Pravično za vse?

Letno zavržemo več kot 10 kilogramov še uporabnih stvari

Ljubljana, 12. 06. 2015 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Povprečen Slovenec letno zavrže (in ne podari, zamenja ali proda!) več kot 10 kilogramov še uporabnih stvari. Od čevljev, oblek, knjig, igrač do gospodinjskih aparatov. To je neodgovorno do okolja, kot tudi do tistih, ki so te izdelke, običajno za mizerno plačilo, izdelali.

Slovenska komunalna podjetja s skupno akcijo opozarjajo, koliko še uporabnih stvari konča v različnih zabojnikih in žal prepogosto tudi na odlagališčih. V Ljubljani in še štirinajstih mestih ter krajih je na ogled več kot 10 kilogramov predmetov (čevljev, oblek, igrač, knjig, gospodinjskih aparatov in tako dalje), ki vsako leto končajo med odpadki. Cilj prikaza je prebivalce spodbuditi k razmisleku o lastnih nakupovalnih navadah, našemu (napačnemu) odnosu do stvari in virov ter jih spodbuditi k odgovornejši, bolj kritični ter trajnostno naravnani potrošnji.

Odvržemo, ne da bi pomislili, da bi lahko nekomu prišle prav

Kot so zapisali v Snagi, v Sloveniji pri preprečevanju nastajanja odpadkov in snovni izrabi dosegamo vedno boljše rezultate, kljub temu pa zadnji podatki še vedno kažejo, da v povprečju vsak prebivalec zavrže več kot deset kilogramov še uporabnih stvari na leto. To pa zato, ker ne pomislimo, da bi jih lahko uporabljal kdo drug, mi pa jih nočemo več.

Pri Mesarskem mostu na ljubljanski tržnici je danes med 8.30. in 14.00 uro postavljena mala kuhinja s stvarmi, ki pogosto še povsem uporabne končajo v zabojnikih, na odlagališčih ali med kosovnimi odpadki.
Pri Mesarskem mostu na ljubljanski tržnici je danes med 8.30. in 14.00 uro postavljena mala kuhinja s stvarmi, ki pogosto še povsem uporabne končajo v zabojnikih, na odlagališčih ali med kosovnimi odpadki. FOTO: Snaga
Komunalna podjetja poudarjajo, da ponovna uporaba ni zgolj skrb za to, da odvečne stvari dobijo novega lastnika, pač pa tudi priložnost, da z nakupom rabljenih stvari pripomoremo k varovanju surovin in okolja.

In pogosto jih nočemo več zato, ker nekritično podlegamo oglaševalskim sporočilom. Vzrok za to se skriva predvsem v vseprisotni potrošni kulturi, zaradi katere verjamemo, da nam bo posedovanje vedno novih stvari prineslo več sreče in zadovoljstva. Zato je v družbi potrebno spodbujati etično in odgovorno potrošnjo, še dodajajo v Snagi.

Česar ne rabite, pa je še uporabno, podarite, izmenjajte, prodajte

Med zavrženimi predmeti se pogosto znajdejo še vedno popolnoma uporabna oblačila, modni dodatki, oprema za dom, pohištvo, posoda, igrače, gospodinjski aparati in tako dalje. Te stvari bi lahko nekomu služile še dolga leta, zato komunalna podjetja občanom svetujejo, naj odvečne stvari podarijo bližnjim, prijateljem ali tistim, ki si jih ne morejo kupiti, jih odnesejo v najbližji center ponovne uporabe, izmenjajo ali prodajo. Občane še pozivajo, naj že pred nakupom dobro premislijo, ali izdelek resnično potrebujejo in naj izbirajo stvari, ki so trajne tako po kakovosti kot obliki.

Anketa Arhiv
Kaj naredite z izdelkom, ki ga ne uporabljate več, pa je še vedno uporaben?

