Slovenija

FOTO: Mazzini: Brez širokega razmišljanja ni umetnosti, brez umetnosti pa ni nas

Ljubljana, 08. 02. 2013 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Prešernov dan, kulturni praznik in dela prost dan, je letos minil predvsem v luči aktualnega političnega dogajanja. Kljub temu so po državi pripravili več kulturnih prireditev. Na predvečer praznika pa so bile podeljene tudi Prešernove nagrade.

Današnji Prešernov dan, ki je dela prost, je bil zaznamovan s številnimi kulturnimi prireditvami in tudi dogodki družbeno-politične narave.

Na Prešernovem trgu je venec pred poetov spomenik položil predsednik republike Borut Pahor v spremstvu ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žige Turka, ki je pozneje v ljubljanski Operi sprejel Prešernove nagrajence, dobitnike najpomembnejših slovenskih nagrad v kulturi.

Pahor pa se je udeležil odprtja tradicionalnega Prešernovega sejma v Kranju, kjer je bil tudi osrednji govornik. Izpostavil je nujo, da Slovenci kot kulturen narod tudi v času, ko je potrebno izpeljati spremembe za rešitev iz krize, ohranimo kulturno obnašanje.

Opoldne se je na osrednjem ljubljanskem trgu začel tradicionalni recital Prešernovih verzov v interpretaciji članic in članov Združenja dramskih umetnikov Slovenije.

Letos je interpretacije Prešernovih pesmi popestrilo osem nastopov študentov Akademije za gledališče, radio, film in televizijo. Branju odlomkov, v katerih so predstavili ljudi v stiski, je sledila izjava "en kilogram brona stane pet evrov" ter "tudi njej/njemu bi prav prišlo malo Prešerna".

Kot je povedal študent AGRFT Žiga Divjak, so se ob povabilu k sodelovanju odločili, da opozorijo na revščino. V ta namen so želeli problematizirati današnjo družbeno situacijo in položaj umetnosti znotraj nje. "Živimo v času, ko lačen človek ne želi in niti ne more konzumirati umetnosti", je dejal in dodal: "Problematiziramo ravno to, da bi človeku veliko bolj prav prišel kos brona iz Prešernovega spomenika kot pa uživanje ob njegovi poeziji."

Prvi recital so pripravili leta 1986 na pobudo upravnega odbora ZDUS pod vodstvom takratnega predsednika Aleša Jana. Takrat je recital predstavljal upor proti prizadevanjem za skupna kulturna jedra v takratni Jugoslaviji.

Slovesno je bilo tudi v Kranju, kjer je državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Aleksander Zorn položil venec na Prešernov grob.

Slovenci se obnašamo, kot da bi bili garači na fevdalnem polju

V rojstni vasi Franceta Prešerna v Vrbi pa je več kot tisoč zbranih nagovoril pisatelj Miha Mazzini, ki je izpostavil pomen umetnosti. "Slovenska umetnost ne rabi pokroviteljskega ujčkanja politikov in socialne podpore, rabi vlaganja, ki bodo iz nje naredila močno izvozno panogo," je izpostavil.

"Slovenci se obnašamo, kot bi bili še vedno garači na fevdalnem polju ali fizična delovna sila zgodnjega kapitalizma in ne v sodobnem svetu," je povedal Mazzini in dodal, da danes šteje učinkovitost in ne kult dela. Brez ustvarjalnosti pa nam ostane le fevdalno delo za nekaj sto evrov mesečno prek agencij za najem delovne sile.

Kaj je glavni greh umetnosti, da jo Slovenstvo dojema kot nepotrebno, se je vprašal Mazzini in pojasnil, da je umetnost posledica ustvarjalnosti, ki je vedno aktivna. "Ničesar se skozi stoletja niso naši gospodarji bali bolj kot aktivnega človeka," je spomnil in opozoril, da se je s samostojno državo pasivnost pokazala kot huda cokla in velik element nestabilnosti.

