Slovenija

Letošnje poletje: štirje vročinski valovi in 900 ur sonca

Ljubljana, 01. 09. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Letošnje poletje se po vročini, suši in trajanju sončnega obsevanja uvršča na 2. mesto v več kot 100 letih. Najhujša suša je prizadela južni del Primorske, padavin pa je primanjkovalo tudi na Krasu, v Vipavski dolini in delu Notranjske.

Agencija RS za okolje (Arso) je objavila poročilo o letošnjem poletju. Kot so zapisali, se letošnje poletje po vročini, suši in trajanju sončnega obsevanja uvršča na drugo mesto v več kot 100 letih. Najhujša suša je prizadela južni del Primorske. "Meteorološko poletje 2012 (trimesečje junij, julij, avgust) so zaznamovali kar štirje vročinski valovi – prvi med 16. 6. in 21. 6., drugi med 28. 6. in 11. 7., tretji med 27. 7. in 6. 8. ter četrti med 15. 8. in 25. 8. 2012. Že med prvim so se temperature približale 35 stopinjam, med ostalimi tremi pa so to mejo tudi presegle," so zapisali. Bolj vroče je bilo le poletje 2003, ko je bila povprečna temperatura kar 23,4 stopinje Celzija.

V Sloveniji je bilo prvih dvajset dni avgusta topleje kot običajno.
V Sloveniji je bilo prvih dvajset dni avgusta topleje kot običajno. FOTO: Thinkstock

Povprečna temperatura zraka je po vsej državi močno presegla dolgoletno povprečje. V Portorožu je bila najvišja doslej, pa tudi drugod se je letošnji julij večinoma uvrstil med sedem najtoplejših.

V prvi tretjini julija je bilo nadpovprečno vroče, nato je sledilo obdobje izmenjave nekajdnevnih toplih in hladnih, ob koncu meseca so z izjemo severne Slovenije spet prevladovali občutno toplejši dnevi kot v dolgoletnem povprečju.

Povprečna dnevna temperatura je bila v prvih dveh tretjinah avgusta večinoma nad običajnimi vrednostmi, le ob koncu prve in v začetku druge tretjine meseca so po državi zabeležili od enega do treh dni, ko je živo srebro ostalo pod dolgoletnim povprečjem.

Povprečna temperatura letošnjega poletja v Ljubljani je 22,5 stopinje Celzija, kar je 1,5 stopinje več od povprečja zadnjih 10 let oziroma dobre 3 stopinje več od stoletnega povprečja, ki je 19,2. Lani je povprečna poletna temperatura v Ljubljani znašala 21,3 stopinje Celzija, so poročali.

V Ljubljani je bilo letos 39 dni s temperaturo, ki je presegla 30 stopinj Celzija. To je 16 dni več od povprečja v zadnjih desetih letih. Junija letos smo imeli devet vročih dni, julija 14, v avgustu pa 16. Najbolj vroč dan v Ljubljani je bil 22. 8., ko se je živo srebro povzpelo do 37,1 stopinje Celzija.

Padavin je po državi primanjkovalo. V Portorožu jih v prvih dveh tretjinah avgusta sploh niso zabeležili.
Padavin je po državi primanjkovalo. V Portorožu jih v prvih dveh tretjinah avgusta sploh niso zabeležili. FOTO: Thinkstock
Na Kredarici se je letošnji julij uvrstil med bolj namočene, dolgoletno povprečje so presegli tudi v Prekmurju. Na ostalih prikazanih merilnih postajah pa so za dolgoletnim povprečjem zaostajali, najbolj na Obali, kjer je letošnji julij med tremi najbolj suhimi doslej. Padavin je primanjkovalo tudi na Krasu, v Vipavski dolini in delu Notranjske, kjer niso dosegli niti polovice običajnih julijskih padavin.