Končno se stvari premikajo na bolje, zaživela je ponovna uporaba

Trend nekritičnega in hiperpotrošništva se počasi, a zanesljivo poslavlja. Vedno bolj nam je jasno, da nepremišljeno nakupovanje in posedovanje vedno več stvari ne prinaša tistega, kar si želimo - zadovoljstva, občutka sreče ter izpolnjenosti. Finančna kriza je ob bok neizmerni potrošniški izbiri postavila nove ekonomije – delitveno ekonomijo, ekonomijo pomena, sodelovalno ekonomijo. Ponovno uporabljamo in prodajamo, souporabljamo oziroma si delimo in si izmenjujemo stvari. To, da si eno stvar deli več ljudi, v družini in sorodstvu obstaja že od nekdaj. Prav tako souporabljamo tudi knjige v knjižnicah, kolesa v sistemu BicikeLJ, svečana oblačila iz izposojevalnic ipd.

Čas je, da razmislimo o lastnih nakupovalnih navadah, (napačnemu) odnosu do stvari in virov ter postanemo odgovornejši, bolj kritični ter trajnostno naravnani potrošniki.
Čas je, da razmislimo o lastnih nakupovalnih navadah, (napačnemu) odnosu do stvari in virov ter postanemo odgovornejši, bolj kritični ter trajnostno naravnani potrošniki. FOTO: Thinkstock

Z nakupom iz druge roke lahko dosežemo odlično razmerje med ceno in kakovostjo, vsekakor pa rabljene dobrine omogočajo cenejši nakup, pri katerem nismo udeleženi pri izkoriščanju delovne sile, še opozarjajo.

Do odgovornega in kritičnega potrošnika je le devet korakov:

1. Premislite. Že med nakupovanjem premislite, ali izdelek resnično potrebujete in ali lahko kupite tak izdelek, ki vam bo služil večkrat.
2. Izposodite si. Koliko stvari, ki jih imate doma, s pridom in z veseljem uporabljate? In koliko stvari zelo slabo izkoriščate, poleg tega pa vam zasedajo prostor in nemara celo povzročajo stroške?
3. Izmenjajte. Številni dogodki zamenjav se razširjajo tudi pri nas. Izmenjujete lahko oblačila, igrače, knjige, semena, pridelke, ponesrečena novoletna darila, itd.
4. Predelajte. Preden zavržete kos oblačila ali pohištva, razmislite, ali ju lahko kako drugače uporabite in jim z manjšimi posegi spremenite namembnost.
5. Podarite. Tisto česar ne potrebujete več podarite bližnjim ali prijateljem ali pa jih odpeljite v najbližji center ponovne uporabe.
6. Kupite rabljeno, predelano ali popravljeno. Izbirajte stvari, ki so trajne tako po kakovosti kot po obliki.
7. Pred nakupom si zastavite tri ključna vprašanja. Ali to zares potrebujem? Ali moram to nujno kupiti (in imeti) ali si lahko izposodim, najamem ali si delim? Ali lahko kupim rabljeno?
8. Upoštevajte pravilo desetih sekund. Preden izdelek odnesete na blagajno, se ustavite za deset sekund in si postavite dve vprašanji: zakaj to kupujem in ali to potrebujem. Če ne najdete prepričljivega odgovora, ga vrnite na polico.
9. Razmišljajte o posledicah nakupa. Kakšen vpliv ima moj nakup na okolje (embalaža, uporabljeni materiali itd.)? Ali bo izdelek trajal dolgo ali ga lahko uporabim le enkrat? Koliko je izdelek učinkovit glede na porabo energije in materialov? Ali so v izdelku do okolja škodljive snovi? Ali resnični proizvajalci (delavci v tovarni ali v kmetijstvu) dobijo pravično plačilo? Ali so delovne razmere varne in zdrave? Ali je bil izdelek narejen v takšnih razmerah, ki so za nas nesprejemljive?

