Slovenija

'Levica ne sme zmagati'

Lukovica, 31. 05. 2009 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rezultata evropskih volitev "ne bodo določili v centralah največjih strank, rezultat bodo določili naše volivke in volivci", je na Evropskem taboru NSi dejal nosilec liste Lojze Peterle.

Prav tako po njegovo na volitvah ne bo zmagala levica, NSi pa lahko dobi vsaj dva mandata. Velike stranke bi namreč želele, tako meni Lojze Peterle, "z metodo političnega centralizma določiti rezultat".

Lojze Peterle meni, da levica, glede na to, kaj je pokazala Pahorjeva vlada, ne more in ne sme zmagati.
Lojze Peterle meni, da levica, glede na to, kaj je pokazala Pahorjeva vlada, ne more in ne sme zmagati. FOTO: Blaž Garbajs

Sam meni, da bomo doživeli drugačen rezultat od tistega, ki velikim strankam napoveduje veliko poslanskih mest.

Ob tem je spomnil, da je NSi leta 2004 "manjkalo samo 5000 glasov, da bi imeli tri poslance", zato je prisotne pozval, naj imajo ambicijo, "ker bo to koristilo Sloveniji".

Pred Peterletom in Novakovo so se predstavili tudi preostali kandidati NSi: nekdanja ministrica Mojca Kucler Dolinar, nekdanji poslanec Anton Kokalj, nekdanja državna sekretarka Alenka Šverc, Klemen Žumer in Ksenija Kraševec. Podporo NSi sta izrazila tudi predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Karel Smolle in Anton Drobnič v imenu Nove slovenske zaveze.

Glede nekaterih napovedi, da se na volitvah 7. junija obeta zmaga levice, pa je ocenil, da "če so to edini odgovori na krizo, kar je pokazala v šestih mesecih slovenska vlada, potem levica ne samo, da ne more, tudi ne sme zmagati".

"Poslušamo naše tekmece, posebej gospoda Thalerja, ki ne zamudi prilike, da ne bi očrnil evropske desnice, ji prisodil krivde za stanje, kakršno je, in pozval k radikalnim ukrepom in seveda k zmagi levice, ki naj bi imela monopol nad socialo v Evropi in v svetu," je dogajanje v kampanji ocenil Peterle.
Ob tem je poudaril, da "nihče iz te koalicije ne more učiti Slovencev o sociali, če z vednostjo in odgovornostjo te vlade lahko nekdo odnese milijon evrov iz ljubljanske banke".
Prav tako je kot nepotrebne zavrnil nove ideološke delitve ter napovedal, da bodo ob ponovni izvolitvi "iskali kompromise, tudi z levico". Kot zavajajoče pa je ocenil, če "najavljajo, da bo levica prevzela oblast v Evropskem parlamentu. Nihče sam ne more prevzeti oblasti".

Erjavec nima kam

"Karl Erjavec, če bi bil slučajno izvoljen, nima skupine, v kateri bi lahko uveljavljal interes Slovenije ali slovenskega gospodarstva," je prednosti dejstva, da je NSi del širše grupacije Evropske ljudske stranke, navedel Peterle.
Dotaknil se je še krize in stanja v gospodarstvu ter kot problem Slovenije izpostavil, da "danes denar ne kroži. Evropa je v povprečju uporabila 30 odstotkov državnih jamstev, v Sloveniji ta odstotek ne doseže niti številke ena".

Po njegovo je treba vlagati v slovensko gospodarstvo, zlasti v majhna in srednja podjetja, "ker je tam najboljša sociala, ne da se deli male evre sem in tja". "Ta vlada ni na strani dela, je na strani kapitala," je nadaljeval.

Glede obljube prvaka DeSUS Karla Erjavca o tisoč evrih pokojnine je Peterle navedel, da ga je več ljudi vprašalo, kdaj bo do tega prišlo. Sam jim je odgovoril, naj vprašajo Erjavca, "zakaj ni postal minister za socialo, zakaj se je skril na ministrstvo za okolje".

