešna.Ni fer,da se nekateri norčujejo iz te zadeve.Ne vem ali gre za zavist ali za škodoželjnost.Navsezadnje je to kar dela v korist Slovenije.Kakorkoli že,premier je zastavil pravo pot.
Aphrodita
06. 05. 2010 18.28
No pa sem mislila, da je podoben Titoju. On je vsaj znal poskrbeti tudi za šenkane živali, naš Borut pa jih ne more podariti živalskemu vrtu. Joj, joj
Nad.oblaki
06. 05. 2010 18.17
Odpri.oci: Pahor-Gadafi: SCT je podpisalo pogodbo z Libijo- vrednost projekta je 333 milijonov evrov!
grdavs
06. 05. 2010 17.58
Libija, Kitajska, Ukrajina, Rusija, Poljska, Romunija.... ja, Pahor, zelo si uspešen :/