Slovenija

Katera stranka bi lahko združila levico?

Ljubljana, 02. 04. 2012 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po okrnjenem srečanju strank levega bloka Janković upa, da se bo SD udeležila naslednjega sestanka. V SD so zavrnili vabilo, ker ni bilo dovolj časa za resne priprave. Nekateri pa menijo, da zato, ker si ne želijo Jankovićeve prevlade na levici.

Pozitivna Slovenija je sklicala srečanje strank levega bloka, a je stranka SD udeležbo zavrnila.
Pozitivna Slovenija je sklicala srečanje strank levega bloka, a je stranka SD udeležbo zavrnila. FOTO: Miro Majcen
Na okrnjenem delovnem sestanku strank leve sredine, ki ga je sklicala največja opozicijska stranka Pozitivna Slovenija, so se udeleženci strinjali glede nekaterih kritik vladnih varčevalnih ukrepov, ostala pa so pomembna razhajanja med njimi. Predsednik PS Zoran Janković je že pred srečanjem povedal, da v PS zagovarjajo dokončanje projekta Teš 6, Zares in TRS pa sta "absolutno proti" temu projektu.

Sicer pa je srečanje bolj zaznamovala zavrnitev stranke SD. Kot so pojasnili v SD, je predsednik njihove stranke Borut Pahor že v petek po telefonu Jankoviću sporočil, da njihovih predstavnikov na srečanje ne bo. V pisnem odgovoru Pozitivni Sloveniji pa je glavni tajnik SD Uroš Jauševec zapisal, da prejeti predlog za srečanje predsednikov strank bistveno presega okvir pričakovanega delovnega sestanka, ki so se ga bili pripravljeni udeležiti.

Srečanja so se udeležili le predstavniki Pozitivne Slovenije, TRS, LDS, pa tudi Zares in Demokratične stranke dela.

"Tema, ki je predlagana za ta sestanek, je bistveno prezahtevna, da bi se lahko udeležili tega sestanka brez predhodnih resnih priprav," je vodja poslanske skupine SD Janko Veber razložil, zakaj se SD ni odzvala povabilu na sestanek. "SD smo resna stranka z dolgoletno tradicijo in na tako resno dogovarjanje želimo biti zelo dobro pripravljeni," je še dodal Veber, ki poudarja, da se je zlasti po decembrskih volitvah pokazalo, da je v času, ko prevladuje kapital, SD edina resna leva parlamentarna stranka v Sloveniji.

Tudi SMS-Zeleni zavrnili povabilo

Tako kot SD so se tudi v stranki SMS-Zeleni Pozitivni Sloveniji zahvalili za povabilo na sestanek strank levega bloka. A po posvetovanju na izvršnem odboru stranke so se odločili, da se skupinskega srečanja ne udeležijo, saj preveč diši po polariziranju.

Kot je predsednik SMS-Zelenih Darko Krajnc zapisal v svojem odgovoru Pozitivni Sloveniji, polariziranje namreč ni v duhu zelene politike, ki jo kot evropski Zeleni širijo v Sloveniji. Krajncu se zdi primerneje, da bi takšno sodelovanje najprej dorekli bilateralno, med strankama SMS-Zeleni in Pozitivna Slovenija.

Janković: Vlada straši državljane

Po Jankovićevih besedah bodo lahko parlamentarne stranke v primeru, če najdejo skupno točko, v parlamentu predstavile mnenje vseh, tudi tistih, ki niso v parlamentu. Na skupnih srečanjih se bodo v prihodnje dobili "po potrebi", če bodo vsi soglašali, pa bi lahko bila vsake tri mesece.

Janković je odločitev SD obžaloval in izrazil upanje, da se bo SD udeležila naslednjega sestanka, ko bodo razpravljali o rebalansu državnega proračuna.

Sicer pa Janković meni, da bodo vse, kar bo vlada dobrega predlagala, podprli, za preostalo pa bodo predstavili alternativne možnosti. Z napovedmi varčevalnih ukrepov gre po njegovem za "strašenje državljanov", predlog za 15-odstotno znižanje plač v javnem sektorju pa se mu zdi neresen. Zato bodo po njegovih besedah poskušali najti rešitve, ki so dobre za državo in v pomoč vladi, če jih bo sprejela.

