Slovenija

Leto pomembnih odločitev

Ljubljana, 31. 12. 2007 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlado čaka naporno leto - boriti se bo morala z inflacijo, podražitvami, tajkuni, obenem pa še predsedovati EU.

Rokovanje prebivalcev ob slovensko-avstrijski meji
Rokovanje prebivalcev ob slovensko-avstrijski meji FOTO: Reuters
Slovenija bo kot predsedujoča vodila delo Sveta EU in Evropskega sveta, unijo bo zastopala v odnosu do tretjih držav in mednarodnih organizacij, najtežje delo pa jo čaka pri oblikovanju enotnega stališča unije glede Kosova.

Slovenija bo od 1. januarja do 30. junija kot prva novinka predsedovala Evropski uniji. V tem času se bodo v Sloveniji, predvsem na Brdu pri Kranju, vrstila ministrska in druga srečanja, še več pa jih bo pod vodstvom Slovenije potekalo v Bruslju oziroma Luxembourgu. Po pričakovanjih se bo slovensko predsedstvo precej ukvarjalo z vprašanjem Kosova, saj naj bi pokrajina po napovedih prav v času slovenskega predsedovanja povezavi razglasila neodvisnost. Slovenija si bo prizadevala za oblikovanje enotnega stališča EU do tega vprašanja, kar pa ne bo lahka naloga.

Poleg tega bo slovensko predsedstvo spremljalo potek ratifikacije nove evropske pogodbe v članicah EU. Državni zbor naj bi pogodbo ratificiral že januarja. Na marčnem vrhu EU bo osrednja pozornost veljala lizbonski strategiji; v času predsedovanja bodo stekla tudi pogajanja med članicami glede porazdelitve bremen v zvezi z zmanjšanjem izpustov toplogrednih plinov in povečanjem deleža obnovljivih virov energije.

Konec marca se bo z odpravo nadzora na zračni meji sklenila širitev schengenskega območja na devet novih članic EU, tudi Slovenijo.

V času slovenskega predsedovanja so predvidena tudi štiri vrhunska srečanja s tretjimi državami. Največje, srečanje voditeljev vseh članic EU in držav Latinske Amerike, bo maja v perujski Limi, Slovenija pa naj bi predvidoma junija gostila vrh EU z ZDA. Vrhunski srečanji z Rusijo in Japonsko, prav tako predvideni v času slovenskega predsedovanja, bosta v Rusiji oziroma na Japonskem. Slovenska vojska bo še naprej sodelovala v mirovnih operacijah po svetu, med drugim na Kosovu, v BiH, Afganistanu, Libanonu, Iraku in Čadu. Kontingent vojakov v misiji Kfor na Kosovu bo od februarja do septembra povečala na do 350 vojakov.

Bo Hrvaška razglasila ERC?

Ali bo Hrvaška razglasila ERC?
Ali bo Hrvaška razglasila ERC? FOTO: Reuters

Hrvaška bo po napovedih s 1. januarjem zaščitno ekološko-ribolovno cono uveljavila tudi za članice EU. Slovenija in Italija temu ostro nasprotujeta in napovedujeta, da bosta v sodelovanju z Evropsko komisijo ustrezno ukrepali. V začetku leta naj bi svoje ugotovitve predstavili skupina slovenskih mednarodnopravnih strokovnjakov, ki pripravljajo pravni okvir za reševanje vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško, in komisija za ugotavljanje stanja na meji. Glede na predstavljena strokovna mnenja bo nato vlada odločila o nadaljnjih korakih, med katerimi je tudi možnost presoje pred Meddržavnim sodiščem v Haagu.

Inflacija najverjetneje še navzgor

Z novim letom bodo uveljavljene tudi novosti na področju dohodninske zakonodaje, saj davčnim zavezancem ne bo več treba izpolnjevati dohodninskih napovedi, znižal pa se bo tudi davek na izplačane plače.

Med osrednjimi gospodarskimi temami v letu bo tudi boj zoper visoko stopnjo inflacije, ki so jo spodbudile predvsem visoke cene energentov in hrane. Po pričakovanjih ekonomistov naj bi visoko inflacijo v Sloveniji beležili najmanj še v prvem četrtletju leta. S tem bodo povezani verjetno tudi premiki na področju sociale, saj sindikati napovedujejo številne stavke, vseslovenski protest pa za sredino januarja načrtujejo tudi avtoprevozniki, ki med drugim niso zadovoljni z načinom pobiranja cestnine.

