Slovenija

Letos več rojenih kot lani

Ljubljana, 30. 09. 2007 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav se je število živorojenih letos povečalo za 4,3 odstotne točke, je naravni prirast še vedno negativen.

V Sloveniji se še vedno rodi premalo otrok
V Sloveniji se še vedno rodi premalo otrok FOTO: Reuters

Število prebivalcev Slovenije se je v letošnjem prvem četrtletju povečalo za 3.220 oseb. Povečalo pa se je le zaradi selitvenega prirasta tujcev, selitveni prirast državljanov Slovenije in naravni prirast sta bila namreč negativna, kažejo podatki državnega statističnega urada (SURS).

Začasni podatki za prvo četrtletje leta 2007 v primerjavi s končnimi podatki za prvo četrtletje leta 2006 kažejo, da je bilo v letošnjem prvem četrtletju več živorojenih, več oseb pa je tudi umrlo. Število živorojenih se je povečalo za 4,3 odstotne točke, število umrlih pa za 5,2 odstotne točke. Po treh četrtletjih pozitivnega naravnega prirasta v letu 2006 je bil ta v prvem četrtletju leta 2007 ponovno negativen. Znašal je -351, so še sporočili s Sursa.

V Slovenijo se je priselilo več tujcev, kot se je odselilo Slovencev
V Slovenijo se je priselilo več tujcev, kot se je odselilo Slovencev FOTO: Reuters

Število priseljenih iz tujine je za 3.571 večje od števila odseljenih v tujino. V prvem četrtletju leta 2007 se je v državo priselilo 7.493 prebivalcev, v tujino pa se jih je odselilo 3.922. Število prebivalcev, ki so se v prvem četrtletju 2007 v državo priselili, se je v primerjavi s prvim četrtletjem 2006 povečalo za 77,1 odstotne točke, število tistih, ki so se iz države odselili, pa za 35,3 odstotne točke.