Rekordna suša na Obali

Sicer pa smo imeli manj padavin. V Ljubljani je bila količina padavin z okoli 308 litri na kvadratni meter občutno pod povprečjem. V zadnjih 100 letih je to znašalo okoli 399 litrov na kvadratni meter. Največ dežja je padlo junija, najmanj pa avgusta. Posebno suha je bila prva polovica osmega meseca, ko sploh ni deževalo. V Ljubljani so bila sicer bolj sušna poletja leta 1992, 2001 in 2003. "V slovenskem primorju in slovenski Istri pa je bila letos poleti suša rekordna, še hujša kot tista leta 2003," poroča Arso.

Do zdaj zbrani podatki kažejo, da je bilo v prvih dveh tretjinah avgusta največ padavin na območju Pohorja in Slovenj Gradca, kjer je padlo nad 60 mm, in drugod na Koroškem, severnem Štajerskem in Goričkem, kjer je padlo nad 40 mm. Na severozahodu države, v osrednji Sloveniji, pasu zahodno in severno od nje vse do meje z Avstrijo, na območju severne Dolenjske čez Posavsko hribovje in Ptuj vse do Lendave ter na jugu države so izmerili nad 20 mm. Drugod je bilo padavin manj, najmanj na Obali, kjer je padlo pod 5 mm, kažejo podatki.

"Dolgoletno povprečje padavin ni bilo doseženo nikjer. Na območju Pohorja in Slovenj Gradca so dosegli nad 75 odstotkov dolgoletnega povprečja, v pasu od Kamniško-Savinjskih Alp, Koroške, severne Štajerske do Goričkega nad 50 odstotkov, v Ratečah, ponekod v visokogorju, osrednji Sloveniji, v pasu od Ljubljanske kotline čez Suho krajino, Kočevje do meje s Hrvaško ter v preostalem delu Štajerske in v Lendavi nad 25 odstotkov, drugod pa je bilo padavin manj, pod četrtino dolgoletnega povprečja," še navajajo.

Največ padavin je bilo v severozahodni Sloveniji, kjer je padlo nad 300 mm. Manj kot 10 mm dežja je padlo na jugozahodu države.
Največ padavin je bilo v severozahodni Sloveniji, kjer je padlo nad 300 mm. Manj kot 10 mm dežja je padlo na jugozahodu države. FOTO: Thinkstock

900 ur sonca

V prestolnici je to poletje sonce sijalo okoli 900 ur, kar je precej več od dolgoletnega povprečja. "Več sončnih ur smo v Ljubljani izmerili le poleti 2000 (933)," piše v poročilu. Najmanj sončnega vremena in najpogostejše padavine so zabeležili v Alpah. Največ sončnega vremena in le dva dneva s sledovi padavin so imeli na Obali.