Ljudmila Novak svojo stranko že vidi tudi slovenskem parlamentu.
Ljudmila Novak svojo stranko že vidi tudi slovenskem parlamentu. FOTO: 24ur.com

Krizo je za Peterleta treba izkoristiti tudi za prestrukturiranje gospodarstva, kar se pa po njegovo pri nas ni zgodilo. "Raste zadolževanje in rastejo davki," je ocenil stanje ter dodal, da "bi odsvetoval vladi, da se tako hitro tako močno zadolžuje, ker bo zadolžila naslednjo generacijo in jo s tem močno obremenila".

Glede mejnega spora s Hrvaško nosilec liste NSi poudarja, da bo stranka vztrajala pri pravični meji, "ker bo samo pravična meja lahko tudi vzpostavila dobre medsosedske odnose". Ob tem je dejal, da Slovenija ne more sprejemati enostranskih dejanj Hrvaške. Ta se mora tovrstnim dejanjem odpovedati, "ne pa risati mejo po Piranskem zalivu, ki ni bil nikoli hrvaški". V NSi so tudi za to, da se Slovenija pri poskusih najti pravično rešitev posluži tudi "zgodovinskega naslova", je še dodal.

“Že bi se vrnili v državni zbor“

Predsednica NSi in prav tako kandidatka na njeni listi Ljudmila Novak je izpostavila, da imajo kompetentne kandidate z znanjem in evropskimi izkušnjami. "Če bi bile državnozborske volitve ta trenutek, bi se že vrnili v državni zbor in to kljub napovedi vseh tistih, ki so že podpisali naš pogreb," je ocenila.

Po njenih besedah je sicer politični prostor brez krščanske opcije v državi, kjer se več kot 50 odstotkov prebivalstva razglaša za kristjane, invaliden.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (175)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

povemvsem
01. 06. 2009 18.54
čebelar je pa moral imeti kake tri litre cička v riti ko so ga slikali.
Franc Zabukovec
01. 06. 2009 18.38
Neurath01.06.2009, 12:41-1 Rdečkarji so zmožni le pamflete-ne verjamete?-berite spodaj. Praktično pa se prepičajte na ulici, to pa storite tako, da vstavite mimoidočega in ga povprašate po EU plači in idili, ki je omogočena s strani trikrat nič zborčka. Komu je pa to klamfanje podobno ? A so ti tardeči možgane oprali, da pišeš tako da skup s tabo nihče ne ve kaj si napisal. Zmoli očevaš in lulat pa spat, brez pregrešnega otipavanja nesramnig delov telesa prosim.
Tonček Balonček
01. 06. 2009 18.01
Peterle bo zadnji etden, v svoji maniri paničnega ravnanja, začel levake obkladati z nekimi očitki o osvoboditeljstvu ter izgubil še tisto malo možnosti, ki jih ima. Novakova je že zdavnaj odpisana! Zdaj bo prejemala reno in s eukvarjala s krsti svojih vnukov, na račun davkoplačevalcev, saj minulega dela nima! Kot en stari komunist bo živela, seveda že par deset elt prej. Spominja em na Pepco Kardelj!
Buena Vita
01. 06. 2009 16.50
AH,SEJ VESTE,NsI BODO PRIŠLI V DRŽAVNI ZBORVEN BODO LETELI TA RDEČI
Buena Vita
01. 06. 2009 16.30
LEVIČARJI ZRASTITE IN DOJEMITE,SVET VAS PREZIRA IN SOVRAŽI, LEVIČARJI SO ZLO BREZ MEJA---180 000 000;;,TO JE ŠTEVILKA VAŠIH ŽRTEV,ČE V SLOVENIJI ROPOTATE IN GOLJUFATE NAROD V SVETU VAM JE PROSTOR ODVZET
vetlan
01. 06. 2009 15.22
andrejyyy 01.06.2009, 11:52 -1 ..spet ti pravljičarji izdajalski! Speljite svoje pravljice razlagat drugam..banda lopovska krščanarska! Na bruhanje mi gre ob pogledu na Ljudmilo Novak.. Tudi meni, kar kucine se mi po konc dvignenjo ko zagledam Novakovo in Peterle.
vetlan
01. 06. 2009 15.17
Peterle se maščuje levici s tako pripombo. Mislim, da sta Peterle in ta Novakova največji zgubi. Kaj sploh počneta v politiki, pašeta na kakšno kmetijo in k maši.
Tonček Balonček
01. 06. 2009 13.56
Na žalost ne gre za nobene pamflete, ampak za krute realne številke, ki so neodvisne od retoričnih sposobnosti! in nimajo zveze ne z murgelskim palčkom niti s papežem. Lahko pa vam postrežem še s primerjavo gospodarske rasti in relano dinamiko plač v obdobju 2004-2008! Če pa kdo kruto realnost zamegljuje z nekimi dijaškimi malicami in vinjetami, ki temeljijo na popolnoma neekonomskih kriterijih, je to dejansko le pesek v oči! Ampak imamo prava o0čala, ne nujno rdeča! Denar ni črn ali rdeč, vsi ga imajo radi in je plaha ptica, gre za številke! Kje je torej novo ustvarjebna verdnost o te famozne gospodarske rasti, če se nisop večale niti plače niti ustvarile rezerve. je šlo le za potrošnjo, saj je znao, je vsaka izdana faktura prispevek k gospodarski rasti, pa četudi zaračunaš npr. gledanje podplatov in vsebine žepov na letališču ali zasledovanje kakšnega pomembneža!
pankracij
01. 06. 2009 13.49
andrejyyy01.06.2009, 11:52, Bolan si, vročino imaš, poišči psihiatra. Milka stoji za svojimi besedami in dejanji, to vas moti ane, barabe levičasrske!
Neurath
01. 06. 2009 12.41
Rdečkarji so zmožni le pamflete-ne verjamete?-berite spodaj. Praktično pa se prepičajte na ulici, to pa storite tako, da vstavite mimoidočega in ga povprašate po EU plači in idili, ki je omogočena s strani trikrat nič zborčka.
SPICELJ
01. 06. 2009 12.03
noben srtokovnjak na svetu ne zna razložiti,zakaj smo se mi pod Janšo tako hudo zapufali,če pa smo imeli takšen bajen presežek,baje prvič v zgodovini......to je še za finančnika leta nerešljiva uganka.....
Tonček Balonček
01. 06. 2009 11.58
Neurath, to smo doživljali perjšnja štiri leta. Konec leta 2008 smo za enoto bruto domačega produkta potrebovali kar 2,2-krat več kreditov kot osem let prej. Slovenija, ki je bila v letu 2005 še neto upnik, saj so bile bruto terjatve večje od bruto obveznosti, je samo v treh letih postala velik neto dolžnik. Neto dolg, ki ga do leta 2005 ni bilo, je konec leta 2008 presegel 9,4 milijarde evrov. Ti "sanjski rezultati" so zelo žalostni, če zapuščino gledamo v eralni luči. Janša je še septembra lani govoril, da ni nikakršnih znakov, ki bi kazali na krizo!
rahlo_nepristranski
01. 06. 2009 11.52
boljševikom se meša po forumih, ko izgubljajo svojo moč.
andrejyyy
01. 06. 2009 11.52
..spet ti pravljičarji izdajalski! Speljite svoje pravljice razlagat drugam..banda lopovska krščanarska! Na bruhanje mi gre ob pogledu na Ljudmilo Novak..
trava@pinkponk.com
01. 06. 2009 11.38
Neurath ne si še hujši.
Neurath
01. 06. 2009 11.10
Slovenci se veselimo, saj pod vladavino rdečih zopet doživljamo razcvet na vseh nivojih: EU plače, pokojnine, delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, brezposelnega skoraj ni moč videti, sociala, da bi jo še Tito zavidal itd...volite KGB-živite kratko, a sladko(je njihov slogan) heh
SPICELJ
01. 06. 2009 10.29
Slovenija zmore več..zato glasujte za Rupla,Mateja in ostale zverine iz SDS-a....
helga72
01. 06. 2009 10.28
marko50 Kakšni argumenti pa so to? Daj povej zakaj je potem Nsi 300.000 zadolžena, če si je toliko denarja nargrabila. In če je bil Bajuk nesposben, si upam trditi, da je Križanič še 100x slabši. Niti stavka ni sposoben skupi spravit, kaj dela in kakšen je plan za naprej. Dejstvo je, da je levica zmagala na volitvah, brez nekega programa, v stilu, dol z Janšo. To so dosegli, naj zdaj nekaj naredijo, ne pa da mečejo naprej, kdo vse je kriv, svoje nesposobnost pa zavijajo v temnino. Dejansko, je v celi vladi LDS, oz. Kresalka, še najbolj delavna in sposbna. Pa seveda Julešičeva. Pahor in Golobič pa sta porazna, čeprav sem od Golobiča veliko pričakovala, sedaj pa vidim, da so le besede. Upam, si stavit, da bo nasldnji premier za Pahorjem, če ta odstopi, Jankovič, vsekakor bi bil boljši.Ampak ne spravljaj pa ne sposbnost levice na desnico, raje se ukvarjajte s problemi, ne pa iskanjem krivca.
SPICELJ
01. 06. 2009 10.27
čudno,da te cerkvenjake nič ne izuči,spet hodijio ven z bolanimi izjavami,da levičarji ne smejo zmagati.... tako so že pred našimi volitvami srali čez levico in komuniste in ravno zaradi blatenja komunistov se jim je Janša maščeval in jim pobral volilce.....kakor vemo so nato neslavno toda zasluženo po 8 letih zapustili naš parlament......lahko bi rekli hvala bogu....
mark50
01. 06. 2009 09.55
JOJ ; JOJ ; POPUŠKOTI bi zopet radi v EU parlament ! Peterle naj rajši počasi spaka in gre orglice igrat ali čebele futrat. čas je za nove ljudi v eu politiki. Stari niso kaj dost naredili. pa saj tudi niso mogli. Kompletna EU politika je desna in preživeta. NekAJ SVEŽEGA LIBERALNEGA VETRA POGREŠAMO ! tI desničarski starci so zakuhali to krizo. Zdaj so pa pametni kako bi jo oni naj rešili. NE !!! Tisti ki je stvar za.ebu pač ne more še naprej vladati. Upam da bodo to volilci v celi EU spoznali in jih vse poslali na smetišče zgodovine. Ljudmila , Peterle , pa ZVERina naj se malo vprašajo od kod ta kriza. zakaj in kolko so oni pripomogli. Kaj je Bajuk pusto v blagajni ? po 7. dobrih letinah. SUHE KRAVE so ostale tej vladi. Pa se sedaj trkajo po prsih kake odstotke BDP so imeli. naj si narišejo krivuljo in trende .Pa bo vsem takoj jasmo. Imeli so , pa so vse požrli in ZAFURALI ! Pa bi sedaj oni znali gospodarit . Seveda bi. Za sebe vedno.pa za župnike ! oz. Vatikan. Ja njim pa je treba dati vse kar hočejo. pa še kaj za povrh. Da ne bodo obubožali. Pa še rezidenco Rodetu bi morali mi zgraditi. Oz obnoviti. Da bo kardinal imel svoj grad. Predsednik Slovenije pa brunarico. Tako ja se bo godilo če Desnica ponovno pride na oblast !