Slovenija

Levica išče kandidata

Ljubljana, 06. 07. 2007 20.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Suzana Lovec
Komentarji
15

Predsednik SD Pahor se je sestal s predstavniki društva Zares, ki se še niso odločili, ali podpreti Türka ali Gasparija.

Predsednik SD Borut Pahor se je s predstavniki društva Zares sestal v prostorih društva v Šiški. Takoj zatem je sledil bojni posvet dveh glavnih Zaresovcev Gregorja Golobiča in Mateja Lahovnika v bližnjem lokalu. In dobro uro pozneje - izjava za javnost. "Pogovor je bil zelo odkrit, tudi zelo konstruktiven in smo se predvsem strinjali glede tega, da je treba strankarski prestiž in morebitna strankarska preigravanja potisniti v ozadje,“ je dejal Lahovnik.

Danilo Türk ima podporo Socialnih demokratov in DeSUS-a ...
Danilo Türk ima podporo Socialnih demokratov in DeSUS-a ... FOTO: POP TV

Naslednji teden se bodo sestali tako z Danilom Türkom - ki ga poleg socialnih demokratov že podpirajo tudi v DeSUS-u - kot z Mitjo Gasparijem, ki je favorit liberalnih demokratov. V Zares poudarjajo, da si je treba prizadevati za skupnega kandidata, ki bi kandidiral s podpisi skupine volivcev in uglednih osebnosti kot nestrankarski kandidat.

"Ko sem se o rezultatih pogovorov kasneje posvetoval z dr. Danilom Türkom sva bila oba vedrega razpoloženja in zadovoljna,“ je povedal Pahor. Da bo Türk nastopil na volitvah je zdaj praktično že gotovo dejstvo, prav tako tudi, da bo kandidiral s podpisi volivcev.

... MItja Gaspari pa je favorit liberalnih demokratov
... MItja Gaspari pa je favorit liberalnih demokratov FOTO: Dare Čekeliš

A ima v raziskavah javnega mnenja Türk precejšen zaostanek za Gasparijem. Po Dnevnikovi anketi za Gasparijem zaostaja dobrih deset odstotnih točk, jutrišnja Mladina pa beleži skoraj šest odstotnih točk Gasparijeve prednosti pred Türkom. "Jaz se v tem trenutku z javnomnenjskimi raziskavami ne obremenjujem, to ni moja prioriteta. Tudi mislim, da ni čas za to. Zdaj je čas za dogovarjanje med strankami in čas za pripravo čimprejšnjega dela in čimprejšnjih kontaktov, srečevanj z volivci,“ je raziskave komentiral Türk.

Gaspari pred kamere trenutno ne želi, povedal nam je le, da ga takšni javnomnenjski rezultati veselijo, izjave pa bo dajal, pravi, po pogovorih strankarskih prvakov, ki bodo potekali še naslednji teden. Takrat se bo tudi odločil, ali bo res kandidiral. Zaenkrat pa ne izključuje nobene možnosti, tudi te ne, da bi kandidiral tudi če bi ga podprli le liberalni demokrati.

In kako bi lahko takšen ali drugačen kandidat levice lahko pariral trenutno vodečemu v predsedniški tekmi, Lojzetu Peterletu, ki slovi po igranju na orglice. "Mislim, da ne bo odločilno, kdo bo bolje igral na orglice, ampak bo odločilno, kdo bo bolj znal ubrati prave strune večine volivk in volivcev,“ meni Lahovnik.

Lojze Peterle vodi v predsedniški tekmi
Lojze Peterle vodi v predsedniški tekmi FOTO: POP TV

