Slovenija

Leto 2025: Bomo Slovenci med žejnimi in lačnimi?

Ljubljana, 10. 04. 2012 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zadnje padavine so prinesle olajšanje površinskim vodam. Več padavin bo potrebnih za podtalnico. Je pa tokratna suša glasno spomnila ne le na slovenske, ampak globalne težave, ki bi lahko pripeljale do tega, da bo voda glavni vzrok prihodnjih vojn.

Ko je po petih mesecih le začelo padati nekaj več padavin, si je marsikdo oddahnil. A čeprav se na površinskih vodah zadnje padavine po besedah Saše Petana z Agencije za okolje (Arso) zelo jasno poznajo in večina rek posledično že dosega srednji pretok, bo še nekaj časa trajalo, da si opomore tudi podtalnica. Za to bi potrebovali vsaj še štiri mesece s povprečnimi padavinami. Dolgoročno pa se po mnenju strokovnjakov težave šele začenjajo.

Voda naj bi zamenjala nafto na prvem mestu najpomembnejših naravnih bogastev.
Voda naj bi zamenjala nafto na prvem mestu najpomembnejših naravnih bogastev. FOTO: Thinkstock

Časi, ko bo svet poganjal boj za vodo

Zemlja je dobila vzdevek modri planet z razlogom. Kar 70 odstotkov njene površine pokriva voda. Zato je marsikdo še vedno začuden, ko znanstveniki opozarjajo na veliko globalno vodno krizo v prihodnjih desetletjih. Zaradi pomanjkanja vode sicer že zdaj trpi okoli 2,7 milijarde ljudi, do leta 2025 pa bi lahko bili prizadeti že dve tretjini svetovne populacije, poroča portal Care2.

Težava je tako količina kot kvaliteta vode. Le 2,5 odstotka vode na Zemlji je pitne, pa še od tega majhnega deleža je večina skrita v globokih plasteh ali zamrznjena v večnem ledu. Pa tudi – območja, kjer nekoč težav z vodo niso imeli, zdaj zaradi klimatskih sprememb, ki spreminjajo padavinske vzorce, postajajo sušna.

Najslabše so sicer napovedi za že zdaj najbolj sušna in revna območja, kjer veliko težavo predstavlja tudi pomanjkljiva vodna infrastruktura. V podsaharski Afriki ima že zdaj dostop do čiste pitne vode le 61 odstotkov prebivalcev, v prihodnosti pa naj bi bil ta odstotek še nižji.

V vodo zmečemo dva milijona ton odpadkov. Na dan

A čeprav je že zdaj jasno, da je kvalitetne pitne vode vse manj, to ne pomeni, da človeštvo z njo ravna bolje. Kitajska, ki uspešno prevzema vlogo vodilne gospodarske velesile, se v boju za razvoj ni ozirala na posledice, ki jih je ta prinesel okolju. Danes imajo v velikem delu države velike težave z zagotavljanjem pitne vode, v kateri ni strupov in drugih zdravju škodljivih odpadkov.

Organizacija Unwater poroča, da človeštvo naravnost v vodo na dan zavrže dva milijona ton odpadkov. V državah v razvoju gre naravnost v reke in potoke kar 70 odstotkov industrijskih odplak. In to v iste reke in potoke, ki nato napajajo rezervoarje pitne vode ali se uporabljajo za namakanje polj ali kot voda za živino. Na globalni ravni zaradi onesnažene vode na leto zboli 250 milijonov ljudi, od pet do deset milijonov jih umre.

Slovenec leta 1980 porabil 86 litrov vode na dan, lani že 117

Z vse manjšimi zalogami vode se srečuje tudi Evropa. Suša ni več omejena na mediteranska območja, površina s sušo prizadetih predelov Evrope pa se je v zadnjih petnajstih letih povečala s šest na 13 odstotkov.

