Slovenija

Levica predlaga razrešitev glavne inšpektorice za delo

Ljubljana, 05. 07. 2017 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poslanska skupina Levica vladi predlaga razrešitev glavne inšpektorice za delo Nataše Trček, saj je ta po pojasnilih Luke Meseca že pred leti brez soglasja vlade sprejela akt o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest, inšpektorat pa spreminja v posvetovalni organ. O razrešitvi bo v četrtek na nujni seji odločal odbor DZ za delo. Na predlog pa se bo odzvala tudi Trčkova.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil Luka Mesec, vodja poslanske skupine Levica, matičnemu odboru poleg razrešitve glavne inšpektorice za delo Nataše Trček predlagajo, naj pozove vlado k odpravi z nadzorom ugotovljenih organizacijskih in kadrovskih nezakonitosti na inšpektoratu, poleg tega pa naj nemudoma zaposli 20 novih inšpektorjev.

Trčkova je namreč leta 2014 po njegovih pojasnilih sprejela akt o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest, za katerega pa bi morala pridobiti soglasje vlade, saj ni šlo za majhne popravke, temveč je to v bistvu nov akt. Trčkova je na podlagi novega akta je ukinila šest enot in prezaposlila štiri inšpektorje, inšpektorat pa spreminja v posvetovalni organ, je poudaril.

Glavna inšpektorica za delo Nataša Trček se bo danes odzvala na poziv poslanske skupine Levica, ki vladi predlaga njeno razrešitev, so sporočili iz omenjenega inšpektorata.

"S strani sindikata dobivamo informacije, da prihaja do šikaniranja, s strani inšpektorata za sistem javnih uslužbencev pa smo dobili poročilo, da je bila reorganizacija dela na inšpektoratu za delo nelegitimna, nelegalna, da ni dobila dovoljenja vlade," je dejal Mesec.

Inšpektorat za sistem javnih uslužbencev je namreč junija 2016 opravil inšpekcijski nadzor, ki je razkril, da je bilo notranje prestrukturiranje organa izpeljano na podlagi nezakonito izdanega akta o notranji organizaciji in sistematizaciji delovnih mest, saj z njim ni soglašala vlada.

Povečevalno steklo in časopis
Povečevalno steklo in časopis FOTO: iStock

Trčkova se je po njegovih besedah v času, ko se trg dela v Sloveniji sesuva, odločila, da bo inšpektorat začela pretvarjati iz organa, ki naj bi nadzoroval in kaznoval kršilce zakonodaje, v organ, ki naj bi svetoval kršiteljem delovne zakonodaje. V tem smislu je že prezaposlila štiri inšpektorje na projekt svetovanja.

"Pod njenim vodstvom inšpektorat postaja posvetovalni organ, kršitelji delovne zakonodaje, ki jih je vse več, pa v tem organu lahko kvečjemu najdejo zaveznika, svetovalca, ne pa nekoga, ki jih bo kaznoval in ki naj bi bdel nad tem, da se stvari, zapisane v zakonodaji, izvajajo," je bil kritičen poslanec.

Razmere na trgu dela so po njegovi oceni katastrofalne, po krizi so drugorazredne zaposlitve začele izpodrivati normalne oblike dela. Letos je za 30 odstotkov več samostojnih podjetnikov kot leta 2008, še huje pa je pri agencijskem delu – letos jih na ta način dela preko 17.000, potem ko je še leta 2014 prek agencij delalo 6200 ljudi.

Za takšno stanje je po Meščevem mnenju poleg inšpektorata kriva tudi vlada, saj ni zagotovila pogojev za normalno delovanje inšpekcije dela. "V Sloveniji imamo preko 200.000 poslovnih subjektov in preko 800.000 zaposlenih, varovanje njihovih pravic pa naj bi nadzorovalo le 35 inšpektorjev, ki izvajajo nadzor nad delovno zakonodajo," je dodal.

Trčkova ostro zavrača očitke Levice o nezakonitem delovanju inšpektorata

Glavna inšpektorica za delo Nataša Trček ostro zavrača navedbe, ki jih je v pozivu za njen odstop danes predstavila poslanska skupina Levica. Kot je poudarila, tržni inšpektorat deluje zakonito, prepričana pa je tudi, da so pri delu zelo učinkoviti. Očitki, da inšpektorje prerazporeja na mesta svetovalcev, po zagotovilih Trčkove nikakor ne držijo.

