Slovenija

Lepo vreme, težka noga ... in policisti z radarji

Ljubljana, 20. 08. 2012 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Možje v modrem bodo do konca tega tedna po vsej državi poostreno nadzirali hitrost. Kot ugotavljajo policisti, je hitrost še vedno eden najpogostejših razlogov za nesreče. Ugotavljajo pa tudi, da imajo vozniki težko nogo še posebej ob lepem vremenu, ko pogosto precenijo svoje sposobnosti.

Vozniki poleti ob lepem vremenu, dobri vidljivosti in suhih cestah prej močneje stopijo na plin.
Vozniki poleti ob lepem vremenu, dobri vidljivosti in suhih cestah prej močneje stopijo na plin. FOTO: Thinkstock

Policisti bodo od danes pa vse do nedelje po vsej državi poostreno nadzirali hitrost. Z akcijo želijo zmanjšati število prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi hitrosti. Hitrost je namreč še vedno najpogostejši vzrok prometnih nesreč, predvsem tistih z najhujšimi posledicami, zato je umiritev hitrosti na slovenskih cestah predpogoj za varno udeležbo v prometu, poudarjajo na Generalni policijski upravi.

Policisti bodo ob nadzoru hitrosti pozorni tudi na prekrške v zvezi z alkoholom, neuporabo varnostnih pasov ter uporabo mobilnih telefonov med vožnjo.

Višje povprečne hitrosti so značilne predvsem za obdobja lepega vremena, ko so vozne lastnosti dobre. Vozniki lahko namreč zaradi dobre vidljivosti, suhih cest in drugih ugodnih dejavnikov dobijo lažen občutek varnosti, pogosto tudi precenijo svoje sposobnosti, zaradi česar vozijo hitreje in bolj agresivno. Policisti zato voznike prosijo, da prilagodijo svojo vožnjo razmeram na cestah, spoštujejo omejitve hitrosti in drugo prometno signalizacijo.

Več nesreč kot lani

Akcija bo potekala v tem tednu tudi zato, ker se bo veliko ljudi vrnilo z dopusta in se bodo pripravljali na prvi šolski dan. Policisti bodo zato poostrene nadzore hitrosti poleg cest, kjer zaradi tega vzroka najpogosteje prihaja do pogostih kršitev in posledično do prometnih nesreč, izvajali tudi na cestah, ob katerih potekajo varne šolske poti.

Policijskemu nadzoru se bodo pri meritvah hitrosti pridružila tudi mestna redarstva, druge sodelujoče organizacije pa bodo izvajale več preventivnih aktivnosti.

V tem letu se je po podatkih GPU do konca junija na slovenskih cestah zgodilo 11.219 ali 11 odstotkov več nesreč kot v istem obdobju lanskega leta. V teh nesrečah je letos umrlo 48 oseb, 412 se jih je hudo in 3914 lahko telesno poškodovalo. Do 17. avgusta je na slovenskih cestah umrlo 71 ljudi, so še sporočili iz GPU.

Tokratna akcija je sicer že četrti letošnji poostren nadzor hitrosti v okviru vsedržavne kampanje Hitrost – počasneje je varneje in drugi vseevropski usklajen nadzor prometa po hitrosti, so zapisali na GPU.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (143)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mawsyy
20. 08. 2012 15.31
+5
pa lahko bi poleg merjenja hitrosti zaceli nadzirat tud uporabo zmigovcev.
tepee
20. 08. 2012 16.10
+0
....pa koliko ima še kdo v denarnici ali pa koliko imaš še bencina v tanku!!!
__Niko__
20. 08. 2012 19.10
+1
BMWmunja
20. 08. 2012 22.03
tepee
20. 08. 2012 15.14
+4
Divjake s cest !!!!!!
Elena79
21. 08. 2012 13.36
In s tem načinom jih ne bojo spravli. To si menda lahko že ugotovil skozi desetletja. Ampak biznis bo pa dober za državo, to je pa vse kar bojo naredili za to smrdljivo varnost, katera je ......eh.....brezveze izgubljati besede.
