Slovenija

Naslednja pomlad bo verjetno prinesla predčasne volitve

Ljubljana, 27. 06. 2011 06.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA / P.J./Ni.J.
Komentarji
723

Golobič upa, da bo zaradi izstopa Zares vendarle prevladal občutek odgovornosti. Ministrstva, ki so ostala brez ministric, naj bi prevzeli ministri iz aktualne vlade. Imena bo Pahor predstavil v naslednjih dneh.

Borut Pahor in Katarina Kresal
Borut Pahor in Katarina Kresal FOTO: Miro Majcen

Predsednik vlade Borut Pahor in predsednica LDS Katarina Kresal sta na današnjem sestanku sklenila, da so predčasne volitve najboljši izhod iz trenutne situacije. Kresalova je po sestanku povedala, da želita najprej izpeljati do konca odprte ukrepe, potem pa bi lahko začeli postopek predčasnih volitev. Predsednika LDS in SD sta se dogovorila tudi, kdo bo prevzel ministrstva, ki so jih do sedaj vodile Irma Pavlinič Krebs, Majda Širca in Darja Radić. Imena naj bi Pahor sporočil v prihodnjih dneh.

Ali bo premier vezal zaupnico na sprejetje rebalansa ali interventnega zakona, se po besedah Kresalove še ni odločil, prav tako pa se nista dogovorila glede tega, kako priti do predčasnih volitev.

Kot je še dejala, so predčasne volitve odvisne od sprejemanja ukrepov, ki se morajo v drugi polovici letošnjega leta zaključiti. Trenutna koalicija bi tako želela do konca sprejeti zakone, ki so vezani na pregon gospodarskega kriminala in fiskalno konsolidacijo. O zagotavljanju večine za predlagane zakone je Kresalova povedala, da jo bo treba pridobiti za vsak posamezen ukrep. Vendarle pa je parlament že v minulih dneh, ko je Zares izstopal iz koalicije, po njeni oceni deloval skoraj nemoteno. Predsednik vlade Pahor po besedah Kresalove ocenjuje, da bodo za ključne projekte pridobili potrebno večino.

Glede rebalansa proračuna je dejala, da meni, da bi si o tem morali vzeti še dva tedna za razmislek in morda še kaj spremeniti.

S Pahorjem sta se dogovorila tudi, da bodo v tem času spremljali razmere tudi na evropski ravni, da bodo še naprej vodili dialog s socialnimi partnerji glede pokojninske in zdravstvene zakonodaje ter zakonodaje o trgu dela.

Majda Širca, Darja Radič in Irma Pavlinič Krebs
Majda Širca, Darja Radič in Irma Pavlinič Krebs FOTO: Blaž Garbajs

Stranka Zares je izstopila iz koalicije

Danes je iz koalicije tudi uradno izstopila stranka Zares, zato so odstopile tudi ministrice, ki jih je stranka imela v vladi. Zares je sicer že pred 14 dnevi napovedal, da bo stranka izstopila iz koalicije, če v SD ne bodo predlagali temeljite rekonstrukcije vlade.

"Namesto elementarne odločnosti pri sprejemanju nujnih odgovornih odločitev za našo državo, za blaginjo državljank in državljanov ter presoje realnih in ne PR-ovskih učinkov, imamo vedno bolj opravka z neizmerno produkcijo nesmiselnih floskul o radarjih, vlakih, konvojih, barkah, puškah, koruzi ... kar je vse zgolj dokaz izpraznjenosti in brezidejnosti tovrstne politike," je kritičen predsednik Zares Gregor Golobič v pismu, ki ga je naslovil na Pahorja in Kresalovo.

Obenem piše, da je zavračanje njihovega predloga po prenovi vlade s strani predsednika vlade in predsednika SD po njihovem mnenju kratkovidno in odpira vrata tranzicijski desnici z vsemi opisanimi lastnostmi in posledicami. Poudarja, da pri tem ne želijo sodelovati, za ves čas, ko so sodelovali v vladi, pa prevzemajo svoj delež odgovornosti. Kot pravi Golobič, je njihov izstop tudi zadnji poziv, da bi dosegli streznitev in resen premislek.

