Slovenija

Očistimo Slovenijo 2012: Potrebujemo le še lepo vreme!

Ljubljana, 10. 01. 2012 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Slovenci bomo lahko znova dokazali, da nam je mar tako za našo malo deželo kot tudi za ves svet. Konec marca bo namreč potekala akcija Očistimo Slovenijo 2012, pridružile pa se nam bodo tudi druge države.

Tako so leta 2010 čistile slovenske lepotice z miss Koroške na čelu.
Tako so leta 2010 čistile slovenske lepotice z miss Koroške na čelu. FOTO:

Ob koncu letošnje zime si bomo ozaveščeni Slovenci tako kot slabi dve leti nazaj nadeli rokavice, prijeli vreče ter se podali na plano z enim samim razlogom – da naredimo to deželo zopet čisto. 24. marca bo namreč drugič v zgodovini Slovenije organizirana še večja in bolj intenzivna vseslovenska prostovoljska okoljska akcija Očistimo Slovenijo 2012.

Prijave na akcijo so zopet zaželene in bodo možne preko spletne strani www.ocistimo.si. Tam bodo na voljo tudi vse ostale informacije o projektu, kot so dogodki, novice in napotki. Za dodatne informacije ter za prijavo divjih odlagališč lahko ljudje pokličejo na info številko 080 2262. Jaka Kranjc, vodja projekta Očistimo Slovenijo 2012

Projekt se po besedah predstavnikov društva Ekologi brez meja tokrat povezuje v pobudo Očistimo svet 2012 in predstavlja največji okoljski prostovoljni projekt v zgodovini človeštva. "Cilji so zastavljeni še višje,“ pravijo organizatorji, ki ne skrivajo, da se bodo Slovencem tokrat pridružile tudi druge države. "Številne prostovoljske organizacije in skupine prostovoljcev širom po svetu si že nekaj mesecev skupaj prizadevamo ustvariti največji okoljski prostovoljni projekt v zgodovini človeštva z imenom Očistimo svet 2012,“ pravijo slovenski ekologi. Projekt bo sestavljen iz vrste enodnevnih čistilnih akcij na ravni držav ali velikih mest, te pa se bodo zvrstile od 24. marca do 25. septembra 2012. Priprave trenutno že potekajo v 83 državah. Ekologi računajo, da bodo uspeli povezati 300 milijonov prostovoljcev v vsaj 100 državah sveta.

Kako bo pri nas?

Čistilna akcija bo v Sloveniji potekala v soboto, 24. marca 2012, vanjo pa želijo organizatorji projekta povezati 250.000 prostovoljcev, ki bodo čistili odpadke na divjih odlagališčih, cestah, ulicah, okolicah šol in vrtcev ter sprehajalnih poteh. Organizatorji pričakujejo, da bodo prostovoljci na dan akcije na vsakega prebivalca Slovenije zbrali približno eno 120-litrsko vrečo odpadkov. K sodelovanju v projektu so še pred dnevom čiščenja vabljeni vsi, saj je ekipa v sodelovanju s partnerji pripravila širok nabor ozaveščevalnih, zabavnih, interaktivnih, informativnih in tudi nagradnih aktivnosti.

Petra in Janez Matos, vodji projekta Očistimo Slovenijo 2012
Petra in Janez Matos, vodji projekta Očistimo Slovenijo 2012 FOTO: Blaž Garbajs

Ena od vodij projekta Očistimo Slovenijo 2012 in predsednica društva Ekologi brez meja Petra Matos verjame, da je Slovenija znova sposobna doseči energijo iz leta 2010. "Filozofija gibanja temelji na preprostem dejstvu, da prav vsak lahko nekaj naredi za boljši svet. Če povabi zraven še vse, ki jih pozna, je učinek toliko večji,“ pravi in pri tem poudarja, da je projekt do zdaj ponovilo že 16 držav, a smo bili Slovenci s 13,5-odstotno udeležbo daleč najboljši.

Udeležite se katerega od 30 ozaveščalnih dogodkov!