__Niko__
20. 08. 2012 14.17
+1
@Mawsy79&imnesi Zaradi takšnih polpismenih * kot sta vidva, pa smo tam, ker smo na cestah. Zakaj? Zato, ker se kasira tam, kjer se NAJLAŽE KASIRA (za 1 km hitrosti prehitro, čeprav pravilnik o merjenju hitrosti določa 5 km tolerance do 100 in 7 km nad 100). Napisal sem NEZAVEDNO, da pelješ 50 namesto 30. PAZIŠ, da voziš 50, ker si V NASELJU, ne vidiš table (ker je morda sploh ni, ali pa so veje čez - če ne verjameta, gremo na en giro po Ljubljani, pa vama pokažem vsaj ene 5-6 takih primerov). Pa plačaš 1000€ kazni in 9 kazenskih točk! TO NI NIČ DRUGEGA KOT POLNENJE PRORAČUNA! Če bi bili policaji tam, ko je potrebno, namesto, da so tam, kjer prej naredijo normo, bi bile dovolj POL NIŽJE KAZNI (pa več ko pol nižje). Za minorne prekrške, naj bi kao znižali kazni, pa jih NISO, de facto so kazni ŠE VIŠJE. Imam vozniško čez 20 let in narejenih čez milion km. Letos sem bil na počitnicah na Portugalskem in v Španiji, prevozil sem v 12 dneh okrog 7500 km in videl EN SAM RADAR. (V Franciji se sploh nisem vozil po avtocestah, na Portugalskem tudi ne, v Španiji pa pol-pol). Pri nas, ko sem se vrnil pa 4 radarje v 50 KM!!!!! Nekdo pač mora narediti NORMO!!!!!!! In ja, takima kot sta vidva, bi privoščil 1000€ kazni in 9 kazenskih točk za NEHOTEN IN NEZAVEDEN PREKRŠEK!!!!!!! JA BI! p.s.: Do sedaj nisem plačal več kot 100€ kazni, pihal skupaj 37x, ustavljajo me pa dokaj pogosto, ker imam tak avto, da je \"zanimiv\" za preverjanje št. šasije (kar ni nič narobe, če bi le pri drugih bili tako dosledni).
Mawsyy
20. 08. 2012 15.27
+4
hvala za tvojo povprecno privoscljivost, ceprav vem kaj hoces povedat in se naceloma strinjam, da so omejitve na nekaterih mestih absurdne in ravno tam te cakajo z radarjem. to je vsekakor polnjenje proracuna. ceprav je verjetno vsaka omejitev na dolocenem mestu z nekim razlogom. AMPAK! kazni ne bi blo potrebno placevati, ce bi bil narod vsaj malo bolj obziren in spostoval pravila. Letos sem imelA moznost vozit po Kanadi, kjer je omejitev na AC najvec 110 na uro. Vendar je tam bistvena razlika, ljudje se omejitev tudi drzijo in ne sitnarijo na cesti in izsiljujejo. Mela sem moznost tud placat kazen ki je znasala 150 dolarjev, ker sem namesto 60 na uro peljala 90, ker table enostavno nisem vidla (pac mea culpa ja, gledala sm okoli) in je bilo glede na odprtost in ravnost ceste pricakovati da je omejitev 90. Ampak prav tam so stali policaji in me ustavli. Ob vprasanju, kje je logika da je tu taka omejitev, mi je policistka povedala, da je to zato, ker so ljudje vozili prehitro in so na dnu klanca zleteli s ceste ali jih je zaneslo v nasprotno stran in smrtnih izidov ni blo malo. Ali je omejitev na mestu al ne, naj vsak sam presoja, ampak ljudje so se omejitve drzali in prav noben ni sitnaru zadaj in blendal kot je v navadi pr nas. Voznisko imam drgac od leta 97, kazen zaradi malenkost prehitre voznje sm placala le enkrat. Ker spostujem pravila. Se pa zgodi da kako omejitev tud spregledam ja. Zdej pa upam da se bos nasmeju do kraja, smeh je pol zdravja. Jaz pa ti zelim srecno voznjo in cimmanj kazni. Ostani zdrav!
Mawsyy
20. 08. 2012 15.45
+0
popravek... 150 dolarjev... znasala 192 dolarjev.
__Niko__
20. 08. 2012 18.48
-2
Ti nisi normalna (upam, da sem spol ugotovil zdaj). Glede na vse skupaj, pa še ti zagovarjaš visoke kazni.... Ravno tu je keč. Tiste divjake polovit ne bi bila nobena umetnost, ampak se policisti raje ukvarjajo s tem, da ustavljajo tiste male prekrškarje. (Sem napisal, kar mi je policist rekel, ko me je "imel v postopku", ko se je po zadnjem kolesu peljal en motorist mimo mene.) Btw.. Ko so mene v ZDA (Seattle-ZD Washington, nekaj km od tvoje ljubljene Kanade - sem se ravno takrat peljal nameč v Vancouver) ustavili in sem pojasnil, da nisem videl znaka, so me spustili (ker ga dejansko ne moreš videti), da ne govorim, da se to pri nas ne more zgoditi. In ja.. 150$ (120€), pardon 192$ (153 EUROV) je malce velika razlika do 1000 EUROV (kar znese nekaj nad 1200 DOLARJEV) (KJER POLOVIČKA NI MOŽNA) in ŠE 9 KAZENSKIH TOČK (ki ti jih ne PLAČA NOBEN DENAR)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ..no le zagovarjaj drakonske kazni še naprej... Si pa se sama s svojim pisanjem zgoraj ZANIKALA!