Omeniti velja tudi nadaljevanje "boja proti tajkunom", ki ga je napovedala vlada in pri katerem bosta pomembno vlogo odigrali noveli zakona o bančništvu in prevzemih. Nadaljeval se bo popis nepremičnin, v začetku maja pa naj bi bil že vzpostavljen register nepremičnin, ki bo močno olajšal promet z nepremičninami in postavil temelje za hitrejši razvoj hipotekarnega bančništva v Sloveniji.

Umik države iz gospodarstva

Po odmevni privatizaciji Nove Kreditne banke Maribor je pričakovati nadaljevanje umika države iz gospodarstva, med drugim privatizacijo Slovenskih železarn, nadaljevanje privatizacije Zavarovalnice Triglav in 49,13-odstotnega lastniškega deleža Telekoma Slovenije (rok za oddajo zavezujočih ponudb se bo iztekel 4. januarja), pa tudi odprodajo deležev v nekaterih pomembnih slovenskih podjetjih, kar bo privedlo do novih koncentracij lastništva.

Volitve bodo verjetno prinesle spremembe

Slovenija bo nadaljevala pogajanja za vstop v Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), za katera je vabilo prejela maja 2007.

Jesenskim parlamentarnim volitvam bo namenjena osrednja pozornost slovenskih političnih strank v letu 2008. Socialni demokrati so napovedali, da bo v primeru njihove zmage na volitvah mandatar za sestavo nove vlade Borut Pahor, še pred volitvami pa naj bi bila znana tudi imena ministrov morebitne Pahorjeve vlade. Podpredsednik Slovenske demokratske stranke Milan Zver pa je zagotovil, da bo mandatar v primeru zmage SDS sedanji premier Janez Janša.

Bo Türk glede ustavnih sodnikov uspešnejši od Drnovška?
Bo Türk glede ustavnih sodnikov uspešnejši od Drnovška? FOTO: POP TV

Novega predsednika države Danila Türka čaka iskanje kandidatov za ustavne sodnike. Bivši predsednik Janez Drnovšek je v svojem zadnjem predlogu državnemu zboru poslal v imenovanje štiri kandidate, toda potrjen je bil le eden. Iskanje novih treh kandidatov bo ena izmed prvih Türkovih nalog. Do 31. januarja bo predsednik moral poiskati še kandidata za zamenjavo Franca Grada, ki je zaprosil za predčasno razrešitev.

In državni zbor?

Vprašanje je, ali bodo poslanci v zadnjem letu svojega mandata sprejeli pokrajinsko zakonodajo. Enako negotova se zdi usoda ustavnega zakona o izbrisanih. Sprejetje sprememb zakona o žrtvah vojnega nasilja, kjer obstajajo nesoglasja znotraj same koalicije, bo verjetno moralo počakati na drugačna strankarska razmerja v DZ. Nekaj več upanja imajo le spremembe volilne zakonodaje, saj opozicijske poslanske skupine pričakujejo potrebno dvotretjinsko večino. Kot so zatrdili, so v predlogih upoštevali tudi pripombe koalicijskih poslanskih skupin.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

manjakranjc@hotmail.com
01. 01. 2008 18.57
Svoje posvetilo, ko se odpravljajo na vnovični vnebohod, na pot svojih čeztelesnih moči, medtem, ko prezir in gobezdanje kaže pritlikavi trpežni maraton vnovičnega vzpenjanja na oblast, obteženi z brezumno pustoloviščino starih grehov, ki civilizacijsko ni spoštovanja vredna, ker so novodobni milijonarji nastali v času njihovega vladanja in so le-ti njihovi zavezniki in sponzorji svoje lastne politike, ki ni sposobna drugega kot demoniziranja nasprotnika, podcenjevanja in rušenja, kar je pozitivnega. Niso sposobni za kulturni dialog in konstruktivno kritiko. Kar naprej govorijo o inflaciji, kot da bi bila inflacija samo slovenska posebnost. Ne vidijo pa podražitev in dogajanja v celotnem svetu globalizacije in da mi nismo republika na soncu izven te dejanske stvarnosti. To je žargon demagogije. Prepogosto se je pod prejšnjo politično oblastjo kradlo in tega ni mogoče častno preživeti! Pozdrav M.K
doki007@email.si
31. 12. 2007 16.06
ha ha ,...vlada si je nakopala preveč dela ,...!! vse je že zapisano v naslovu tega članka ,....!!! ---upam da ne bojo pozabil na nas državljane slovenije ,...?!! ne vem zakaj je ta kosovo tako pomembno pa srbija ,.....zmeraj smo jih sovražl ,...zdej se pa za njih borimo ,....!!! a nismo kreteni ,..!¨!
jurrr
31. 12. 2007 15.30
zato je v prihodnosti nujno potrebna konsolidacija volilnega telesa, političnih strank v smer nove velike koalicije, kar pa je že Janez Janša napovedoval leta 2004. Torej, apel se nanaša na levi pol politične elite, saj edino s takim programom in napovedano smerjo v prihodnost lahko obe stranki participirata pri zmagi na volitvah (združitvijo levega in desnega pola). Naenkrat smo se znašli pred dejstvom, da je interes naše prihodnosti v skupni politiki združenih norm, saj parcialna politična prizadevanja za prevlado nad volilnimi glasovi ni realna in ne vzdrži pragmatičnosti glede na pretekla leta. Čas se piše leta 2008, v katerem moramo združiti vse moči, da nastane nova politika z združitvijo stare, kar pa je malo verjetno, vsaj glede na vodstvo levega pola (lepljivi prsti) in dejanjem njegovih poslancev. A upanje ostaja! JM
doki007@email.si
31. 12. 2007 15.23
jurr,.....kaj pa filozofiraš ,.....za tebe je SDS stranka ki daje revnim ,....ha ha ha ,....!! -----vse stranke delujejo isto ,....čimveč denarja sebi v žep ,....in taka je tut SDS ,...!!! pa ne govori neke čustvene pravljice, ki se ne obnesejo ,...!!!! - vse se da povedat v največ treh stavkih ,...!
DarthRevan
31. 12. 2007 15.21
Jaz sem pa spoznal da je prerekanje po interentu enako posebni olimpiadi: Lahko zmagaš, ampak še vedno si invalid.
jurrr
31. 12. 2007 15.18
Evo za leto 2008 vam dam darilo tale moj dnevnik in probajte dojeti kaj naj bi bila rdeča nit in razmislite za nadalnje leto kako in kaj boste odražali svoje mnenje! Srečno SD Vs SDS Naj bo to nadaljevanje predhodnje primerjave in v razmislek za leto 2008! V prejšnjem dnevniku sem se osredotočil na primerjavo med stranko LDS in SDS. Sedaj pa sledi kombinacija primerjave med stranko SD in SDS. Pa poglejmo: Stranka Socialnih Demokratov (SD) temelji na deontoloških zahtevah. Naj pojasnim. Primer: Če bi škodovali nedolžni osebi, pa čeprav bi naše škodovanje samo eni osebi zavarovalo smrt petih drugih, prav tako nedolžnih oseb, je jasno, da problema ni mogoče reševati s tehtanjem interesov. Če bi tu gledali interese, potem bi bilo dovoljeno ali morda celo ukazano, da se reši pet nedolžnih ljudi in škoduje enemu. Deontološki pogled nikakor ne pristaja na neko tehtanje interesov in ostaja pri prvi rešitvi (Vir: Anton Jamnik, Liberalizem in vprašanje etike). Druga rešitev se imenuje teleološki pogled. Na