V ponedeljek se pogovori akterjev na levici nadaljujejo, ali bodo jeseni nastopili z enim ali več kandidati, pa naj bi bilo znano do konca prihodnjega tedna.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Petrle ali Tuerk. Oba se mi zdita sposobna kandidata in primerna za predsednika države, oba sta dobro izobražena pa tut dost znana po Evropi (med evropskimi politiki). Sej mislm da slabš kot je že ne more bit, tko da men je bl useen kdo od niju bo predsednik čeprov mal bl navijam za Petrleta.
dani.ca@email.si
07. 07. 2007 19.22
Ërjavčev kandidat bi bil primernejši za zunanjega ministra, ker pozna zunanjo politiko in svetovne politike, predsedniku države pa je že Demos odvzel pomembnejše pristojnosti.
mindfucker
07. 07. 2007 18.30
"Muzičarja" Lojzeta, na predsedniških volitvah lahko premaga samo ta drugi Lojze. G.Lojze Slak! Torej levičarji, predlagajte g. Slaka za predsedniškega kandidata!
clementia555@yahoo.com
07. 07. 2007 18.15
anton.groselj: Mariborska univerza = do we need to say more?? :-)
Variatio delectat
07. 07. 2007 18.09
Pisanje komentarjev je neke vrste zasvojenost, tako da sem se odločil, da bom s tem čimbolj nehal. A kaj, ko zagledam ime matej.rojc iz domene mariborske univerze in me zopet potegne nazaj. Pri katerem predmetu, g.Rojc, in na kateri fakulteti mariborske univerze si slišal besedo klerofašit. Povej, če si upaš. Tvojo bistrost pa odraža tudi ideja, naj bi t.i. desnica potrebovala še nove kandidate za predsednika. Halo, samo za bivši režim in njegov odmev v demokratične čase so potrebni razni kandidati zgolj zaradi "pestrosti" volitev, ki naj bi čimbolj zmedla volilce.
clementia555@yahoo.com
07. 07. 2007 17.24
matej.rojc: Pozabil si dodati, da je Peterle domobranec in janšist. Drugače je pa vse OK. :-)
Matej Rojc
07. 07. 2007 10.48
-1
Če je kljukec s strehe Peterle (klerofašist) edino kar premore desnica, potem je pa res gnila :))) Ampak to že tako vidimo, da so na desnici sami nesposobni in maščevalni ljudje, ki delajo za svoje ozke in egoistične cilje, država pa jih ne briga.
jure_emersic@yahoo.com
07. 07. 2007 10.38
POP TV tukaj kaže svojo politično barvo. Začetek Peterletove tekme so komaj zabeležili, o političnih preigravanjih levice pa pišejo cel roman. Peterletu želim veliko poguma in zmago v boju z medijskim Goljatom in gnilo levico.
Matej Rojc
07. 07. 2007 09.43
Pa še to. 24ur je očitno čisto pro JJ medij. Ne vem zakaj poudarja že 1 mesec, da se išče kandidat med levo opcijo. Išče se edino na desni opciji, kjer drugega kot kljukca s strehe ne najdejo. Na levi opciji pa je mnogo zelo iskušenih in sposobnih kandidatov in se dejansko izbira najboljšega za Slovenijo. IZBIRANJE in ISKANJE pa je velika pomenska razlika.
Matej Rojc
07. 07. 2007 09.24
figa.mac, ne boj se. Peterleta -kljukca s strehe ne bo problem prekositi. Ni prava konkurenca :)) Državo je potrebno voditi z znanjem in mednarodnimi iskušnjami ne pa z orglicami ali harmoniko. Bil je Premje :)) ampak zelo slab premje :)) to ni težko pozabiti. Se vidimo na volitvah! Klerofašizem v tej državi je potrebno ustaviti in predstavnik tega je tudi Peterle.
figa.mac
07. 07. 2007 09.10
Uboga levica,česa vse se ni poslužila,da bi Peterleta prekosila.Toliko energije so porabili,da so skupaj spravili z dvema kandidatoma, tako zelo priznanima,komaj toliko podpore,kot jo ima Peterle sam.Res je,da G.Peterle igra na orglice,vendar ne počne samo tega.Nekoč je bil že Premje,ne pozabite tega Bumbarji.Če bi njegov naslednik,nadaljeval z njegovim delom,bi danes ne bili šele na začetku,ampak bi že obirali sadove njegovega dela.Pojejte še malce makaronov in polente,pa porastite malo.
nintendo64@email.si
07. 07. 2007 01.40
Meni se zdi Turk najboljši kandidat zaradi dosedanjega dela (politična pripadnost me ne zanima), samo pač njegovo delo ni dovolj znano in spoštovano med Slovenci. Oni rajši poslušajo te politične neumneže...
gadni@email.si
07. 07. 2007 01.29
Kar počne koalicija v zadnjem času, dela medvedjo uslugo Lojzeku: - afera kabli za PK kjer je bilo okradenih 2,5 miljona EU (makro 5, Bručan), - Farsa o 1000 Eurih, - Politično kontroliranje medijev(pismo ASK), - dogovarjanje za incidente na morju, - imenovanje letališča po politiku tako kot v komunizmu, - miljardna škoda pri prodaji državnega premoženja (Mercator, SIJ itd…) Tudi meni postaja jasno, da Peterle nima šans. Zmagal bo definitivno tisti, ki ga bo podprla levica. Torej za zmago se bosta udarila Gaspari in Türk.
rozlicek@gmail.com
06. 07. 2007 23.02
Mogoče bi pa lahko kućanov maček nastopil na predsedniških voltvah. Bil bi najboljši kandidat.
yanker007@gmail.com
06. 07. 2007 21.12
Eh bedni POPTV, lahko bi tud od Alojzija našli kako boljšo sliko, ne pa to z orglicam.