Mawsyy
20. 08. 2012 19.11
+1
hm, a si ti preprican, da nisi kaj tazga pojedu, kar povzroca halucinacije? to da zagovarjam visoke drakonske kazni je zraslo na tvojem zeljniku oz si verjetno zamesal osebo.
__Niko__
20. 08. 2012 19.19
+0
1000€ in 9 kazenskih točk JE DRAKONSKA KAZEN, ki si jo zagovarjala TI in to za prekoračitev celih 21km/h - oziroma tam, ko recimo včeraj je bila to prekoračitev samo 1 (en) km/h. (Spodaj piše, kaj si pisala o tem in TI si začela napadati MENE, češ, da takšno kasiranje ni ropanje ljudi.) In, ko so posjali te cone 30 takrat, ko so se lepo kazni dvignile (10 km prekoračitev 300€ in 3 kazenske točke), je to jasno, da je večinoma odzadaj tu "biznis" kraje denarja ljudem. Sploh tam, ko je desetletja bila na istem mestu omejitev 50 in ljudje so bili tako tudi navajeni voziti (takrat po pravilih, potem pa naenkrat ne - valda.. ker je 1000€ ukrasti nekomu zelo mikavno). Če pa si špricala matematiko in ne ločiš med 153 EURI in 1000 EURI, potem pa to ni moj problem! Ti kr zagovarjaj.. In admin, ti pa me kr izbriši, ker bom kopiral nazaj.
Mawsyy
20. 08. 2012 19.57
+2
Admin, kopiram nazaj. Nisem kriva, ce gospod ne dojame mojega stalisca in me obklada z nepismenostjo, mislim da je vseeno boljse biti nepismen kot pa nedojemljiv in nespostljiv do zensk ane? Posebej ker se nepismen lahko nauci pisati, nedojemljivosti in nespostljivosti pa ni mogoce odpraviti. ;) here we go again... Jaz zagovarjam kulturo na cesti, ampak zal se prav zaradi nekulture kazni visajo, divjaki divjajo dalje, ker jim je posebej tistim ki so polni cvenka, boljse placat nemogoco kazen, kot kulturno vozit. navadni ljudje pa nastradamo, ce bi vsi vozili po omejitvi ze v startu, bi ble kazni GARANT dost nizje. Zakonodajalc je "nemocen" (ali pa noce imet uspeha) v boju s poneeglavim nekulturnim narodom in raje kot da bi vlagal sredstva v vzgojo na cesti, je lazje visat kazni in jih pobirat od navadnega naroda, ki vcasih po pomoti (ali pac ne) stopi na plin in pelje 10 na uro prevec. nad takimi je moc! problem je, ker se divjaki pozvizgajo na vsa pravila. Pa kaj kvacka tale v naselju, k vozi 50 na uro *hik*? Ajmo se mu prilepit na reet, pa se mal poblendat, spotoma lahko zapeljem se v mlako in zmocim priletno sosedo, njen problem, ce je ravno takrat babnzzza sm.0tana stopila na plocnik, ko sem nestrpno zdivjal mimo *hik*. Pa dejmo ga zdej prehitet v skarje, seveda brez zmigovca!! Spotoma lahko povozim se kaksno macko. ce me policaj ustavi pa ga lahko takoj na.pheezdeem, da kaj pa si on misli, da mi bo dal kazen zarad prekoracitve hitrosti, voznje pod vplivom alkohola, neupostevanja varnostne razdalje, neuporabo smerokaza, neprivezanostjo, nepravilnim prehitevanjem itd. as ti resen? Samo da se polni blagajno, to je KRAJA, TO JE POLICIJSKA REPRESIJA, KRSENJE CLOVEKOVIH PRAVIC!!! PRTOZU SE BOM. VARUHU CLOVEKOVIH PRAVIC BOM POVEDU! Pravico imam, da divjam!! Ce pa mam lep avto! Vsi se morejo mi umaknit, js sm car, ta glavni! A se pol cudimo da so kazni take kot so? Ob taki kulturi ni cudno. Ce bi vsi kulturno vozili, ne bi ble take, pa tud potrebno ne bi blo placevat. V kanadi sm pricakovala, da bom dobila 1000 dolarjev, pa sm dobila smesno nizko. Tam jim pac ni potrebno imeti vrtoglavih kazni. ker so ljudje kulturni. Ce je nekaj prepovedano, je prepovedano. Ce je omejitev, je omejitev. Pika. nic iskanja poti okoli, da se krsi pravilo. Zato pa je taka razlika med nami in njimi. Oni so na Zahodu, mi pa po pameti v Pakistanu v letu 1950.