teleoloških zahtevah temelji Slovenska Demokratska stranka. Bom pojasnil, ampak najprej poglejmo zakaj levi pol temelji na deontoloških zahtevah: Levičarji (SD) se definirajo kot sinonim za politično in idejno usmeritev z demokratično naprednejšo vsebino; dokaj splošen naziv za komuniste, socialiste in socialne demokrate. Tudi povprečen britanski volilec ve, da so na levi laburisti (delavci), ki se zavzemajo predvsem za to, da bi dobičke iz velikih poslov ustrezno razdelili ljudem preko vladnih socialnih programov (Vir: Vlado Sruk, 1995). Torej, Social Demokratska politika temelji na prerazporeditvi dobička bogatih k revnejšim (utilitarizem), kar potrjuje mojo zgornjo hipotezo, ki govori o tem, da levičarji temeljijo na deontoloških zahtevah, katere zagovarjajo pravičnost večine nad manjšino in s tem zanemarjajo žrtve oškodovanih. Tukaj imam v mislih predvsem srednji razred ljudi, kateri živi na račun prerazporeditve dohodka. Kaj so desničarji podajam v nadaljevanju: Desničarje (SDS) lahko definiramo kot tradicionaliste. V socialnoekonomski politiki daje desnica prednost kapitalu pred delom ter spodbujanju tekmovalnosti (konkurence) in iniciativnosti ljudi v tem, da si pomagajo sami, pred vladnimi socialnimi programi. (Vir: Vlado Sruk, 1995). Iz zgoraj navedenega je razvidno, da desnica temelji na teleoloških zahtevah in sicer, da temelji na interesih. Te interesi pa ne glede na manjšino v družbi katero imajo, so priviligirani, ker dajejo pozitivne rezultate. Med to manjšino predvsem štejem mala in srednja podjetja. Liberalizem v popolni meri. Rdeča nit tega sestavka je v pogledu na sedanjo politiko. Dejstvo je, da ti dve stranki temeljita na dveh različnih polih in se z lastnimi interesi, druga ob drugo ves čas zaletavata. V prihodnosti nas čaka konsenz med tema dvema strankama oz., med desnim in levim polom. Da, pa konsenz nebi bil nemogoč, se lahko strinjata obe strani, saj po SDS-ovi strani gremo v kapitalistični model Amerike, po SD-jevem modelu pa v sistem Rusije (vsaj po teoriji sodeč ;) ). Skupna točka nas sili k skandinavskem modelu, saj temelji na konsenzu med utilitarizmom in teleološkimi zahtevami. Ker pa sta ti dve stranki na okopih, bo zelo težko narediti konsenz med njima. Namreč, volilno telo je leta 2004 dalo jasno vedeti, da se deontološkem pogledu odreka in pozdravlja teleološki pogled. Ker smo doživeli šoke s strani kapitalistične realnosti v obliki inflacije in krčenja javne porabe, marsikomu ta način ni bil po godu, saj na eni strani realocira sredstva za poplačilo delovne sile iz državno financiranih sfer v sfere za spodbujanje privatnega sektorja (v smislu nižanja davkov). Dolgoročnost teleoloških zahtev se kaže v izboljšanju stanja napram drugim, ampak samo, če si aktivno delovno sposoben subjekt. To pa realno ne vzdrži volilne baze utilitarizma, zato je v prihodnosti nujno potrebna konsolidacija volilnega telesa, polit
hinko.murovec@siol.net
31. 12. 2007 13.45
Jurrr, kar domov si ga vzemi. Tomi.passion, nič se ne veseli do obupa res ni daleč , le vprašanje je čigavega. Da pa je danes potomcem belčkov, domobrancev in podobne gospode dobro in boljše ti verjamem, saj ob taki sestavi vlade ne more drugače biti. Nikar pa ne pozabi , da so tudi med drugo vojno cca 3 leta dobro živeli v odnosu do poštenih Slovencev a je bil poprej omenjen obup prav njihova prioriteta po končani slavi njihovega velikega vodje. Ali ti to zbuja kakšne asociacije. Če ti jih ne , potem si res butelj. No pa SREČNO 2008. LP
doki007@email.si
31. 12. 2007 13.30
passion ,.....ha ha ,..to so dejstva ,.....poglej jutr podražitve bencina ,...hrane ,.....!!! ---kaki obup ,.....kak ste bili šele vi obupani ko ste trpeli 12 let vladavine LDS a,.......joj kako ste to preživeli ,...gamad domobranska ,..!!