Zadnja akcija Očistimo Slovenijo je pokazala, da Slovenci v reke še vedno zmečemo velike količine odpadkov.
Zadnja akcija Očistimo Slovenijo je pokazala, da Slovenci v reke še vedno zmečemo velike količine odpadkov. FOTO: Mia Media

Kljub vse pogostejšim in daljšim sušam Slovenija za zdaj še vedno spada med države, bogate z vodo. Imamo več kot 26 tisoč kilometrov rek in hudournikov, 1.300 jezer in številne izvire in slapove. Letno se po ozemlju Slovenije samo v rekah in potokih pretoči okoli 34 milijard kubičnih metrov vode. To pomeni, da skupna količina vode na prebivalca skoraj štirikrat presega evropsko povprečje. Kljub temu so posledice suše tudi v Sloveniji pogosto katastrofalne. Največkrat so sicer prizadeta območja Prekmurja, Krškega in Brežiškega polja ter Vipavske doline, pravi Sašo Petan z Arsa.

Dejstvo, da industrija in prebivalstvo v površinske vode spustita okoli 746 milijonov kubičnih metrov odpadne vode letno in da je oporečnih vod 60 odstotkov, tudi ni spodbudno.

Poleg tega smo Slovenci precej potratni porabniki vode. Še leta 1980 je Slovenec na dan porabil okoli 86 litrov vode, leta 2010 že 117. Po podatkih statističnega urada je bilo v letu 2010 tako 85 milijonov kubičnih metrov vode porabljene za gospodinjstva, 31 milijonov kubičnih metrov za druge gospodarske in negospodarske dejavnosti, šest milijonov kubičnih metrov vode je bilo dobavljenih drugim vodovodnim sistemom, trije milijoni kubičnih metrov vode iz hidrantov pa so bili porabljeni za potrebe gasilcev, za čiščenje cest, ulic. Največ vode je bilo na prebivalca porabljene v osrednji Sloveniji, še pravijo podatki statističnega urada.

Manj vode – rekordne cene hrane

Kljub temu, da v Sloveniji očitnih težav s pitno vodo še ni, pa to ne pomeni, da nas bo obšla globalna vodna kriza, pravijo poznavalci.

Pomanjkanje vode naj bi na svetovnih trgih navzgor pognalo cene hrane in sprožilo številne mednarodne konflikte. Ali kot je leta 1995 povedal Ismael Serageldin, eden tistih, ki so prvi opozarjali na prihodnje težave zaradi pomanjkanja vode: "Če je nafta bila in še je najpogostejši razlog vojn, bo prihodnji razlog za vojne voda. Razen če se tega pravočasno zavemo in jo ustrezno zavarujemo."

