Slovenija

Lepši časi za Ljubljano

Ljubljana, 12. 12. 2008 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada in Ljubljana z roko v roki: garažno hišo pod tržnico bodo začeli graditi naslednje leto, Rog in Metelkova bogatijo kulturno življenje, projekt Plečnikove Ljubljane gre naprej ...

"Imeli smo izčrpen, zelo produktiven in prepotreben pogovor, ki smo ga zaključili s kar nekaj konkretnimi odločitvami in zavezami," je po srečanju z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem dejala ministrica za kulturo Majda Širca. Janković je dodal, da bosta "od danes naprej vlada in občina Ljubljana na področju kulture sodelovali z roko v roki".

Država in mesto sta se zavezala, da nadaljujeta projekt Plečnikove Ljubljane, je dejala Širca. Že nekaj časa buri duhove obnova Plečnikovega stadiona za Bežigradom, za katerega na občini ob upoštevanju določil Zavoda za varstvo kulturne dediščine iščejo novo natečajno rešitev, ki jo je ministrica pozdravila. "Posebej me je pomirilo dejstvo, da podlage pomenijo veliko garancijo, da bo Plečnikova dediščina na stadionu spoštovana in bodo za okolico stadiona poiskali najbolj kakovostne rešitve, ki ne bodo rušile interesov in motile kakovosti življenja okoliških prebivalcev," je dejala.

Janković je po zamenjavi vlade našel skupni jezik s koalicijo. Pogovori z Janševo vlado niso obrodili sadov.
Janković je po zamenjavi vlade našel skupni jezik s koalicijo. Pogovori z Janševo vlado niso obrodili sadov. FOTO: POP TV

Na srečanju so se dogovorili tudi o umiku varstvenega zaščitnega odloka za ljubljansko tržnico. "Predel tržnice mora seveda ostati varovan, to pa ne pomeni, da zaradi tega ne bo mogoče graditi garažnih hiš," je dodala ministrica. Župan pričakuje, da bodo prva izkopavanja pod tržnico začeli prihodnje leto. Širca in Janković sta se dogovorila tudi za sodelovanje pri gradnji garaže pred Arhivom Republike Slovenije.

Pomembna tema pogovora je bilo tudi vprašanje Kolizeja. Ministrica meni, da je treba "nedolžnost vedno ohranjati z zaščito, ampak to bi se moralo zgoditi v preteklosti". Danes tudi stroka ugotavlja, da je Kolizej tako rekoč tik pred tem, da se zruši, zaradi tega je treba priti do nadomestne gradnje, pomembno pa je, da se ta nadomestna gradnja budno spremlja tudi z vidika kulturne dediščine – naj ohrani reminiscenco preteklosti, je povedala Širca. Podžupan Janez Koželj, prav tako navzoč na pogovoru, je po ministričinih besedah pojasnil, da je projekt doživel korenite spremembe, ki so upoštevale zahteve MOL in dediščinskih kriterijev.

