Slovenija

Letos bodo odstrelili 70 medvedov

Ljubljana, 21. 01. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za kmetijstvo je izdalo odločbo, da lahko lovci letos odstrelijo 70 medvedov. Poslanec NSi Janez Drobnič pa je v zakonodajni postopek vložil predlog zakona o ukrepih za zagotovitev pogojev sobivanja človeka in rjavega medveda.

Rjavi medved <i>Ursus arctos</i>
Rjavi medved <i>Ursus arctos</i> FOTO: Reuters

Medvedi so žrtve lovskih pušk pogosto tudi zato, ker jih ljudje s hranjenjem navajajo na svojo bližino. Če se medvedki že v mladosti navadijo na bližino ljudi, lahko kasneje postanejo nevarni. Ena izmed možnosti za medvedke, ki se preveč navadijo na urbano življenje, bi bil živalski vrt. Vendar se zaradi dolgoživosti medvedov, ki doživijo tudi do 30 let, tudi živalski vrtovi otepajo z viškom rjavih kosmatincev.

Kljub vsemu je po mnenju lovcev v slovenskih gozdovih rjavih medvedov preveč, zato vsako leto poskrbijo za odstrel odvečnih živali.

Poslanec Nove Slovenije Janez Drobnič pa je v zakonodajni postopek vložil predlog Zakona o ukrepih za zagotovitev pogojev sobivanja človeka in rjavega medveda. Drobnič meni, da, kljub vse večjemu številu medvedov in vse večji ogroženosti ljudi, nihče od odgovornih doslej ni naredil nič.

Če bi državni zbor sprejel omenjeni zakon, bi bila država, kot pravi Drobnič, odgovorna za ljudi na tem območju. Predlog zakona namreč podrobno ureja področje odškodnin in rent, ki bi jih občine in ljudje prejemali zaradi sobivanja z rjavim medvedom.

Ministrstvo za kmetijstvo bi na leto izplačalo 828 milijonov tolarjev za rente za težje razmere kmetovanja, 145 milijonov bi za prevoze otrok v šole plačalo ministrstvo za šolstvo, 58 milijonov pa bi za rente občinam namenili na ministrstvu za okolje in prostor.

Tako na primer nekateri kmetje, ki jim je medved poklal drobnico, še vedno niso v celoti dobili odškodnin. Franc Gačnik iz Kota pri Ribnici, ki ga je pred dvema letoma napadel medved, pa pravico še išče na sodišču. Država mu namreč kljub obljubam še vedno ni izplačala odškodnine.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou