Slovenija

'Vedel sem, da bo vrag skočil na plano'

Ljubljana, 02. 04. 2014 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaposlitev Roka Praprotnika v NLB je tako zelo razburila poslance SDS, da zahtevajo sklic izredne seje DZ, na kateri naj bi obravnavali politiko zaposlovanja v podjetjih v večinski lasti države ter problem sistemske korupcije.

Zaradi zaposlitve nekdanjega namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Roka Praprotnika v Novi Ljubljanski banki (NLB) poslanci SDS zahtevajo sklic izredne seje DZ. "Leva opcija vedno poskrbi, da ima na položajih svoje ljudi," je zahtevo za sklic izredne seje danes na novinarski konferenci pojasnil poslanec SDS Vinko Gorenak. Gre za sistemski pojav in tudi korupcijo na tem področju, je opozoril.

Vinko Gorenak (SDS) je prepričan, da gre pri zaposlitvi Praprotnika za sistemsko korupcijo.
Vinko Gorenak (SDS) je prepričan, da gre pri zaposlitvi Praprotnika za sistemsko korupcijo. FOTO: Policija.si

Ob Praprotnikovem prihodu v NLB se Gorenaku postavlja ogromno vprašanj, vendar mu vodstvo banke nanje ni odgovorilo. Opozoril pa je, da je že pri Praprotnikovem imenovanju na položaj namestnika predsednika KPK leta 2010 šlo za povsem politično imenovanje bivšega predsednika države Danila Türka. Ob tem pa za imenovanje sploh ni izpolnjeval pogojev, popolna pristranskost njegovega dela je znana, je dodal.

Gorenak: Praprotnikov je veliko

Vendar pa Praprotnikov primer ni osamljen. Do podobnega kadrovanja prihaja v bančništvu, nevladnih organizacijah, podjetjih v državni lasti, sindikatih, drugih javnih zavodih, je naštel Gorenak. Tudi Jurij Giacomelli, ki je očitno poskrbel za primerno poročanje časnika Delo, je bil nagrajen z zaposlitvijo v NLB, je navedel.

"Na izredni seji DZ bomo skušali obelodaniti še več tovrstnih primerov, a gre za sistem kadrovanja na vse funkcije, kjer ima država tak ali drugačen vpliv," je dejal. V sprejem državnemu zboru pa bo poslanska skupina SDS predlagala vrsto sklepov, med drugim naj bi vlado pozvali k sprejemu ustreznih sprememb zakonodaje, ki bi omejile oz. odpravile sistemsko korupcijo.

Praprotnik se je v NLB zaposlil s 1. aprilom, in sicer na mestu direktorja centra za skladnost poslovanja v NLB, kjer bo zadolžen za krepitev vseh preventivnih mehanizmov.
Praprotnik se je v NLB zaposlil s 1. aprilom, in sicer na mestu direktorja centra za skladnost poslovanja v NLB, kjer bo zadolžen za krepitev vseh preventivnih mehanizmov. FOTO: POP TV

Praprotnik se je v NLB zaposlil s 1. aprilom, in sicer na mestu direktorja centra za skladnost poslovanja v NLB, kjer bo zadolžen za krepitev vseh preventivnih mehanizmov. Pred tem je bil v KPK zaposlen od jeseni 2010, novembra lani pa je skupaj z ostalima članoma Goranom Klemenčičem in Liljano Selinšek podal odstopno izjavo.

Praprotnik: Prijavil bi se še enkrat

V oddaji SVET je Praprotnik glede svoje zaposlitve v NLB dejal, da ga je predsednik uprave NLB Janko Medja klical konec januarja ali v februarju in mu povedal, da si želel, da bi se na razpis prijavil tudi on. Medja naj bi po besedah Praprotnika sicer k prijavi na razpis povabil tudi nekaj drugih ljudi, saj si je želel izbirati.