V sklopu aktivnosti ozaveščanja bo svoje prispevala tudi ekipa Ekokomikov, med katerimi so se znašli Matjaž Javšnik, Vid Valič, Tin Vodopivec in drugi.
V sklopu aktivnosti ozaveščanja bo svoje prispevala tudi ekipa Ekokomikov, med katerimi so se znašli Matjaž Javšnik, Vid Valič, Tin Vodopivec in drugi. FOTO: Miro Majcen

Tokratni cilji organizatorjev so več kot 10-odstotna udeležba, povezanost 1000 organizacij, posodobitev registra divjih odlagališč ter večja ozaveščenost pri ravnanju z odpadki. "Želimo, da ima projekt trajen učinek in da doseže prav vsakogar. Letos smo zato projekt gradili s poudarkom na ozaveščanju – pred samo akcijo pripravljamo 30 ozaveščevalnih dogodkov po vsej Sloveniji, več natečajev, Slovenija bo postavljena tudi pred 14-dnevne eko izzive, pripravljamo zanimivo nagradno igro, modno revijo, iskali bomo talentirane ekokomike. Organiziramo tudi dva strokovna dogodka, s 56 izobraževalnimi ustanovami pa že pripravljamo otroke in mladino, da do marca postanejo ekoglavce," je povedala Polonca Štritof, vodja komuniciranja pri projektu Očistimo Slovenijo 2012.

Novinarsko konferenco je zaključil ambasador projekta Vlado Kreslin, ki je s šolskim pevskmi zborom OŠ Bežigrad in mešanim pevskim zborom Soča zapel uradno himno projekta Okna na stežaj, za katero je prispeval tudi besedilo in glasbo.
Novinarsko konferenco je zaključil ambasador projekta Vlado Kreslin, ki je s šolskim pevskmi zborom OŠ Bežigrad in mešanim pevskim zborom Soča zapel uradno himno projekta Okna na stežaj, za katero je prispeval tudi besedilo in glasbo. FOTO: Blaž Garbajs

Pomanjkljiv inšpekcijski nadzor

Janez Matos, vodja skupine za popis Očistimo Slovenijo 2012, je poudaril: "Med vzroki za veliko število divjih odlagališč je treba posebej poudariti nekaznovanje nelegalnega odlaganja. Inšpekcijski nadzor je zaenkrat še pomanjkljiv, zato se storilcev ne odkrije, če pa se jih, se velik delež kazni sploh ne izterja. Projekt je idealna priložnost, da vsak od nas prijavi divja odlagališča, ki jih pozna in tako pripomore k pospeševanju reševanja te problematike. Register je namreč idealna osnova za ažurno in ekspeditivno delo inšpektorjev.”

Prijava odlagališč je anonimna in poteka na spletni strani www.ocistimo.si, kjer si lahko vsak naloži tudi aplikacijo za prijavo divjih odlagališč preko mobilnega telefona. “Vsako prijavljeno odlagališče bo prišlo v poštev za čiščenje v akciji Očistimo Slovenijo 2012,” je še dodal Matos.

100 občin že zavihalo rokave

Urša Zgojznik, vodja lokalne organizacije Očistimo Slovenijo 2012, je povedala, da se organizacija projekta že odvija v več kot 100 občinah, kjer je odziv povečini pozitiven. "Ugotavljamo, da je več občin po akciji leta 2010 sprejelo dodatne ukrepe na področju okoljevarstva. Tudi ljudje postajamo bolj pozorni na divja odlagališča,“ je izpostavila. Kot je še dejala, je več kot polovica letošnjih občinskih koordinatorjev pri projektu sodelovala že prvič, kar je tudi razlog, da tokrat priprave potekajo bolj gladko.

Projekt vreden okoli 25 milijonov evrov, za izvedbo potrebno 200 tisočakov v denarju

Čeprav vsi organizatorji projekta delujejo prostovoljno, izvedba tako velikega in obsežnega projekta predstavlja krepek finančni zalogaj. Matosova pravi, da na podlagi lanskoletnih izkušenj in letošnjih nadgradenj ocenjujejo vrednost projekta na 24,7 milijona evrov. Od tega bodo potrebovali okoli 200 tisoč evrov v denarju,  milijon evrov v materialu in storitvah, 1,5 milijona sta vredna odvoz in vrečke, delo prostovoljcev pa je ovrednoteno največ – 22 milijonov evrov. "Pridobljeni denar bomo porabili za delno kritje stroškov telefona in goriva prostovoljcem,“ je še dodala.