__Niko__
20. 08. 2012 20.29
+0
Kršenje človekovih pravic doživljamo vsakodnevno od naše države. In zaradi takih, kot si ti, se dogaja to LEGALNO, ki takšno kršenje zagovarjaš. Še enkrat bom tudi jaz napisal, ker si očitno res NEPISMENA! Zagovarjala si LEGALNO KRAJO s strani države, ko sem samo omenil cone 30, kjer se KRADE OD DRŽAVLJANOV NA VELIKO! O tem, kar si tu napisala NI BILO GOVORA in zdaj se enostavno VLEČEŠ VEN. Verjetno bi morala še malo drugje kje voziti ne samo v tebi ljubi Kanadi, da bi videla, kako se pa takšna "nekultura" po tvojem, rešuje v tujini. Zaradi te represije, so nastradali ogromni nedolžni, ki komaj pridejo čez mesec IN NAJVEČJA IRONIJA JE TO, DA VOZIJO DEFENZIVNO in NE KRŠIJO ZAVESTNO PREDPISOV!!!!!!!!! TI PA TO ZAGOVARJAŠ! READ MY LIPS ("Lisez sur mes lèvres!" - da ti napišem še po francosko, ker ne vem, v katerem delu Kanade si bila). ČE BI BILI POLICAJI TAM, KO JE TREBA IN NE TAM, KJER SE NAJLAŽE KASIRA, VIŠJE KAZNI NE BI BILE POTREBNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ker pa niso, pa je VEČ KOT OČITNO, DA SO KAZNI NAMENJENE POLNENJU PRORAČUNA IN NE PREVENTIVI!
Mawsyy
20. 08. 2012 21.04
+2
A ste vi tud doma tako vzkipljivi? Bogi sosedje, pa boga zena seveda ako ni ze zbezala... Al je to samo posledica vrocine? Mocno upam. Zadnje dni opazam neko epidemijo sitnosti vsepovsod. Ocitno bi se radi vsi kregali zaradi misjega pr.dca. OK, here we go... KOPIRAM, ker ocitno smo eni k sreci samo nepismeni, ene pa poleg halucinacij in nespostljivosti martra ocitno tudi pozabljivost. Kdo se je zacel petelinit pa to: __Niko__ 20.08.2012 09:11:12 36 Samo izgovor, kako vec pokrasti ljudi. Mawsy79 20.08.2012 09:30:32 -5 ce bi se ljudje drzali predpisov in spodobno vozili, bi tud "kraje", kakor ti imenujes, ne bi blo. Nevem kdaj bojo ljudje postekali, da so pravila tm zarad splosne varnosti, ne pa kaprica ki si jo je nekdo zmislu ker mu je bilo dolgcas?! __Niko__ 20.08.2012 09:35:48 6 14 8 Spet en pameten... Ko bodo tebe prvic pokradli bos pa spremenil mnenje. Kako se bom smejal, ko bos enkrat NEZAVEDNO vozil 50 namesto 30, pa bos dobil kazni 1000€ in 9 kazenskih tock in ce bos to slucajno ponovil v TREH LETIH, papa vozniska...Hvala Katarina Kresal. Ps: S taksnimi krajami splosna varnost, na katero se ti in tebi podobni re.tardi sklicujete, NIMA NOBENE ZVEZE. Kaj ti zdaj ni jasno? Kje je tvoje prvo omenjanje con 30, moje napadanje nate itd.? Manjka ti nekdo, da se zlajas, ker si poln nekega gneva zaradi bogvecesa ze. To je tvoj najvecji problem, poleg ocitne pozabljivosti in kar je se najhujse, nespostljivosti do ljudi, ki jih ne razumes. Bodisi zato ker ocitno pisem kitajsko, ali pa si celo ti tisti ki ima problem ki mi ga ocitas. Ce pa ze hoces debato o Coni 30... Cona 30, ja CONA 30 je v tm zato da se koga ki stopi ko slepa k.ur.a na cesto, ne ZGAZI in se pravocasno ustavi. Pa se takrat ko se to zgodi in clovek pelje 25 na uro v coni 30 in se nesrecniku primeri, da nekoga k mu stopi tik pred avto zgazi, mu ocitajo neprilagojeno hitrost. Ker je prilagojena hitrost pr nas ocitno (po vseh do sedaj preucenih primerih) zgolj 0 na uro (kakor tolmacijo tozilci in visja sodisca v svojih sodbah na podlagi pritozb). Ti se mi bos smeju, ko bom placala kazen, js pa ko te bom obsodla na kazen zapora zarad povzrocitve prometne nesrece iz malomarnosti katere vzrok je neprilagojena hitrost v coni 30. Ja in ce ces vedet... imam za to vsa pooblastila. Comprende? ]:(
Povprecni
20. 08. 2012 14.03
+1
Mphhh, cesto primerno hitrosti ne pa hitrost prilagajat cestišču... Vsekakor pa za nekatere tudi betonski stebri sredi cestišča ne bi bili dovolj.