Zavedajo se, da je do nove vlade možno priti tudi na predčasnih volitvah, kar je edina pot k novi vladi, ki jo je doslej dopuščala SD. Kot dodaja Golobič, je bila za njih sprejemljiva tudi alternativa, če se predhodno odpravijo blokade v političnem sistemu, ki bodo ovira vsaki novi vladi. "Zavračamo pa – po svojem bistvu arogantno – tezo, da je vsak predsednik vlade, ki ni Borut Pahor in prihaja iz iste politične opcije, vnaprej razglašen za »kljukca«. Takšen atribut si prej zaslužijo izjave o edinem poklicanem in »najboljšem od vseh, da pelje Slovenijo čez čeri« ... Tu so zdaj čeri, tu bo oz. bi bilo treba skočiti!" še piše v pismu.

Golobič Pahorja in Kresalovo opozarja, da so pred slovensko politiko težki časi iskanja rešitve iz sedanje politične in siceršnje krize. Hkrati upa, da bo tudi zaradi njihovega dejanja, ki, kot pravi, ni bilo lahko, morda vendarle prevladal občutek odgovornosti za nastalo situacijo.

Potrebujemo vlado, ki bo sposobna sprejemati odločitve

Radičeva je na novinarski konferenci kot razlog odstopa navedla, da ta vlada ne uživa več zaupanja in da je neoperativna, tistih odločitev, ki jih sprejme, pa ne more izvesti. Dejala je, da je ob tako nizki podpori treba nekaj narediti in da ne potrebujemo vlade, ki se dve leti ukvarja s tem, kaj bo s patriami, in ne uvidi, da agencija za naložbe ne deluje. "Potrebujemo vlado, ki bo sposobna sprejemati odločitve, ki bodo prispevale k razvoju," je še dejala.

Radičeva je dodala, da želijo z odstopom tej opciji omogočiti rekonstrukcijo ter ji dati še eno možnost, ne želijo pa, da bi vodenje prevzela "tranzicijska desnica".

Širca je povedala, da bo šla nazaj v državni zbor kot poslanka (njeno mesto je sicer zasedel Vito Rožej), Irma Pavlinič Krebs pa se bo vrnila nazaj v svojo odvetniško pisarno. Kaj bo počela Radičeva, še ni znano.

Franco Juri
Franco Juri FOTO: Črt Butul

Juri: Zares bo konstruktivna, in ne ideološka opozicija

Vodja poslanske skupine Zares Franco Juri je po današnjem uradnem odhodu stranke iz koalicije dejal, da se poslanci Zares v prihodnje ne bodo obnašali kot ideološka, ampak kot odgovorna opozicija. Kot je napovedal, se lahko "sedaj bolj svobodno izražamo in tudi glasujemo pri tistih zakonih, ki nas ne prepričujejo".

Po njegovih napovedih poslanci Zares ne bodo podprli zaupnice vladi, če jo bo premier Borut Pahor predlagal. "Naš predlog je bila namreč temeljita rekonstrukcija, začenši s predsednikom vlade," je dejal.

"Če premier veže rebalans proračuna na tako pomembno politično odločitev, kot je biti ali ne biti na čelu vlade, bomo nastopili kot opozicijska stranka in te zaupnice ne bomo podprli," je napovedal.

Dejal je še, da za zdaj ostaja vodja poslanske skupine tudi po vrnitvi predsednika Zares Gregorja Golobiča v poslanske klopi.

Irma Pavlinič Krebs se vrača v odvetništvo

Irma Pavlinič Krebs je rojena leta 1963 v Črni na Koroškem, diplomirala pa je leta 1986 na Pravni fakulteti v Ljubljani. Pred funkcijo ministrice za javno upravo je vodila svojo odvetniško pisarno v Kotljah, kjer tudi živi. Pred tem je v mandatu 2000–2004 kot prva izvoljena poslanka v Mežiški dolini sedela v poslanski klopi LDS. Bila je tudi podpredsednica državnega zbora v času, ko mu je predsedoval Borut Pahor.

Pred politično kariero je bila slabih šest let načelnica Upravne enote Ravne na Koroškem, kjer je sicer delala od junija 1990.
Na novinarski konferenci je Pavlinič Krebsova napovedala, da se bo vrnila v svojo odvetniško pisarno.