Glede pozicioniranja v političnem prostoru pa Janković meni, da danes težko rečemo, kje se delita levica in desnica, sami pa da so se postavili v levo sredino.

Še bolj kritičen kot Janković pa je bil do predlaganih varčevalnih ukrepov predsednik stranke TRS Matjaž Hanžek, ki jih je označil za "samomor". Po njegovih besedah so vsi prepričani, da je izključno varčevanje napačno in da je treba narediti tudi kaj na prihodkovni strani.

Predsednik Zares Pavel Gantar pa je dejal, da je bolj kot udeležba SD na tem sestanku pomembno sodelovanje PS in SD v parlamentu.

"Že samo to, da sedimo skupaj in se pogovarjamo o temah, ki so pomembne za vse državljane, daje nek optimizem za prihodnost," pa je ocenil predsednik LDS Iztok Podbregar.

Hanžek pravi, da so v TRS vsekakor levica, in sicer "klasična levica, ne politična".
Hanžek pravi, da so v TRS vsekakor levica, in sicer "klasična levica, ne politična". FOTO: Miro Majcen

Prevelikega navdušenja na levici že prej ni bilo

Po pisanju časnika Večer že takrat, ko se je pojavila pobuda za projektno sodelovanje levice, ki "diši" tudi po ideji političnega približevanja strank, prevelikega navdušenja na levici ni bilo. Prevladale so ocene, da se poskuša Janković tako pozicionirati kot vodja levice in opozicije, čeprav se je iz parlamenta poslovil, piše časnik.

Janković je sicer v javnosti že poudaril, da pri iskanju možnosti sodelovanja "ne gre za združevanje na levici". Tudi po sestanku je povedal, da zadeva še ni tako daleč, da bi lahko srečanju strank rekli levosredinska opozicija.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (644)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

