Gospodarstvo

Leta 2030 konec sveta za upokojence?

Ljubljana, 21. 07. 2009 18.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Naša pokojninska blagajna bo lahko le do leta 2030 delovala vzdržno, po tej prelomnici pa se ne obeta nič dobrega za prejemnike pokojnin, saj naj bi po nekaterih ocenah pokojnine znašale okoli 30 odstotkov plače.

Veste, kako visoka bo vaša pokojnina?
Veste, kako visoka bo vaša pokojnina? FOTO: iStockphoto

Medtem ko vsi veselo odštevamo, koliko nam je še preostalo do konca delovne dobe, obstaja kar nekaj upokojencev, ki imajo tudi v času upokojitve še kako veliko energije in volje do dela. Skupna skrb vseh nas pa so bodoče pokojnine, ki jih bomo prejemali čez 10, 15 ali 20 let. Informacije o tem, kakšne pokojnine lahko pričakujemo, so iz strani pristojnih institucij preprosto preskope. Na Cekinu smo že pisali o tem, da je bilo v Sloveniji v letu 1984 razmerje trije zaposleni na enega upokojenca, v letu 2008 pa le še 1,64 zavarovanca na enega upokojenca. Vseeno pa bo mnoge kot strela iz jasnega negativno presenetila izjava, da jim po pridnem in vestnem plačevanju v pokojninsko blagajno bodoča pokojnina ne bo omogočila dostojnega preostanka življenja, zmožnost za ustvarjanje dodatnih prihrankov pa bo ob visoki starosti zelo omejena ali celo nemogoča.

Zakaj so novi pokojninski ukrepi in reforma nujno zlo, ki se mu ne moremo izogniti? Kako temačen scenarij je za Slovenijo podala Evropska komisija? Katere ukrepe ima vlada sploh na voljo? Povečanje rojstev pa samoumevno ne odpravlja pokojninskega problema, saj nihče ne računa, da se bo v Sloveniji povečala tudi življenjska doba moških in žensk ...  