Sončnega vremena je bilo manj kot običajno na severozahodu države in na Celjskem. Drugod je sončno obsevanje preseglo dolgoletno povprečje, opazen presežek so dosegli v delu Štajerske, v Ljubljani, na Notranjskem, Krasu, Goriškem in Obali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mr.JanHara
01. 09. 2012 22.27
Povprečje padavin vremenarke na sliki je 1,3 na dan.
Strelja?ko
01. 09. 2012 18.35
+0
Ne to ni blo ništa to poletje. Pred leti je blo za dva mesca sonca, tko je pripekalo, da se mi je že bledlo že pod roletami. Tisto poletje je blo najujše kar sn doživu do zdaj.
ni_mi_vse_eno
01. 09. 2012 16.52
+4
Meni je domačica lepo uspela, sonca je bilo dovolj, to njej paše.
killer1971
01. 09. 2012 15.31
+8
vso to vročino sem kar dobro prenesel,za las pa sem preživel vročinski val,ki me je oblil,ko je janša ponovno zasedel prestol!
CheGaucho
01. 09. 2012 14.44
-2
Meni je bilo to prav všeč in upam, da bo še kaj prijetno toplih in sončnih dni. Drugače pa vsaj drugo poletje, upam na podobno vreme ;)
wild.spirit
01. 09. 2012 14.40
+0
men je blo super letos! :D edino vmes bi lahko 3x mal bol deževal... pogrešala bom te vroče temperature...
saturnative
01. 09. 2012 12.23
+3
hehehe štirje valovi pa dva drevesa... LOL mali odlična ti je slovenština!
kapuhs
01. 09. 2012 11.57
-1
Baje je manjša postojanka HARPA tudi na Trdinovem vrhu... Pač v notranjosti gore... Materijal ko so kopali so pa seveda sipali na hrvaško stran. ahah
bekobruka
01. 09. 2012 11.42
+3
to poletje je odlično nepomnin kdaj je bilo nazadnje tako lepo...
kapuhs
01. 09. 2012 11.57
+0
Strelja?ko
01. 09. 2012 18.39
+3
Js se sponim le lepih poletnih cajtov v jugi... to so ble hipijevska poletja ...
290ktober
01. 09. 2012 10.11
-7
Vili Brus DA VIDIMO, KOMU BODO FAKULTETE UPALE VZET DIPLOMO! JANŠEVA DIPLOMSKA NALOGA Janševa diplomska naloga pod mentorstvom generalmajorja JNA in izrednega profesorja Milovana Zorca se začne zgledno. Z navedbami socialističnih poudarkov o samoupravljanju (itd.), v katerem "delovni ljudje in občani združujejo delo in dohodek". Nato času primerno nadaljuje z navedki iz del Edvarda Kardelja. "Vlogo načrtovanja najbolje opredelijo naslednje besede Edvarda Kardelja: 'V naših pogojih socialističnega samoupravljanja mora biti plan eden glavnih instrumentov družbene reprodukcije in to ne samo materialne, temveč tudi reprodukcije socialističnih samoupravnih družbenih ekonomskih odnosov,'" navaja Janša iz Kardeljeve srbske izdaje knjige o protislovjih družbene lastnine. Člani SDS se zgražajo, češ da je v diplomski nalogi Mitje Meršola navedenih "le devet virov", o tem je poročala celo RTV Slovenija. No, diplomska naloga Janeza Janše na 72 straneh ima navedenih pet virov (pet knjig). Ob tem je imel avtor kar nekaj težav tudi pri navajanju. Tako je dobesedno in brez navedbe vira prepisal kar vse poglavje 4.7 Družbenega plana SRS za obdobje 1981-1985, z enako vnemo in brez navajanja vira pa je prepisoval tudi iz dveh avtorsko varovanih knjig. Gre za knjigo Slavka Soršaka in Jožeta Smrekarja o delovanju družbenopolitičnega sistema v neposredni vojni nevarnosti, ki je izšla v Mali knjižnici splošnega ljudskega odpora in družbene samozaščite, in za knjigo Osnove rukovođenja i komandovanja, ki sta jo napisala Stevo Tankosić in Dušan Vukadinović. Iz prve knjige je Janša brez navedbe vira prepisal več odstavkov, od tega, kaj morajo vsebovati prostorski načrti, kakšno vlogo mora načrtovanje imeti pri "vodenju splošne ljudske obrambe", do ukrepov za hitro mobilizacijo. Iz