Slovenija

Leto od volitev v koaliciji kljub raznolikosti zadovoljni, opozicija pogreša več ukrepov

Ljubljana, 13. 07. 2015 17.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Leto po parlamentarnih volitvah so v koalicijskih strankah zadovoljni s svojim delom. Iz opozicijskih vrst pa je slišati, da je SMC pozabila na svoje predvolilne obljube in da vlada dela prepočasi. Bratuškova celo meni, da so nekateri dobri rezultati useph njene in ne Cerarjeve vlade.

Poslanka Lilijana Kozlovič iz največje parlamentarne stranke SMC meni, da so v letu po volitvah vzpostavili politično stabilnost, ki je prej ni bilo, kar je označila kot enega od velikih doseženih ciljev. Prav politična stabilnost je tudi po mnenju gospodarstvenikov "ključna za to, da se lahko začne razvijati gospodarstvo poleg tega, da so zagotovljeni ustrezni finančni viri", je dejala v izjavi za medije.

Obenem je naštela več po njenem mnenju pozitivnih korakov v prvem letu po volitvah, med katerimi je tudi uravnoteženje javnih financ, ter omenila podatke o dvigu gospodarske rasti in zmanjšanju števila brezposelnih. Kot pomembne na področju gospodarstva je izpostavila sprejete ukrepe za vzpostavitev ustrezne finančne discipline in spomnila na danes obravnavan predlog zakona o davčnih blagajnah, namenjen preprečevanju sive ekonomije. Ob tem pa dodaja, da eno leto ne pomeni celega mandata: "Vzpostavljena je platforma, na podlagi katere se bodo še naprej gradile spremembe."

Prva seja vlade.
Prva seja vlade. FOTO: Miro Majcen

Tanko (SDS): Cerar je dvolična oseba

Vodja največje opozicijske poslanske skupine SDS Jože Tanko, ki je znova poudaril, da so bile lanske volitve nelegitimne, pa je prepričan, da je leto po volitvah od velikih besed o drugačnih standardih, absolutni netoleranci do nezakonitosti in korupcije "ostala samo še megla". Premierja Mira Cerarja je označil za dvolično osebo, pričakuje pa tudi spremembe, bodisi na mestu predsednika vlade bodisi v strukturi koalicije.

Po njegovih besedah v letu po volitvah niso dobili na mizo nobenega akta, ki bi "kakor koli razbremenil ali izboljšal poslovno okolje, razen nekaj novih davkov". Tanko je kritičen do sprejetega izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu, ker omogoča vladi, da interpretira pravila drugače, kot so zapisana v ustavi. Tudi pri upravljanju z državnim premoženjem se pri nas po njegovem mnenju dela po balkansko.

Desus: Nič se ne bo sfižilo

Nasprotno pa Uroš Prikl iz vladne DeSUS verjame, da "se ne bo nič sfižilo" in dodaja, da bi bilo zelo neodgovorno, da bi državljani na volitve hodili vsake dve ali tri leta. Nič presenetljivega pa se mu ne zdi, da je v koaliciji treh političnih strank treba sklepati kompromise.

Ob tem je priznal, da ga skrbi, ker ljudje niso zadovoljni, a je hkrati prepričan, da njihovo volilno telo razume, da so v tem času in še bodo potrebni nekateri ukrepi, ki niso mogoče najbolj priljubljeni, so pa v interesu dolgoročne stabilnosti, finančne vzdržnosti, zagotavljanja pokojnin, socialnih transferov itn.

SD: Rezultati se kažejo

Da je sodelovanje v vladni koaliciji težko, sicer priznava vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, "saj se sprejemajo v veliki meri le težke odločitve". "Po drugi strani imamo močno opozicijo, tako z leve kot desne strani in je treba vse te napade odbijati," je dejal in dodal, da se rezultati vendarle kažejo. Ob tem je priznal, da ZL pomeni "nov moment" tudi za SD, saj je sicer "dober glas za socialne teme, a včasih je ta glas zelo nerealen in predvsem populističen".

Prepričan je, da je SD s svojim delovanjem v vladi zadržala pomembna socialna sidra. Glede na to, da je koalicija v prvem letu sprejemala ukrepe predvsem finančne narave, in bi lahko v drugem letu sprejela pomembne reforme, Han pričakuje, da bi lahko nato začeli sprejemati odločitve, ki bodo predvsem v prid malemu človeku.

ZL: Nismo odstopili od svojih predvolilnih obljub

S svojim delovanjem v prvem letu v parlamentu so zadovoljni tudi v ZL. Vodja njihove poslanske skupine Luka Mesec ocenjuje, da so "stranka, ki ni odstopila od svojih predvolilnih obljub, ki se iz dneva v dan trudi, da to, kar smo obljubljali pred volitvami, tudi udejanjamo". Ob tem je obljubil, da bodo po parlamentarnih počitnicah nadaljevali z enakim tempom.

