Slovenija

Letošnja zima toplejša, temperaturni razpon pa od minus 8,2 do plus 14,6 stopinije Celzija

Ljubljana, 01. 03. 2016 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z marcem smo stopili v meteorološko pomlad, zato je prav, da ocenimo minulo zimo. Ta spada med toplejše v zadnji stotih letih, saj je povprečna temperatura zadnjega trimesečja v prestolnici znašala 3,1 stopinje Celzija, medtem ko je dolgoletno povprečje 1,5 stopinje Celzija.

Meteorološka zima, ki se je zaključila v ponedeljek, spada v Sloveniji med toplejše v zadnji stotih letih. Povprečna temperatura zadnjega trimesečja je v Ljubljani znašala 3,1 stopinje Celzija, medtem ko je dolgoletno povprečje 1,5 stopinje. Tudi padavin je bilo več, kot kaže dolgoletno povprečje, je dejal meteorolog Andrej Pečenko.

Letošnja zima je bila med toplejšimi v zadnjih 100 letih.
Letošnja zima je bila med toplejšimi v zadnjih 100 letih. FOTO: Thinkstock
"Zima je bila razmeroma topla," je dejal Pečenko in dodal, da je bilo v Ljubljani kar nekaj dni s temperaturami nad 10 stopinj Celzija. Najvišja izmerjena temperatura meteorološke zime v prestolnici je bila 11. januarja, in sicer 14,6 stopinje, najnižja pa 19. januarja, ko so namerili minus 8,2 stopinje Celzija.

Padavine so bile v minulem trimesečju zelo neenakomerno razporejene, kažejo podatki Arsa. Decembra je bilo zelo malo padavin, januarja je bilo v prvi polovici meseca precej padavin, še več jih je bilo v februarju. Skupaj je v Ljubljani padlo 278,4 litra dežja na kvadratni meter, kar je več od dolgoletnega povprečja, ki je 244,7 litra na kvadratni meter, je dejal Pečenko.

Decembra in tudi januarja je bilo kljub krajšim dnevom razmeroma veliko sončnih ur, in sicer v Ljubljani skoraj enkrat več od povprečja, februarja pa je sonce sijalo pol manj, kot je povprečje minulih let. Skupaj je v Ljubljani v trimesečju sonce sijalo 199 ur, dolgoletno povprečje pa je okoli 200 ur sončnega obsevanja.

Tudi snega je bilo nekaj. V prestolnici so se ga veselili 3. januarja, ko so namerili 13 centimetrov, snežilo je tudi v februarju. "Zima je bila nekaj posebnega, tako kot vsaka," je sklenil Pečenko in dodal, da je bila minula meteorološka zima med toplejšimi v zadnjih sto letih. Zadnja mrzla zima pri nas je bila v sezoni 1984/85.

Posebej februar so zaznamovale padavine. V več krajih po Sloveniji so namerili rekordne količine padavin za ta mesec, med drugim v Novem mestu, Mariboru, Celju in na portoroškem letališču. Na letališču so namerili tudi rekordno število dni s padavinami nad 20 litrov na kvadratni liter, in sicer pet, medtem ko je dolgoletno povprečje trije takšni dnevi v februarju.

Če vas zanima še več o minuli meteorološki zimi, vabljeni na spletno stran Agencije za okolje RS.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
02. 03. 2016 10.08
Plačaj davek na izpuiste CO2, ker se Zemlja segreva. Ne razmišljaj komu gre denar in zakaj ga porablja, samo plačaj. Tvoja vest bo očiščena, ko boš plačal. Dovolimo ti, da se voziš s potratnim SUV 4x4 8 valjnim, 25l/100 km, ampak plačaj nam davek na izpuste.
macek_garfield
01. 03. 2016 14.21
+1
globalno segrevanje pa te fore pa to
Bofur
01. 03. 2016 14.11
+1
Niso stopinije, ampak stopinje. Drugače pa ni problem le v nadpovprečni količini padavin, ampak v dejstvu, da je šlo predvsem za dež in da je bilo snega za vzorec in da ga je precej hitro pobralo.