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JaZ123456
10. 04. 2012 20.14
+1
Leto 2025: Bomo Slovenci med žejnimi in lačnimi? Saj sem čisto za ekologijo in ohranitev planeta, ampak, ob tem naslovu si ne morem pomagat, da ne bi videl kančka ironije v tem, da glede na trenutne razmere nisem siguren, če ne bom že leta 2012 med žejnimi in lačnimi (delam v javnem sektorju)!?
Odpri..Oci
10. 04. 2012 18.32
+3
"Le 2,5 odstotka vode na Zemlji je pitne, pa še od tega majhnega deleža je večina skrita v globokih plasteh ali zamrznjena v večnem ledu" . Kako kontroverzne in nasprotujoče so si že same izjave eko-fašističnih teroristov !!!!! . Torej... 2,5% vode je v "večnem ledu"... od tega je 90% na antarktiki.... ostalo pa v Himalaji, Grenlandiji.... In eko-teroristi Vas v člankih, kjer ustvarjajo CO2 histerijo prepričujejo, da do 2035 ne bo več ledu v Himalaji... in da se bodo morja zaradi tega dvignila za par metrov !!!! . Halooo ??? 0,25% vode iz Himalaje bo dvignilo oceane za par metrov ????? . Tile res izgubljajo vsak kompas... in že prav tekmujejo, kdo si bo IZMISLIL bol zlagano alarmistično novico !!!!!!!
mijavci
10. 04. 2012 17.12
Nas že sedaj žejne čez vodo vozijo. Prvo kar bi ukinil je urad za podnebne spremembe. Včeraj je Kajfežova klimatologinja od celega prispevka povedala da je bil februar mrzel marec pa suh. ( to pa tud jaz vem brez da bi kaj študiral. )
Odpri..Oci
10. 04. 2012 18.37
Kar se Stritiha tiče... naj ga kar ukinejo !!!!! Tip se že celo življenje preklada po raznih NVO in "vladnih službah"...... kasira po 4800 EUR/mesečno proračunskega denarja.... se gre kongresni turizem.... kadar pa ni na kakem kongresu... pa fikus zaliva v svoji klimatizirani pisarni !!!!!!. . Od te "službe" ima korist samo Fokus... kjer je omenjeni tudi (mislim da) predsednik upravnega odbora... in jim "rihtra" izdelavo raznih maloumnih študij !!!! . Kajfeževi je pa (končno) v 30-ih letih uspelo ugotoviti, da imamo aprila povsem aprilsko vreme !!!!!!
Mr.JanHara
10. 04. 2012 16.41
-1
Sem že kupil dačo ob Bajkalu!
M_teorija
10. 04. 2012 16.53
+1
Če bi bil patriot bi kupil Čupo, pa še prišparal bi!?
yarrick
10. 04. 2012 16.40
+1
Sem pred kakimi 10 leti dejal, da se čez kakih 15 let ne bomo več tepli za nafto ampak zgolj za vodo in življenski prostor.Pa se mi je takrat večina ljudi smejala.jih pa vprašam danes, pa vsi sklonjenih glav mimo mene...Tolk o tem. Drugače pa; vse skupaj je precej odvisno od narave in ZELO malo od ljudi.Če se pač ozračje segreva, se bo segrevalo z nami ali brez.Če se bo ohlajalo(na kar nakazujejo nekatere študije podprte z potrdii nekaterih svetovno priznanih klimatlgov in geologov), se bo pač ohlajalo z nami ali brez nas. Sprijaznite se, da mo le zobnik v kolesju in da imamo skoraj NIČEN vpliv na naravo. Mogoče hočejo pa zato termonuklearno vojno? nekoč je neki znanstveni inštitut dejal, da bi na parih strateških mestih vrgli v zrak par megatonskih jedrskih konic, le te pa bi poskrbele da bi se v zrak dvignilo toliko prahu,da bi zakrilo sonce in znižalo globalno temparaturo za 1.25 stopinje. Sedaj, ali so to mislili resno je vprašanje.če pa so, potem pa je že prav grozljivo, kaj vse je sposoben narediti človek, ki si zastavi nek cilj....Očitno za njih še vedno velja rek. CILJ OPRAVIČUJE SREDSTVA. Groza skratka...
cya123
10. 04. 2012 16.27
-1
Od Chuck Norrisa voda je zdravilna !
Mr.JanHara
10. 04. 2012 16.38
Bo vsaj moja žara na suhem. Mislim zarad reume!
M_teorija
10. 04. 2012 16.20
+1