Mesec sicer ocenjuje, da smo po volitvah dobili nadaljevanje istih politik z novimi obrazi. Ob tem je kritičen do strategije upravljanja kapitalskih naložb države in do nedavno sprejetega izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu. Cerar je po njegovih besedah dobil volitve z bolj levosredinsko retoriko, kot so politike, ki jih zdaj izvaja in bi jih lahko opredelili kot desnosredinske.

ZaAB: Naši in ne Cerarjevi uspehi

Predsednica ZaAB Alenka Bratušek, ki je pred lanskimi volitvami predsedovala vladi, pa je prepričana, da so višja gospodarska rast, manjše število brezposelnih in zgodovinsko nizka cena zadolževanja pravzaprav delo njene in ne Cerarjeve vlade. Priznava, da je trenutno v državi bistveno več stabilnosti in s tem tudi varnosti, kot je je bilo pred časom.

Cerarju pa zameri, da v prvem letu vladanja ni pokazal nekaj več energije in volje po spremembah v pravo smer, čeprav priznava, da se stvari ne da spreminjati čez noč. Prava preizkušnja koalicijo čaka jeseni s sprejemanjem novega proračuna, še meni.

NSi: Vlada ni dosegla tistega, kar so obljubili

Tudi predsednica NSi Ljudmila Novak pravi, da sama nad vlado in koalicijo ni razočarana, saj so v NSi za razliko od ljudi, ki so verjeli, da bo naredila več, vedeli, da nekdo, ki pride povsem nov na vlado, ne more hitro začeti reševati problemov. Prav tako pa raznovrstna koalicija težko usklajuje določene točke, nekateri partnerji pa da včasih delujejo tudi destruktivno, na primer v primeru privatizacije Telekoma.

