Slovenija

Letošnji dan Zemlje posvečen vodi

Ljubljana, 21. 04. 2013 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svetovni dan Zemlje je letos v znamenju prilagajanja na podnebne spremembe, in to v povezavi z globalnim varovanjem naravnih virov – predvsem vode. Poraba vode se je zadnjih 50 letih podvojila, medtem ko je kakovost vode zaradi onesnaževanja v povprečju upadla.

Svetovni dan Zemlje, ki ga praznujemo 22. aprila, je letos v znamenju prilagajanja na podnebne spremembe, in to v povezavi z globalnim varovanjem naravnih virov – predvsem vode.

Podnebne spremembe so prisotne že povsod

Okolje - 13
Okolje - 13 FOTO: Reuters

Slogan letošnjega dneva je Obrazi podnebnih sprememb, opozarja pa na dejstvo, da so podnebne spremembe že povsod prisotne in vplivajo na življenjske razmere po vsem svetu.

Iz dneva v dan je teh vplivov in njihovih posledic več, na srečo pa se množijo tudi napori ozaveščenih ljudi, da je treba za življenju prijazno okolje ukrepati, poudarjajo na ministrstvu za kmetijstvo in okolje.

Na ministrstvu tudi opozarjajo, da se podnebnih sprememb že dolgo ne dojema več kot le okoljski problem, ampak tudi in predvsem kot razvojni izziv, saj prehod na nizkoogljično družbo zahteva ukrepanje predvsem na gospodarski ravni, ob pravilni izvedbi pa lahko prinese nov zagon gospodarstva in nova delovna mesta.

Prilagajanje na podnebne spremembe je tudi vprašanje z močno moralno in etično komponento, ker bodo najhuje prizadete najmanj razvite države, ki ne prispevajo veliko k podnebnim spremembam, ter seveda prihodnje generacije.

Vodo je treba varovati, saj so vodni viri omejeni

S podnebnimi spremembami pa so neločljivo povezane vode, ki predstavljajo nenadomestljiv naravni vir, življenjski prostor in vir številnih dejavnosti, pravijo na ministrstvu. Voda namreč ni običajna tržna dobrina, temveč dediščina, ki jo je treba varovati, saj so vodni viri omejeni.

Izvir
Izvir FOTO: Thinkstock

Z vodo je zato treba ravnati skrbno, celovito in trajnostno, da jo ohranjamo v ustrezni količini in kakovosti, so prepričani na ministrstvu.

Voda pa je, poleg ključne življenjske funkcije, tudi bistveni element gospodarskega in družbenega razvoja ter vzdrževanja ekosistema preko ohranjanja naravnega vodnega cikla, postaja pa tudi čedalje bolj omejena dobrina.

Povečevanje števila prebivalstva in naraščajoča urbanizacija, intenzivno kmetijstvo, povečevanje rabe vode v industriji in pri pridobivanju energije obremenjujejo razpoložljive vodne vire. Poraba vode se je zadnjih 50 letih podvojila, medtem ko je kakovost vode zaradi onesnaževanja v povprečju upadla.

Voda je povezana z varnostjo v najširšem smislu, ki zadeva ne samo nacionalne varnosti države, temveč vključuje tudi vidik družbene odgovornosti in solidarnosti ter zagotavljanje osnovnih življenjskih potreb ljudi. Kot strateška dobrina lahko spodbuja konflikt ali sodelovanje, pojasnjujejo na ministrstvu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luckyss
21. 04. 2013 13.54
+2
Omejevanje porabe vode je čista neumnost, vode je dovolj - vsaj globalno. Varčujejjo naj puščavske dežele, ostali pa naj vlagajo v čiščenje odplak oziroma vračanje čiste vode v naravni vodokrog !
ANU(s)
21. 04. 2013 09.39
-8
Dan vode? Beda! Thums up, če bi imel dan filanih paprik al pa sarm.
R0ss0
21. 04. 2013 09.44
+7
voda je pomembna za celotno človeštvo, paprika pa ni.......
231koak
21. 04. 2013 10.12
+6
tvoje razmišljanje, gre skupaj s tvojim avantarjem
ngc
21. 04. 2013 09.31
+6
macek_garfield
21. 04. 2013 09.21
+13
... upam, da nasi politiki ne bodo prodali tujcem nasih vodnih virov ...
Bu?ko Štru?ko
21. 04. 2013 09.34
+5
Bodo bodo, vse da bodo napolnili svoje požrešne žepe...
Uporabnik1046796
21. 04. 2013 11.08
+4