Slovenija

Letošnji BDP bo še nižji; Slovenija vse bolj pod povprečjem EU

Ljubljana, 20. 06. 2013 12.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.R./N.Š./STA
Komentarji
176

Slovensko gospodarstvo se bo letos po napovedih Umarja skrčilo za 2,4 odstotka, kar pomeni, da bo BDP za pol odstotne točke nižji, kot so kazale napovedi v marcu. Lani pa je BDP po kriteriju kupne moči na prebivalca dosegel 82 odstotkov povprečja EU.

Bruto domači proizvod
Bruto domači proizvod FOTO: Thinkstock

Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je še znižal napoved o gibanju bruto domačega proizvoda (BDP). Slovenija bo letos dosegla skrčenje BDP za 2,4 odstotka, kar je pol odstotne točke slabše od marčnih napovedi. Krčenje BDP se bo nadaljevalo tudi prihodnje leto, ko naj bi se skrčil za 0,2 odstotka.

V času od objave pomladanske napovedi so se razmere v Sloveniji in celotnem evrskem območju dodatno poslabšale, pojasnjuje Umar v danes objavljeni poletni napovedi gospodarskih gibanj. Ob hkratnem poslabšanju kazalnikov razpoloženja zato mednarodne institucije v svojih zadnjih napovedih predvidevajo večji padec aktivnosti za večino naših trgovinskih partneric, kot pa so napovedovale spomladi.

Poslabšanje napovedi je tudi posledica sprejetih dodatnih ukrepov slovenske vlade za stabilizacijo gospodarskih razmer, ki bodo po besedah direktorja urada Boštjana Vasleta v prihodnjih mesecih negativno vplivali na gospodarsko aktivnost.

Na večji upad od marca napovedanega bo letos vplival predvsem večji padec investicij, ki izhaja iz nižjih načrtovanih investicij države. Nekoliko večji padec potrošnje gospodinjstev (za 4,2 odstotka) bo posledica izrazitejšega poslabšanja razmer na trgu dela in večje previdnosti potrošnikov pri nakupih. Državna potrošnja (–1,7 odstotka) se bo letos zmanjšala podobno kot lani, njen nadaljnji padec pa je povezan z nadaljnjo konsolidacijo javnih financ.

Nasprotno se bo izvoz letos povečal bolj od pričakovanj v pomladanski napovedi, in sicer za 1,8 odstotka.

V primerjavi s pomladansko napovedjo so slabše tudi napovedi glede večine ključnih kazalnikov trga dela. "Pričakujemo večje zmanjšanje števila delovno aktivnih, predvsem zaradi večjega prehoda neposredno iz aktivnosti v neaktivnost v začetku letošnjega leta kot posledice upokojevanj po sprejetju pokojninske reforme. Na manjše povečanje števila registriranih brezposelnih pa bo vplivalo tudi večje vključevanje brezposelnih v programe aktivne politike zaposlovanja," je poudaril Vasle.

Tveganja, da se bodo razmere zaostrile še bolj od poletne napovedi, ostajajo velika. Ključno tveganje je, da bo zamujalo urejanje razmer v bančnem sistemu, izvedba napovedanih ukrepov za stabilizacijo gospodarskih razmer ter s tem povezanega nadaljevanja konsolidacije javnih financ.

Negotovost pa vnaša tudi verjetnost, da bodo dejanski finančni učinki napovedanih ukrepov manjši od tistih, ki jih predvideva vlada, kar bo zahtevalo dodatne ukrepe in imelo posledično večje kratkoročne posledice. Do dodatnega poslabšanje razmer bi prišlo tudi v primeru, da bi bila rast v mednarodnem okolju nižja od trenutnih pričakovanj, še ocenjujejo na Umarju.

Recesija
Recesija FOTO: Thinkstock

Kupna moč v Sloveniji vse bolj pod povprečjem EU

Slovenija pa se zaradi krize in padanja bruto domačega proizvoda (BDP) vse bolj oddaljuje tudi od povprečne razvitosti EU. BDP na prebivalca Slovenije je po kriteriju kupne moči lani dosegel 82 odstotkov povprečja EU, kar je za dve odstotni točki manj kot leta 2011, je v prvi oceni sporočil evropski statistični urad Eurostat.