tomi.passion@gmail.com
31. 12. 2007 13.26
doki007.....to ti pa iskreno verjamem, da vas bo komuniste pripeljala na rob obupa. To so bila 4 najdaljša leta za vas, leta jeze, muke, bolečine, nezmožnosti vladanja in še bi se dalo naštevati. Vsi ostali pa živimo neprimerno bolje, saj se v državi končno dela red. nenazadnje to dokazujete prav komunisti, ko želite za vsako ceno ustvariti kaos. Ko pa vam je Janša rekel, da izvolite vladati, ste se pa s Pahorčkom na čelu podelali. Bili ste kot politi cucki, ne bew ne mew.....Posrna drhal ste, katera še 1000 let ne bo prišla na oblast, vsaj do tlej ne, dokler vas ne spucamo in prevzgojimo v normalne ljudi.
doki007@email.si
31. 12. 2007 13.19
ja ja ,...ta vlada janeza ivana janše ,..nas bo pripeljala na rob obupa ,.,.......kajti ta vlada je zelo nesposobna ,..cerkveno usmerjena kar je zelo slabo ,...!!!! -----same podražitve ,...inflacija na nivoju ,....katastrofa ,...!!!
pravicen
31. 12. 2007 13.09
Ja bo pa res pomembno...hehe volilno leto ja V boj je stopila še RKC in se pričela zgražati nad lastnim T2 hehe kako prozorno...vse samo da bi potolažila svoje ovčice pred volitvami
politik70
31. 12. 2007 10.57
☼Srečno in uspešno 2008☼ želi Politik70 vsem levim ,desnim -rdečim in belim pa tudi neopredeljenim! Pa tudi če sem se komu zameril jaz nisem nobenemu! Srečno 2008 in da bi še dolgo pisali pod istimi nicki ! Pozdrav Politik70
jurrr
31. 12. 2007 10.47
vlada je delala potiho 3 leta dokler ni levim prekipelo in so jih živci pripeljali do tega da so umetno začeli ustvarjati afere, zavajati javnost itd., in v to je moral poseči JJ. Levičarćki, snemite rdeča očala dol in videli boste dosti bolj realno sliko kot pa vam jo kaže skozi perspektivo udbovska popačena slika nadetih očal. lp JJ ti si naš in te ne damo!!!
tomi.passion@gmail.com
31. 12. 2007 10.00
matej.rojc....vidim, da tebi mamica še vedno partizanske pravljice pripoveduje in ti jim še vedno verjameš. Romantično a naivno.
Matej Rojc
31. 12. 2007 09.50
Ni panike, saj bo po naslednjih volitvah JJ oblast počivala 100 let :)))
Uporabnik113189
31. 12. 2007 09.31
Vlada bo v prihajajočem letu resnično imela veliko dela. Resnici na ljubo, levji delež so si ga tudi sami nakopali. Izjema je seveda predsedovanje EU, kjer pa si bomo z neumnim ravnanjem glede Kosova nakopali še dodatne probleme. Kakor je videti iz dosedanjih dogodkov, ta vlada preprosto ne zna živeti brez povzročanja konfliktnih situacij in je upanje na pametno rešitev zelo zelo skromno. Vladati ni tako preprosto, to so ugotovili že pametnejši od nas. Medtem ko v opoziciji ni potrebno prav veliko strokovnega znanja za pljuvanje iz poslanskih klopi, znanje vseh vrst postane presneto pomembno ko pristaneš v vladi. Povrhu vsega pa je treba še delat. Pa še zoprne lastnosti vrhov, kjer običajno piha mrzel in strupen veter, adrenalina je preveč,žrtve ki jih odnese so bolj pravilo kot izjema. Tudi pot je bolj samotna, družbe ni prav veliko. Tudi ni nujno, da vse odločitve izboljšajo stanje, prav rado se zgodi, da vsaka naslednja odločitev situacijo le še dodatno poslabša. Z inflacijo so se ukvarjali številni svetovni ekonomisti pa so se opekli. Le zakaj bi bila ta vlada izjemna? Danes že vidimo da se je izkazalo dobro strokovno znanje predhodnih vlad, ki so znali inflaciji počasi pa zagotovo zaviti vrat, kljub nekaterim nasvetom od zunaj, ki so se kasneje izkazali za napačne. V letu 2008 predvsem želim več pameti in sreče pri sprejetih odločitvah vsem ki so v vladi in tistim ki se pripravljajo na pohod v vladajoče kroge. Upam tudi da ta vroč krompir glede Kosova ne bo zasmodil celotne vladne kuhinje.