Slovenska umetnost po njegovem mnenju rabi vse, česar nimamo že nasploh, od vizije, preko strategijo do cilja. "Nimamo pa tega prav zato, ker nas je strah razmišljati široko in brez širokega razmišljanja ni umetnosti, brez umetnosti pa ni nas," je zaključil Mazzini in požel aplavz zbranih.

Podelitev Prešernovih nagrad 2013 - 16
Podelitev Prešernovih nagrad 2013 - 16 FOTO: Aljoša Kravanja
Veliki Prešernovi nagradi letos Simčiču in Stupičevi

Na predvečer praznika pa so sinoči v Cankarjevem domu podelili velike in male Prešernove nagrade. Kot je v nagovoru dejal predsednik UO Prešernovega sklada akademik Jože Trontelj, je bil to slavnosten, svečan trenutek, ko nekoliko pozabimo na grenkobo svetovnega in slovenskega časa, je praznik slovenske kulture.

Po njegovih besedah bi Ivan Cankar danes po 100 letih morda ponovil svoje dramatično svarilo, naj ne dopustimo, da se nam bo kultura spremenila v belo krizantemo, pripeto na prsih siromaka. Cankarjevo vero, da "napoči zarja tistega dne", ko naša kultura ne bo več krizantema na siromakovih prsih, je označil kot "sončni žarek na oblačnem nebu". "Oblak je pregnala že večkrat, tudi tedaj, ko je bil mnogo temnejši, in ni razloga, da ga ne bi spet," je dejal in dodal, da Slovenci ta čas res nismo na jasnem soncu, a vse, kar imamo najboljšega, tudi ni pod temnimi oblaki.

Nagrado za življenjsko delo je prejel pisatelj Zorko Simčič za življenjsko delo in bogat literarni opus. Kot je zapisano v utemeljitvi, danes Simčičevo literarno ustvarjanje sodi v kanon slovenske književnosti 20. stoletja. Njegovi nedavno izdani Poslednji deseti bratje pa so obenem veliki roman slovenske književnosti 21. stoletja. Simčič se je ob prevzemu nagrade iz rok Trontlja zahvalil vsem, ki so ga za nagrado predlagali, komisiji, ki je izbirala in UO Prešernovega sklada, ki je nagrado potrdil. Kot je dejal, je, "ko človek počasi že odhaja ne le s tega, ampak z odra sveta", res počaščen.

Slikarka Marlenka Stupica je veliko Prešernovo nagrado prejela za življenjsko delo in bogat ustvarjalni opus. Umetnica že dolgo neprekinjeno soustvarja trdno jedro slovenske ilustracije. Pri svojem delu od sebe zahteva najvišje slikarske standarde, ki jih lahko prepoznamo v sodobnosti, in zdrži primerjave z vzorniki iz zgodovine, je zapisano v utemeljitvi.
Med ostalimi letošnjimi nagrajenci pa so še prvakinja ljubljanskega baleta Regina Križaj, mezzosopranistka Bernarda Fink, basbaritonist Marcos Fink, pesnik Gorazd Kocijančič, baritonist Jože Vidic, prevajalka Marija Javoršek in Metod Pevec.

Prešernov spomenik
Prešernov spomenik FOTO: Thinkstock

Janša v poslanici o ogroženih privilegijih in bremenih preteklosti

Predsednik vlade Janez Janša je v poslanici ob kulturnem prazniku zapisal, da tako mrzel in tako negotovosti poln kot letos kulturni praznik že dolgo ni bil.