Eurostat je za lani izmeril še en kazalec blaginje, kazalec dejanske potrošnje na prebivalca. Slovenija je po tem indikatorju lani dosegla 79 odstotkov povprečja Unije in je s tem še dlje od povprečja sedemindvajseterice. Od izbruha krize leta 2008 se je zmanjšala za tri odstotne točke. Dejanska individualna potrošnja na prebivalca je lani za povprečjem EU zaostajala za 21 odstotnih točk, za povprečjem evroobmočja pa za 27 odstotnih točk.

Umar že nekaj časa stalno opozarja, da se Slovenija zaradi krize po več kot desetletju stalnega dohitevanja povprečja razvitosti EU v zadnjih letih od njega vse bolj oddaljuje.

Če je Slovenija leta 2008, torej pred izbruhom finančne in gospodarske krize in po nekaj letih močne gospodarske konjunkture, po kriteriju kupne moči dosegla 91 odstotkov povprečnega BDP na prebivalca v EU, je ta lani tako zdrsnil na 82 odstotkov povprečja EU.

Kriterij kupne moči oziroma paritete kupne moči se uporabljajo za prevedbo podatkov različnih držav v primerljive realne vrednosti, to je vrednosti, izražene v enotni valuti in na enotni ravni cen, ki posledično odražajo le razlike v obsegu.

BDP se pri teh primerjavah meri v standardih kupne moči. Slovenski BDP po kupni moči na prebivalca je tako lani znašal 21.000 standardov kupne moči, so pojasnili na slovenskem statističnem uradu.

Nad povprečjem 11 članic, pod povprečjem pa jih je 16

Med članicami EU je povprečje povezave po tem kriteriju presegalo 11 članic EU, pod njim pa jih je bilo 16. Najvišji BDP na prebivalca po kriteriju kupne moči je imel tudi lani Luksemburg (271 odstotkov povprečja).

Sledile so Avstrija (131 odstotkov), kljub krizi Irska (129 odstotkov), Nizozemska in Švedska (128 odstotkov), Danska (125 odstotkov), Nemčija (121 odstotkov), Belgija (119 odstotkov), Finska (115 odstotkov), Velika Britanija (110 odstotkov) in Francija (110 odstotkov).

Povprečje evroobmočja je bilo pri 108 odstotkih povprečje celotne Unije. Tik pod povprečjem povezave sta bili Italija (98 odstotkov) in Španija (97 odstotkov), pred Slovenijo pa sta še Ciper (91 odstotkov) in Malta (86 odstotkov).

Takoj za Slovenijo pa so se uvrstile Češka (79 odstotkov), Slovaška, Grčija in Portugalska (75 odstotkov).

Na dnu lestvice so Bolgarija (47 odstotkov), Romunija (49 odstotkov) in Latvija (62 odstotkov).

Za merjenje materialne blaginje gospodinjstev se uporablja kazalnik dejanska individualna potrošnja. Ta je najpomembnejši sestavni del BDP. Sestavljena je iz blaga in storitev, ki jih posamezniki dejansko potrošijo. Vključuje blago in storitve, ki jih za potrošnjo posameznikov kupijo in plačajo gospodinjstva, država ali nepridobitne institucije, ki opravljajo storitve za gospodinjstva.

Na Gospodarski zbornici niso presenečeni

Za izvršno direktorico za zakonodajo in politike pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Alenko Avberšek poslabšanje Umarjeve ocene o krčenju BDP ni presenečenje. Spomnila je na oceno GZS, ki napoveduje, da se bo gospodarstvo letos skrčilo za 2,6 odstotka, kar je 0,2 odstotne točke slabše od Umarjeve ocene.

