Slovenija

Libija potrdila investicijo v Stožice

Tripoli/Bruselj, 30. 11. 2010 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Tripoliju se je premier Pahor srečal z Gadafijem, ki je potrdil libijsko investicijo v Stožice v višini 30 milijonov evrov. Pahor je vrh EU-Afrika sicer izkoristil za srečanje s številnimi afriškimi voditelji.

Predsednik vlade Borut Pahor je v Tripoliju na tretjem vrhu EU-Afrika kot uvodni govornik nagovoril visoke goste na temo mednarodne varnosti in miru. Ob robu vrha se je Pahor srečal tudi z gostiteljem in voditeljem Velike socialistične ljudske libijske stranke džamahirije Moamerjem Gadafijem, ki je potrdil libijsko investicijo v športni center Stožice v višini 30 milijonov evrov. Pahor se je srečal tudi s predsednikom libijske vlade El Baghdadijem Ali El Mahmodijem, ki mu je izročil uradni dopis, na katerem le-ta s svojim podpisom potrjuje omenjeno investicijo za dokapitalizacijo projekta športnega objekta Stožice, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Borut Pahor in Gadafi
Borut Pahor in Gadafi FOTO: Reuters

Premier Pahor je udeležbo na vrhu EU-Afrika izkoristil tudi za srečanje s številnimi drugimi afriškimi voditelji, med njimi s predsednikom Alžirije Abdelazizom Bouteflikaom, s katerim se je dogovoril za vzpostavitev tesnejših političnih in gospodarskih odnosov med državama ter obisk predsednika vlade z gospodarsko delegacijo v Alžiriji naslednje leto. Sogovornika sta se dogovorila tudi o sklenitvi meddržavnih sporazumov o gospodarskem sodelovanju in o izogibanju dvojnega obdavčevanja.

V Tripoliju so se srečali tudi predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso ter predsedniki vlad Portugalske, Španije in Italije, ki so se pogovarjali o različnih temah, na primer o sodelovanju z Afriko in aktualnih gospodarskih vprašanjih.

S turškim premierjem Recepom Tayyipom Erdoganom se je slovenski premier dogovoril za obisk z gospodarsko delegacijo v Turčiji v prihodnjem letu. Ločeno se je Pahor srečal tudi z madžarskim predsednikom Palom Schmittom, s katerim sta se dogovorila za dokončanje cestnega odseka na madžarsko-slovenski meji, ki je zelo pomembna za slovensko manjšino na Madžarskem.

Premier Pahor je opravil bilateralni pogovor tudi s hrvaškim predsednikom Ivom Josipovičem, s katerim sta pozdravila začetek veljavnosti arbitražnega sporazuma in se strinjala, da gre za velik korak v smeri poglobitve prijateljstva in sodelovanja med državama. S predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyjem, s portugalskim premierjem Joséjem Sokratesom, luksemburškim premierjem, predsednikom Evroskupine Jean-Claudeom Junckerjem in z grškim premierjem Georgejem Papandreoujem pa se je premier Pahor pogovarjal o reševanju finančne krize v Evropi ter o ukrepih za ohranitev zaupanja v skupno valuto.