Skupni prirast prebivalstva je bil v prvem četrtletju 2007 v primerjavi z enakim obdobjem leta 2006 za več kot trikrat višji. Znašal je 3.220 oseb. K njegovi pozitivni vrednosti je prispeval samo selitveni prirast tujcev. Ta je znašal 4.079 oseb. Selitveni prirast državljanov Slovenije in naravni prirast prebivalstva sta bila namreč negativna, kažejo podatki Sursa.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samson80
01. 10. 2007 11.08
radenska16................zakaj bi pa ljudje odhajali v tujino.............v Sloveniji imaš vse kar potrebuješ....kaj ti pa manjka tu............samo ne se izgovarjat da ni dela.....časopisi so polni oglasov za delo....če nebi bilo dela,nebi tujih delavcev uvažal............slovecni se samo morajo navadit za vsako delo prijeti........
generalpostmail@hotmail.com
01. 10. 2007 11.08
Dolejo: se strinjam s tabo! Če se tujcev vsako četrtletje priseli 4000, se jih na leto priseli 16000, rojstev pa je le cca 18000. Hm... Slabo se nam piše... v eni generaciji bomo kot nemci v nemčiji!!! Iz lastnih izkušenj vem, da so turki tam nestrpni do nemcev (porurje in ostali razviti deli) - številčno pa je verjetno že skoraj 1:1!
dolejo
01. 10. 2007 09.08
Dragi forumaši, ker 24ur CENZURA onemogoča moje prispevke, kadarkoli omenjam probleme, ki jih povzročajo naši nekdanji "bratje", ne morem sodelovati v teh debatah. Če kdo misli, da bo s tem reševal probleme v Sloveniji se pošteno moti in ovira demokracijo v Sloveniji. Moj odnos do priseljencev je posledica empiričnih izkušenj. Dobro vem, da je nanje treba vršiti pritisk, da se socializirajo in civilizirajo, da ne bodo povzročali toliko kriminala in sovraštva do vsega kar je slovensko. Če tega ne bomo naredili, potem je treba takoj ustaviti priseljevanje, ker nam bo situacija ušla iz rok. Poglejte naprimer Fužine, kjer policija ne obvlada več situacije in južnjaki oblikujejo okolje po svoji podobi in svojih agresivnih nacionalnih apetitih. Ali hočemo to? Ali pa bomo prišli čez mejo, kjer ne bomo mogli nič več storiti in bomo mi postali objekt priseljencev ??? ....
Tonček Balonček
30. 09. 2007 21.35
dolejo, drugi vzrok priseljevanja je npr. v Španiji, kjer so po nekaterih vaseh vse hiše pokupili Britanski upokojenci in profesorji, tako da imajo (to je po evropski zakonodaji mogoče) ti priseljenci ponekod že večino v občinskih svetih. Podobno je tudi ponekod v Maroku, kamor se selijo francoski penzionisti, pa po tihomorskih otokih, kjer imaš svašra starčkov in hipijev z vsega sveta, potem pa seveda ambulante, domove za ostarele itd. Tudi to je Evropa! Ja kdo bo pa delal, če bodo vsi študirali in bili menažerji?
Tonček Balonček
30. 09. 2007 21.22
Če poslušamo statistične podatke, je vs eskupaj smešno. Lani se je rodilo skoraj 18.000 otrok, diplomiralo jih je pa slabih tisoč manj!, si potem predstavljate nivo teh naših novodobnih visokih in višjih strokovnih šol, menda nismo Sloevnci tako pridni in pametni učenci! Poleg tega jih je za posledicami bolezni, ki jih povzroča kajenje, umrlo 3500 ljudi. Ergo, če bi nehali kaditi (za alkohol ni podatkov), bi ans bilo v par deset letih mnogo več, brez povečanja rojtev, seveda pa v glavnem starčkov, to pa nikogar ne skrbi, in brez priliva davkov in trošarin na dobak, ha, ha. .
bonsai9@email.si
30. 09. 2007 20.07
Zakaj pa mamo zdej novo ministrico za zdravje? Bo že ona to uredila.
boycek20
30. 09. 2007 19.55
kdo pa bi gradil potem hiše za bogate Slovence, če nebi bilo toliko priseljevanja?
mindfucker
30. 09. 2007 19.47
V Slovenski vojski so na vodilnih položajih sami moji kolegi. Če dobim službo v SV, se vam hrvatov ni treba bati! Ko sem poveljeval kninskemu korpusu, hrvatov ni bilo v polmeru 200km okoli Knina ! Piranski zaliv je šala mala. Spodili jih bomo do Reke!
bonsai9@email.si
30. 09. 2007 19.35
kritika Ne vem na kteri strani sm, samo na tvoji sigurno nism. Ker ne maram niti pokvarjenih cerkvenjakov, pedofilov, farizejev, klerofašistov...ne vem med katere se prištevaš. Izjasni se !
bonsai9@email.si
30. 09. 2007 19.23