volek
03. 04. 2012 14.58
+0
Tudi stranka ljubiteljev piva bi dobro združevala levake.
Shisui
03. 04. 2012 14.52
+1
Kako tiho so zadnje tedne Majerji, v zvezde so ga kovali, pa smo jim povedali, da jih bo drago stalo. Pa poglejmo Slovenijo sedaj... 6x zapored podrazitev goriva, drazji tobak in alkohol, kar nekaj povsem absurdnih varcevalnih ukrepov itd. Na kolena je spravil nizji sloj, pa vlada sele par mesecev. Ko je levica predlagala dvig DDV so lajali kot psi, ko je levica predlagala pokojninsko reformo tudi ni bilo dobro... Se vedno trdim. da je dvig BDP boljsa resitev kot nerealni varcevalni ukrepi - vecina drzav, ki je slo po poti varcevalnih ukrepov imajo danes proteste po glavnih mestih... Tiste drzave, ki pa so dvigale BDP pa imajo gospodarsko rast. Ena in edina pametna odlocitev JJ je bilo znizanje davka na dobicek. Ampak kaj nam sedaj to pomaga, ko pa nam bo nabil davek na dodano vrednost, pa Slovenija ze tako ne more nicesar izvazati, ker smo enostavno predragi. Eh, pa kaj bi govoril, saj je vsem vse jasno.
volek
03. 04. 2012 15.00
-2
Shisui, a ne kako je blo fajn pod pahorjam zate. Prisesan na državne seske si dobr živu. A zdej je pa konc romance zate? Bo treba kej delat, pa dvomim če kaj znaš.
Shisui
03. 04. 2012 15.03
-1
volek, ne da bi se hvalil ampak v 10ih letih sem brez pomoci kogarkoli ustvaril kar precej. Dela sem vajen, ne prenasam pa izkoriscevalskih politikov. Tako je obljubljal, da bo obdavcil bogate - naj. so ga pa spet revezi. Pa se to: od drzave sem v celem zivljenju dobil.... Bore malo. Davka mi pa letno poberejo toliko, da boli glava.
cyklon
03. 04. 2012 14.18
+3
zokni je kot pregovor o strahu;znotraj votel okrog in krog ga pa nič ni!
cyklon
03. 04. 2012 14.16
+3
Samo bedaki in konji!! Hi,hi,hi!!!
cyklon
03. 04. 2012 14.11
+1
Janković se zdaj pretvarja, da je proti razkroju socialne države, kar enači s strahovlado, on, ki v svojem programu zahteva višji DDV?! Da ta najbolj prizadene ravno socialno najšibkejše, ve vsak, ki se je kdaj zgolj sprehodil po Mercatorju. Po Jankoviću bi Slovenijo rešila pokojninska reforma, čeprav so jo naši levičarski sindikati v imenu zaščite socialne države zrušili na referendumu. Kakšna prevara, da se ima za največjega levičarja človek, ki po bogastvu vsak dan razslojuje slovensko družbo. Najdemo ga na Managerjevi lestvici najbogatejših Slovencev, po sodobnih levičarskih opredelitvah spada v zloglasno enoodstotno družbo. V posmeh vsem se potem še odpravi na demonstracije Occupy Ljubljana, kjer demonstrirajo proti takim, kot je on, in tvita »delu čas in oblast«. Res, nadvse socialno občutljivo!/Dr.Maja Sunčič/
politik70
03. 04. 2012 14.14
-1
In ko bo Ivan dvignil DDV za 5 % bo pa dobro? Kolik oje rekel Jankovič? Pozabil? Naj ti prišepnem.... 3% Ja celih 3%
cyklon
03. 04. 2012 14.15
+1
Lahko se postaviš na zobe!!Vse je res!! Kdor tega ne sprevidi je omejenec!!
cyklon
03. 04. 2012 14.34
+2
In,ko bo Janko dvignil davek??!!! Ja,kaj mu bo pa drugega preostalo,če pa sindikalisti,ki so tri leta spali,vlekli plače in gledali,kako bivša vlada potaplja državo,nalašč pletejo stavko!!??
volek
03. 04. 2012 14.09
+1
stranka ljubiteljev praženega krompirja bi bila kar primerna.
moat
03. 04. 2012 13.36
+1
Katera stranka bi lahko združila levico? Po mojem mnenju za sedaj nobena! Nobeden na levici ni voditelj! Mogoče bi bil še najprimernejši Jankovič, toda nima več kredibilnosti (vloženi obtožnici). Pahor je sicer pošten v političnem smislu, ni pa voditelj. Na veliko kaže svojo užaljenost, ker imajo Jankovičevo stranko za levo. Bišček je pred nekaj dnevi izjavil, da so samo oni tista prava levica! Prosim vas lepo. Zdaj se bo levica prepirala, kdo je prava leva stranka, država pa v krizi. Kot otroci! In to je to. Ko je bil Pahor na oblasti se je koalicija med sabo prepirala o malenkostih namesto, da bi delala v dobro državljanov. Poglejte desnico! Janša je vodja, vendar ni moj izbor, moja opcija. Je preveč destruktiven, poleg tega, pa ni kredibilen (se mu sodi, vložena obtožnica za dve novi kaznivi dejanji). Ampak zna pošlihtati svojo koalicijo, Pahor pa ne! In še enkrat. Pahor nikoli ne bo voditelj in je za v peskovnik! Tudi za predsednika ga ne bom volil! Če ni znal voditi koalicije, kako bo vodil državljane, oziroma kako bo predsednik vseh državljanov?