"Zato ocenjujemo, da vlada ni dosegla tistega, kar so obljubili, dela prepočasi, ni izvedla pomembnih reform – na področju zdravstva bi moralo biti narejenega precej več, na področju gospodarstva, pravosodja, ter tudi davčne politike. In tudi zmanjševanje administrativnih ovir gre prepočasi," je dejala. Dotaknila se je še sodelovanja med NSi in SDS v opoziciji in ocenila, da je to občasno boljše, ne pa posebej zgledno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sinhron
14. 07. 2015 08.25
-2
Ta vlada premišljeno sprejema ukrepe in zakone , ki bodo dali pozitiven končni efekt za razliko od nekaterik ko štejejo količino zakonov , pa so vsi pogubni ( sds , nsi , sls !) .Sedaj pa se kažejo uspehi delovanja vlade Bratuškove , čeprav ji tega nihče noče priznati , vendar je ona naredila odločilne korake k okrevanju države in morala se je zadolžiti zaradi fijaska vlade SDS , NSI , SLS 2004 - 2008 !
dule100
14. 07. 2015 08.23
+1
Tale počasi postaja desničar !
JE-BI-GA
14. 07. 2015 07.23
+5
Butlškova in njeni imajo zasluge za miljardni spomenik....................................................
flum
14. 07. 2015 06.06
-1
Resnica je, da Je vlada daleč od tega kar so obljubljali. PRAVIČNOST? JV Stalin je vprašal ZA KOGA ? Nič si ne očitam, da sem volil Cerarja. Kogarkoli sem že volil, vsak je iz poštenega in načelnega na koncu ispadel kot prevarant
NoviceResnice
13. 07. 2015 22.58
+1
Ta vlada ni naredila nič...razen se zapufafala za vzdrževanje status quo....
zulj001
13. 07. 2015 21.55
+10
Šivilija je najbolj pametna ,če je tiho......
pingosok
13. 07. 2015 21.53
+4
A so se že sestavili ??! ??Ni videt-da kaj delajo-verjetno sam razmišljajo o delu.
batom@pinkponk.com
13. 07. 2015 22.25
+2
Jah, eni razmisljajo, drugi pa kar bleknejo in potem pac pozrejo besede (odstop, nelegitimne volitve, psdec vlade, ...).
pingosok
13. 07. 2015 22.30
-2
saj ima prav-dokazano na sodišču !Kaj ti ni jasno ???!
Indijanez
14. 07. 2015 00.16
+2
volitve so legitimne sm če zmaga gospod Janez Janša drugače so neligitimna
batom@pinkponk.com
14. 07. 2015 05.58
+2
Ivan je uzaljen froc, ki so ga vrgl iz peskovnika, kr je vsem tezil, zdaj si pa dela svojega.
askralj
13. 07. 2015 21.46
+11
Meni se zdi da je ta vlada ni nič naredila delala je ravno toliko da je preživela in dovolila prodajo balkanski mafiji.
Blaz77 1
13. 07. 2015 21.40
+0
Alenkojankovic si odraz volivcev SDS, sramota za nas Slovence
Indijanez
14. 07. 2015 00.20
+1
kwa je lenuh levaški če bi rad kosilo brez denar in dobro službo prid k nam v stranka SDS ne pa da v službo hodiš a ti nimaš nobena sestrična?
forti5
13. 07. 2015 21.21
+15
NIkjer ne vidim gospodarske rasti in zmanjšanja brezposelnosti; to je vse lari fari, podatki niso zajeti v celoti in tudi niso prikazani pravilno: o tem so že bile velike polemike in ne bi zdaj še enkrat. Nasprotno, Slovenski državčjani smo vsak dan bolj revni in podjetja odpuščajo, ker ni dovolj posla (vse se tudi v medijih ne objavi), problem pa je tudi / predvsem v nesposobnem vodstvenem kadru. Novih delovnih mest ni, če je že kakšna gospodarska rast, je to zgolj trenuten slučaj. Dovolj sem prepotoval in lahko rečem, ko vstopiš v neko državo, vidiš takoj, ali je urejena ali ni. Temelj urejenosti neke države je plačilna politika, ki je pri nas ni in se nikomur s političnega prizorišča tudi ne zdi vredno, da bi jo spravil v red. Plačilna politika je osnova in gonilo vsega (plačevanja davkov, ustvarjanja...)...in kot vem, se z njo nihče ne ukvarja... Torej nimamo v prihodnosti kaj pričakovati...samo še slabše bo.
Indijanez
13. 07. 2015 21.18
+1
naš gospod Janez Janša bi to naredil boljša bi mu sestrična pomagala
Blaz77 1
13. 07. 2015 21.39
+0
To je samo zate gospod, za nas normalne je to kriminalec razdiralec naroda
batom@pinkponk.com
13. 07. 2015 22.27
+0
cestar_mirfet
13. 07. 2015 21.08
+8
Kako zelo lažejo. Gospodarska rast ni posledica ukrepov vlade, ampak je posledica gospodarske rasti v državah, ki so naše največje gospodarske partnerice. Tudi nižanje brezposelnosti ni posledica ukrepov vlade, ampak zato, ker ljudje bežijo delat v tujino. Torej je edini uspeh te vlade "politična stabilnost", ki pa se tudi že pošteno krha. Je že Erjavc napovedal "vročo jesen".
Indijanez
13. 07. 2015 21.03
+6
cmerar ne bo nikol tko lep kot naš Gospod Janez Janša
kat-at
13. 07. 2015 21.00
+11
Treba bo odplačati kaki dve milijardi kreditov pravočasno, da ne bomo kot Grki in bodo moral vlagateljem zasegat premoženje. Potem še odpisanim, NLB varčevalcem, na evropske kredite se ne morete zanašat.
Mejduš
13. 07. 2015 21.38
-4
tvoj Janša je tako lep da bi lahko porabil za toaleten papir
NoviceResnice
13. 07. 2015 20.57
+3
Ta vlada je sama sebi namen.....
Mejduš
13. 07. 2015 21.44
+1
ta vlada mora sedaj iz krize rešiti Grke ta vlada nujne krize rešuje saj bo Slovenija sedaj morajo iti povrsti mi smo drugi.
Blaz77 1
13. 07. 2015 20.48
+0
Pol leta smo porabili za kriminalca razdiralca naroda
NoviceResnice
13. 07. 2015 20.56
-1
limonca4
13. 07. 2015 20.38
+5
Madona, a so ti SDS-ovci usekani ali kaj, tako de.b.ilno se še tudi največji de.b.ili ne obnašajo. Ti njegovi predstavniki ne znajo nič drugega kot zmerjati druge in sebe poveličevati, kot da so od boga poslani. Naj sebe pogledajo ornk, samo lažejo, obrekujejo, zmerjajo, nagajajo, kritizirajo (za njih je dobro samo tisto, kar oni sami naredijo) ... Yeah, a hočejo s tem prikriti svoje napake ali kaj? Njihov lider, ki se ima za veliko žrtev in ima očitno tudi hudo sklerozo, ker ne ve, od kod mu denar, je v času zaporne kazni redno hodil v parlament, sedaj pa ga skoraj nič ni za videti. Tako da ni nič kaj priden pri delu. In potem si ti, ki se tudi ne obnašajo čisto nič diplomatsko, upajo povedati, kako vlada dela.
limonca4
13. 07. 2015 20.47
+1
piljan
13. 07. 2015 20.52
+1
Ne boj se,resnici z veseljem talajo minuse.
kat-at
13. 07. 2015 20.30
+15
Tole pa res ni nič. Vsi proti vladi namesto da bo jo podprli in speljali temeljite reforme na področju JS in JU ter borčevskih...... z razliko denarja pa zagnali gospodarstvo. Polovica proračuna gre za birokrate, ste nori? Zaposlene v JS in JU dati nazaj na številko iz leta 1996 - 60.000. Če bi imeli malo več pedigreja bi stopili skupaj tako ste pa razhajkani, vsaka stranka vleče v svojo smer. Ni čudno, da bomo crknili.
mita1
13. 07. 2015 20.25
+12
Jaz pa pogrešam predvsem kulturo dialoga . V prostaštvu,pobalinstvu in nespoštovanju prednjači grupa S(D)S. V državi ,ki ima normalno kmečko pamet in logiko ,bi večina teh politikantov že sedela v arestu.
setisfekšn
13. 07. 2015 20.19
+9
vsi ti nakladači in levi in desni so imeli možnost v 24 letih ki se samo menjujejo in kritizirajo niso pa naredili nič!!