"Ob letošnjem 8. februarju se mnogim zdi vzdušje v državi upravičeno turobno in polno malodušja. Politična nestabilnost ustvarja negotovost na področju javnih financ in gospodarstva. Uspehi vlade, ki so ob koncu lanskega leta prinesli prvo plaho upanje, da nam bo uspelo, so združili proti vladi vse, ki jih skrbi za njihove privilegije. Vladni ukrepi so namreč posegli po nedotakljivih "svetih kravah" zadnjih desetih, petnajstih let. Zato, da bi imeli vsi več. Še posebej pa tisti, ki danes zaradi pomanjkanja, izgube službe in dostojanstva upravičeno zahtevajo spremembe. A bojim se in vse tako kaže, da bodo njihove upravičene zahteve zlorabili in jih za »svoje« vzeli tisti, ki v resnici sprememb ne želijo. In ki delajo vse, da do njih ne bi prišlo. Tudi za ceno politične krize," piše Janša.

Janša nadaljuje, da smo kot narod že velikokrat šli skozi težke preizkušnje. Da bi, kot pravi Prešeren, "…. našli pot, kjer nje sinovi si prosti vol'jo vero in postave." To pot so po Janševem mnenju spremljali porazi in temne plati naše preteklosti. "Z nekaterimi se do danes nismo soočili in spravili, pa bi se morali, ker nas vlečejo nazaj in nam branijo, da bi svobodno zadihali. Da bi naša ustvarjalnost zasijala in da bi najboljše v nas premaknilo stvari na bolje," še piše Janša.