Türk je častni pokrovitelj

K projektu je kot častni pokrovitelj pristopil tudi predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk ter 18 ambasadorjev projekta, prepoznavnih osebnosti v slovenskem prostoru, ki se bodo prostovoljno vključili v posamezne aktivnosti projekta in ga tako še bolj popestrili.

Se spomnite, kako smo čistili leta 2010?

Čistilne akcije konec marca leta 2010, v kateri je sodelovalo četrt milijona Slovencev, se je po uradnih podatkih udeležilo 246.000 prostovoljcev, kar je največji odstotek prebivalcev med tremi drugimi državami, ki so do takrat akcijo že izvedle – Estonijo, Latvijo in Portugalsko. Slovenci smo pobrali 60.000 kubičnih metrov odpadkov, kar je približno 12.000 ton. Rekordna udeležba je bila v Pivki, kjer si je rokavice nadela več kot tretjina vseh prebivalcev.

Milan Kučan, prvi predsednik Republike Slovenije
Milan Kučan, prvi predsednik Republike Slovenije FOTO: Aljoša Kravanja

Čistili so vsi – od pomembnežev do čisto navadnih smrtnikov in celo njihovih najmlajših. Sodelovali so vojska, policija, potapljači, cel politični vrh, nogometaši, tudi naša redakcija 24ur.com. Lovke prostovoljcev so segle tudi v zamejstvo.
Čistili so po vseh kotičkih, v gozdu, po mestih, v rekah in jezerih. Med smetmi so našli kolesa, štedilnike, kopalne kadi, straniščne školjke, spodnje perilo, avtomobilske akumulatorje, mobilne telefone ... v Novi Gorici so iz reke Soče potegnili cel potniški avtobus! Okoli 50 mariborskih prostovoljcev je iz vode pri Hoški gramoznici skupaj z vojsko, policijo in potapljači potegnilo kar sedem avtomobilov.