Zanimivo je tudi, da je KPK še preden je NLB objavil razpis za Praprotnikovo delovno mesto, začel obravnavati en primer, ki je bil povezan z največjo državno banko. Praprotnik se je že takrat iz zadeve, saj je vedel, da bo kandidiral na razpisu. Danes je v omenjeni oddaji zatrdil, da razpis zagotovo ni bil prirejenj zanj. Pojasnil je, da bi se še enkrat prijavil na ta razpis, saj predstavlja nekakšno nadaljevanje dela, ki ga je opravljal v komisiji. "Vedel sem, da bo vrag skočil na plano, tako kot se je to zgodilo tu, ker vem česa so sposobne določene politične stranke. Ampak ravno to delo, ki sem ga prevzel, je logično nadaljevanje dela, ki sem ga opravljal do zdaj," je zaključil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (171)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HOLAJ SLOVENIJA
03. 04. 2014 10.50
-3
Zanima me,koliko dobijo poslanci dodatnega denarja za te izredne seje. Običajno se vršijo na zahtevo SDS. Ali zaslužek od teh sej podarijo svojemu brezposelnemu šefu?
25letluzerjev
03. 04. 2014 09.51
+1
Na KPK ni mogel pridobiti vseh potrebnih dokazov o spornem poslovanju banke. Sedaj bo imel vse in vsak moment na dlani, bomo videli , če je ostal istega mišljenja kot na prejšnji funkciji-ALI BO ORGANOM PREGONA SEDAJ POMAGAL ODKRITI LOPOVŠČINO ALI JO BO V TEJ FUNKCIJI HOTEL ŠE BOLJ SKRITI. Pokazal se bo pravi obraz poštenega Praprotnika!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
I G N O R A N T
03. 04. 2014 09.25
+2
Zdaj pa razgrnitev hude bancne jame.Da vidimo akterje dizajnerje in scenarije
Alenko Jankovi? 10
03. 04. 2014 09.22
+3
JJ je kriv... Katero javno in dobro dobro dobro plačano službo pa jaz sedaj dobim?
puspan
03. 04. 2014 08.36
-2
Eden redkih, ki mu spomin ne nagaja.
wolfterier
03. 04. 2014 10.52
+3
Ljudi na cesto,bankomate na odpad,novinarja pa na vodilno mesto propadle banke.Medja nekaj skriva,nje...
obiskovalecsmetisca
03. 04. 2014 08.25
+5
.....partija torej zna bit tud hvaležna??
iGURT
03. 04. 2014 08.18
+2
Zaposlitev Roka Praprotnika v NLB je tako zelo razburila poslance SDS....... .......................................mnogo bolj kot zaposlitev janševih in tankovih sorodnikov, oh le kaj bi mi brez sds-a ? A so že našli kje piše v novem zakonu da se arhivi zapirajo ?
big_foot
03. 04. 2014 08.33
+0
Eh glih sem hoter napisat pa me je Gurt prehitel :-)) skratka, podpis
puspan
03. 04. 2014 08.38
+0
Kar krizec napravi, bo zadostovalo, se vsaj truditi ne bo treba, da vam prehitro energije ne zmanjka.
iGURT
03. 04. 2014 08.45
+0
...no, a so že našli, kje piše, da se arhivi zapirajo, al ga samo bluzijo ?
-BZ-
03. 04. 2014 08.10
kaj pa dane sni politično? če se jaz z delodajalcem prej dogovorim za zaposlitev, potem pa je razpis ( in takih zaposlitev je povsod 90%) je to politično. tudi SDS, pa LDS in SD , Desus ter SLS kadrujejo na enak način. ko so pri koritu...kaj je tu narobe? menim, da si vsaka metla mora narediti dobro ekipo, ki boi delala , seveda državi in državljanom v dobro, iz prejšnjih političnih imenovanj in današnjih učinkov, pa ni videt , da bi bila vsa politična kadrovanja preteklih koalicij upravičena.
zaenotnost
03. 04. 2014 07.03
+0
SDS z Janšo se igračka z vsemi nami na naš račun
puspan
03. 04. 2014 08.48
+1
Kako lepo je to prebrati, se manj pa cuditi vasemu neizmernemu trudu, da bi se ga znebili. Zadnje case postajate vedno bolj iskreni, kar vcasih ni bila ravno vasa vrednota. Res pa je, da kesanje po kapljicah zna imeti mnogo vecji pomen, kot bi si clovek sploh mislil. Kar nadaljujte tako naprej, zato kaksen plus z nase strani lahko za vas pomeni zelo veliko.
Ope?enka
03. 04. 2014 00.25
+2
Ta dva Gargamela sta si dobro postlala in spet z davkoplačevalskim denarjev, najbolje, da jih Štefanec obtoži za korupcijo, pa še nič se ne bi iz mislil.
puspan
02. 04. 2014 23.19
+7