Za tebe vse zrihtano. Saj si naš, pa še Haag ti krati človekove pravice. Dobrodošel med našimi.
kritika@email.si
30. 09. 2007 19.21
Tanka je linija med patriotizmom in nacionalizmom. Ti si jo s svojimi komentarji presegel. In ja, moti me ko mi ljudje težijo ampak meni težijo tudi Slovenci na parkirišču Trga Republike pred Maxijem pa kaj potem?! Misliš da delam pri tem nacionalne razlike kot ti? Bonsai9, a nisi ti kot neki levičar, ki se slini ob besedi Kučan? Tukaj pa zagovarjaš politiko prepovedi preseljevanja. Hehe, zato pa vedno trdim, da so v Sloveniji samo kvazi levičarji in to je največji strup, ki zastruplja našo družbo.
mindfucker
30. 09. 2007 19.16
A lahko zaprosim za politično zatočišče? V bosni sem se počutil ogroženega. Na vsak način so me hoteli spraviti na Nizozemsko! Jaz se v Ljubljani počutim odlično. Samo še tečaj slovenščine dokončam, pa bo.
bonsai9@email.si
30. 09. 2007 19.00
Točno. Tujcem prepovedat priseljevanje, sploh pa možnosti, da pridobijo državljanstvo in s tem volilno pravico. Sicer se pa vidi kdo hodi vn in išče podpornike za naslednje volitve samo da bi se obdržali na oblasti. Tudi folku, ki živi v Avstraliji, ZDA in Argentini prepoved volitev. In bi se kmalu izčistilo kar je gnilega.
GSG-9
30. 09. 2007 18.59
Kritika, oba veva da je tvoja želja zgolj utopija, k nam prihaja ogromno priseljencev iz bivše juge ki se jih da porabiti zgolj kot delavno silo na gradbiščih in podobno. S seboj pa prinesejo še druge probleme. Si ti ne želiš enkrat zvečer se sprehodit po Ljubljani s punco ne da bi ti kakšen imigrant zatežil za mobitel itd...sori, samo men gre to že pošteno na jetra. Pač imam jih že čez glavo. Možno da je samo v Ljubljani tak koncentrat priseljencev da vidiš razne "srbije do ne vem kaj" napise po stenah. Ej, trenutno se jaz počutim kot priseljenec v svoji lastni državi. Dejte vključit mal patriotizma.
kritika@email.si
30. 09. 2007 18.42
GSG-9, jaz bi pa raje videl, da gredo neumni in nestrpni Slovenci ven iz Slovenije, pridejo pa pametni in strpni tujci namesto njih! Kaj praviš na ta predlog, ti Jelinčičev papagaj?
rozlicek@gmail.com
30. 09. 2007 18.30
Gradbena smer je trenutno v največjem porastu in potrebujejo veliko delovne sile. In to ljudi, ki so pripravljeni delati z lopato in krampom, ne takšnih, ki samo mislijo, da mislijo. Takšnih oseb, ki so pri nas pripravljeni poseči po fizičnem delu pa enostavno ni ali pa jih je zelo malo. Še tisti Bosanci, ki so dobili državljanstvo, nočejo več delat, ker se imajo sedaj za nekaj več. Tako se bo nadaljevalo dokler se bodo gradile ceste potem se bo pa malce umirilo. Ljudje, ki delajo, ne delajo pizdarije. Problem so pa razni #poslovneži# z juga, ki se ukvarjajo z vsemogočo preprodajo. Potem pa poka po Ljubljani. V glavnem; v Sloveniji na splošno primanjkuje delovne sile v skoraj vseh branžah. Imamo pa seveda množice diplomiranih filozofov, ki jih podpira država. Zelo malo možnosti je, da bi jih kdo zaposlil. Da bi pa nekdo od teh prijel za kakšno malo bolj fizično delo je pa nemogoče. Si lahko pretegnejo kakšno kocino.
GSG-9
30. 09. 2007 17.27
Grozno, država bi morala poskrbeti za ohranitev slovenstva, vedno več tujcev prihaja k nam. Novo zakonodajo rabimo ki bi PREPOVEDOVALA priseljanje tujcev k nam. Naj se spelejo drugam, tu jih nočemo. Dosti Slovencev rabi pomoč, tujci naj se jeb***, Slovenci in Slovenija so na PRVEM mestu.
simon99
30. 09. 2007 17.06
Katastrofa! 7.493 novih tujcev v 4mesecih?!?! Torej bo to na koncu leta pomenilo 30.000 novih tujcev, to pa je še veliko hujše kot v največjem valu priseljencev v času Jugoslavije. Leta 1997 se je v celem letu v Slovenijo priselilo nekaj čez 1000 tujcev, zdaj pa se jih toliko v 14.dneh!!! Če se nebo ta trend priselkevanja končal slovenski narod nima relanih možnosti za preživetje, da ne govorimo, da se bodo le povečevali vsi problemi, ki jih s sabo prinaajo priseljenci (kriminal, medetnična trenja itd.)
Zentrum
30. 09. 2007 17.01
Ja seveda je negativen, če pa vedno več folka odhaja v tujino. Razloge mi menda ni treba naštevati.