Vrh EU - Afrika
Vrh EU - Afrika FOTO: Reuters

Premier Pahor se je ob robu vrha prav tako srečal z makedonskim kolegom Nikolo Gruevskim, s katerim sta se pogovarjala o makedonskem približevanju Evropski uniji, s podpredsednikom Nigerije Namadijem Sambo, s katerim sta se dogovorila o sklenitvi memoranduma o sodelovanju, ki bo predstavljal osnovo za kasnejše sodelovanje na področjih skupnega interesa, med drugim energetike in infrastrukture. S ciljem krepitve odnosov z afriškimi državami je treba izpostaviti tudi pomen srečanj premierja Pahorja s podpredsednikom Zambije Georgom Kundo, s podpredsednikom Angole Josejem Eduardom dos Santosom in predsednikom Zelenortskih otokov Pedrom Piresom. Premier Pahor je sogovornike med drugim zaprosil za podporo slovenski kandidaturi za nestalno članstvo v Varnostnem svetu Združenih narodov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milan Koleznik
05. 12. 2010 11.58
po svetu bi moral hoditi Žbogar,ne Pahor,Pahor preveč zapravlja z potovanji,Žbogar je pa ovčka zraven njega,oba pa nista vredna Ruplja.
Abacus
01. 12. 2010 23.20
bnam 2707 Saj Afrika ze stopa ,oz. je ze arejena po vzoru EU ,saj imajo lastno Afrisko Unijo (AU) ,ki ima se mi zdi 53 clanic. Pa nista samo dve drzavni uniji AU in EU ,obstaja tudi latinomaeriska drzavna unija imenovana UNASUR po spansko.
Jimi1
01. 12. 2010 17.19
Ha,ha,ha,he,he.... Na fotografiji so pa 3 največji svetovni klovni skupaj... Samo rdeče noske bi jim nataknil, pa bi bil cirkus popoln.... Denar-posojilo za "Stožice" bo po poteku verjetno iztirjala ALKAJDA.
Jožica Scoria
01. 12. 2010 09.46
Naj se narod veseli. Imeli bomo Stožice, veliko iger...brez kruha!!!!
Buena Vita
01. 12. 2010 07.07
KOT SMO PREDVIDEVALI,STOŽICE NU BODO DŽAMIJA IN VSEUČILIŠČE TERORISTOV
morkonja
01. 12. 2010 07.03
jaz pa mislim,da bo Pahor po vzoru TITA ustanivil novo gibanje neuvrščenih.
Abacus
01. 12. 2010 00.35
Gadafi se lahko preserava ,saj ima drzavico pod katero lezi predvsem zemeljski plin ,tudi nafta ki ju zeljno zeli menjati za evre in tehnologijo. Seveda pa ga je strah pritoka drugih Africanov ,ki bi dodobra premesali kulturo Libije (ta ima le dobrih 6 milijonov preb.) vecinoma arabskega porekla v primerjavi z ostalo miljardno crno Afriko. Naj mu bo ,nekaj bo dobil ampak tehnologija je vredna veliko vec kot energenti. Cas bo to pokazal! Tudi sam Gadafi se bo moral vcasih ugrizti v jezik in spremeniti retoriko in ne modrovati o prevzemu islama v Evropi ,katerega sam presentira kot zelo dobro alternativo drugim. Kar samo dokazuje ,da je pan-nacionalist in prikrit verski fanatik.
erikon
30. 11. 2010 22.42
Kdaj bo pri nas že enkrat začel delovati glasbeni zbor z solistom AK-em
erikon
30. 11. 2010 22.40
Hmmm zakaj bi moralim mi dokapitalizirat NLB ,..naj povabi Gadafija k njej,pa me zanima če si bojo potlej še upali krast in delit denar med seboj.
dule100
30. 11. 2010 21.04
Saj je tudi kamelje meso okusno in zdravo !
bca
30. 11. 2010 21.04
Zastonj se še mačka ne "bresna". Če si nalijemo čistega vina, Stožice niso nek investicijsko zanimiv projekt. Je pač samo običajen stadion za športne in ostale prireditve. Kaj bo treba dati investitorju v zameno? Mislim, da imamo državljani pravico izvedeti, kaj stoji za tem.
12345s
30. 11. 2010 20.55
Košarka ni pomembna v takih krizah
srebrnibreg
30. 11. 2010 20.28
Prejšnji teden ste nekateri pljuvali po Pahorju, ker ne da denarja sedaj pa spet ni dobro, da bo denar za košarko. Odločite se kaj bi sploh radi.
Martian
30. 11. 2010 19.49
rajš ne vprašam kaj je Pahor obljubil Gadafiju za ta dnar..sm rajš tiho
Nauders
30. 11. 2010 19.45
to je isto, kot bi se dogovarjal z Al Kajdo, osamo bin laden, diktator revne države, medijska svoboda ničelna, totalna beda, zgleda pa kot opica
neo81@email.si
30. 11. 2010 18.54
sparky234: lepo povedano. Sicer je vlada kot celota nasplošno gledano katastrofa, so pa dejanja, ki niso slaba jih pa raja če ne drugače iz navade obsoja vsepovprek. Privabitev tujega kapitala je zagotovo ena izmed njih, pa naj bodo to stožice ali tretji blok nuklearke. Tudi mene včasih presenetijo in rad bi, da bi me podobno presenetili tudi pri recimo NLB in NKBM. Rajši mam bogato multikulturno in odprto državo, kot revno zaprto (ampak "našo").
12345s
30. 11. 2010 18.50
he he grego, Gadafi je očitno bogataš, če se naši lopovi okrog njega plazijo.
alterego
30. 11. 2010 18.45
grego30.11.2010, 17:52 2 Verjetno bo ta investicija Libije v zameno za gradnjo džamije v Ljubljani grego, dvorana Stožice bo džamija... sam minaret še manjka!
Buena Vita
30. 11. 2010 18.35
UFA RES SO TO REFORME TERORISTE NAM, VOZIJO SKOZI VHODNA VRATA V SLOVENIJO SRAMOTA IN GNUS
grego
30. 11. 2010 17.52
Verjetno bo ta investicija Libije v zameno za gradnjo džamije v Ljubljani