Darja Radič – biografija

Radićeva, rojena leta 1965 na Jesenicah, je leta 1989 diplomirala na ljubljanski ekonomski fakulteti, nato pa leta 2001 na isti fakulteti tudi magistrirala na temo organiziranosti turizma v Kranjski Gori.

Med letoma 1989 in 1994 je bila zaposlena na Občini Jesenice, od leta 1994 do 1996 je bila v Gradbenem podjetju Grosuplje kontrolor gradbenih projektov in notranjih družb, nato je bila do konca leta 1998 na Občini Kranjska Gora svetovalka za turizem in investicije.

V letih 1999–2001 je bila direktorica zavoda za promocijo in razvoj turizma v Kranjski Gori, leta 2001 pa je začela svoj prvi mandat na gospodarskem ministrstvu, kjer je ostala do leta 2005. Najprej je opravljala naloge državne podsekretarke in vodje sektorja za turizem, nato pa še sekretarke in vodje direktorata za turizem.

Od leta 2005 do oktobra 2008 je bila zaposlena na visoki šoli za turizem v Portorožu kot vodja službe za izvajanje projektov. Vlada jo je novembra 2008 imenovala za državno sekretarko na ministrstvu za gospodarstvo, to delo pa je opravljala do imenovanja za ministrico julija 2010.

Širca gre nazaj v poslanske klopi

Širca (1953) je univerzitetna diplomirana umetnostna zgodovinarka. Preizkusila se je na številnih področjih – kot publicistka, novinarka, urednica oddaj o kulturi, kulturno-informativnega programa in umetniškega dokumentarnega programa TV Slovenija. Po odstopu je Širca napovedala, da bo nadaljevala poslanski mandat, ki ga je prekinila, ko je postala ministrica.

Preberite še: Stranke napoved o predčasnih volitvah pozdravljajo

 

Pismo Zares o izstopu iz koalicije
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (723)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