Dan po akciji

Dan po akciji nas je zanimalo, ali bomo Slovenci v prihodnje z odpadki ravnali drugače. Naša spletna anketa, v kateri je glasovalo preko 5.600 ljudi, je pokazala, da 62 odstotkov Slovencev meni, da so bili že prej dovolj prijazni do okolja. 32 odstotkov jih je priseglo, da bodo postali prijaznejši, po tri odstotke ljudi pa je odgovorilo, da akcija ne bo vplivala na njihovo odgovorno ravnanje do okolja oziroma da jih stvar čisto nič ne zanima. Temu so sledile še fotografije naših bralcev, ki so dokazale, da je bila uspešno izvedena takratna akcija očitno le kaplja v morje. Vsi skupaj smo spoznali, da bo treba narediti še veliko, da bo naša mala dežela resnično čista.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Inspire
11. 01. 2012 12.57
+3
Vsak dan je dan za sprotno čiščenje , ter pospravljanje za sabo ! Kaj pomaga , če boste z garanjem spet naredili prostor za lenuhe , ki ne vedo kaj pomeni \"čisti okolje \" !
Frane Bogataj
11. 01. 2012 09.32
+3
Največji onesnaževalec v Ljubljani,je sigurno GMP Omahen Tomačevska c. 46,saj zakopava oporečne odpadke na lastnem dvorišču.,inšpektorji pa samo opazujejo in ne ukrepajo že leta.
trendi
11. 01. 2012 08.06
+4
Ja, spet bomo očisili, da bodo lahko imeli ta isti kam odlagati! Žalostno!
Kritik19
10. 01. 2012 22.47
+5
Le vkup, le vkup uboga zmanipulirana raja!!! Treba je odpraviti vzrok in ne posledic!!! Izgleda, da vzrok ni važen, sicer ne bi imeli dela?????
Nauders
10. 01. 2012 21.56
-2
a to moramo mi delat, VOJSKA pa leži na naš račun ??? žalostno, če ni teh akcij, se pač nič ne bo počistilo
kernc
11. 01. 2012 07.30
+1
kako pa veš, da vojska ne bo pomagala, tako kot je prejšnjič?
Marcel Korošec
10. 01. 2012 20.31
+1
Kaj pa tist striček brska po smeteh ??
sdspecy
10. 01. 2012 20.07
XYZ00710.01.2012 17:35:03 Lahko kaj narediš, ali pa gledaš druge, ki delajo... v tem primeru boš postal točni tisti, ki jih sicer kritiziraš! Razmisli malo...
androo78
10. 01. 2012 19.53
+3
a nimate nobene druge slike sam kučan vas je
itevs
10. 01. 2012 20.06
+3
Na sliki je pač svinjarija ki jo je najbolj potrebno počistiti.
androo78
10. 01. 2012 20.27
+2
Roman Hren
10. 01. 2012 19.45
+1
Take akcije so pozitivne in bi morale biti stalnica, še bolj pa vsakodneven odnos do okolja. Pomembno je predvsem izobraževanje najmlajših, ki pa jim moramo starejši dati vzgled! Ali tudi pri tem ne gre brez blatenja \"levih\" in \"desnih\"?
tomjaz
10. 01. 2012 19.21
+0
Jankovič, Kučan, Turk, Pahor... te pospravljajo , kaj pa Janša in drugi?
periot22
10. 01. 2012 18.29
+0
Za mnogo ljudi kot so privatniki se ve kam vozijo svoj odpad pa se ne ukrepa kljub dokazom, niti pod razno ne mislim pobirati smeti za drugim!!!!!i
yapi
10. 01. 2012 18.05
+7
pejte pogledat na omv bilokater kva folk dela. mečejo useživo mimo košev za smeti. od mladih do starih. in kdo pobira te smeti? uni zaposleni na omv. pred nosom majo kr nekej košev a useeno iz brezobzirnosti in ene trohice občutka za okolje onesnažujejo, pa čeprav je to pumpa, odličen dokaz kakšn odnos majo usi ljudje k grejo na pumpo.
XYZ007
10. 01. 2012 17.35
+1
in sedaj bo spet 10 % Slovencev lovilo ribe, da bo nahranilo ostalih 90 %....jp, prava logika...
neziie
10. 01. 2012 17.34
+8
Škoda sam da vse te smeti ostanejo, sam da so na kupu.Verjetno bi blo bolš delat v smeri da ne bi blo tolk odvečne embalaže.Dons je že vsak zobotrebc v tolk plastike zapakiran da je groza.Za začetek bi blo fajn že če bi se dal jogurt nafilat v flašo (ala mlekomat) Mogoče tut čistila(mehčalci ,praški...)
S.GOVOR
10. 01. 2012 17.00
+0
EKO FANATIZEM, zadnja modna muha za srednji sloj...
QueerAsYou
10. 01. 2012 16.26
+6
Super! Ta akcija je najboljši promotor ozaveščanja ljudi kako pomembno je čisto okolje! Kljub temu da sortiram odpadke in jih ne mečem naokoli se bom akcije tudi letos udeležil!
saoirse
10. 01. 2012 16.17
+9
absolutno podpiram akcijo,upam,da se pridružim..Bi jo pa razširil še na kakšna druga področja v državi,če je že čistimo nesnago.
QueerAsYou
10. 01. 2012 16.27
+5
ochi
10. 01. 2012 16.09
+2
ljudje smo čedalje bolj asocialni. se je videlo pri poplavah 2010. jaz pridem, pa čeprav pospravim le en kos nesnage. lepo je biti del neke večje slike, nevsakdanje in pozitivne.
neziie
10. 01. 2012 16.09
+5
Lačne v Afriki je tut bolš navadit da si pridelajo hrano ,kot pa da jim jo mi vozmo.
beton
10. 01. 2012 16.03
+3
moj nasvet: tile bi moral čistiti vsaj en mesec,po 8 ur na dan,pa da pol vidimo,njihovo iskrenost