Če smo pa že pri napovedi, pa če poslušaš Lučko Kajfeževo bo trdila eno, če pa bereš Alakalaj pa trdi, da gre za prevaro svetovnega združenja klimatologov, ker si stakšnim zastraševanjem polnijo proračun. Že ti kotrasti in nasprotja, dajo vedeti, da zemlja kot sistem je zaenkrat preveč komleksen, da bi z sodobnimi računalniškimi simulacijami z gotovostjo vedeli, kaj se bo v bodoče dogajalo, v katero smer bo sitem obrnil svoje delovanje ali v segrevanje, ali nasprotno v vsmet ledene dobe. Zanenkrat lahko ugotavljamo le: -da je zemlja svojstven sistem, ki ima inpute in avtpute energije, jo podobno kot organizmi veže, ter mer pretokom energije in snovi deluje uravnoteženo. Zaradi pretiravanja človeka, lahko to ravnovesje zaniha, kot rečeno v eno ali drugo smer, to je ohlajanja ali segrevanja, predvsem kateri faktor bo tu odločilen, ali povečana količina Co2, ali recimo sprememba smeri morskih tokov (v odvisnosti od ledenikov). -da je zemlja kot sistem, ki spominja na delovanje organizma, zato podobno kot organizem, kadar je bolan, dobi vročino, s povečanim dihanjem, s povečanim utripom in intenzivnejšim delovanjem, poskuša porušeno ravnovesje organizma popraviti. Torej Zemlja, katere sistem delovanja je očitno načeto ravnovesje, se podobno kot organizem bori z ekstremi in bolj intenzivnim delovanjem, zato vse od vročin, suš, zim..., vse je bolj ekstremno . Ekstremnost delovanja je očitna in kdor je bral knjigo J. Lovelocka, Gaia, je že iz te knjige lahko napovedal te ekstreme, katerim smo priča. -kot rečeno še ne obstaja tako velik in zmogljiv računalnik, da bi lahko napovedal smer delovanja sistema zemlja, ker je prekompleksen. Zato je res, da klimatologi kot trdi Alkalaj celo namerno pretiravajo in zadeve niso tako črnoglede, kot napovedujejo, predvsem, pa bodo napovedane spremebe, če bo do njih prihajalo v mnogo počasnejšem raztegnjenem času, torej bolj evolucijsko, kot revolucionarno, na hitro in ostro. Lovelock, pa je opozoril bolj kot na izsekavanje južnoameriških pragozdov, da ne uničimo in pretiravamo s posegi v oceane, ker še vedno so oceani v vseh pogledih največji in najpomembnejši regulatorji sistema. -kljub temu, da torej napoved ne bi smela biti tako črnogleda, pa so že ekstremi dovolj neugodni za nas. Že ekstremi nam pokažejo, kako smo lahko majhni, kadar nam pokaže zobe. Že zaradi tega bi bilo prav, da nimamo do sistema zemlja tako mačehovski odnos. In že zato, ker Zemlje nismo podedovali od naših prednikov, ampak smo si jo le sposodili od naših vnukov. Že zaradi bodočih generacij nam ne sme biti vseeno.
indal
10. 04. 2012 22.35
-1
Lučka kajfež je na plačilnem seznamu bildbergov tok o tem!
kadabra
10. 04. 2012 15.36
+9
2025? sej smo že zdej
Lojs501
10. 04. 2012 16.17
-2
Res je, lačni smo že zdaj, za žejo se nam pa na tako relativno kratek rok ni potrebno bati, v naših Alpah je akumulirano veliko vode.
Spetsnaz
10. 04. 2012 15.19
+18
A ni konec vsega ze decembra 2012?? Ne me jugat..sem se zadolzil na vse strani, seks brez kondoma z vsemi..jaz sem resno jemal Majevsko prerokbo. Sedaj pa 2025 ?? Tudi 24 ur vec nemores verjet !
M_teorija
10. 04. 2012 15.39
+3
resslovenka
10. 04. 2012 15.17
+7
Kaj se čmo sekirat, kaj bo leta 2025, ko še za jutrišnji dan ne moremo reči kaj bo prinesel. Narava ima svoja pravila, na katera hoče človek vplivati. Ko bo udarila z vso svojo močjo , bo prepozno.
Spetsnaz
10. 04. 2012 15.23
+5
Res je ! Ker neves kaj bo jutri, izkoristi mene..seksualno?
noridj
10. 04. 2012 15.17
+3
Slovenec leta 1980 porabil 86 litrov vode na dan, lani že 117. pa itak jo sami plačujemo
Spetsnaz
10. 04. 2012 15.20
+6
Ce je ne porabimo, gre pa po Savi, Dravi..itd naprej !
Buco -
10. 04. 2012 15.00
+8