legnum
20. 08. 2012 12.21
+12
Najbolj žalostno je to, da polovica voznikov dlje od hrvaške še ni bila, druga žalost je, da v avtošolah ne učijo življensko ampak samo denarno, tretja žalost je da se nihče ne izloči ko ni več sposoben voziti, najbolj žalostno je pa to, da naši prometni strokovnjaki ki urejajo promet in oznake na cestiščih se ne pelje dlje kot od doma do pisarne in če nebi bilo navigacijskih naprav se bi verjetno zgubil.
Tomozuki
20. 08. 2012 13.21
+6
Bravo! Točno to. Vsak ni za avto. Tako kot eni ne znajo štrikat pa risat pa igrat na pozavno, tako pač eni niso za v avto. Malo več previdnosti bi bilo potrebne pri "podeljevanju" izpitov. Ne pa da ga narediš v 16-to in potem povzročiš nesrečo s smrtnim izzidom. Ker avto je lahko ravnotako orožje kot pištola. V nepravih rokah je lahko nevarno.
fas231
20. 08. 2012 12.02
-8
Tako je prav! Čim več radarjev na ceste! In to stacionarne ,pa ne za en teden ,ampak za vedno!
Tomozuki
20. 08. 2012 13.29
+4
Upam, da se ti ne bo zaletelo enkrat, ko te bodo pohopsali na kaki 30 coni, ko se boš peljal 50km/h kot vedno do sedaj...
__Niko__
20. 08. 2012 12.01
+12
Se mi je že zgodilo, da je g. policist se pripeljal za menoj in mi "pokazal" lasersko pištolo, da sem peljal (po njegovem) krepko čez omejitev. Ko sem mu pojasnil, da to nikakor ne drži, ker imam za to dokaze, da ta "izmerjena" hitrost, ki mi jo on moli pod nos NI MOJA, se je hudo razhudil. Ko sem mu pa pokazal dokaz - posnetek - v avtu imam namreč kamero, ki beleži tudi hitrost (vgrajen GPS) modul.. Se je pa samo lepo poslovil. ... ne morem si misliti, koliko ubogih ljudi, ki nimajo takih geretov v avtu, da dokažejo nasprotno, policisti OGULIJO DO KOŽE! Ker pač gre "njegova beseda proti tvoji" in če on pravi, da je RAVNO TVOJA hitrost na laser pištoli, bo pa ja že držalo (čeprav je morda "ustrelil" nekoga pred teboj ali za teboj).
t4t5t6
20. 08. 2012 12.13
+4
BRAVO PRAV SI NAREDIL.TA TEDEN BOMO PA RAJE DOMA.POL PA PAMETNI KAO VEČAJO KAZNI ZA MANJ NESREČ UBISTU SE JIH PA ŠTEVILO POVEČUJE.NIČ ŠE MALO PA BOMO Z MOTORJI DRVEL PO CESTAH BREZ REGISTRACIJE SAJ ITAK TE NE MOREJO USTAVITI ŠE POSEBEJ Z ENDUO MOTORJEM. DAJ TO KAR NA 24 UR A SI POGLEDAL IME ALI ŠTEVILKO NA UŠITKU POLICAJA
Lope
20. 08. 2012 12.16
+3
Odlično in evo; en del investicije za kamero z gps-om se ti je že povrnil ☺. Me pa tvoja zadeva zelo zanima (cena predvsem), ker še nimam niti Garmina, niti TomTom-a (mi je bolj všeč). Bom pa pred nakupom zelo pozoren na gps, kateri mi bo snemal pot s hitrostjo vred.
prognostik
20. 08. 2012 12.19
+6
Imam podoben primer,ko je policist z lasersko pištolo v naselju nameril 72 km/h na razdalji 194m ,vse lepo in prav ,če nebi po ponovnem ogledu čez kakšen teden ugotovil ,da je do prvega ovinka manj kod 190m.