Tankosićeve in Vukadinovićeve knjige pa si je "sposodil" shemo vodenja, pri čemer je napisal, da jo deloma povzema, jo je pa prekopiral. Poleg tega avtor na več mestih v diplomi, času primerno, opisuje idealno družbeno organizacijo, ki naj bi bila učinkovita v odporu proti prihajajočemu "zunanjemu" sovražniku. Svetuje, naj se država izogiba nevarnim tujim "licencam", kmetijstvo pa "monokulturam". Ob upoštevanju "interesov" in "potreb" Slovenije naj bi bilo po Janševem mnenju "načrtovanje velikih sosesk in s tem velike koncentracije prebivalstva sploh nesprejemljivo", saj bi v vojnih razmerah s tem sami sebi povzročali nerešljive težave. Če bi zmanjkalo energije, ne bi delovala dvigala, potem ne bi bilo gretja, občutili bi pomanjkanje hrane in vode. Na podeželju bi bile vse te težave veliko manjše, je bil leta 1982 prepričan sedanji predsednik vlade. Zato je nasprotoval tudi "odpiranju". Modernizacija na podlagi uvoza licenc naj bi bila "škodljiva". Glavna nevarnost naj bi bila predvsem v "zunanjem sovražniku" v obliki tujega kapitala, znanja in informacij. "Ali uvajanje sodobne tehnologije v proizvodnjo ob naših lastnih skromnih dosežkih ne pomeni uvoza tujih licenc" in "ali se dovolj zavedamo, da tuja tehnologija pomeni odvisnost od preskrbe z rezervnimi deli in mnogokrat s tujim strokovnim znanjem?" se je spraševal takrat Janša.
_5rca_
01. 09. 2012 11.19
+12
In kaj ima to zdej veze z vremenom??? Dejte že nehat omenjat to politiko vsepovsod!!
290ktober
01. 09. 2012 13.39
+0
Na siolu BRIŠEJO VSE KAR JIM NE PAŠE..ZATO OBJAVLJAM TUKAJ,DA VSAJ KDO VIDI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
domus
01. 09. 2012 20.27
Breda Slatinek
01. 09. 2012 09.58
+5
tak pa še samo naj keri reče da ni blo dosti poletja pa da bi ga šeradi meli....tisti pa naj grejo v florido al pa kam pa naj tam majo poletje še naprej!!!!HVALA TI DEŽEK
wild.spirit
01. 09. 2012 14.41
-1
z veseeeeeeeeeeeeeljem grem na florido:D če zdele začnem plavat(in če odštejem da me lahko poje morski pes ali ožge meduza) bom tam nekako v treh ali štirih letih:D
The_Artifex
01. 09. 2012 09.51
+4
A hočejo povedati z tem člankom da se je poletje poslovil za letos.
ognjenorezilo
01. 09. 2012 09.22
+5
vročinski vali ali vročinski valovi .. vročinsko valovanje :)))) joojj jojj pop teve hahaha
Strelja?ko
01. 09. 2012 18.41
vročinsko novinarstvo da te boli glava ja ....
1907955
01. 09. 2012 09.20
-1
Letošnje poletje smo 2.208ur težko prenašali našega Velikega Vodjo...
Cedevitek
01. 09. 2012 12.22
+0
Res da je Türk antipatičen, samo tko kritično pa spet ni...
Strelja?ko
01. 09. 2012 18.42
billie_jean
01. 09. 2012 09.05
+1
Upam, da je za letos konec s tole matrarijo in da lahko pozdravim prihajajočo lepoto jesenskega obdobja!
draghci
01. 09. 2012 09.04
-2
Strelja?ko
01. 09. 2012 18.43
anunakiji pridejo. končno da nas rešijo kataklizme politkov ....
Jules_Verne
01. 09. 2012 08.15
-8
nik500
01. 09. 2012 10.51
-1
1907955
01. 09. 2012 07.55
+13
In dvaindevetdestkrat je to poletje vzšlo sonce in se je zdanilo.
FC.Liverpool
01. 09. 2012 08.19
+20
loooooooooolchi
01. 09. 2012 07.51
+15
no je pa blo usaj poletje kot se spodobi
modrijan1
01. 09. 2012 07.46
+14
Danes imamo končno malce več dežja, ki ga skoraj da ni bilo mesec in pol.
kapuhs
01. 09. 2012 12.02
Nazadnje je bil sred junija, ko je padala toča.
Strelja?ko
01. 09. 2012 18.45
-1
Ja zdaj pride jesenska povodenj do poletja. Noe kje si...
Mr.JanHara
01. 09. 2012 22.25
Nekateri smo si privoščili malce dežja z kot oreh debelo točo tudi 29. julija