"Ko se bomo naposled rešili te »tlake«, bomo smeli slaviti tudi velike Slovence, ki so nam bili desetletja prikrivani. In načrtno zamolčani, da ne bi mogli biti ponosni nanje in nase, ker smo tako žlahten rod. Po skoraj dvesto letih bomo naposled smeli prevesti dela Miklošiča – letos praznujemo 200. obletnico njegovega rojstva, pa Kopitarja. Cankarjevo posmrtno masko bomo prestavili v muzej, v slavnostno dvorano Cankarjevega doma pa dali njegov velik kip. Otroci bodo v šolah s ponosom poslušali, da imamo tudi mi, Slovenci Nobelovega nagrajenca Pregla – letos praznujemo 90 let, odkar je prejel Nobelovo nagrado za kemijo. Takrat, in to bo kmalu, nas ne bodo več zasramovali s snemanjem filmov o slovenskih pocestnicah, samomorilcih in pijancih. Takrat bodo njihovo mesto prevzeli junaki in junakinje našega časa. In naša skupna, "Prešernova mati" bo postala znova "slovenska", ker "slovečih" mater res ne potrebujemo," poslanico zaključi premier.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
10. 02. 2013 16.04
Še dobro d aiammo Prešernove nagrade, 99 odstotkov Slovencev do 7. februarja še nikoli ni slišalo za Zorka Simčiča!!
brabusednet
09. 02. 2013 12.17
+1
Me zanima,če so v času Prešerna imeli kulturnega ministra in toliko ljudi,ki malo prispevajo za kolturo.Ogromno denarja gre v veter,ki ga nekateri d na veliko koristijo.Današnji kulturniki pa še zdaleč ne ustvarijo takšnih kvalitetnih del.Čeprav imajo kar nekaj sredstev,delajo bolj za denar,kot za dušo.
Morana7
09. 02. 2013 12.25
+1
Ko to pišeš imej v mislih, da so tudi med kulturniki eni in isti vedno znova pri koritu kakšna manjša kultuna društva pa nimajo za burek...ti pa številčnosti vodijo. Tako da ne meči vseh v isti koš, ker preprosto se vse v naši državi deli vsi smo ljudje a eni se pač prav pišejo.
Netajkun
09. 02. 2013 11.32
+1
Besede , ki imajo " težo " . Da brez slovenske umetnosti , Slovencev ne bi bilo ( ali nas ne bo ) . Samo ljudje so lačni in lačnim dol visi za umetnost ( jih ne nahrani ) . Da bo pa cel narod plačeval " umetnost " za site in zdolgočasene elite - za neke osnovne dejavnosti že , drugače pa naj plačujejo tisti , ki to konzumirajo ( 80 % ljudi sploh nima " primerne" obleke za v opero,filharmonijo, CD, itd... ( malo provokacije in v razmislek , malo pa zares )
brabusednet
09. 02. 2013 10.32
Koliko ljudi na Prešernovi proslavi je bilo,ki so sodelovali in bili vodilni člani in prepovedali številna njegova dela.Če bi živel v njihovi vladavini in pisal bi bil sigurno na golem otoku.Saj je tisti režim kontrolirav vse umetnike,kaj kdo dela in piše.Na proslavi so sedeli v prvih vrstah,kako so lahko taki brezvestneži.Potem se čudimo staju duha v državi.
Uporabnik113189
08. 02. 2013 22.15
Ob nagovoru Mihe Mazzinija se mi je utrnilo več misli..Mogoče bolj šaljiva. To da je doktoriral pač ne kaže na neko širino. Znano je namreč da so teme za doktorat precej ozke in poglobljene. Pa šalo na stran.. Zdi se mi, da se vse preveč pozablja na pomen tistega dihurja, ki žre knjige, od sebe pa ne da nobene fige. Bil je zelo dober prijatelj in čeprav je bil France res jezični dohtar, je bil vpliv prijatelja opazen..Ali drugače, če bi zgodbo opisovali v smislu današnje kulturne produkcije, je bil Matija razvojni oddelek, France pa produkcija. Očitek, da Matja ničesar ne daje je bil seveda mišljen kot šala. Njegov prispevek je veličasten..Prešernove poezije.. Je pa že kar v navadi, da nihče ne opazi razvoja, vsi pa opazijo izdelek. In kot je že znano iz tisteih znanih faz projekta, je zadnja faza podelitev priznaj tistim, ki so najmanj delali.. Skratka, če prenesemo izkušnjo v današnji čas, potem bi lahko ugotovili, da nam manjka en dihur (ki žre knjige). Potem bi bili tudi Franceti (kultura) bolj uspešni..
Janez Zapušek
08. 02. 2013 21.58
+1
8.2.2013-praznovali TRMO in NAPUH slovenskega POHLEPA. Tu moram izvzeti govor dr.Trontlja v C.d.. Kult naroda obstaja z ministrom ali brez njega. Umetnost plemeniti narodovo kulturo. Je zaželjena, se lahko prodaja in je primerno nagrajena. Vsiljena umetnost prenapihnjenih kulturnih inštitucij so strup željeni umetnosti. Še bo treba kuriti MASKE in štediti denar !