Kot je ocenila, se bo BDP letos skrčil za najmanj 2,6 odstotka, "če ne bo nekih resnih ukrepov, da bo prišlo do nekega zagona na področju investicij, javnih, tistih, ki jih potrebujemo, za katere je denar, a zaradi administrativnih ovir ne pride do njihove realizacije".

Na GZS od vlade pričakujejo, da varčevalne ukrepe, ki jih pripravlja, in, kot pravi, tudi za zagon rasti, ne bo usmerjala v nova finančna ali administrativna bremena, kajti v tem primeru bi bila napoved GZS o krčenju gospodarstva lahko povezana z velikimi tveganji, da se bo še poslabšala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (176)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

u3pm
20. 06. 2013 18.18
+0
slovenicu
20. 06. 2013 17.56
+8
Vse več davkov, vse nižji BDP! Ptičke na veji že žvižgajo: - manj birokracije - manj davka podjetnikom - več pomoči razvoju in konkurenčnosti
ONniON
20. 06. 2013 17.38
+3
ne mislite si da če ima ena država visok bdp na prebivalca in visok stardard da je zelo razvita tako kot npr ZDA da je tudi socialna država z nizko stopnjo revščine in nizko brezposelnost, to ni res ! poglejte ameriko kako bogata pa koliko revežev ima, koliko jih hodi na bone za hrano in humanitarne orgarnizacije in slovenija se temu strmo približuje, recimo češka ima skoraj enak BDP kot slovenija in živijo veliko boljše kot mi pa seveda nimajo evra !
Terezinka
21. 06. 2013 10.41
-2
To, da Čehi bolje živijo je pa tvoje mnenje. Kaj je resnica in ne statistika ti bo povedal le en malo daljši izlet na Češko. Naše življenje pa bi bilo glede na korupcijo in zadolžitev z EURom ali brez njega enako. Edina razlika bi bila, da bi se mogoče kriza začela kakšen mesec kasneje, ker bi nam tiskarno kjer bi se za naše tajkune in skorumpirance tiskal denar odkrili kasneje. Mislim pa, da bi kradli že z bolj veliko žlico in ponarejali statistične izkaze
DAEMONIUM
20. 06. 2013 17.09
+7
1991 bi morali dobesedno prekopirati avstrijski sistem in bi bili danes po standardu blizu avstrijcev tako pa se iz leta v leto potapljamo ker imamo osnovo to je ustavo in temeljne zakone izpeljane iz ustave narobe postavljeno. Naredili smo nekaksen spacek od Kontinntalnega prava in ameriskega sistema zaradi cesar se se danes lahko uspesno krade in nihce ne odgovarja ker kao lastnini. Ni variante da bo kdaj boljse ker so temelji te drzave gnili!!!
Jožajoža
20. 06. 2013 16.08
+6
ljudje, samo da je poskrbljeno za "SAMOOSVOBODITELJEZASVOJŽEP" in javni sektor. še se spomnite, da delo v javni upravi v jugi ni bilo cenjeno in je bilo slabo plačano,. kajti tam so takrat delali sami faulirani študentje ,delomrzneži in lenuhi. vsi sposobni smo pa odšli v proizvodnjio. ,ustvarjat ,bili smo davkoplačevalci. danes smo pa breme družbe.
jansa-arms
20. 06. 2013 16.27
+7
saj nismo nobenih davkov plačevali razen davka na promet!!!!
Frane Šajn
20. 06. 2013 15.48
+8