do takrat pa lahko še uživamo v pitju pitne vode iz pipe in prenažirnja svinjine, govedine in vseh ostalih živalskih vrst prehrane do takrat, glede na negotovost v svetu, se ne ve kaj bo jutri, kaj šele leta 2025, tak da, ne nas morit še s temi dalnovidnimi situacijami, k ste sami zelo kratkovidni. in sedaj, če mislite, da, ker v prihodnosti grozi suša s pitno vodo, ali vodo na sploh in posledično majn hrane, valda ne pričakujete in od nas morda zahtevate, da bomo v in za to danes racionalno porabljali vodo? bilo bi smešno ;) pred časom sem zasledil en komentar nekoga, ki je napisal, da komentirajo itak le hejterji te strani in zato ima tudi toliko ogledov in klikov. takrat nisem razumel, sedaj razumem. hodim gor, ker lahko skora 90% člankov popljuvam brez slabe vesti, ker drugega niso vredni, degeni eni od 24h no! pejte raj kej koristnega delat, smeti pobirat, travo kosit, itd.
noridj
10. 04. 2012 15.14
+1
jest504
10. 04. 2012 14.58
+8
Novinarji!!!!!!!!!! Večino vojn zanetite VI in ne voda ali nafta!
Spetsnaz
10. 04. 2012 15.25
-3
jest504 No pa ti napisi vsak dan kaksno zgodbo ! Bos videl ! Kmalu bos pisal o nosecnosti z vesoljcem, pa o mravljah velikankah pa Nostradamus....
Darch Lp
10. 04. 2012 14.50
+7
24ur prosim vas do leta 2025 bo vmes cel kup vojn pa če bo vmes zmanjkalo nafte tudi suše ne bo ker se bo podnebje urihtalo tako kot nekoč drgač pa imamo gore sneg pa take fore nato podtalnica ej če bo v sloveniji zmankalo vode bo vmes že pol evrope brez kvečjem mamo srečo ker smo v alpah :)
DedekLakai
10. 04. 2012 14.44
+7
Zemlja in mati narava bosta že poskrbeli, da bosta preživeli. Tak kot pes se bo zemlja odtresla bolh-ljudi.
Prekmurje Slovenija
10. 04. 2012 14.39
+8
Ni res , predvsem zaradi tega ker smo že pred 20 leti v vojski pili morsko vodo. Že takrat so obstajali filtri ki so morsko vodo naredili pitno. Res je imela malo čuden okus ampak voda pitna je pa le bila. Tako da če bi bila res sila bi naredili še kaj dosti boljšega. Obstajajo tudi filtri ki močvirsko vodo naredijo pitno. Samo sedej ko je še dovolj vode se nikomur ne splača delati te stvari
Prekmurje Slovenija
10. 04. 2012 14.42
+8
tako da bomo leta 2030 imeli pitno morsko vodo z okusom limone, jagode, borovnice,.....
Spetsnaz
10. 04. 2012 15.26
+0
Nisi se probal vode iz kanalizacije? res je malo cudnega okusa..
yarrick
10. 04. 2012 16.29
@Fb_ Problem je zgolj v operativnih stroških pri taki desalinazaciji. Da obstajajo filtri že dolgo časa pa se lahko prepriča vsak, ki se mu ljubi za 5 minut odtrgati od FB in malo pobrskati po googlu.Če ne drugega katadyn trži mobilni sistem za čiščenje morske vode, cena pa ni pretirana (vsaj ne glede na kvaliteto firme)...
tron3
10. 04. 2012 14.31
+3
Kriza, mati narava bosta nardila svoje, Zemljo je treba spucat, če še komu to ni jasno, to je sporočilo!
Gosposvetski
10. 04. 2012 14.30
+2
2025 ??? Izumrlega, Nesposobnega,Narodnonezavednega plemena se še zgodovinarji ne bodo spomnili !
Spetsnaz
10. 04. 2012 15.27
+1
Jules_Verne
10. 04. 2012 14.29
+1
Navadni ljudje so sami grobarji svoje usode. Ljudje so proti privatizaciji vode, po drugi strani pa kupujejo vodo v plastenkah po evro za liter, je lahko še kaj bolj neumnega od tega? Morda kupovanje komprimiranega zraka. Kupovanje vstekleničene vode je največja neumnost našega časa, primerljiva s homeopatijo in podobnim.
Spetsnaz
10. 04. 2012 15.28
+2
Res je ! Jaz dobim za 1 € liter dobrega cvicka..
Majda Božnar
10. 04. 2012 14.28
+6
Ob tem prispevku mi je prišla na misel zgodba, ki sem jo prečitala nekako pred 40 leti v Ljubljanskem dnevniku (ali samo Dnevniku) v rubliki Kratke zgodbe iz celega sveta - skrajšano: Pri vrhovnemu poveljniku se javi poveljnih skupine, ki se je vrnila po dolgem potovanju, da bi še ustno poročal: - Kako je bilo? - Po pričakovanjih in predvidevanjih - Ste obiskali tudi Modri planet? - Smo - vrsta zelo hitro napreduje, izumili so tudi jedrsko odoržje in delajo preizkuse - Na katerem planetu pa delajo preizkuse? - Kar na svoje..... - Potem pa poskrbi, da se iz vseh kart izbriše Modri planet!