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maneno48
24. 07. 2009 09.22
no saj prihaja prašičja oziroma nova gripa, pa zdravniki odsvetujejo cepljenje starejšim od 60 let, ja kaj pa še hočte, nobenih upokojencev, sama mladina, a nebo to lepo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tonček Balonček
23. 07. 2009 12.27
Ti lahko še toliko vplačuješ v pokojninsko blagajno, pa ti nič ne pomaga. Lahko si celo izbrisan! Nismo več v nekdanjih državah, ko si v stari Jugoslaviji delal, v komunistični si pa prejemal penzijo!
Tonček Balonček
23. 07. 2009 07.33
Nikakor ne, tudi banka lahko bankrotitra, tudi je nihče ne bo saniral, ker lahko propade še država, ne dellaj si iluzij!
kleopatra-1
22. 07. 2009 21.34
Zakaj potem ne nehajo pobirat teh pokojninskih prispevkov in zaprejo SPIZ? Če vsa ta denar, ki ga v 30 ali 40-ih letih prispevamo v to blagajno, spravimo če že ne doma v nogavico pa na banko na depozit, bomo gotovo imeli več od tega
stevilka28
22. 07. 2009 19.09
Če se to zgodi, da mi vsa ta leta trgajo od plače za pokojnino na koncu pa ne bo denarja, tožim RS zaradi kraje denarja , prikrajšanja za lastno naložbo denarja za poznejše čase ter duševne bolečine.
Leandra
22. 07. 2009 18.36
V normalni državi kjer je Pokojnina naložbena zadeva vsakega posameznika, bi iz tega pokojninskega cirkusa izpadlo vsaj 150 000 neupravičenih dobičkarjev nezaslužene pokojnine za katero niso prispevali ničesar..?????? V Sloveniji je pokojnina vse kaj drugega kot naložbena zadeva vsakega posameznika..je socicialna dobrina katero lahko deli kdror hoče, lahko administrativno upokoji za veliki znesek vsakega, ki jim gre na živce..seveda tisti na oblasti seveda, je božja vrlina sam Bog ne ve zakaj jo Cerkeveni prejemajo je Borčevska zadeva, Nemcev, Italijanov fašistov in Partizanov..je kmečka zadeva pokojnino dobi vsak ki se je valjal po kozolcih je umetniška zadeva doboi jo tisti za packarije ali zato jker se dere donezavesti na kakšni veselici..in na koncu je zadeva posebnežev samo nihče ne ve zakaj..??? Zato bo vse propadlo ker mladi če so pametni si te pokvarjene igre ne bodo šli..
zupancicevajama@email.si
22. 07. 2009 16.57
Tonček Balonček Po podatkih Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve je imelo prvega julija 2006 status vojnega veterana iz let 1941-1945 23.834 oseb Ni cudno, da so nemci,Italijani, madzari , belogardisti in ostali zavezniki zgubili vojno, ce je se danes zivih toliko hrabrih borcev. Cudi me, da niso zmagali v enem tednu. ce jih je se danes toliko zivih,koliko jih je bilo potem takrat..pred 60 leti...Maricka!!
zupancicevajama@email.si
22. 07. 2009 16.54
Vcasih me presenecas z pametnimi komentarji.. Tonček Balonček 22.07.2009, 14:32 2 Slovenija ima iz 15 dnevne "vojne" za Slovenijo že skoraj 30.000 veteranov vojne! Tudi večina njih pač normalno dela in čakajo an pokojnine. Saj tudi leta 45 partizani niso šli v penzijo. Konec vojne je bila partizanska vojska redna armada, kdor ej bil tam premalo časa, je moral še na "dosluženje". Ne vem zakaj s enekateri pošteni Slovenci tako čudijo borčevskim pokojniam, ki jih je ers malo, ne čudijo s epa temu, da mMussolinijevi in Hitlerjevi vojaki prejemajo penzije in invalidnine. Kot da so tisti, ki so s eborili pod kljukastim križem, vredni kaj več? Domobrancem nemci tega seveda niso priznali, pa še so še tako prisegali neusmiljen boj proti zaveznikom in komunizmu pod komando velikega Fuhrerja! Bili so pač izdajalci, ne prisilno mobilizirani v nemško vojsko. Slovenci v italajnski vojski so bili pa itak takrat italajnski državljani in viojni obvezniki še perdenm se je pričela vojna.
Tonček Balonček
22. 07. 2009 14.32
Slovenija ima iz 15 dnevne "vojne" za Slovenijo že skoraj 30.000 veteranov vojne! Tudi večina njih pač normalno dela in čakajo an pokojnine. Saj tudi leta 45 partizani niso šli v penzijo. Konec vojne je bila partizanska vojska redna armada, kdor ej bil tam premalo časa, je moral še na "dosluženje". Ne vem zakaj s enekateri pošteni Slovenci tako čudijo borčevskim pokojniam, ki jih je ers malo, ne čudijo s epa temu, da mMussolinijevi in Hitlerjevi vojaki prejemajo penzije in invalidnine. Kot da so tisti, ki so s eborili pod kljukastim križem, vredni kaj več? Domobrancem nemci tega seveda niso priznali, pa še so še tako prisegali neusmiljen boj proti zaveznikom in komunizmu pod komando velikega Fuhrerja! Bili so pač izdajalci, ne prisilno mobilizirani v nemško vojsko. Slovenci v italajnski vojski so bili pa itak takrat italajnski državljani in viojni obvezniki še perdenm se je pričela vojna.
resslovenka
22. 07. 2009 14.15