__Niko__
20. 08. 2012 12.45
+5
Tudi to se da zmeriti z mapmyrun. Se mi je zgodilo podobno. Izmerili so me kao na 233m, vidi pa se od tam 150m dalec... No potem sem si kupil kamero, ker sem ugotovil, da so policisti preveckrat ljudje in premalokrat nezmotljivi.
Tomozuki
20. 08. 2012 13.01
+3
Verjetno je tako, da s stavko niso uspeli in potem iščejo dodatne vire zaslužka. Isto se je zgodilo mojemu očetu. Namerili so mu, da se je s Avensisom Verso peljal skoraj končno hitrost. In to izza vranskega ovinka na A1. So se pravtako pripeljali za njim in mu molili izmerjeno hitrost na laserski pištoli pod nos.
__Niko__
20. 08. 2012 13.56
+2
Na tem ovinku so dobili mojega kolega in kaj je zanimivo. Tam sploh meriti ne bi mogli, ker je med njimi in merjenim 50 m (s strani policaja) trafo postaja + tabla za izvoz. Torej so objekti med obema...
povrsniste24kur
20. 08. 2012 14.22
+9
niko, to kar si napisal, je čista resnica. mene je v lj na tivolski (dvopasovnica) takole poskušal obrat en barabin v plavem, omejitev 60, jaz se s poštnim kombijem peljem slabih 70 po števcu, po levem pasu pa me prehiteva en vw al nekaj takega, meni pa policaj začne mahat s frulico, naj se mu ustavim na postaji. pa mi pokaže izmerjeno hitrost 87km/h - 27km/h prekoračitve, nikakor nisem mogel dokazat, da je izmerjena hitrost od tistega, ki me je prehiteval, pa plačat tudi nisem hotel te svinjarije, že z golega principa, imam pa še danes - 4 leta kasneje - sodno izvršbo zaradi tega in blokiran račun. za kozlat ta slovenija in njen sistem.
__Niko__
20. 08. 2012 15.04
+2
... V Franciji sem se ustavil in vprašal, kako je s tem. So rekli, da imajo poleg laserjev tudi sliko. (Toliko o naši primerjavi s tujino.) Pri nas je pa ni iz očitnih razlogov in sicer... Če bi bila slika zraven, bi bilo takih in drugačnih malverzacij (in s tem posledično kasiranja po krivici) veliko manj.
Tomozuki
20. 08. 2012 11.43
+6
Našim nekaj ni logično; če imaš ti več avtomobilov na cestah, se pač dogajajo nesreče, ker le-ta nikoli ne počiva. V premem sorazmerju. Kontrole hitrosti so samo izgovor za nadzor in kasiranje. Krivo je samo to, da pač vsi ljudje nis(m)o za vožnjo, čeprav vsak misli, da je to njegova osebna pravica. Vsaj polovica ljudi tudi pri dovoljenih hitrostih ne obvladuje svojih vozil, saj so preveč zasanjani in ne opazujejo prometa. Sploh ob uporabi telefona in alkohola. Vsak bi moral na neko pretečeno obdobje opravljati tudi poligon varne vožnje, da bi se videlo, če sploh razume svoje vozilo in obenem lahko nadzira ves promet okoli sebe. Ne rečem, da sem sam odličen voznik, se pa zavedam, da nisem sam na cesti. Četudi kdaj izven naselij pohodim plin, sem veliko bolj pozoren in skoncentiran na dogajanje kot če bi se kotalil 70 ali 90km/h.
Sianne
20. 08. 2012 11.54
+0
A obje hkrati pa misliš, da ne gre? Vožnja po omejitvah IN pozornost/skoncentriranost?
eosss.slo
20. 08. 2012 12.27
+4
Sianne kar se tiče skoncentriranosti, se lahko pridružim mnenju Tomozuki-ja, tudi sam pri sebi opažam, da sem med vožnjo v naselju najbolj skoncentriran na števec in tistih 50km/h in posledično manj na okolico, seveda je to potencialno večja možnost, da se kaj zgodi. Če mi ne bi bilo treba paziti na vsak km/h v strahu pred kaznijo, bi se res mogoče kdaj peljal 55 ali pa 60 km/h, vendar bi bil namesto na števec bolj skoncentriran na vožnjo samo in dogajanje v okolici ceste in sem 100%, da bi vozil bolj varno ne glede na morebitno občasno prekoračitev hitrosti, seveda v mejah normale, da ne bo spet cel kup komentarjev in minusov, da podpiram divjanje po cesti, ipd...