Koncno enkrat hvala za iskren odgovor. S tem ste povedal se vec, kot je bilo treba, zato nadaljna vprasanja sploh niso vec potrebna. Kako lepo se slisi, ce je odgovor kratek in jedernat. Koliko nepotrebnega casa gre v pogubo, ko ljudje na siroko nakladajo, na koncu pa si tam, kjer si bil na zacetku.
Skupaj s Klemenčičem lahko še razložita zakaj je Slovenija po indeksu zazanave korupcije v JS v letu 2013 zdrsnila za kar 6 mest. S 37. na 43. med 177 državami.
puspan
02. 04. 2014 23.21
+5
Vidis s tem vragom,ki je skocil na plano, je nadaljna razlaga v bistvu ze v celoti razumljena..
kolbek460
02. 04. 2014 22.39
-4
Slovenska država je postala talec parim psihopatom iz sds a ki ustvarjajo meglo ,žalijo čisti um ,in pogubno delujejo na gospodarstvo v politiki pa drek mešajo.Postavlja se resno vprašanje ,kako se te sfižljene navlake znebit.
Z revolucijo, likvidacijami in uvedbo enopartijskega sistema?
puspan
03. 04. 2014 08.21
+3
Oh Kolbek, kolikor megle ste samo v zadnjem desetletju spustili v ozracje, jo se preostalem svetu na tej polobli ne more kaj prida ostati, ste pa za saeboj pustili se sled, ki vsak dan smrdi in za vraga se dolgo ne bo konca.
Nesposoben kot podjetnik, nesposoben kot novinar, zdaj se pa kar naenkrat spozna že na bančništvo??
Tonček Balonček
02. 04. 2014 22.24
+2
Po kakšnih kriterijih je famozni ekonomist Brščič pristal v DARSU?
Tonček Balonček
02. 04. 2014 22.22
-2
Nihče, ki je žalil ali provzročal kakršnekoli težave J. JAnši, ne bi več smel dobiti nove službe! ZAkaj pa nihče iz JAnševih vsrt ne dobi take službe? Res da je KAloh svetovalec v državnem zboru, ampak ustreza vsem pogojem, izobrazbo celo presega.
puspan
03. 04. 2014 08.27
Predragi palcek skakalcek, Jansa vas bo se dolgo strasil, tudi potem se, ko ga ne bo vec. Si pa predstavljam, da mora biti najbrz zelo, zelo hudo, ce pece vest. Ljubo Sirc je taksne tezave zelo lepo opisal v svoji knjigi. Se prebrati vam jo ni potrebno, a vendarle veste vse o tej zadevi, kajne.
Ferdo Crni
02. 04. 2014 22.17
+14
Klasika. Ko Janša stopi na pajka to "razburi celo slovenijo". Ko levakarji nagrajujejo svoje zveste klobasače iz državne malhe to "razburi poslance SDS". Če je protest iz prave strani, čeprav zaradi hruševega ožiga in v sestavi petih tumpcev - se dogaja narod. Če se protestira proti tekovinam revolucije je to samo strankarsko nerganje. Cenzura je na delu kot v vseh ne-tranzicijskih banana republikah. Tudi bananje dokunmentarca oa taki tranziciji so morali celo iz komercialnih televizij umikati. To so novinarji in mediji v sloveniji. Klečeplazci pred udbaši in srbsko mafijo.....
kolbek460
02. 04. 2014 22.42
-2
Ta vaš vodja si bo stopil na rep ki je že zelo dovg ,polbo pa mir.
peglezn
02. 04. 2014 22.17
+6
Pošten ali ne pošten; dokler bomo država, kjer funkcionarjem na besedo ne moreš zaupati prav nič, bi morali ravno take zadeve sistemsko onemogočiti. Sramotno je zanj in za KPK, da tega ne dojame.
JanezNovakJohn
02. 04. 2014 21.43
-2
Človek v tej državi ne sme biti pošten, zlasti pa ne odkrit, čeprav je to njegovo delo. Zameriti se Janši, pomeni osebno katastrofo, če nima v ozadju močnega strica.
JanezNovakJohn
02. 04. 2014 21.57
-1
Pa naj kdo reče da je Slovenija varna država. Redar ne sme delati, ker ga tepejo. Policaj ne sme delati, ker bo prej ali slej zgubil službo ali pa mu bodo znižali plačo. Sodnik ne sme delati, ker mu bodo podstavili bombo. Minister ne sme pošteno delati ker ga bodo interpretirali in dotolkli.....
Skalinada
02. 04. 2014 21.41
-2
Pa kaj je zdaj ta Gorenak pameten! SDS dela povsem isto. Razpisi ponovljeni 3x in veckrat, razgovori ena sama farsa, dokler pac ne najdejo nekoga iz svojih vrst.... Preverjeno po metodi lastne koze.
JanezNovakJohn
02. 04. 2014 22.01
+3
Gorenjak ne dela isto. Gorenjak je in je organiziral jurišnike z molotovkami in kockami na vstaji. Mediji je možno očitati le nekaj napuha. Ni imel sporov z KPK
kolbek460
02. 04. 2014 22.44
-1