devetdeset
04. 07. 2011 19.19
Premier govori, da bo zdaj njegova Top tema racionalizacija javne uprave. Zanimivo, to govori vlada, ki je 3000 ljudi zaposlila na novo. Verjetno slednji ne bodo presežek....
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
02. 07. 2011 16.33
Ma kaj si sekirate za to politiko sami veste da politika tak ne prinasa nic dobrega nikoli v sedanjem svetu samo revcino in bedo.Naslednje leto kandidiram jaz bo vsaj piva in vina dovolj ce je ze ostalo in se bo vse propadlo.Ajd lep pozdrav hvala za clanek 24 ur
drago štubljar
29. 06. 2011 13.47
ZMIRAJ PRIDEJU SE SLABSI TAKRAT BU I ZDAJ
tr00per
29. 06. 2011 12.56
ljudje, v situaciji, kot je in glede na izkušnje s prejšnjimi vladami je edini pravilen ukrep podpora neparlamenti stranki. potrebni so novi obrazi. Rešitev namreč ni v izražanju nepodpore in stališča "poln "kufer" mam vsega" preko nepravilno izpolnjenih glasovnic, pač pa v odločnejših korakih in spremembah...
loden
29. 06. 2011 00.23
saintjozef 28.06.2011, 20:59 Jap... gradili... gradove iz peska in v oblakih... rezultati so danes lepo vidni.
saintjozef
28. 06. 2011 23.06
Pahor je kriv! In nato desne zagrne tema.
cyklon
28. 06. 2011 22.35
M-teorija28.06.2011, 19:143 Zaradi 80 % volivcev, katerim sebični gen narekuje način življenja je Pahorjeva Politika izgubila podporo. Očitno zahvaljujoč temu genu ne premoremo, si ne zaslužimo konsenzualnega, demokratičnega vodjo, ampak avtokrata, pa naj ta prihaja z levice ali desnice, naj je to JJ ali ZOKI. Ampak hvala za to se naj bori tisti sebični gen! Ta tvoj demokratični vodja je zaradi želje,da bi ugajal vsem,ki so ga obkrožali in mu tudi pomagali priti v ta brezizhodni položaj izgubil 80 % svojih volilcev. Ti temu praviš sebični gen,ki Slovencu narekuje življenje,jaz pa zdrava pamet,ki mu ga rešuje.
freexgirl.
28. 06. 2011 22.30
saintjozef ti pojma nimaš o ničemer ali pa se enostavno v teh časih moraš sprenevedati, če hočes svojemu srcu dobro hehe zdravstvo in vinjete... to je laž... ampak tudi, če drži... bi bili mi tu, kjer smo danes, če bi bilo drugače na teh področjih (čeprav te resno prosim, da si osvežiš spomin) mi smo nule v gospodarstvu... podjetje v katerem sedaj delam, ni cvetelo, ker je bilo bližje desni opciji, ampak ker je desna opcija vsem- predvsem manjšim podjetjem- omogočala veliko več in jih spodbujala k napredku... to nima veze (mogoče je bilo hudo in razumljivo, da je bilo- eno leto... potem so si vse države- tudi tiste s katerimi smo bili v preteklosti povezani slovenci napredovale- pri nas pa proprad) * sicer me zanima, kaj imaš od tega, da braniš nekoga, ki res ne ve kaj dela... in dejansko škodi čisto celi državi... ampak dobro... sto ludi, sto čudi
saintjozef
28. 06. 2011 22.16
freexgirl --Naša firma je v Janševi vladi cvetela... bila je zgrajena sicer veliko prej... in cveti spet, kljub letu dni krize... vendar niti malo s pomočjo politike, ki se direktno v nas ni nikoli rabila vmeševat ali posredovat... ampak meddržavnih povezav, za katere pa je bila Janševa vlada veliko boli prijazna. Kar se dogaja na vašem ministerstvu za gospodarstvo in kmetijstvo je svetovna sramota. Da ne govorim o javnem sektorju. --Si končno prišla do bistva. Cvetela je tista firma, ki je bila bliže desni opciji in ji je bil Janša bolj prijazen. Jaz poznam precej takih firm. Pa mi povej, zakaj so vinjete sedaj 95, prej 35 evrov? Ker je bil Janša bolj prijazen do voznikov? Pa Virantov plačni sistem javnemu sektorju? Obljubit je lahko, dat težje. Pa zdravstvo? Pahor ni bil le nesposoben. Je ONEMOGOČEN, da karkoli stori. Vse kar je poizkusil, so zminirali In kdo? Koliko groženj s stavkami je bilo v tej vladi? Koliko referendumov? Koliko brezveznih očitkov, da se je vse drugo počelo, le reševanja države ne? Polen za nekaj zim. Če bi bil Pahor pameten, bi ravno tako obljubil, sklenil pogodbe, ki se jih ne da ne razdret, ne popravit, dodatno zapufal državo in jo predal naprej. Pa naj se drugi ukvarjajo z problemi. To je storil Janša. VSE TO JE NJEGOVO MASLO. Kar se dogaja v ministrstvih in javnem sektorju, je bila javna sramota ŽE PREJ!
freexgirl.
28. 06. 2011 21.39
freexgirl.
28. 06. 2011 21.36