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
04. 05. 2016 15.30
Podariti pomeni - dostaviti na določen naslov! Če je pa ceneje odpeljati na smetišče , potem ne izbiraš!
LomilkaSrc
12. 06. 2015 17.37
+4
ko sem prenavljal stanovanje sem dal v oglas da podarjam stvari kot so kuhinjska oprema, pečico in pralni stroj pa obleke in obutev in ne vem več kaj vse. v glavnem odziva ni bilo. klical sem tudi na rdeči križ pa na razno razne organizacije. na koncu sem vse zmetal v kontejner. torej kje je problem če folk noče zastojn še dobre robe.
mmickica
12. 06. 2015 18.50
+1
Enako se je meni zgodilo in na koncu, ko smo vse skupaj odpeljali na odpad, je bila slučajno tam ena ženska, ki ji je bilo naše pohištvo tako všeč, da smo ga kar preložili v njen avto, po ostanek pa je rekla, da pride takoj, ko si uredi prevoz. Ne moreš verjet, ampak nekako mi je bilo lažje pri srcu, hehe...
enxx
12. 06. 2015 12.07
+7
Vsi našteti nasveti veljajo. Žalostno je, da nekateri načrtno kupujejo izdelke, ki bi jih morali prepovedati prodajati. Npr. vrtalnik za 40 EUR, z dvema baterijama. Ob prvi uporabi že smrdi, ni ga problem skurit in zamenjat za novega. To je navadno onesnaževanje okolja, pravzaprav prevoz smeti s Kitajske. Potem se kupci še hvalijo, da so jim že večkrat zamenjali izdelek, ...
flojdi
12. 06. 2015 17.42
+2
. sj. ZAKAJ je moj prvi pralni stroj,(pa hladilnik) iz Gorenja, DELAL več kot 20 let. Enako pipa s tuš cevjo vred. Omenit se mi ljubi le cev za tuš. nova se je dobesedno prelomila, po dveh mesecih. staro, ki je še vedno bila Dobra , pa mi jo je , verjetno z veseljem , odnesel zamenjevalec. / še uporabne stvari, ki jih ne potrebujem , pa že dolgo oddajam ( NE Prodajam). ker vem , da so ( in smo ) ki si NE Morejo privoščit nakupa nečesa Novega
crazy but true
12. 06. 2015 11.55
+4
V Nemčiji dajo uporabne stvari lepo na ulico pred vrata, po možnosti da ne pada dež na njih, potem pa naj odnese kdorkoli pač hoče in potrebuje..
anjerd
12. 06. 2015 12.44
+4
take reči romi razmečejo po celi ulici, če se jim ne zdi uporabno za njih,ko se zbirajo kosovni odpadki je ena sama svinjarija. Pomaga jim tudi konkurenca iz Madžarske, ki naloži vse kar vidi, tudi tisto kar ni bilo namenjeno za zavreči.
Brakedirt
12. 06. 2015 14.31
+1
crazy but true, tukaj v nemciji ne smes odlagati pred vrata prav nicesar, za to obstajajo razlicni naslovi.
mbtk1234
14. 06. 2015 07.06
saj pr nas se to ni treba, pridejo kar ponoc pospravit cigani namrec
anjerd
12. 06. 2015 11.38
+5
oblacila ze dolgo nosim na rdeci kriz, morda jih rabi kdo oz domacega okolja. Tudi mobilni telefon sem mesel tja pa igrace, solske torbe, skratka bse kar ke uporabno. Vidim,da tisti ki nimajo, z veseljem sprejmejo vse, nikoli ne ves, kdaj nos sam na mjihovem mestu. Pomagajmo si med sabo, se bomo bolje pocutili.
flojdi
12. 06. 2015 17.45
.enako. in se strinjam , predvsem z zadnjim stavkom. / mislim pa si , da to trg ovcem , in proizvajalcem ,ni glih kej dost všeč
Transformerji
12. 06. 2015 10.36
+5
Tisto, za kar je povpraševanje po nižjih cenah, lahko prodaš. Če pa hočeš kaj podariti, moraš pa še dostaviti!
jesenvoyo
12. 06. 2015 11.13
+5
Ne vidim težav, zadevo ponudiš in če je interes bodo hvaležni ljudje že odpeljali podarjene stvari. Drugo pa je, da ponujamo nekaj bolj zato, da nam drugi odpeljejo odpad od hiše.
METKA102
12. 06. 2015 11.56
+0
Veliko stvari sem podarila preko portala Podarim. Ljudje so prišli sami iskat in so odpeljali.
Transformerji
12. 06. 2015 13.19
+2
Pred leti sem hotel preko oglasa podariti zelo ohranjeno sedežno garnituro - so me klicali, naj jo pripeljemo! Torej bi moral najeti kombi!
flojdi
12. 06. 2015 17.48
+1
. lahko da so bili enostavno lumpi preprodajalci . / ampak eni , ki potrebujejo nekaj , Mogoče, Nimajo za najet kombi.....