gogi_
08. 02. 2013 20.51
+0
Vsi vse vejo vsi vse znajo,nihče pa nič ne naredi da bi bilo nam malim ljudem bolje.Ne vem kdo je ta mazini,kaj je napisal in od kje se je vezel,je pa še eden od tistih ki se že celo življenje šlepa na žuljih delavskega naroda.Od kje se najdejo tako nakladači ki sploh ne vedo kaj je vstati ob 5h zjutraj in iti na delo.Če mi kdo ve povedat kdo je ta mazini z dvema z kar potrjuje da ni slovenskih korenin,bo vesel,ker kaj je naredil in napisal pa itak ne ve nihče.Dokler bo vsak delomrzneš govorec na naš največji praznik potem bo tako kot je.Žalosten sem da ni več veselih ljudi in sproščenega pogovora,le eno napihovanje in hujskanje eden proti drugemu.Nihče ni popoln in jaz bi rad le da nam je vsem dobr.Za mnenje mazinija pa se vidi da ne ve kaj govori,ker od umetnosti se ne da živeti če ni večine ki dela in to plačuje.Joj joj,še kvazi umetniki niso ničemur podobni.
Uporabnik113189
08. 02. 2013 21.46
+1
gogi, Miha je čisto krasen dečko. Mi je pa razumljivo da ga ne poznaš oziroma naj povem bolj jasno, me sploh ne čudi. Nimata popolnoma ničesar skupnega. Ampak res ničesar..
gogi_
09. 02. 2013 08.58
+1
Ne trdim da miha ni krasen decko,to da nimava nič skupnega ne bom trdil,ker ne vem s kom je v sorodu,kaj je pa naredil in napisal pa tud ti kljub tvoji vsevednosti nisi povedal in samo to sem vprašal in kot oseba me ta tvoj miha ne zanima.Želim le povedat da njegove besede nimajo teže in če se sprehodiš po ulicah nihče ne ve kdo ta kvazi umetnik je in kaj je koristnega naredil za Slovenijo.Rezultati me zanimajo,športniki imajo kaj pokazat in tud na ulici jih vsi poznajo,tega tvojga krasnega decka pa pozna samo ozek krog ljudi. Je pa res da je prišel v poštev kot govornik po nizu odpovedi in je bil res ena izmed rešitev v sili. Prešeren si zasluži kaj boljšega,to sem želel povedat.
nikhrast
08. 02. 2013 20.28
+1
Brez molzenja države ni umetnosti; pa še en liter na mizo.
mmarquez
08. 02. 2013 15.31
+1
Kdo je kej kriv za tak praznik??? :/
donat323
08. 02. 2013 15.51
+1
JApajaDAja
08. 02. 2013 14.44
+6
Mrzlo vzdušje je bilo včeraj v CD in danes na Trgu- le čemu neki?
godhead
08. 02. 2013 14.48
+9
ker se pajtlajo za svoje stolčke in naš denar
JApajaDAja
08. 02. 2013 14.50
+5
on39
08. 02. 2013 14.38
+4
JJ zase govori na goriškem je prav prijetno toplo pa sonce mamo
godhead
08. 02. 2013 14.37
+6
ko janša spregovori, se pučnik v grobu obrne
populus
08. 02. 2013 14.45
+10
po moje se pučnik vrti v grobu z ene par tisoč obrati!!!!
olgcaa
08. 02. 2013 14.31
+1
ni bilo tako mrzlo samo trsu se je pa ne zastonj
godhead
08. 02. 2013 14.35
+1
kaj pa tisti obritoglavci s peugeot znakom so ga prišli podpret? ali so morda angažirani za provokacije na vseslovenski vstaji?
godhead
08. 02. 2013 14.19
+13
janša hvala, da si nam s svojimi fašisti in plačanci uničil praznik
blažka Blaževi?
08. 02. 2013 14.20
+8
ne siraj se zato ,sj nam je tudi življenje uničil
aojz
08. 02. 2013 14.32
-8
Meni je pa lep, kulturni shod polepšal praznik.
zombika
08. 02. 2013 14.35
+6
Za katerega je lasten narod levi fašist in mu grozi z vojsko in policijo!?
lilijan
08. 02. 2013 13.57
+2
kopronar ! Ti pa ne misliš nikoli s svojo glavo in ti je vse " točn'tak "
Flenca
08. 02. 2013 13.48
+4
Kmalu bo mrzel,,,
janezdollar
08. 02. 2013 13.46
+4
seveda, če pa si ti na vladi...
zloslovce
08. 02. 2013 13.13
+5
Na zdravje Slovenija
Tonček Balonček
08. 02. 2013 13.07
+40
TAko slabo, kot je Slovencem pod Janšo, jim ni bilo še nikoli, pa če igrajo 24 ur na dan polke in valčke! Tudi an Titaniku je orkester igral še potem, ko se jih je precej že utopilo!
blažka Blaževi?
08. 02. 2013 14.21
+3
Boschtjan Zupanchich
08. 02. 2013 13.05
+14
Ma, kaaakšna kultura neki, ko nam gre le za preživetje !!! Ko ti gre le še za preživetje, se ti kultura niti v sanjah ne prikaže med spanjem !!! ! !!!