Dragi saintjozef Na misel mi ne pride, da bi te * na kakeršenkoli način... in mi nikoli ne bo- bodi prepričan! Smo 28.6.2011 in briga me, kaj je kdo dobrega delal leta 1945, če se sedaj vse to uničuje... in če je res kar sedaj trdiš... je toliko večja ironija, da levaki uničujete lasten trud... vaši predniki se vas zagotovo sramujejo. Sploh pa nisem jaz primerjala tedanjih kumonistov s sedanjimi... spet je nekaj na tvojem zeljniku zrastlo. Če ti razumeš moje zgražanje nad levo politiko, kot žalitev tvojih idolov iz leta 1945... ne morem pomagat. Naša firma je v Janševi vladi cvetela... bila je zgrajena sicer veliko prej... in cveti spet, kljub letu dni krize... vendar niti malo s pomočjo politike, ki se direktno v nas ni nikoli rabila vmeševat ali posredovat... ampak meddržavnih povezav, za katere pa je bila Janševa vlada veliko boli prijazna. Kar se dogaja na vašem ministerstvu za gospodarstvo in kmetijstvo je svetovna sramota. Da ne govorim o javnem sektorju. Kar se tiče mojega argumentiranja... 1000 različnih ljudi, ti je že na 1000 različnih načinov vse pojasnilo... ti pa nadaljuješ nebuloze. Isto kot Pahor... še enkrat si poglej 12 PROSIM hehe Če bi bilo tako lepo in pravično vse v vaših časih... ja zakaj madona pa smo prišli med najbolj nerazvite države naenkrat- zato, ker ste sposobni? Aja Janša je vse zafural... Prosim te Smrdi vse od leve pokvarjenosti.... poštenost pa taka. Pa res ne vem, kaj vaju tako motijo moje objave... jaz vaju nikoli ne komentiram, pa mi tudi vedno, ko poškilim kaj sta napisala obrne želodec. Resnica res tako boli? Saj po eni strani razumem... jaz bi se na vajinem mestu počutila tudi razočarano, če bi gojila takšne upe in vlagala toliko napora v promocijo... pol pa samo nazadovanje, polomije... skratka... tri leta smešenja samih sebe v svetu...
saintjozef
28. 06. 2011 21.30
srebrnibreg --Sicer včasih dobro razmišlja dokler jo ne zanese samo na desno, kjer so zanjo vsi svetniki ---to si prav povedal. Razjezit pa zna! Ravno sedaj je čas, ko bi potrebovali par pravih poštenjakov in ne enega Omana, ki pravi, domovina je naša, ampak tako, da drugi mislijo, da jo lahko oskubijo, ne pa da jo oplemenitijo.
srebrnibreg
28. 06. 2011 21.18
nodobna=novodobna
srebrnibreg
28. 06. 2011 21.16
saintjozef 28.06.2011, 20:59 Sprijazni se stem, da je to nodobna šolana mladina. V teoriji sami doktorji, praktični del jih pa povozi kot raketa. Sicer včasih dobro razmišlja dokler jo ne zanese samo na desno, kjer so zanjo vsi svetniki.
saintjozef
28. 06. 2011 20.59
freexgirl Pa prosim nehaj s svojimi psihološkimi prijemi... vase sem prepričana do konca... da ste levičarji nesposobni vodit državo pa še bolj... ni težko tega spoznat, če imaš rad sebe in svoj narod --Levičarji so od 45-leta ne samo vodili državo, ampak jo tudi GRADILI. Tovarne, šole, stanovanja, ceste, vrtce, zdravstvo, itd. Povej ENO tovarno zgrajeno v Janševi vladi. Oja, slamnatih firm pa kolikor hočeš. Uničenih kolikor hočeš! Ne me *, draga deklica. NIČ NE MOREŠ ARGUMENTIRAT, kar slepo trdiš. To je tvoj problem. In seveda, jaz se pa prepiram! Ne primerjaj komunistov s sedanjimi šalabajzerji.
M-teorija
28. 06. 2011 19.35
Po novem vsaj ne moremo trditi, da se v vladi obnašajo kot v kokošnjaku.
M-teorija
28. 06. 2011 19.29
Zaradi sebičnega gena, ki ga je občutno preveč, je še obstoj Unicefa pod vprašajem.
pkorosec
28. 06. 2011 19.24
loden Kaj pa če bi koalicijo sesavla ... končno je pol Slovenije za enega, pol pa za drugega. --------------- larifari, ravno v tem se motite. Enega podpira 1/8 Slovenije, drugega pa 1/10. Preostala večina Slovenije pa vas obojih žive ne prenese. Spokajte se že vsi enkrat od drzavnega korita stran in s tem razbremenite nenormalno obremenjeno gospodarstvo! * ste eni kot drugi.
M-teorija
28. 06. 2011 19.14
Zaradi 80 % volivcev, katerim sebični gen narekuje način življenja je Pahorjeva Politika izgubila podporo. Očitno zahvaljujoč temu genu ne premoremo, si ne zaslužimo konsenzualnega, demokratičnega vodjo, ampak avtokrata, pa naj ta prihaja z levice ali desnice, naj je to JJ ali ZOKI. Ampak hvala za to se naj bori tisti sebični gen!
loden
28. 06. 2011 18.43
Kaj pa če bi koalicijo sesavla ... končno je pol Slovenije za enega, pol pa za drugega...