Tomozuki
20. 08. 2012 12.59
+4
Dejstvo je, da največje nesreče se ne dogajajo pri tem, če kršimo do 10km/h medtem, ko policija vglavnem obravnava prav takšne ljudi. In eosss je popolnoma pravilno napisal. V sosednji Avstriji je kazen do 20km/h prekoračitve izven naselja celih 35€! Ampak oni vedo, da ni hitrost poglaviten razlog za nesreče pač pa je mnogo tudi ostalih faktorjev, ki so pri nas zanemarjeni.
Sianne
20. 08. 2012 11.41
-7
Ljudje jočete, kot da vožnja po predpisih ni nekaj pod vašim nadzorom. Polnjenje blagajne, grdi policaji, hudobija, smrk smrk, bu-hu. Vozi po predpisih, če ne znaš, se vozi z avtobusom, bomo vsi hvaležni.
Sianne
20. 08. 2012 11.44
+1
Najbolj vesela pa bom, ko bodo začeli množično pisati kazni za neupoštevanje varnostne razdalje. Ene osebke je na cesti očitno zelo strah same vozit in se tiščijo avta spredaj, kot otrok mamine kikle.
t4t5t6
20. 08. 2012 12.15
+0
V TAKEM PRIMERU SE SAMO MAL PRIŽLAJFA IN TAKOJ GA BO MOŽAKARJA STISNIL MED.........
prognostik
20. 08. 2012 12.29
+1
Sianne Ti moraš pa res bit ena stara devica,ker se bojiš ,da bi kdo bil preblizu tebe.
Mawsyy
20. 08. 2012 15.30
+2
stara al mlada devica, ima prav. nekateri se nalimajo na rit in sitnarijo. Isces neko lokacijo in vozis pocasi, pa ti trobi. Mislim dejte malo potrpezljivosti no...
Sianne
20. 08. 2012 19.57
Ma tudi če ne voziš počasi.. huje je, ko vozim po lokalni 90 pa mi pacienti vozijo pol metra za ritjo... Prognostik, a misliš, da je tako na cesti kot v postelji? :D A si ful hiter drugače?
saintjozef
20. 08. 2012 11.33
+2
Bi lahko dali napotek. Ali moramo zdaj hitro vozit, al počas?
prognostik
20. 08. 2012 11.38
+1
Kaznovan boš v vsakem primiru ,če boč prehiter ali pa prepočasen.
matekolovrate
20. 08. 2012 11.32
+2
Mularija pa z travco in litrcam po mestu
Helianthus
20. 08. 2012 11.23
+8
Naj poostrijo nadzor na avtocestah in se vozijo gor in dol. Ljudje delajo take prekrške, da včasih s tem močno ogrozijo druge, pa ni vedno kriva hitrost. Mogoče je čas da nehajo praznit denarnice s prekoračeno hitrostjo, ker če ti voziš hitro po prehitevalnem pasu, pa ti nekdo izleti ven brez žmigavca, žal ne moreš odreagirat tako hitro. Ampak poanta je da nisi kriv ti...ampak te je nekdo izsilil. Prejšnji teden sem doživela, da je pred mene skočil tovornjak z izrednim prevozom ( prevoz kar velike jadrnice) in mi potem ko sem mu potrobila še grozil. Ja kam pa pridemo, njegova dovoljena hitrost je 80km/h. Škoda besed...ampak ta plavi ...treba je razširit obzorje kontrole. LP
eosss.slo
20. 08. 2012 11.40
+3
Točno to... in potem moraš zavirat kot nor, zadaj nekdo ne odreagira dovolj hitro/zbrano,... in ga dobiš od zadaj v rit, tovornjak se veselo odpelje naprej, policaji pa seveda napišejo "neprilagojena hitrost" in to je to... razširit je potrebno obzorja, ampak seveda to je preveč zahtevno pa še pokasira se manj...
prognostik
20. 08. 2012 11.21
+9
Gumenjak je reku ,fantje in dekleta v akcijo in čimveč pokasirat,ker drugače bo zmanjkalo za vaše plače.
