Slovenija

Bo Robert Kranjec leta 2036 še vedno skakal?

Ljubljana, 14. 12. 2016 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Želim si, da bi bili mladi bolj uspešni kot mi. Želim si, da bi bila naša družba čez 20 let družba odgovornih ljudi. Rad bi bil zdrav, v formi in še vedno nasmejan. Želim si zdravja, da bi se imeli z družino radi in da bi užival v službi. To so misli in želje znanih Slovencev, usmerjene v leto 2036. Svoje lahko dodate tudi vi.

Kakšen bo svet čez 20 let? Kako bomo živeli? Kaj bomo počeli? To so vprašanja, ki si jih ne postavljamo prav pogosto, a morda bi si jih morali. Zato je 14. december po novem dan prihodnost, dan, namenjen razmisleku o tem, kaj želimo zase in za družbo in kako to doseči.

"Prihodnost je izziv. Pogosto pomeni prestop iz cone udobja v neznano. Vendar, če smo na prihodnost pripravljeni, če nas pri tem poganjajo želje in vizije, potem sem prepričan, da bomo to prihodnost lahko uresničili," je dejal izvršni direktor Prve osebne zavarovalnice Janez Kranjc. In prav zato so, kot je povedal, dali pobudo za praznovanje dneva prihodnosti, s katerim želijo posameznike spodbuditi, naj razmišljajo o vizijah, ciljih in željah in jih poskušajo uresničiti. "Prepogosto se nam namreč zdi, da nam kot družbi manjka vizije, da se osredotočamo le na kratkoročne cilje, prihodnost pa vedno pride prekmalu," ugotavlja. 

Časovna kapsula, ki od danes stoji pri Mesarskem mostu v Ljubljani, je poskus to spremeniti. Namenjena je zbiranju želja, ciljev, pričakovanj, vizij o življenju v letu 2036. Do konca januarja jih bodo zbirali, nato pa za 20 let zapečatili. "Vizije so lahko karkoli. Lahko zapišete svoje želje glede vaše prihodnosti, prihodnosti vaših otrok ali celotne družbe, naložite fotografijo, umetniško delo, skenirano pismo ali celo priložite filmček. Lahko jih podpišete z imenom in priimkom, vzdevkom, psevdonimom ali jih pustite anonimne. Vse vizije bomo natisnili in jih shranili v fizično časovno kapsulo 2036," so pojasnili na Prvi zavarovalnici.

Denis Avdić pravi, da se tisto, kar napišeš, prej uresniči.
Denis Avdić pravi, da se tisto, kar napišeš, prej uresniči. FOTO: POP TV
Če nekaj zapišeš, se uresniči, je prepričan radijski voditelj Denis Avdić."Dejansko verjamem v to, da če nekaj napišeš na papir, če napišeš, kaj si želiš, da se ti te stvari tudi dejansko uresničijo. 10, 12 let nazaj sem določene stvari napisal. Ne vem, kje je ta listek, pojma nimam, ampak če bi ga našel, bi lahko zelo veliko stvari že odkljukal," je povedal.

Tokrat je njegov listek z željami za razliko od prvega varno spravljen. "Napisal sem, da bom takrat star 55 let, da bom zdrav, še vedno nasmejan, da bom fit, da bom imel asfalt do doma," je naštel. "In da bom užival sadove zadetka na jackpotu."

Ljubljanski župan Zoran Janković se je pohvalil, da njihova vizija ne sega le do leta 2036, ampak do leta 2050. "Mi smo napisali vizijo 2050, ker, konec koncev, treba je mladim prepustiti neko smernico, da bodo lahko veliko delali, veliko ustvarjali. Mi, če bomo še na tej Zemlji, da bomo pa uživali sadove teh del," je dejal. "Želim, da bi bili mladi bolj uspešni, kot je moja generacija, kot sem jaz, kajti potem bo lepše. Sem pa prepričan, da bo Robert Kranjec še vedno skakal," je dodal.

Tudi Robert Kranjec je svoje želje napisal na listek in ga spravil na varno v časovno kapsulo.
Tudi Robert Kranjec je svoje želje napisal na listek in ga spravil na varno v časovno kapsulo. FOTO: POP TV
"Mislim, da kolena do takrat ne bodo zdržala," je na to odgovoril Kranjec, ki je, kot nam je zaupal, na listek napisal, da si želi, da bi bil zdrav, da bi se imeli z družino radi in da bi imel službo, v kateri bi užival.

Svoje želje so kapsuli v varstvo prepustili tudi taborniki. "Vsak je napisal eno svojo vizijo, vse se je pa skladalo s skupno taborniško vizijo, to je ustvarjati boljši svet. Vsi tukaj si želimo boljši svet in to smo napisali," so nam povedali. 

Podjetnik Matej Čer je prepričan predvsem v eno, da čez 20 let nič več ne bo tako kot danes. "Osebno pričakujem, da se bo svet v naslednjih 20 letih spremenil veliko bolj, kot se je v zadnjih 20 ali pa 50 letih," je dejal. Zato podpira iniciativo, ki spodbuja razmišljanje, kakšni bi morali postati, da bomo lahko v tem novem svetu živeli bolj kvalitetno, se imeli bolj radi in dejansko počeli to, zaradi česar smo tukaj – da skrbimo en za drugega.

Časovna kapsula - 2
Časovna kapsula - 2 FOTO: POP TV

"Jaz si želim odgovorno Slovenijo, odgovornih posameznikov, ker samo, če bomo sprejemali odgovornost za svoja dejanja in razumeli potrebe drugih in skupaj iskali skupno prihodnost, nam lahko uspe. Ker Slovenija mora postati bogatejša dežela," pa je o svojih pričakovanjih za niti ne tako daljno prihodnost povedala Alenka Žnidaršič Kranjc, predsednica uprave Prve group. "Sama si želim, da bi bila naša družba čez 20 let družba odgovornih ljudi in odgovorna družba, družba posameznikov, ki prevzemajo odgovornost zase in za družbo in ki znajo stopiti skupaj, ker se zavedajo, da je prihodnost skupna dobrina vseh nas," je poudarila.

Kapsula bo še dva dni na ljubljanski tržnici, nato jo bodo do sredine januarja preselili v City Park, od tam pa v halo A v BTC-ju. 31. januarja 2017 bo še zadnji dan, ko boste lahko vanjo dali svoj listek. Nato jo bodo za 20 let zapečatili, odprli pa naj bi jo 14. decembra 2036.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bald
14. 12. 2016 18.17
upam da mi bo prijatelj do takrat že vrnil denar ki sem mu ga posodil pref točno dvajsetimi leti
Mirkoca
14. 12. 2016 17.14
+3
Samo na ženo.
wolfterier
14. 12. 2016 15.52
+2
Želim si,da me takrat ne bo več.To je edino,kar se bo zagotovo uresničilo.