Hja po vsem tem kar berem res ni čudno, da je pokojninska blagajna tako spufana. Enkrat mora zmanjkat. Sama trdim, da sem svojo penzijo že zaslužila, če jo bom sploh dočakala in sam bog ve koliko časa mi jo bo dano v tem primeru prejemati. Koliko ljudi umre ko komaj dosežejo upokojenski status pa so svoje prispevke plačevali za narodov blagor. Sedaj pa se prikazuje, kot da so večni in nenasitni porabniki tega denarja. Ves pokojninski sistem je do kraja zavožen.
Brabus
22. 07. 2009 14.05
Ne verjemite tem statistikam,ker gre vse to na mlin raznim finančnim ustanovam, da bi od nas prejemali čim več denarja,oni bi pa lagodno živeli in nas vsako leto zasipavali z raznimi poročili,da, kakšno srečo imamo , da ravno pri njih varčujemo za starost. Kako bedno.
SPICELJ
22. 07. 2009 12.49
še sreča,da imamo visoke plače in bo tudi teh 30% zadostovalo za životarjenje,še dobro,da so domovi zasedeni,tam nam bodo pa še tistih 30% pobrali.......sistem pri nas je res za v učbenike.....
Leandra
22. 07. 2009 12.20
Baje ima Slovenija tudi 70 000 posebnih pokojninarjev zakaj vedo samo oni sami..???? Toliko jih nima cel svet skupaj..in celo 100 000 takih ki v pokojninski sklad niso prispevali ničesar.. In za tiste Božje poslance, ki se guzijo na pokojninskem skladu delavcev bi moral poskrbeti Bog ali pa vsaj Vatikan..
manco-capac
22. 07. 2009 11.46
TončekB., zelo pohvalno. Sam spremljam dogajanje na področju pokojninske zakonodaje že od priprave Ropove reforme naprej. V zadnjih letih sem zasledil en sam pameten predlog za reformo in sicer princip t.i. fleksibilnega upokojevanja avtorjev gg. Brščiča in Kešeljeviča. Samo politika je gluha, takšnih, ki kaj vedo, ne spustijo zraven.
Leandra
22. 07. 2009 11.45
Sosed se rad pretepa po Gostilnah.. Torej zasluži status Borca..??? Status invalidaima več šivov..in ran...??? Prav tako je lahko družinski upokojenec....??? Pripada mu še status vojne sirote, in seveda še dodatek za vojno kot žrtev nasilja vojnega seveda..
Leandra
22. 07. 2009 11.40
Ni problema saj bo Sloneja propadla in bankrotirala vsaj deset let prej..
perlhelp
22. 07. 2009 11.32
Vlada ne ta ne druga nima za takšno stanje prav nobenih prijemov niti rešitev. Tonili bomo dokler se bo toniti dalo, ko bomo na dnu bomo vsi prijavili osebne stečaje, nato pa nas bodo na licitaciji kupili neki tretji.
Tonček Balonček
22. 07. 2009 10.51
Po podatkih Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve je imelo prvega julija 2006 status vojnega veterana iz let 1941-1945 23.834 oseb, status vojnega invalida (vključno s prejemniki družinskih invalidnin) 6.874 oseb ter žrtev vojnega nasilja 58.691 oseb. Pri tem je treba upoštevati, da ima lahko posamezni državljan vse tri statuse, seveda vsakega za različno obdobje med leti druge svetovne vojne. Med vojne invalide uvrščamo vojaške vojne, mirnodobne in civilne invalide vojne, med žrtve vojnega nasilja pa taboriščnike, zapornike, izgnance, internirance, delovne deportirance, begunce in pregnance, ukradene otroke, otroke padlih staršev ter prisilne mobilizirance v okupatorske vojske. Vse navedene statuse so ugotavljale upravne enote po postopkih in na podlagi dokumentov, ki so bili določeni z zakoni nove slovenske države (o vojnih veteranih, o vojnih invalidih ter o žrtvah vojnega nasilja). Po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Mesečni statistični pregled, november 2006) je marca 2006 prejelo pokojnine, v katere so všteli tudi kriterije udeležbe v narodnoosvobodilnem boju, 15.680 starostnih upokojencev iz vrst borcev, aktivistov in drugih udeležencev narodnoosvobodilnega boja, 4.176 invalidskih upokojencev ter 15.252 družinskih upokojencev (večinoma vdov in nepreskrbljenih družinskih članov umrlega udeleženca narodnoosvobodilnega boja). Med starostnimi upokojenimi udeleženci narodnoosvobodilnega boja je takih, ki jim je priznana vojna doba v dvojnem ali dejanskem trajanju pred 9. septembrom 1943 8.177 ali 52,1 odstotka, udeležencev po 9. septembru 1943 7.146 ali 45,6 odstotka, kmetov borcev pa samo še 357 ali 2,3 odstotka. Ob upokojitvi so tem upokojencem upoštevali tudi krajša obdobja za izračun pokojninske osnove (npr. povprečni osebni dohodek za 5 namesto za 10 let) in nekatere ugodnejše socialne cenzuse. Ta del pokojnin, ki za starostne upokojene udeležence narodnoosvobodilnega boja znaša večinoma okoli 20 odstotkov (od 5 do 30 odstotkov), plačuje država iz državnega proračuna, torej ne na račun zmanjševanja pokojnin drugih upokojencev. Spet neke pasje bombice in zavajanje!
Brabus
22. 07. 2009 10.49
Ljudje se ne sekirajo, kaj bo čez dva dni,ne pa čez 20 let. Si bomo pač postregli tam ,kjer bo kaj za vzet.
Herr Immergleich
22. 07. 2009 10.39
Ob tako katastrofalnih napovedih za pokojninski sistem še vedno podpiramo četrto generacijo prejemnikov borčevskih pokojnin, pridobljenih izključno s pobojem stotisoč ljudi.