Googlebot
20. 08. 2012 11.16
+5
morda kdo ve pa mi odgovori na vprašanje! Zakaj moraš bit pripasan v avtu? Ko pa se pelje 50 otrok na avtobusu pa nerabijo bit pripasani?
jester1970
20. 08. 2012 11.28
+1
Zato, ker avtobusarji ne gonijo 100 pa v škarje pa čez drečo pa to
JezekTekaTeka41
20. 08. 2012 11.32
+4
Sam zaspijo za volanom in se prevrnejo ...
eosss.slo
20. 08. 2012 11.48
+4
Po trenutno veljavni zakonodaji morajo biti otroci v avtobusu privezani na razdaljah, daljših od 50km in če avtobus vozi po avtocesti ali cesti, rezervirani za motorna vozila, drugače pa ne. Zakaj imamo takšno zakonodajo, pa je treba vprašati naše pisce zakonov... vsi vemo, da jih je več kot polovica nesmiselnih...
prognostik
20. 08. 2012 12.05
+3
Castrum
20. 08. 2012 11.15
+1
Ej, urednik! Zakaj je na fotografiji HRVAŠKI policist ???????
SBP
20. 08. 2012 12.11
+1
JezekTekaTeka41
20. 08. 2012 10.42
+4
Najbolj da po gasu stopiš, ko je spolzko mokro al pa ledeno ... pa to ...
wsharky
20. 08. 2012 11.08
+1
schoru
20. 08. 2012 10.33
+27
\"Kot ugotavljajo policisti, je hitrost še vedno eden najpogostejših razlogov za nesreče. \" ....hja....verjetno zato, ker je najlaže preverjat hitrost, postavjo radar in to je to....če bi enako kontrolirali zudi druge prekrške (vožnja po prehitevalnem pasu, isziljevanje prednosti, spreminjanje smeri brez smernikov, sekanje ovinkov, vožnja po nasprotnem pasu, prehitevanje na nepreglednih odsekih....) milijon stvari je ki so (lahko) še bolj nevarni kot to, da se pelješ par km nad omejitvijo, pa se ob to nihče ne spotika....samo hitrost hitrost hitrost.....
modrook
20. 08. 2012 10.10
+20
pred leti so se tik za mano pelal po AC pr 150km/h... pa so kar pritiskal tko da je folk prisiljen še bol po gasu... jaz pa namesto da bi po gasu, sem mal po bremzi dotaknil... čez 5 minut smo se ustavli na počivališču in fanta sta bila čist bleda... pa sem jim rekel če sta pozabila na varnostno razdaljo.. če velja za mene, velja tud za njih... pa sta se na hitro odpeljala, kazni pa ni bilo
schoru
20. 08. 2012 10.30
+3
sunkovito zaviranje brez razloga je tud nedovoljeno....
MCblue
20. 08. 2012 10.33
+6
sej je napisu ˝mal po bremzi dotaknil˝, beri med vrsticami :P
modrook
20. 08. 2012 10.45
+5
@schoru če bi resno zabremzal bi še danes padali kosi, ker so fural 5m za menoj... pri novejših avtih je dovolj da se dotakneš pedala, pa se takoj lučke prižgejo, čeprav še ne bremzaš
Mawsyy
20. 08. 2012 09.57
+5
ma kaj pomagajo akcije, ce je narod nevzgojen? vzgajat je potrebno ze malcke od takrat ko kej postekajo dalje, da cesta ni peskovnik in da je potrebno pravila spostovat da bomo vsi varni. lahko bi sli na kak schnell kurs v kanado, kaj se pravi prometna kultura.
eosss.slo
20. 08. 2012 11.16
+6
No če ravno Kanado omenjaš, tudi naši policisti bi lahko šli malo tja pogledat, pri njih se da za prekoračitve hitrosti tam nekje do 20km/h povsem lepo dogovorit s policajem (če seveda nisi aroganten...) in tudi kazni so bistveno nižje, recimo v Alberti prekoračitev omejitve do 50km/h pride 350$ in 4 točke, v Northwest Territories, ki so redko poseljeni, pa ta ista kazen pride 115$... ampak vseeno imajo nivo prometne varnosti na precej višjem nivoju, kot pri nas... le zakaj?
Mawsyy
20. 08. 2012 15.37
+1
jaz sem za prekoracitev 30 km/h placala 192 dolarjev. in ni blo dogovorov. pika. nivo prometne varnosti pa je visji zato, ker so ljudje vzgojeni tako, da redko krsijo pravila in so obzirni do soljudi (ne samo) na cesti. tko da bi morali vsi malo na en schnell kurs olike in bontona.
specialec28
20. 08. 2012 09.54
-13
Te akcije bi mogli policisti izvajati vsaki dan poostreno in bi bila zgodba na naših cestah povsem drugačna !
rosenbauer
20. 08. 2012 11.31
+2