politik70
03. 04. 2012 14.06
+0
Žiga debeljak. Zelo zanimivo ime se bo pojavilo zelo kamlu na Levi politični sceni. Poba ni od muh
politik70
03. 04. 2012 14.07
+0
Drugo ime pa Je Mitja Gaspari. Zelo preudaren mož ki ve kje in kako je potrebno prijeti bika za roge.
cyklon
04. 04. 2012 10.46
politik70
03. 04. 2012 13.22
-1
Pri nas v Sloveniji je zkoz problem Levica. Nobeden se pa ne upa kontrirati Desnici. Lep primer je Mariborska Škofija. Koga briga kakšne probleme ma OPOZICIJA? Kdo imea trenutno OBLAST v Sloveniji? Je to slučajno IVAN Janša Janez? Komu se gleda pod prste? Opoziciji ali Koaliciji? Levičarji in leve stranke bojo že rešile same sebe ali pa tudi ne. Vladajo na mDesničarji ki se ukvarjajo z Levičarji. Halo ljudje a ni tukaj nekaj fejst narobe? Je prevzel Žezlo v Sloveniji Ivan ali Jankovič? Pa na nkakršnkoli način že Ivan vodi državo in njemu je potrebno gledati pod prste in ne se sekirat za LDS,Zares PSali SD. Oni so tam kjer so in za večji del krivi čisto sami. PS je celo zmagal pa tega ni znala unovčiti. Ivan jih je napalamudil zaobšel ali že kar koli. Če smo zadovoljni ali pa ne. Lahko gremo tudi na ulico in vrževo Ivana z prestola. Če pa se ne znamo zorganizirati pa prenašajmo tele sposobne Ivanovce da nam serjejo po glavi in nam tanšajo rezinio kruha vsakdanjega...
Majda Božnar
03. 04. 2012 13.08
+1
Zaboga, pa koga briga, kdo bo združil levico ali razdrl desnico, pa prepričal srednje, kam naj se obrnejo - JASNO JE PA TO, DA SE MORAJO UREDITI TEŽAVE NA PRIHODKOVNI RAVNI! Pa saj obstaja rešitev - vsi, ki so kradli, vsi, ki so neopravičeno obogateli - naj vrnejo denar ali pa odprejo uspešna podjetja, ki bi lahko zaposlovala tiste, ki so po njihovih zaslugah ostali na zavodu za zaposlovanje in na podpori. Pa še enkrat razmislimo, kdo vse sedi v našem parlamentu - nikomur ne moremo zaupati, držijo se vej, spodaj pa dere voda.
cyklon
03. 04. 2012 12.59
+0
Vse te lastnosti so najočitnejše ravno pri Zoranu Jankoviću: je pogoreli rdeči direktor (Mercator), nadvse časti Tita (Titova cesta) in nekdanji sistem, razen ko se hinavsko distancira od Meršolove ovaduške preteklosti. Janković je tipičen konservativec – po avtokratskosti, podpiranju slovenskega velekapitalskega korporativizma, ekonomskem nacionalizmu idr. Z njim za levico ni prihodnosti, saj je zanj prihodnost sopomenka za vrnitev v preteklost. Tudi takrat, ko vpije »delu čast in oblast« in se razglasi za socialno občutljivega. Spet popolna prevara, o čemer priča tudi Jankovićev odnos do delavcev, ki so gradili Stožice, po mnenju sindikatov spomenik teptanja temeljnih delavskih pravic. Stara, zavožena jugoslovanska floskula »delu čast in oblast« je bivšo državo pripeljala v bankrot. Danes je njegova floskula celo žaljiva – a bi rad povedal, da drugi ne delamo? Glavno je, da Zoran dela in za seboj pušča dolgove./Dr.Maja Sunčič/ Točno v središče!! Bolj ne more biti res! Tisti,ki so ga volili pa še kar ne spregledajo!! Polno praznega in en kup besedičenja in "senčenja" v "slavi" že davno preživetih!! To je vse kar lahko ponudi!!
politik70
03. 04. 2012 13.06
-1
Kaj ko bi se ti raje lotil Ivana in recimo Pličaniča ki mu Ivan ne dovoli da bi si izbral sekretarko ki si jo je izbral? Bo pametneje da se ukvarjaš tudi z Marinčičem in njegovo Nemščino. Če pa ti ostane še kakšna sekunda preveri kaj se dogaja na sodišču v LJ vsak Ponedeljek v primeru PAtria. Ti povem še pomislu ne boš na Levake....