Jaz mislim, da je treba pospešit konec kajti ta agonija traja predolgo. Pred novim začetkom pa sprejeti zakone: O ne zastaranju vsega kriminala ter kriminala belih ovratnikov od 1991- do danes! Ponovno upeljati službo družbenega knjigovodstva SDK.(prednostno) Ponovno uveljaviti zakon o finančni disciplini, z osebno odgovornostjo. Ponovno upeljati zakon o izvoru premoženja. Vrniti število občin na raven pred razširitvijo. Razveljaviti vse do sedaj razveljavljene pravice delavcev. Ponovno uveljaviti zakon o 8.5%-nem vplačilu v pokojninsko blagajno za zaposlene. Olajšati odprtje s.p. in d.o.o.jev Davčne olajšave za firme , ki odpirajo nova delovna mesta. Reorganizacije v zdravstvo s sposobnim in odgovornim vodilnim kadrom od ministrstva navzdol. Ponovno upeljati v firmah samoupravljanje ali soupravljanje. Sestaviti enoto za razkrinkavanje imetnikov tajnih računov in firm v tujih bančnih oazah. Upeljati striktni pregon sive ekonomije in vseh oblik dela na črno. Prepoved registriranja posredniških firm , ki ponujajo tujo delovno silo. Tuje delavce se lahko zaposli pod istimi pogoji in pravicami kot domače. Prepoved zaposlovanja tujih delavcev dokler je v Sloveniji brezposelnost nad 3%. Upeljati strikten davčni sistem s finančno policijo s polnimi pooblastili v okviru obstoječih z odgovornim vodstvom. Neodvisno sodstvo z izvolitvijo klučnih mož v sodstvu za obdobje 5-tih let. Stranke , ki delujejo razdiralno in protidržavno se ukinejo za vedno! Vse stranke se postavi na nivo društev ali interesnih združenj brez državnega financiranja! Ponovno se uvede redno služenje vojaškega roka. Vse , ki do sedaj niso služili vojnega roka se usposobi z rednimi rezervističnimi vežbami in usposabljanji!
Skopušnik
20. 06. 2013 15.35
+12
HVALA SPOŠTOVANI POLITIKI!! KLANJAM SE NAD VAŠO SPOSOBNOSTJO..... Še malo pa se bo splačal imeti Romunski pasoš
Ciganskavlada
20. 06. 2013 15.35
+7
Vlada Zorana Jankovića dela!
Sputnik
20. 06. 2013 15.29
+4
dokler imamo primerjave z razvitimi članicami EU imamo vse. koga briga lačen narod, goli otroci... važno da mi lahko rečemo gre nam tako kot nemcem. tudi če to ni res. who cares
puspan
20. 06. 2013 18.49
+4
Pa tudi nobenih vstajnikov vec na ulicah. Kako lepo je, ce nam gre tako fajn. Kolk smo imeli proti Alenki, sedaj pa vidimo, da je kar dobra, kako da ne, propadlim firmam tud pomagamo financno, da bodo cez pol leta lahko spet propadle. Ta prava socialna drzava, kot se spodobi, le ze pred jesenjo bo spet malha prazna, do takrat imajo pa cajta se dost, da se spomnijo, kaksen nov trik, da bo volk spet sit in koza cela, narod pa zadovoljen, hk.
helter skelter
20. 06. 2013 15.28
+2
Dejstvo je, da Sloveniji ni rešitve, če nam bo vladala jugo-udbovska mafija, ti priviligiranci, ki so se zažrli s svojimi familijami v vse pore naše države in jo izsesavajo. Vsak kmet ve, da njive ne more posaditi, dokler ne odstrani plevela
M_teorija
20. 06. 2013 15.25
+1
Umar ne upošteva vseh merodajnih faktorjev, tako, da napovedi so tako, tako!? Ekonomija niso samo suhoparne številke ampak je živ organizem, ki se ga s sedanjim znanjem in tehnologijo ne da napovedovati. Še vremenska prognoza je bolj ziher kot pa napovedi Umarja!?
FC.Liverpool
20. 06. 2013 15.18
+2
ma dost majo nat it veleumi nehajo dajat prognoze in naj se dela lotijo
M_teorija
20. 06. 2013 15.18
+1
Ta vlada bo vse napovedi obrnila na glavo. Ob koncu mandata Alenke bomo v presežku!?
AlternativeFacts
20. 06. 2013 15.19
+2
puspan
20. 06. 2013 22.07
