Slovenija

Lepe, a nevarne zasnežene gore

Nova Gorica, 26. 11. 2010 14.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.Z./U.F.
Komentarji
1

Tisti, ki radi zahajate v gore tudi v zimskem času, bodite še posebej previdni. Počakajte vsaj tri dni po sneženju, poskrbite za dobro opremo in fizično pripravljenost, svetujejo novogoriški policisti.

Ker so gore v zimskem času še posebej lepe, privlačijo številne obiskovalce, ki se nanje vzpenjajo kot pohodniki, plezajo zimske smeri ali turno smučajo. Pri tem je treba upoštevati, da so pozimi dnevi krajši, planinske koče večinoma zaprte, poti zasnežene in pogosto poledenele, markacije le redko vidne, varovala večinoma pod snegom, marsikje pa je nevarnost snežnih plazov, opozarjajo novogoriški policisti.

V zadnjih dneh je v visokogorju Julijskih Alp zapadlo precej novega snega – na Kredarici ga je tako že okoli 190 centimetrov, ohladitev pa bo razmere še otežila, saj bodo poti pomrznjene, zasnežene in nevarne za zdrs. Ob tem so policisti PU Nova Gorica pripravili nekaj varnostnih nasvetov.

Zasnežene gore so lepe, a tudi nevarne.
Zasnežene gore so lepe, a tudi nevarne. FOTO:

Upoštevajte teren in vreme

Ljudje naj ne bi hodili v gore vsaj tri dni po sneženju, glede na druga dejstva pa lahko tudi dlje. Pri tem je treba upoštevati višino novozapadlega snega, temperature, veter in teren.

V nahrbtnik za zimski vzpon poleg osnovne hrane in pijače, perila, ter ustreznih oblačil spadata še vsaj dve kapi, dvoje rokavic, vžigalnik, komplet prve pomoči, vsaj dve pomožni vrvici, dve vponki, čelna svetilka, zaščitna krema in zaščitna očala. Med dodatno opremo se štejejo plazovna žolna, plazovna sonda in lopata. V zadnjem času vse več turnih in alpinističnih smučarjev uporablja tudi tako imenovan ABS-nahrbtnik.

Zasnežene gore
Zasnežene gore FOTO: Š.Z.

Za zimski vzpon moramo imeti ustrezne zimske čevlje s kompatibilnimi derezami, ki si jih nastavimo že doma. Najprimernejše so 12-zobe avtomatske dereze. Manjše lahko uporabljamo le na dostopnih poteh, nikakor pa ne na resni turi v visokogorje. Potrebujemo še gamaše, ki naj bodo v delu gležnja ozke, da se vanje ne zataknemo z derezami, ustrezen pohodni cepin, ki ga uporabljamo vedno v kompletu z derezami, zelo priporočljiva, če ne kar obvezna, je tudi čelada. Za vzpenjanje po grapah in plezanje po lednih slapovih potrebujemo še plezalni pas, vrvi, kline in drugo specialno opremo in orodja. Več o preventivnih nasvetih obiskovalcem gora si lahko preberete tukaj. Poleg že naštete opreme pa so za uspešno in varno zimsko turo ključnega pomena še ustrezna psihofizična kondicija, znanje pri uporabi opreme in ustrezne izkušnje.

PU Nova Gorica: Lani sedem nesreč, letos že tri

V prvem polletju 2010 so omenjeni policisti obravnavali tri gorske nesreče (v enakem lanskem obdobju dve), v katerih sta dve osebi umrli (lani ena), hudo telesno poškodovana je bila ena oseba, lažje telesno poškodovanih pa ni bilo (lani ena oseba). Glavni vzrok za najhujše nesreče je padajoče kamenje, zdrsi, plezanje kljub neugodnim vremenskim razmeram, zdrsi na snegu, padci pri plezanju itd.

V letu 2009 so policisti obravnavali sedem gorskih nesreč, v katerih so tri osebe umrle, tri so se hudo telesno poškodovale, ena oseba pa je utrpela lahko telesno poškodbo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maček2
26. 11. 2010 14.50
pa saj nabo nič zaglelo pa,če se nevem koliko piše o tem in govori ljudje bodo še vedno nespametni in šli z mislijo saj meni se nebo nič zgodilo saj sem kao ozkušen planinec. eni ne zdržijo pa če je nevm kakšno vreme.