Glavna inšpektorica za delo je pojasnila, da je inšpektorat sistematizacijo leta 2014 sprejemal v skladu z zakonodajo in pridobljenimi mnenji pristojnih organov.

"Smo prvi, ki že leta opozarjamo na veliko pomanjkanje inšpektorjev, praktično že par let. Sploh v času krize nam večina državnih organov, varuhinja človekovih pravic, poslanci, državni svet, pa tudi sindikati priznavajo, da nas je absolutno premalo. Sami o tem večkrat poročamo," je dejala.

Trčkova je še pojasnila, da je tržni inšpektorat del državnih organov in tako tudi del kadrovskega načrta. "Res smo z zakonom za uravnoteženje javnih financ izgubili večje število inšpektorjev, dodatnih zaposlitev pa po tistem na žalost ni bilo," je dejala in poudarila, da nadomeščajo vsako prosto delovno mesto oz. vsako, ki se izprazni.

"Prepričana sem, da na način, na katerega delujemo, v veliki meri zaščitimo pravice delavcev. Kar se tiče svetovalne vloge inšpektorata pa moram povedati, da smo edini organ, ki imamo dejansko svojo svetovalno pogodbo predpisano tako v mednarodnih aktih kot v domači zakonodaji. Naši svetovalni vlogi se tako v nobenem primeru ne smemo izogniti," je še dejala.

Kot primer svetovanja je izpostavila, da so na inšpektoratu v preteklih letih pri odvetnikih ugotovili večje število delavcev, ki niso bili ustrezno zaposleni, te zaposlitve pa so uredili praktično brez izdanih odločb. "Ko ugotovimo, da nekdo dejansko krši zakonodajo, ga najstrožje kaznujemo, kaznovalna politika organa pa je sicer taka, da z najmilejšimi sredstvi poskuša inšpektor doseči največ," je še dodala.

Očitki, da je prerazporejala inšpektorje iz nadzora na svetovanje, po besedah Trčkove nikakor ne držijo. Inšpektorat se je, kot je pojasnila, res v preteklem letu v skladu z dogovorom na ministrstvu prijavil za mednarodni projekt na temo svetovalnega dela delodajalcem in posredovanju v sporu med delodajalcem in delavcem.

Na tem projektu, ki je v celoti financiran z evropskimi sredstvi, delajo ljudje, ki so del inšpektorata, ne pa tudi del inšpektorjev oz. so se odrekli nazivu inšpektorja, je pojasnila. Na projektu dela šest zaposlenih, trije so po pojasnilih Trčkove predhodno opravljali delo inšpektorja. "Te inšpektorje nadomeščamo oz. imamo eno zadevo še v razpisu, ostale smo pa nadomestili," je zatrdila.

Na inšpektoratu za delo je sicer zaposlenih 42 inšpektorjev za področje delovnih razmerij, 29 za področje varnosti in zdravja pri delu ter pet za področje socialnih zadev. O razrešitvi Trčkove bo v četrtek na nujni seji odločal odbor DZ za delo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janez_53
05. 07. 2017 21.41
+5
Katera pa je GLAVNA TRŽNA INŠPEKTORICA ZA DELO??? Lepo vas prosim, če že pišete o neki temi, se vsaj najprej poučite o njej!!! Sicer pa bi bilo potrebno povečati število vseh inšpektorjev in jih nagnati na teren, da bi si v resnici zaslužili svoje plače!
brezstrahu
05. 07. 2017 19.15
+2
Združeno levico je zapustilo toliko članov, da so sedaj samo še levica.
BOB-FL
05. 07. 2017 17.09
+9
ej Lukec Mesec maš tako veliko plačo, da boš lahko zaposlil novih 20 inšpektorjev??? vsake 3 mesece si država izposodi eno milijardo €, da lahko izplača plače javnim uslužbencem in ti bi še zaposloval!! se vidi da nisi niti sekunde delal v privat sektorju!!
FrancRode
05. 07. 2017 18.22
+3
Šmrkavec levaški. A z uno ciganko iz kursađij ste si že zmanjšali poslansko plačo, ko je tako navijala, dokler ni postala poslanka? Mater vam slovensko. Izdajalci dvolični.
Kollerik
05. 07. 2017 22.25
+0
treba bo cerkvenim parazitom vzet nazaj ukradeno.... pa bo za vse zadosti..
semtvojavest
05. 07. 2017 14.39
+9
Me prav zanima v kakšnem sorodstvenem razmerju je tale gospa Trček s poslancem levice, ki sliši na ime Franc Trček...