M_teorija prav,bova malo podebatirala jeseni, ko bo vse obrnjeno na glavo.
I G N O R A N T
20. 06. 2013 15.17
+2
Delavec v zavetiscu za berzdomce v Avstriji zasluzi 1400 euro neto mesecno
belaovca
20. 06. 2013 15.23
-2
Frane Šajn
20. 06. 2013 15.53
+1
Še bolje naj ga pripelje na 24 ur da si ga ogledamo in potipamo če je živ! Ma ne nakladaj lepo te prosim saj nisi doma si v etru!
_BUTO_
20. 06. 2013 14.57
+3
glede na politiko reševanja "krize" govorimo o začetku konca tako da še zdaleč ni za pričakovati novega trenda
zvizi
20. 06. 2013 14.56
+4
Lopovska država....elita je pokradla, kar se je dalo, mi bomo pa plačevali. Po naravi sem miren človek, vendar mi dejansko živci popuščajo.....
Terezinka
20. 06. 2013 14.46
+1
Jaz ugotavljam, da vam res ni želja izboljšat situacijo v državi, bistveno vam je kateri lopov vas krade in ne to, da se kraja mora nehati Taka debata me spravlja v slabo voljo. Jasno je namreč, da so vsi delali lumparije skupaj in sedaj eden za drugega držijo določene stvari v tajnosti. Brez dvoma, da bi se te velike milijone našlo. Smešni pa ste mi predvsem predstavniki nekih "desnih", ki zagovarjate za vsako ceno JJ. Naj dokaže svojo nedolžnost, saj ima dovolj denarja za odvetnike in vse možnosti do EU. Nobenemu, ma res nobenemu, ne sme biti dovoljeno vse tisto kar mu očitajo
spet-sam-jest
20. 06. 2013 14.54
+2
sicer jest JJ-ja glih ne obožujem preveč, zihr ma kr neki putra na glavi, sam dokazat nedolžnost, če te dolžijo, da si ob neznanem času, na neznanem kraju, od neznano koga, dobil obljubo za neznano koliko, je pa verjetno nemogoče. razen če bi dokazal, da je zadnjih nekaj let mrtev
Terezinka
20. 06. 2013 14.58
+1
Ni ravno tako. Poleg tega pa je njegov način Depala vas in orožje tudi premalo dokazov in slabi dokazi. Ne poznam pa niti v filmu, da bi korupcija potekala pod sojem žarometov. Da ni dokazov pa ni bilo rečeno, le zbrani so brez poprejšnjega obvestila oziroma dovolila sodišča. Na Finskem namreč policija lažje zažne zbirati dokaze. Te želijo sedaj izločiti
thhomas
20. 06. 2013 14.41
+2
A je s to vlado kdo, ki ma urejeno podstrešje in vsaj malo kmečke pameti sploh pričakoval kaj drugega?
vertex
20. 06. 2013 14.49
+1
tudi meni je bila bolj všeč prejšnja vlada s ponarejenimi spričevali osnovne šole
LovecNaKomuniste
20. 06. 2013 14.33
+9
A so že upoštevali dvig DDV......... To bo še veselica.....
helter skelter
20. 06. 2013 14.26
+7
Zanimivo, sodstvo in politiko nam vodijo ljudje, ki so imeli vse niti v rokah konec osemdesetih let. Takrat so pokradli, uničili in spravili v bankrot Jugoslavijo, zdaj počnejo isto s Slovenijo. Butasti folk pa naseda njihovim medijem, kjer je za vse kriv Janša - edini ki se je sposoben boriti proti tej udbokapitalistični mafiji.
Terezinka
20. 06. 2013 14.31
-1
Ni vam rešitve. Predpise, ki so bili osnova in so dopuščali krajo ni sprejela Jugoslavija. Sprejel jih je Slovenski parlament.
helter skelter
20. 06. 2013 14.56
+4
No saj, v slovenskem parlamentu so vedno imeli večino ljudje, ki bi jih l. 91 morali lustrirat, kot so to naredili Poljaki in Čehi naprimer. Ta mafija ki je vodila Slovenijo še v Jugi, je zdaj lastnik slovenije in medijev s katerimi vam pere možgane.