Ministrstvo za kulturo podpira tudi projekte, povezane z nekdanjo tovarno Rog, ki, tako pravi Širca, "bogatijo kulturno življenje na področju vizualnih in drugih umetnosti, ateljejskih obvez in bodo pomenili pomembno nadgradnjo infrastrukture in drugega kulturnega dogajanja v prestolnici". Prav tako podpira usmeritve mestne občine glede varnosti, zaščite in ohranjanja avtonomnega načina delovanja Metelkove, v prihodnje pa bodo dorekli še nekatere zadeve. Kako tudi ne, ko pa se bosta ministrica in Janković po novem srečevala na vsake tri mesece.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vesela deklica
03. 02. 2009 17.03
zopet bo naredil luknje pod tržnico in pri tem bo tudi ostalo. Kje naj dobi denar za gradnjpo garaž? Morali bi ga ustaviti predno naredi še več škode, kot jo je naredil doslej.
bučar
13. 12. 2008 18.48
tako zoki lahko dela....kaj pa parice, a bo tudi te dobil?
patriot007
13. 12. 2008 17.20
sladoledcebula 13.12.2008, 11:52 -1 patriot007 dobro da ne boš jamral v kakšni državi živimo ko se bo v stožicah in parmovi naselila mafija takšna in drugačna pol boš govoril kakšni ljudje smo *slovenci* LOL NE RABIM TI JAZ NIČ GOVORT KAKŠNI LJUDJE STE SLO, SEJ SAMI STE VEČ KOT PREVEČ POVEDALI O SEBI
sladoledcebula
13. 12. 2008 11.52
patriot007 dobro da ne boš jamral v kakšni državi živimo ko se bo v stožicah in parmovi naselila mafija takšna in drugačna pol boš govoril kakšni ljudje smo *slovenci*
Tonček Balonček
13. 12. 2008 10.37
A je zgornje besedilo poročilo kakšnega novinarja ali gre za izdelek PR županovega štaba? Ob branju Širčinega leporečja mi gre na bruhanje! Vsi vemo za Pečečnikovo uničenej štadiona brez dovoljenj, pri nas pač pravo ne deluje, tudi Tržnico bodo uničili brez kakršnihkoli pravnih posledic. Župan podpira gradnjo mošeje iz preprostega razloga, poleg le-te bo zgadil še par sto stanovanj in lokalov na račun vernikov.... res poden!
MojcaCoh
13. 12. 2008 10.06
Boljši časi v Islammbljani bodo ko bo Župan Radko Mladič....najvišje priznanje Samostojne Slovenije pa Mladičev Srebrnik..?? Mojca
zakretene
13. 12. 2008 04.31
Istanbulćiću se obetajo lepši ćasovi, hahahaha
SEJ BO
13. 12. 2008 00.55
vodnavila
12. 12. 2008 23.41
Nefretete, sem tudi Ljubljančanka, pa se mi sedanji razvojni projekti ne zdijo prav nič posrečeni. Premalo se spoštuje in upošteva kulturno dediščino tega mesta in preveč nasilno posega v celovitost arhitekturne zasnove. Mesto izgublja dušo. Jankovič razume samo govorico kapitala - ampak kapital ni dovolj za harmoničen razvoj mesta. Nekateri pač ne razumejo kaj pomeni kultura in kvaliteta bivanja.
nefretete
12. 12. 2008 22.59
zavedenSLO 12.12.2008, 18:53 nefretete TI PA SE ZAPRI V SVOJE TI MALE SOBE V STANOVANSKEM BLOKU... Nisem vedela, da moram koga, ki ni iz Ljubljane, vprašat, kako naj se vozim v službo, kakšen zrak naj diham in ali sploh lahko kaj rečem? Sploh pa ne nekoga, ki bi kar fizično obračunaval z našim županom. Kaj te briga naš župan, svojega kritiziraj, tistega, ki si si ga ti izbral. Po kaj sploh hodiš v Ljubljano? Si služiš tukaj kruh ali prideš samo na kakšno pivo? Če je samo to slednje, te povabim, da si ogledaš v kako lepi vili v zelenju živim. Bova čajček spila v zimskem vrtu s razgledom na grad.
apostoli
12. 12. 2008 22.15
jaNKOVIC PA BOKAL DVA LOPOVA
patriot007
12. 12. 2008 21.41
jazbins2 12.12.2008, 16:53 -2 Zoki naj bo naslednjič predsednik države? Ali si bolan patriot007, lahko samo ne v Sloveniji morda v Srbiji. ADIJO ti in zoki. budalo več je naredil Jankovič za slovenijo kot vsi slovenski politiki razen g. Kučan Milan_a Janko ga rulaaa in takega potrebujemo na vlasti ne oslov pardon jarcev ups mislim takih kot jarc
guzac
12. 12. 2008 21.24
Ministrica Širca je obljubila Jankoviću, da bo lahko gradil garaže pod tržnico.Župan je zatrdil, da bo tržnica nemoteno delovala. Pa do kdaj bo Janković še zavajal s svojimi izjavami. Kako bo tržnica nemoteno delovala, če bo na tem mestu luknja najmanj 2 leti; toliko so arheologi rekli, da bodo \"žličkali\". Potem pa še gradnja, ki po mnenju geologov sploh ne bo enostavna, ker so tu vodni tokovi (tudi iz gradu). To je županovo izsiljevanje, saj je projekt gradnje garaž pod grajskim hribom veliko boljši in bi tudi oživil mestno jedro. Pa ja kdo ne misli, da bo zgoraj tržnica nemoteno delovala, spodaj pa bodo gradili. To bi investitorju močno podražilo gradnjo. Dosti enostavnejše in ceneje je izkopati luknjo. Kako bodo kopali, ne da bi uničili zaščitene kostanje na prostoru tržnice. Prestaviti bi morali tudi Vodnikov spomenik. To naj bi bilo zaščiteno, gospa Širca. Ali bomo imeli poleg NUKa, Šumija se eno luknjo v samem centru? Luknja se nakazuje tudi pri Emoniki, Stadionu... zaradi krize, ki je že tu. Zakaj nasilno pretrgati nakupovanje in druženje občanov na tržnici. Poleg tega pa je direktiva evropske unije, da se iz mestnih jeder odstrani promet, mi bi ga pa sedaj z gradnjo garaž celo povečevali. Nihče ne pove, da je na tržnici zaposlenih okoli 1500 ljudi. Veliko prodajalcev pa prodaja pridelke tudi cele vasi. Koliko kmetij in prodajalcev bi ostalo brez dohodka? To niti Širco, še manj pa Jankoviča sploh ne briga. Kdo jamči, da bo na tem prostoru po dolgih letih gradnje, še kdaj tržnica? Tudi naše navade se bodo spremenile. Na to pa Janković s svojo družbo racuna. Nad garažami bi potem lahko zgradil hotel. Tržnico bomo pa gledali le na slikah Joca Žnidaršiča. Ali to hočemo? Ali bomo to dovolili?
tomis5
12. 12. 2008 21.05
Logično, samo še denar da država vrne MOL ter začeti delati
titovka
12. 12. 2008 20.55
pa saj tistih 700 milijonov evrov bomo ja zmogli...kaj je to za nas bogatune!!!
SPICELJ
12. 12. 2008 20.02
Ja je treba plačati račune za podporo na volitvah...
titovka
12. 12. 2008 19.57
saj ni janša!!!!
bučar
12. 12. 2008 19.20
janković je slepar...........
jacfive
12. 12. 2008 18.57
Jankoviča ne podpiram preveč ampak je (žal je res tako) naredil največ za Ljubljano doslej (pač smo imeli res same brezveznike za župane). Tisti pa, ki niste iz Ljubljane pa res nimate kaj preveč komentirat. Mene tudi ne zanima in ne bom komentiral, a župan Spodnjega Dupleka dela vredu ali ne...
zavedenSLO
12. 12. 2008 18.53
nefretete TI PA SE ZAPRI V SVOJE TI MALE SOBE V STANOVANSKEM BLOKU. OSTANI ZA CELO ŽIVLJENJE V LJUBLJANI. KER SI LJUBLJANČAN BODI DOMA V LJUBLJANI IN NE HODI DRUGOD PO SLOVENIJI. PA NE POZABI NA ČAJČKE.