cyklon
03. 04. 2012 14.09
+2
Jaz sem lahko objektiven in rečem,da imaš prav v zvezi s tem kar praviš. Štos je,da ste vsi pristaši levice zabetonirani v miselnost petdeset let nazaj in se ne premaknete niti za milimeter.Zato pa levica ni kar je bila in še dolgo ne bo!! .........In gospa Sunčič ima prav,da bolj ne more imeti!!
sanya10
03. 04. 2012 11.34
-1
Kje je 10+100 in vse predvolilvne majerjeve obljube?
TRUMPP
03. 04. 2012 11.53
-1
JanezNovakJohn
03. 04. 2012 11.31
+1
Morda ni Jankovič najboljš,i je pa edini, ki je konstruktiven in vsaj približno ve kaj dela. In dela. Mislim da se Pahorju z destruktivnostjo, samovšečnostjo in zmedenostjo že takoj po volitvah, slabo piše.
godhead
03. 04. 2012 10.41
+0
pahor, raje se s svojim sinkom ukvarjaj, kot s politiko. če nimaš hrbtenice, je pač nimaš. žal.
M_teorija
03. 04. 2012 10.07
+1
Na desnici so zaenkrat povezani, a za boljšo kohezivnostna desnici je treba stare izrabljene čipe zamenjat z novimi zmogljivešimi?!
cyklon
03. 04. 2012 10.08
+1
Govorimo o levici in gospa Sunčič vedno zadane žebljico na glavico!! He,he!!
JanezNovakJohn
03. 04. 2012 11.35
-3
No Barbara Brezigar, s čipom Janše v glavi je še vedno dobra. Lohko bi vzeli kaj denarja s tistega kupčka od Patrije, za novejši čip.
anonimni12
03. 04. 2012 10.07
+0
v bistvu so ti ki so prisli tako rekoc razdrobljena bivsa LDS - no pa nekaj ljudi se je vmes formalno opredelilo.
cyklon
03. 04. 2012 09.52
+4
Če želijo renesanso levice na Slovenskem, bi morali najprej Milana Kučana, znanca diktatorja Lukašenka, pozvati k popolnemu umiku iz javnosti in tudi iz ozadja. Šele potem bi slovenska levica našla svojo novo pot. Namesto tega imamo zdaj Zorana Jankovića, ki bi bil rad vodja slovenske levice, čeprav sploh ne ve, kaj naj bi zastopala sodobna levica. Pa kaj potem! V svojem klasičnem slogu »my way or the highway«, po mojem ali spokaj, meni, da mu ta pravica preprosto pripada. In pika! Tako se je pred volitvami razglasil za največjega levičarja. Njegovih opredelitev levičarstva kot odnosa do dela, do NOB in socialne občutljivosti ne moremo primerjati z nobenimi sodobnimi opredelitvami levice. Ni čudno, da se je takoj zaletel v obujanje NOB, kar je ena od največjih težav slovenske levice, saj se s tem vprašanjem drugod ne ukvarjajo. Kam pa bi potem prišli? Bi razglasili Nicolasa Sarkozyja, Angelo Merkel, Helmuta Kohla, Davida Camerona, Georgea Busha starejšega idr. za fašiste? Ampak Jankovića to ne zanima. Sicer bi že zdavnaj ugotovil, da je povezovanje levičarstva in NOB danes povsem zavoženo./Dr.Maja Sunčič/
cyklon
03. 04. 2012 09.34
+9
Jasno je, da se Janković ne pokorava nobenim pravilom, četudi si jih sam postavi. Prevaral je volivce, ki so zanj glasovali na predčasnih volitvah. Rešil naj bi jih pred Janšo, vendar je potem kljub zmagi pobegnil iz parlamenta nazaj v mesto. Njegova največja prevara je brenkanje na levičarske strune. Čeprav Janković sploh ni levičar, o čemer pričajo njegovo izjemno bogastvo, njegov odnos do delavcev, njegov odnos do zvišanja DDV in pokojninske reforme. Janković je politični fejk. Ampak Slovencem je očitno to všeč – če gre za ideologijo ali za blago. Najprej se borijo proti prodaji Mercatorja tujcem in zavijejo v Hofer ali Lidl, potem kupijo ponarejeno torbo Louisa Vuittona in na koncu v imenu levice odhitijo še volit za Jankovića./Dr.Maja Sunčič/
Xit
03. 04. 2012 09.52
+3
Jure Herer
03. 04. 2012 09.22
+1
Kucan spet neki ekperimentira
Shisui
03. 04. 2012 09.10
+0
Jao Pahor. Tako naiven od dalec ampak tako dalec od naivnega. Upam, da bo nekega dne videl preko svojega nosu in naredil se kaj za nas, drzavljane.
dule100
03. 04. 2012 08.18
-4
Levico naj vsekakor vodi Zoki ! Je najbolj zaplankan in poln keša !